Keresés

Részletes keresés

gergerg Creative Commons License 2010.07.22 0 0 14330
Szaggattuk a babot meg pikíroztam a tavasszal magról vetett epret úgyhogy ma nem volt nagy főzőcskézés.Hoztam föl a kertből 2fej hagymát 4 paprikát,kapott egy kis kolbászt meg 5 tojást és most ez rotyog.
Előzmény: skolikagi (14327)
kics_ee Creative Commons License 2010.07.22 0 0 14329
nem kell annyit ennyi... árt az emésztőrendszernek.
Előzmény: Törölt nick (14318)
tooommm0013 Creative Commons License 2010.07.22 0 0 14328

Szépek vagytok. Császárhús, oldalas. Én meg egy kis milánóit rágcsálok épp. Lehet ezért nem kívánom a kerti/udvari munkákat? Pedig vár rám 40 m2 kavicsos letaposot föld, amit el kell hordanom 20 cm mélyen.

Na holnap szalonnás rántottával nyitok és hagyom a kávét! Hátha jobban pörget!

:)

Bár most is inkább dinnyét ennék legszívesebben. Sajátot...

skolikagi Creative Commons License 2010.07.22 0 0 14327
:-)))
Én nemrég felfedeztem a császárhús nevű csodát, amiből amúgy a császárszalonna készül, de ez még nyers, úgy meg lehet sütni mint az oldalast, de nincsen benne csont..és több a hús is rajta.
Természeten zöldpaprikával és paradicsommal a legfinomabb- csakhogy annyira ne legyen off a hsz:-)))
Előzmény: gergerg (14326)
gergerg Creative Commons License 2010.07.22 0 0 14326
Meg egy nagy túrót!Mármint nem úgy értem hogy azt kell enni!Én tartom magam a tradicionális étrendhez,reggel szalonnás kolbászos hagymás rántotta friss kenyérrel.Na ezzel lehet kapálni délig.Délbe meg egy adag sült oldalad,azt szeretem mikor még a mellemen is a zsír folyik.:-)
Előzmény: tooommm0013 (14325)
tooommm0013 Creative Commons License 2010.07.22 0 0 14325
Folyamatosan rágni kell, mint a növényevőknek általában. Kapálsz, de azért oda-oda nyúlsz és letépsz egy paradicsomot, uborkát stb. Vagy munka előtt megeszel 30 deka diót vagy más olajos magot. Az azért kalóriabomba.
Előzmény: skolikagi (14324)
skolikagi Creative Commons License 2010.07.22 0 0 14324
Ne izgassuk itt a jónépet ilyen-olyan csülökpörköltekkel! ( én nem vagyok vega)
Én azt nem értem, hogy a jó kis vega kajákkal hogy lehet a fizikai munkát bírni...
Igaz, nagyon nem is érdekel...hiszen nem véletlenül vannak a csirkék és a nyuszik az udvarban:-))
Előzmény: tooommm0013 (14323)
tooommm0013 Creative Commons License 2010.07.22 0 0 14323

Hát akkor az étvágyatokkal nincs baj. Én is tudok enni, de amit írsz az már elrettentő.

Talán egy vermox kúra jól jönne a családnak!

:D

Gondolom sok az éhes kamasz. Mint pl. te. Meg mint írod nem esztek húst. Azért az úgy egy kicsit más. 50 dkg kicsit zsíros húsban egy-két rendes szelet kenyérrel van kb. annyi kalória mint a fél kertnyi zöldségben :)))))

Hát így tud elég lenni a 13 literes bogrács. Csülökpörkölt, birkapörkölt de akár egy majdnem vega slambuc is ha kapsz egy liternyit hát... Nekem elég.

Előzmény: Törölt nick (14318)
Deryan Creative Commons License 2010.07.22 0 0 14322
A sütőtöknek az elágazásait meg kell ritkitani, hogy ne fejlődjön dzsungellá a növény. Szellős, jól kezelhető legyen, akkor a termés is szépen tud fejlődni.
Előzmény: atandi (14312)
Deryan Creative Commons License 2010.07.22 0 0 14321
Örülök, hogy ilyen gyorsan rendbe jöttél s ismét tettre készen álltsz.

A brokkolikat a világért se szedd ki! Legalábbis egy pár darabot hagyj még a kertben. Ugyanis az oldalhajtásokban folyamatosan hozni fogja a termést továbbra is. Igaz ezek már nem olyan látványosak, mint a középen kijött termés, de finom nyári leveseket lehet majd velük főzni. Esetleg fagyaszthatsz is le belőlük.

http://www.balintgazda.hu/minden-heten-szuret/julius/brokkoli.html
Deryan Creative Commons License 2010.07.22 0 0 14320
Jó is az ha az ember nem annyira időjárásfüggő. Én inkább a hideget szeretem. Jókat tudok aludni télen a 11 fokos hálóban és 18 foknál magasabbat sehol sem szeretek.

Ma hajnalban vészes csendre ébredtem. Nem énekelnek a madarak, holott 3:00 után mindig rázenditenek Egyetlen nyikkanás sincs. Úgy látszik őket is meggyötörte a hőség. 20 fok van kinn és hideg levegő áramlik a szobába.

Tegnap a párás melegben a rosszullét környékezett a kertben. A máskor kellemesen hűvös pinceszobánkban is állt a fülledt meleg. A föld teteje pedig betonná száradt. Nem is maradtam sokáig

Közben rázenditettek a madarak :)
Milyen üres lenne a természet nélkülük. A házunk nagy fákkal tele zöld övezetben van, ahol rengeteg a madár. Idilli csönd itt sincs, mert napközben minden irányból nagy a forgalom, ami 5:00 körül a buszok indulásával kezdődik.

A kertben az ügyeletes rigók a csicsókába bújnak s onnan portyáznak a folytonérő eperre és a zsendülő szilvára, amiből az idén igencsak kevés van.
Közel 30 üveg vadszilvát raktam el, amit egy évtizedekkel ezelőtt lerombolt bakterház totálisan elgazosodott kertjében szedtünk.
A fákon gyönyörű a termés az idén is. A sok esőtől szépen fejlettek a szilvák viszont a máskor oly gyönyörű almáknak nyoma sincs. A fák lombkoronája siralmas. Itt-ott lóg rajta egy elvarasodott alma.

A madárzenekar most már teljes erővel fújja. Lassan szedelőzködöm én is. Megszentelem a kertet egy kis szappanos vizzel, mert a tetvek és a hangyák nem nyugszanak.
A méteres bab virágai körül telepedhettek meg a tetvek. Szinte láthatatlanok. Csupán az ide-oda futkosó hangyák hivták fel rájuk a figyelmemet. Nem várom meg, hogy mindent ellepjenek. Állandóan ellenőrzöm a növényeket s ahol valami felüti a fejét, már kapja is a kezelést.
Én sem szeretem a vegyszereket a kertben. Különösen a felszivódókat. De van amikor a kényszer rávisz.
Sajnos a káposztaféléknél a hét elején kénytelen voltam az Actarát elővenni, mert a kis fehér lepkék annyira elszaporodtak, hogy a leveleket felhőként szállták körbe. A káposzta lepkék is szorgalmasan repkedtek a kertben. Az Actara egy csapással véget vetett a nagy nyüzsgésnek.
Előzmény: CBNora (14310)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.22 0 0 14319
Van 17 erdélyi kopasznyakú tyúkunk, még nem tojnak, de nemsokára fognak. A kecskék mellett nincs több haszonállatunk, minek is volna, vegetáriánusok vagyunk. :) Azon kívül van négy skót juhász kutyánk, három máltai selyemkutyánk, három cica, meg egy másfél hónapos őzgida. :)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.22 0 0 14318
"10-12 emberig elég ha teli van." - A 13 literes bogrács? :D Hajjaj, én a 12 literes fazékban szoktam főzni, és sajnos egy délután alatt el szokott fogyni. A töltött burgonyához rögtön 25 kilót főzök, mangoldgombóc pedig kb. 7-10 kg kenyérből és zsemlemorzsából készül. Öten esszük. :) Nem tudok annyit termelni, ami el ne fogyna.
Előzmény: tooommm0013 (14305)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.22 0 0 14317
Persze, de jégeső esetén - egy ideje minden évben jön egy, ami felszaggatja a barackokat - fújhatjuk a rovarölőzést, ha moníliáról van szó. :) Olyankor kell a Teldor. (Tavaly még nem volt Teldorom a nagy jégesőkor, most meg szívok, mert sok helyütt átterjedt a fára.) Talán idén nem lesz jégeső, de még nem tudhatom.

Bálint gazda konkrétan növényvédelmi szakember, ez a szakterülete, de mindegy.

A moníliás sebeken keresztül is képesek fertőzni a gutaütést okozó kórokozók, ezt már több helyütt olvastam, és szerintem egy ízben tapasztaltam is. Nem csodálkozom rajta, igen könnyen nyílt sebbé válik.

Szerintem a lényeg, hogy nem gnomóniásak a fáink, oszt kész. Nem is tudnám nem kivinni az erdőbe a leveleket, megy a talajtakarással, meg a zöldségtövekkel. :)
Előzmény: Flanell (14303)
atandi Creative Commons License 2010.07.21 0 0 14316
A német oldal linkje lemaradt... bármár csak holnapra maradna mert a koránfekvést is mindig csak ígérgetem magamnak...
Előzmény: CBNora (14314)
CBNora Creative Commons License 2010.07.21 0 0 14315
Elfelejtettem beszúrni a lényeget:
dermatitis
Előzmény: CBNora (14314)
CBNora Creative Commons License 2010.07.21 0 0 14314
Akkor az az, ami nekem is szokott lenni. Bűnös lehet még a zeller, pasztinák meg még néhány más növény.
Én ez alapján a német oldal alapján diagnosztizáltam magamon. Ez főleg ernyősöket, rutaféléket említ és még néhány más növényt. Máshol mintha a kapor is szerepelne. Lusta voltam bőrgyógyászhoz menni, idővel magától is elmúlt.
A ragadós muhar, amire valószínűleg gondolsz, tapasztalatom szerint teljesen ártalmatlan, ahogy a kakaslábfű is, ami jó széles levelű. De ha a fentebb említett növények közelében dolgozol, föl kell öltözni!
krnemarika Creative Commons License 2010.07.21 0 0 14313
Szia!
Örülök, hogy kicsit jobban vagy! Te aztán nem adod fel könnyen!!!
Ez a tanuló éved. Jövőre mindent "majdnem" másképp fogsz csinálni.
A salátát inkább a tyúkoknak, mint a nyúlnak!!!
Minden jót!
Marika
atandi Creative Commons License 2010.07.21 0 0 14312

Képzeljétek, mit mondott a doktorbácsi: ez nem is napallergia hanem a nap és a növényekhez dörzsölődés közös eredménye, valami dermatitis "tuggyafene". A legfőbb gyanúsított pedig, ami ilyen heves reakciót válthat ki, az egy széleslevelű fű, bolyhos kalásszal(ilyen szokott sok a kutyákba ragadni). Épp ma húzgáltam ki ilyeneket is, és ami eddig csak hátul volt a bőrömön (térdhajlattól már lapockákig) az ma elterjedt előre is, sőt karokra is. De nagyon megindult. Kaptam egy szurit(diprophos, ezt kaptam anno a parlagfűallergiámra is, úgyhogy idén remélhetőleg az is elmarad), meg még kettőt kapok majd, meg kence, Aerius meg kálcium. És már sokkal jobban vagyok! Pedig este még leszedtük az összes zöldbabot. Anyu is kérdezte, ez milyen fajta, mert döbbenetes mennyiség termett rajta. (Minidor)4 vagy 5 hatalmas nejlonszatyorral szedtünk az 5 kis rövid sorról. Meg holnap viszek fel anyósnak Pestre vagy 7-8 nagy cukkinit, meg zöldbabot is. (bárcsak a fodrásznál is fizethetnék ezekkel...:P

És most elhatároztam, felszedem a leöregedett zöldborsókat, kiásom a krumplit, amit kell és nem teszek a helyükre új dolgokat. Egy kis sorocska retket még megpróbálok és kész. Csak lennének már nyuszik, hogy kiszedhessem a brokkolikat, salátákat, miegymást, amik már csak a kedvükért vannak földben.

Ma láttam 3-4kis sütőtököt, az a lopótökalakú, tán sonkatök vagy mi, nem emlékszem a nevére. De virág is sok van.

És köszönöm a biztatásokat, biztosan elteleik pár év, mire beáll, miből mennyi kell.

Crys Ecsém, csak kecskéitek vannak vagy más állatok is? (baromfik, nyulak, birkák?)

skolikagi Creative Commons License 2010.07.21 0 0 14311
Hát, akkor ma elkezdem öntözni őket, kiváncsi leszek, mi lesz belőlük.
Atandi lécci írj nekem mélt, hogy tudjak írni neked:-)
Előzmény: Flanell (14300)
CBNora Creative Commons License 2010.07.21 0 0 14310
Hát, én elég gyakran szoktam délben is kapálni, felöltözve persze. Olyan jó csönd van olyankor kint. A meleget nagyon bírom, a bőröm meg sokkal kevésbé kényes, mint az idegeim. Igyekszem a szomszédok rádióitól mentes időszakot kihasználni. Az este általában lármás, nyüzsgő, a macska is folyton nyaggat valamiért olyankor.
De hát kinek hogy jobb. Meg Andinak a tanyán mindig csönd van, az nagyon jó lehet.
Előzmény: Deryan (14304)
BBZsuzsi Creative Commons License 2010.07.21 0 0 14309
Oksa!
Előzmény: Flanell (14308)
Flanell Creative Commons License 2010.07.21 0 0 14308
Legalábbis remélem, hogy nincs baja...
Előzmény: BBZsuzsi (14306)
Flanell Creative Commons License 2010.07.21 0 0 14307
Na, közben leteszteltem az új barackdzsemet, palacsintával. Jó lett.

Nagyapám mondogatta mindig a régi szegényember-bölcsességet, hogy "a vantú nem ke¨ll me¨gijennyi". Vagyis a 'van'-tól nem kell megijedni. A 'nincs'-től kell.
Különben ez nálam is így szokott lenni, hogy nyáron, amikor heti 7 napon át kora reggeltől késő estig szinte minden percemre jut valami, vagy munkahely, vagy kerti munka, akkor gyakran már nagyon unom, de aztán ha kicsit lazább lesz, akkor megint azon gondolkodom, hogy mit kellene még csinálni, mit kellene ültetni. :)
BBZsuzsi Creative Commons License 2010.07.21 0 0 14306
Rendben!Köszi,akkor várok!:)
Mindenesetre megnyugtató,h nincs különösebb baja!
Előzmény: Flanell (14298)
tooommm0013 Creative Commons License 2010.07.21 0 0 14305

Nekem üst is meg szilva is van. Csak nincs mivel fűtenem!

:)

Viccet félretéve: én meg nem szeretem a szilvalekvárt.

A pörköltet nem abban főzöm, mert annyian nem vagyunk. Csak bográcsban. A régi helyett most vettem egy újat akciósan egy T betűs multinál 3000 Ft-ért. 13 literes közepes olyan pont jó méret. 10-12 emberig elég ha teli van. De 4 nek is megfőz benne az ember ha kell.

Jól éreznék a nyulak magukat benne....

Előzmény: skolikagi (14299)
Deryan Creative Commons License 2010.07.21 0 0 14304
Andi, Andi!

Mi mást lehetne erre mondani?
Most már tudod, hol a határ. Eddig és nem tovább! Ami a saját szükségletet + egy kis biztonsági tartalék, meghaladja azt vagy ott hagyod vagy pedig betakaritod mindenestől, hogy több gondod ne legyen rá.

Nem kell a nap 24 órájában hajtani magad. A korareggeli hűvösben és estefelé próbálj kerti munkát végezni.
Reggel 9-10-ig és estefelé 6-tól szerintem felöltözve egész sok mindent lehet elvégezni. Ha borult az idő, akkor sem szabad már napközben kinn tartózkodni a kertben. Déli pihenőt mindenképpen be kell iktatni, hogy a korai kelést és a fizikai munkát ellensúlyozni tudd.

A naptól, a hőségtől én is szenvedek. A hobbykertészek nagy örömére "méhész felszerelésben" járok. Hidegvizes vászonkendőt boritok a fejemre, ami nagyrészt takarja az arcom és a nyakam. Jó szolgálatot tesz a szúnyogok távoltartásában is a vizesen fityegő kendő. Hosszú újjú inget vagy munkásdzsekit hordok hosszú nadrággal, zoknival és tornacipővel. Szakad rólam a viz, de ha valami könnyebb öltözettel próbálkozom, akkor a szúnyogok úgy összecsipkednek, hogy napokig borogathatom a karom a lábam. Egyik, másik csipés az idén tenyérnyire kivörösödik és megdagad.
Szóval a kertészéletnek mindenhol megvan a maga nyögve nyelős oldala.

Mielőbbi javulást kivánok s ne hagyd, hogy a kezdeti nehézségek a kedved szegjék!

Előzmény: atandi (14279)
Flanell Creative Commons License 2010.07.21 0 0 14303
Bálint gazda nem hülye ember, nem is lehet, mint városbelim :) . De hát egyrészt már örexik, másrészt meg sokmindenhez ért ugyan, de sokmindenhez meg csak érintőlegesen, mert nem szakterülete, csak ráragadtak az ismeretek, mint rám, pölö.
Az bizony tény, hogy az utóbbi években elég sok igen meredek dolgot olvastam tőle.

Monília nem dolgozik össze baktériumokkal, pl. kajszinál a gutaütést baktérium mellett más gombafajták okozzák, de monília nem. Ez ugyan a téma szempontjából nem érdekes.

A gyümölcsfertőző moníliával meg megint nem nagyon kell foglalkozni, mert az kiirtani nem lehet, annyi a legtökéletesebb védekezés mellett is van, hogy a sérült gyümölcsöt megtámadja, az épet meg meg úgysem tudja megtámadni.
Ez ellen rovarölőkkel kell védekezni, év közben úgyis kell levéltetvek és molyok ellen szórni, valamint közvetlenül gyümölcsérés előtt le szoktam fújni 3 napos szerrel, mert az érett gyümölcsöt elég mexúrni egy levéltetűnek, hogy a monília tönkretegye. (Ma reggel szórtam le a barackosomat az utolsó ampulla Decissel, mert napokon belül érik.)
Előzmény: Törölt nick (14229)
éjjelvolt Creative Commons License 2010.07.21 0 0 14302
Köszönöm a választ:)
14124-nél küldtem róla képet,ez a fajta.Most az,hogy puha jó vagy sem?Amíg puha addig kell szedni?Mert akkor veszem le,egyre keményedik.Soha nem volt még,nem tudom mikor érett,azt sem szeretném ha túlérne.
Előzmény: Törölt nick (14278)
Flanell Creative Commons License 2010.07.21 0 0 14301
Olyan 25 éve kapott nagyapám valakitől olyan sütőtök magját, amiből a 3 legnagyobb együtt valami 110-120 kg körül volt, le lett mérve, mert eladtuk egy üdülő éttermének, de már nem emléxem pontosan. A legnagyobb talán 45 kilós volt, ketten tettük be a Zsiguli csomagtartójába, mert fogantyú persze nem nőtt rá. (Ebbe a mátrai honvédüdülőbe hordtuk vagy 10 éven keresztül minden felesleges terményünket, az ismerős konyhafőnök bármit megvett. Szóval, jó buli volt, sajnos, az előző O-kormány honvédelmi minisztere szemet vetett rá, és oda lett a jó világ. Azután kezdtünk piacozni, de ez kemény dolog.)
Na, de a tök: ugyanolyan típusú, fehér héjú volt, mint a nagydobosi, csak hosszú formájú, mint a takarmánytök. Húsa vastag, narancssárga, édes, gesztenyeízű, parázs, és nem olyan plötty meg tökízű, mint ezek a kis narancssárgák. De összeporzódott a nagydobosival, és a végén már egy nagy hosszú se lett, manapság meg már nem is vetünk, mióta több egymás utáni évben nem kötöttek a tökök a nagy aszály miatt.
Előzmény: il1321 (14257)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!