3-4-kor szoktam feküdni, sötétedésig a kertben vagyok egy fél órát még fejlámpával szöszmögök, aztán még megfejjük a kecskéket, majd sajtot készítek, és még a savóból kifőzöm sparhelten az ordát is. Ez úgy 3-ra szokott meglenni, de néha a mosogatás miatt elhúzódik. Néha bealszom 2-kor, akkor szoktak érdekes sajtok lenni. :D
Későn kelek, 8-9-kor, szóval azért alszom is valamit. Azért van így eltolva a nap, mert a kistesóim sulija miatt, hogy többet segíthessenek délután a legeltetéssel, háromnegyed évig így van, nyáron meg már nehéz visszaszokni. :)
Az egész napom elmegy az állatokkal, tejtermékkel és a kerttel, szó se róla. Néha bevállalok melót, kaszálás, konferálás a falunapokon, ilyenek :D De akkor után meg turbómódban kell behozni a lemaradást. Sajnos ennél kisebb kert nem elég, mint mondottam, hatan vagyunk, édesanyám egyedül nevel, és nincs pénzkereső a családban, csak apám által hellyel közzel fizetett tartásdíj és a családi pótlék jön. A kecskék és a kert kellenek, és a téli ennivalót is meg kell termelni, mert anélkül főtt rizsen meg burgonyán élnénk hónapokig. Mondjuk így is gyakran, ha télen kifogyunk. :D Kicsit olyan, mintha száz évvel ezelőtt lennénk, csak van számítógép meg net. :) Szóval egyelőre nem tudok mit tenni, ez eredendő kötelességem.
Az érett zöldbab jó szárazbabnak, igaz, nem olyan kiadós, mint ami arra való. Egyébként teljesen megértelek. Sokszor nekem is fejemre nő a kert, csak én szerencsére születetten nagyon rendetlen vagyok, így jobban viselem a káoszt. Sőt valamennyire igénylem is. Zöldbabot direkt későn vetek, hogy később kezdjen csak nyomasztani a szedési kényszer és csak futót. És nincs túl sok, egy uborkahálóval burkolt gúla, mellé vetve kb. 15 deka bab. Ez szépen apránként terem a fagyokig, egyszerre annyit, amennyit megeszünk, a fagyasztóba nem teszek. Karalábét nem ültetek, mert ismerem magam annyira, hogy megfásodna az összes. Zöldborsó sincs túl sok, különben rámvénül. Olyasmiből érdemes többet vetni, ami eláll a tövén vagy az ágyásban: répák, cékla, kelbimbó, sütőtök vagy spagettitök (cukini helyett például), mindenféle termés, amit éretten kell leszedni. Milyenek a kiütéseid? Én tavaly szenvedtem kegyetlenül, miután napos időben kevéssé felöltözve megmetszettem a sziklakertben a rutát. Két napra rá az összes bőrfelület, amit korábban nem takart ruha, tele lett viszkető, égő hólyagokkal, ezek még kb. egy hétig folyamatosan jöttek elő. Ha levakartam, égő seb lett belőle. És marha nehéz volt kitalálni, mitől volt, mert a növénnyel való érintkezéskor egyáltalán semmit nem éreztem, akkor nyoma sem volt. Állítólag ilyen a pasztinák is, ami tényleg igaz lehet, mert most a karom megint ilyen. Múlt héten a pasztinák mellől szedtem a fokhagymát és hét végén oda vetettem a répákat. Egy megoldás van: felöltözve dolgozni. Megint nyesni kell a rutát, megvárom, míg hűvösebb lesz (hét végén), akkor hosszúnadrágban, zokniban, hosszú ujjú ingben és kesztyűben megcsinálom. A fototoxikus hatás ilyen hólyagokat eredményez (saját bőröm volt tavaly):
Ez szeleteket vág, alomnak nem jó. Komposztba viszont valószínűleg igen, csak nem tudom, ledarálja-e. Nekünk van valami ilyesmi darálónk, csak csutkánk nincs, amivel kipróbálhatnánk.
Neki nem volt ennyire veszélyes a helyzete. Pirosodott és viszketett. Kerülni kell a napot teljesen. Aztán meg a patikában vett erős naptejet (bármelyik drogériában tudsz venni). Nem emlékszem a gyógymódra, de szerintem nem kente semmivel és gyógyszert sem szedett (max kalcium és fenistil mert azok vannak otthon). De ő is volt bőrgyógyásznál, mert nem tudtuk mi az. Vigyázz, mert a fenistillel (is) tilos napra menni.
Lehetőleg semennyi nap ne érje a bőrödet amíg rendbe nem jön.
A kertet úgy lehet érésidőben redukálni, hogy pl. a zöldbab felét levágod fűnyíróval. Gondolj rá úgy mint zöldtrágya növényre. És egy kiló zöldbab miatt ne vidd vásárra a bőröd. Főleg ha 3X annyi teremne mint ami nektek elég. És ez persze minden növényre igaz.
Nekünk olyan ágdarálónk vn, amit a traktorműködtet, de az 7-10 centis darabokra vágja csak, attól függően, milyen gyorsan tolod bele az ágakat. Az ágdarabokat télen elfűtjük. Több száz almafát kellene kivennünk, komplett sorokat, de egyelőre nem győzzük, apa nem akar segéderőeért fizetni, úgyhogy halogatódik a dolog. Itt a bő 4 hektáros gyümölcsös és nem lesz egy szem almánk sem az idén. Már szóba került, hogy adjuk el egy részét. De azt meg úgy szeretjük, hogy nincs a közelünkben senki. Biztos kiforrja ez majd magát, csakmost tűnik még minden kicsit kilátástalannak. De tavaly június vége óta totál felújítottunk egy nagy házat, kiástuk a telket egy ősdzsungelből (a szilvafáknál magasabb volt a gaz, karomnyi vastag szárral), dec-ben beköltöztünk, és közben a vállalkozásunkból is meg kell élni, mert az én cukkinijeimből biza nem lehet. És én mihamarabb akartam valamit az asztalra tenni, ha már itthon vagyok, s máshol nem dolgozom, csak hát sokat akart a szarka. De tényleg nem szeretném megutálni. Már irogatom, jövőre miből mennyi lehet max. :-)
Ahogy a mondás is tartja, minden kezdet nehéz. Ebbe is bele kell jönni, lehet, hogy elsőre túl nagy területre vállalkoztál. Annak idején én is beleestem ebbe a hibába, tapasztalatlanul túl sokat akartam, aminek az lett az eredménye, hogy be is gazosodott, illetve sok minden a növényen rohadt le. De évről évre, ahogy tapasztalatot gyűjtesz egyre könnyebb lesz majd, sok minden sokkal egyszerűbben fog menni. Én sem csinálom túl rég a kertet, de azért ma már lényegesebben egyszerűbben meg tudom oldani a rendben tartását, mint az első évben, pedig akkor a terület amit felhasználtam tizede sem volt annak, amin ma termelek. A gaz mindég ott lesz, ha csak kicsi is, nehéz egy kertet teljesen gazmentesíteni. Sokat levesz az ember válláról a talajtakarás, ha jól csinálod nem nő át rajta a gaz, illetve ha pár mégis, azt könnyen ki lehet szedni. Emellett más haszna is van, de már milliószor leírták ezeket.
De aranyos vagy, köszönöm! Az a baj, hogy ha jól sejtem, előző este lefekvéskor bekentem a derekam Voltarennel, szerintem ez is belejátszhat a dologba. Ma du. itt Szegeden elmegyek bőrgyogyihoz, nem várok holnapig. Már ott tartok, inkább megszülnék még egy gyereket, mint ez (az legalább nem tart ilyen soká). Ha emiatt nyaralni se mehetek, jól nézek ki. Pedig nagyon rám férne, érzem, kivagyok már a sok stressz miatt, meg hogy sose érem magam utol. Nyugodt, tanyasi életre vágytunk és tessék... Van még mit tanulnom idő-és energiabeosztásból.
De hogy redukáljak a kerten, ha minden éppen folyamatában van? Ha csak annyi zöldbabot szedek le, ami elég, aztán válogathatom a gyengéket a leöregedettek közül, ergo még tovább tartana a szedése.Arra is gondoltam, nem lehetek-e alergiás valamelyik növényre és attól durrant be így a bőröm? A zellerre nagyon az vagyok, akkor mentősök mentették meg az irhámat, annyira, de épp ezért se a kertemben, sem az életemben nincs mutatóba se zeller. Valami keresztallergia? Párodnak hogy múlt el? Mennyi idő alatt, Gyógyszerrel, kencével? Kapaszkodnék már minden reménybe...
Más is járt már így. Egyik ismerősöm. Én az ő hibájukból tanulva vártam a kezdéssel. 2 tavasz kimaradt, de így is alig bírom a házfelújítás, kerítéskészítés, állatok stb. adta munkát. No meg az ikrek. De tavaszra készen állok a kertre. 200 m2 elég már azt is tudom. Fák, bokrok meg egy külterületi zártkertben közepesen elhanyagolva (metszés+lemosón kívül semmi).
A srác berágott a kertre, mert nem volt idő és kényszernek érezte 2. éve. Gazos is volt. Vállára akasztotta a fűkaszát, tarra vágta a kert felét és átszaladt rajta rotációs kapával is 2X. Ha nem akarsz belerokkanni és megutálni az egészet végy egy nagy levegőt és redukáld akkorára a kertet, amekkora nem tesz tönkre téged.
:)
Ne légy a kerted rabszolgája. Tanulópénz megfizetve.
Használj (legközelebb) min. 30-as naptejet. Páromnál is volt ilyen gond. De azóta nem jött elő. Napra menetel előtt kerülni kell minden kemikália bőrre vitelét. Még a szúnyogriasztó is gondot okozhat.
Csinálhatnék én is macskaalmot csak nem tudom mivel darálhatnám le:-))
Valami hasonlóval. Nekem régi vágyam egy ilyen. Ma is sok zöld vesszőt vittem a hulladékudvarba (ott ingyen átveszik a komposztálható dolgokat is) pedig ha ilyennel ledarálnám jó lenne mulcsolni.
Mire az üstben a szilvalekvár elkészül el is fogy 1-2 zsákkal. Aztán meg főztök rajta egy jó tyúk vagy nyúlpörköltet és oda még egy zsák. Kukoricafőzéshez is jó. De nem folytatom.
Édes Ecsém, te mégis mikor alszol???! Annyit eszembe jutsz: iszonyatos, mennyit magadra vállalsz, szép is valahol, hogy a családodért mindezt megteszed, de hidd el, kifogsz készülni. Ha jól tudom, 18-20 között vagy. Mikor és hogy fogsz így udvarolni? És ha önálló életet kezdenél, mit kezd a családod nélkülded, ha most mindent te csinálsz? Bocsi, nem kéne kotnyeleskednem, de hosszú távon nem lesz ez így jó. Szerintem. Minnél többet vállasz, annál többet fognak tőled elvárni. Ugye nem haragszol, de márrégóta kikívánkozott ez már belőlem, és tényleg sajnállak (meg most magamat is, mert lehet, hogy most megyek és megnyúzom magam ettől az égő irhától...)
anyósomék tapasztalt zöldségtermesztők, tjdnkppn éve óta foglalkoznak vele. Most megint előjött a paradicsomnál az a problémájuk hogy a már éretteknél belül elég nagy felületen fehér és fás szerkezetű. Ez vmi nyomelemhiány lehet? Pétisózzák is időnként igaz lombtrágyázva nincs.
Ha Szeged közeli lennél, velem csereberélhetnél. Nekünk nagy kazánunk van, azzal (meg a napkollektorokkal) fűtünk. Adsz csutkát és cserébe el kell vinned az összes cukkinimet, kb.25 kg magosra öregedett uborkámat, amit nem láttam meg a fóliadzsungelben. De egy darabot se hagyhatsz itt, mert rosszul vagyok már tőle! Feltéptem egy csomó uborkát, megegyeltem egy csomó paradicsomot, kilószám szedem a zöldbabot és kesergek: azt hiszem valamit nagyon elszúrtam... Első éves veteményező vagyok, maximlista és úgy érzem belefulladok a melóba. Emlékszetek, mikor tavasszal megdícsértétek a gyönyörű, gazmentes kertemet? Nnna, most látnátok!! Minden reggel 8-tól 10-ig gazolom, és mégis egyre gazosabb. Egyszerűen túl sokat vállaltam. Azt meg nem bírom elviselni, hogy ilyen rusnya legyen. Kijött valami napalergiám (holnap megyek fel Pestre bőrgyógyászhoz), és szégyen, nem szégyen, felnőtt fejjel este már vinnyogva sírtam és martam magam, éjjel alig aludtam, annyira viszket a derekam, hátam, de terjed, és iszonyúan néz ki. Nagyon fáj, ráadásul így alig tudok kertészkedni. És nyaralni hogy megyek így? Nagyon nem szeretnék gyógyszeren élni emiatt...
Szóval azért költöztünk tanyára (többekközött), hogy azt csinálhassuk, amit szeretünk és olyan mértékben, ahogy jól esik, de én most csapdában vagyok. Ha nem csinálom, mint az őrült, egész eddgi munkám kárbavész. Már az se érdekel, beérik-e vagy nem, elegem van a paradicsomból a paprikából, pláne a cukkiniből(amit imádtam), szóval valamit ki kell találnom, hogy jövőre is szívesen hozzáfogjak majd. Ott a rengeteg zöldbab, ha nem szedem le, leöregszik, de egyszerűen nem győzöm, 10 után már be kellett jönnöm a napról. S ha nem alszom, pláne nem bírok hajnalban kelni.És segítségem meg persze nem igazán van... Bocsánat, hogy kipanaszkodtam magam, talán nektek is volt már ilyen pillanatotok, hogy úgy éreztétek, sok.
Fajtánként eltérhet, nekem ez az átlagos csepp alakú padlizsán volt. Érezni, amikor már kellően puha a húsa. Méretről kevésbé lehet megállapítani, nekem volt, ami két öklöm nagyságúra nőtt, meg olyan is, ami csak egy öklömnyire.
Mármint nem maga a nagydobosi tök termése túl nagy, hanem a növény a kertünkhöz képest. :) Ohh, mi az nekünk 12 kilós tök? A 30 kilósból talán kétszer is eszünk. :D Azért hatan vagyunk rá, elfogy.
Valóban a nagydobosi tök túl nagy. Arról nem is beszélve, hogy én fel sem tudom hasitani olyan kemény a héja. A férjem birkózott vele minden egyes alkalommal.
A Big Max Halloween tök. Nagy viztartalma van. A barátnöm 3-4 órát sütötte, hogy a viztartalma mennél jobban elszálljon. Nem volt rossz az a tepsialjnyira aszalódott sülttök.
Mikor lehet leszedni a padlizsánt?Azóta,hogy küldtem róla a képet még nagyobb lett a kislabda:-)Viszont igaz fényes,meg elég lila is,de puhácska.Vagy az már túlérett lehet?Fogalmam nincs,nem szeretnék rosszízűt sem.
Van egy bokor amin elég hosszúkásra nőtt egy bogyó és halványlila.Érdekes,pedig az kötött legelőször.Vajon ez miért lehet?
Hát mivel a kazánban való égetésen -és a macskaalmon- kivül más felhasználási módot nem ismerek, ezért nem nagyon. Csinálhatnék én is macskaalmot csak nem tudom mivel darálhatnám le:-))
Hát lehet, hogy ez lesz, mert már egy csomó zsák tele van vele:-)) Igazából az lenne jó, amit Nóra említ, le kellene darálni valahogy, és akkor ki is lehetne szórni a földre.
V.H. Oszkár apróra darált csutkából készült almot használ. Azt mi vesszük, nem tudom, mivel lehetne ledarálni, de ez a macskaalom nagyon jót tesz a komposztnak.
Írod hogy nincs kazánod, akkor mégiscsak komposztálni kellene. Mivelhogy nagy mennyiség én kiraknám a kert végébe egy kupacba és amikor elkorhadt széthordanám a kertbe és beásnám.