Te merre laksz? Mert az még nem derült ki. Van olyan fokhagymám a gyümölcsösben, amit rendszeresen kaszálok, fűnyírózok, de "kirthatatlan". Abból szívesen adnék. Garantáltan télálló. Erős ízű ha tavasszal van duggatva tűrhetően tárolható. Összefonni nem lehet mert merev a szára.
Én ilyesmivel nem foglalkoztam csak ültettem novemberben a fokhagymát, dugahagymákat meg a zöldborsót. Tavasszal meg kikelt.
A borsó nem sokat előzött a tavaszi vetéshez képest, de a kertben elég vizes sáros tavasszal a talaj és nem lehet rámenni. Ott kínlódtak a szomszédok a deszkákon egyensúlyozva én meg figyeletm hogy már kibújt a borsó.
A fajtákról nem nyilatkozom. A puding próbája az evés. Vagy majd valaki ajánl bevált fajtákat.
Ez jól hangzik, bár gondolom, csak szabályosan elrendezett kertben használható... Én itthon már bebuktam, nagy káosz az egész. Szép így, gyümölcsfákkal meg díszbokrokkal vegyítve a vetemény, csak nem mindenre alkalmas és nem funkcionál maradéktalanul. Mennyibe került a kiépítése (gondolom, a csövek meg illesztések), mekkora területen? Ha egyszer itthagyom ezt a homokbuckát, és lemegyek Pécs mellé, szívesen alkalmaznám én is, hiszen mégiscsak a legmodernebb technológia. Ötvözném a talajtakarással, mint Izraelben teszik.
Pontosan, minden cső beilleszthető minden elágazásba, vannak különböző tőtávolságú csöveim, aztán tavasszal mikor vetek, úgy rendezem át a csöveket, ahogy a növények jönnek. Ugyan így vannak különböző sortávolság hosszú csövek is, így esetenként két leágazás között is meg tudom változtatni a távolságot, a növénynek ideális sortávolság szerint.
Születésemtől fogva vagyok vegetáriánus, nem csak úgy rászoktam. Épp ezért mindennemű húsfélétől és bőr alatti zsírtól undorodom, mármint nem visz rá az ízlés. A zsírral készült tésztát sem bírom megenni, érzem a szagán is. De amúgy sem volna túl etikus, hogy mondogatom, hogy én így vegetáriánus, úgy vegetáriánus, közben meg néha szalonnázok. :) Nem vagyok én Delhusa.
Hát, van vele munka rendesen az biztos. Nagyon remélem hogy minél több paradicsom terem, szeretnék sok ketchupot meg paradicsomlét főzni az idén. Tavaly fele ekkora területen termett 10 üveg paradicsomlére, 15 üveg ketchupra és evésre való. Jól látod, én nagy híve vagyok ennek az öntözőrendszer-típusnak. Lényegében a kert minden részében jelen van, még a krumpli is csepegtetve van. Nagyon kevés olyan hely maradt, ahol még csak ki van építve de nem működik, különböző okokból, de minél előbb be akarom fejezni, hogy mindenhol működjön. Köszönöm a fűszeres felvilágosítást.
A zöldfűszer valóban ennyi, illetbe én le szoktam öblíteni a leveleket, mert nálunk sok a por. Amennyire lehet, már előre leszedem a száráról, főleg, ha nagy levélről van szó. Jó melegben, de nem direkt napon szárítom, úgy szép zöld marad. Aztán a kiürült bolti fűszeres szórófejes üvegekbe teszem.
Nekem is van pár képem, de leginkább a paradicsomról most. Nem nagyon volt időm fényképezgetni mostanában. A minőség sem a legjobb, telefonnal készültek.
Hogy csinálod ezt a zöldfűszer keveréket? Egyszerűen levagdosod a bele szánt fűszereket és megszárítod? Van sokféle fűszerem, de még sosem próbáltam meg őket elrakni télre. Ha ilyen egyszerű a dolog akkor lehet hogy megpróbálkozom majd vele.
Nóra! Nálam idén 1 gesztenyeízű tök meg van vadulva, mert kb. 3 nm haragoszöld levélfelületet produkált. A többi normális, kisebb levelek, 2-3 db két méteres szála fut karóra. Termés - ahogy írtam, még egyiken sem...
Szoktatok zöldfűszer-leveréket csinálni? Hét elején szárítottam, ma őröltem. Van benne: petrezselyem, zeller, bazsalikom, kakukkfű, vadoregánó, majoranna (bolti), zsálya, rozmaring, lestyán, bordikafű , fokhagyma granulázum (bolti) és egy kis só [az a daráláshoz és a tartósításhoz.
Végre tudtam fényképezni. Tegnapi képekből képeslap.
Nem tudom. Majd Mmjutka talán megírja, az ővé mekkora volt, de azt hiszem, elvileg nem lesz nagy. Aztán hogy ezek, amik nálam nőttek milyenek lesznek, azt meg tényleg nem lehet tudni.
Az allergia az más. Ez a fototoxikus hatás csak 1-2 nap múlva jön elő, mikor hozzádörgölődsz a növényhez, nem érzel semmit. Én még másnap sem. Aztán harmadnap, mikor már rég elfelejtettem, mihez is értem hozzá, elkezd viszketni, és majd csak ezután kezdenek jönni a hólyagok és még egy hétig folyamatosan jönnek újabbak. 5 nap alatt az még nem kezd javulni, akkor még egyre rosszabb. Nagyon szar tud lenni, tavaly én is több, mint egy hétig alig aludtam a viszketéstől. Hogy hogy néztem ki, az más kérdés, az már nem is érdekelt. De pocsék látványt nyújtottam, a hólyagok helyén barna foltok lettek, míg aztán a bőrrel együtt le nem koptak.
Egészségedre kedves Andi! Ha nagyon bántja a lelkiismeretedet a nagy zabálás, esetleg elmehetsz meggyónni...bár azzal nem tudom meg nem történtté tenni a dolgot:-) Megnéztem a képeket...hát nem semmi amit véghezvittetek:-)
Abszolúte érdemes! Nekem tegnap bizonyosodott be: az egész család a zöldbabot szedte, így odakéjelgett hozzánk a macska is. Tekergett a hátán, simiztette magát, majd a babok melletti teljes sor bazsalikomomat végestelen végigjelölte őkandúrsága. Ahogy haladt el mellette, odapucsított és végigspriccelte! Azt hittem, megüt a guta! Szerintem talán a bazsalikom erős szagát felül akarta jelezni. Hát ezért aztán tényleg éredemes...
Amúgymeg nagy disznók vagytok,köszi, kimentem a kertbe épp csak kicsit belocsolni, elhatároztam, hogy ma semmi mást nem csinálok. Felnyűttem 4 sor borsót, felkötöztem megint 6-7 paradicsomot, s közben ettem a koktélparadicsomokat. Úgy döntöttem, ma már nem is kell mást ennem, nem is vagyok éhes. Nagy naivan bejövök kertésztopicot olvasni, erremit találok??! Lerendeltem magam mellé a gyermeket és bezabáltunk... köszi nektek..(pedig rám nem hiányozna, 159/55)
Ez tegnap lemaradt. Mi az idén még nem ettünk dinnyét, de lassan venni kellene. Már120-160 között van kilója.
A muharra én is allergiás vagyok. Általában hosszú ujjú ingben dolgozom a kertben, de múltkor póló volt rajtam, miközben kiszedtem (többek között) pár tő kalászos muhart, és egyik nekinyomódott a jobb alkaromnak, hát tele lett az egész apró kiütésekkel. Már vagy 5 napja történt, a pirosság már elmúlt, de még mindig elég rücskös az alkarom.
Azért hogy vegetáriánus vagy néha ehetsz egy kis szalonnát.
Liftszerelő ismerősöm dolgozott kint algériában és megkínálta szalonnával a muzulmán arab segédmunkást,az meg elfogadta és jóízűen megette. Megkérdezte tőle, hogy vannak ezzel a dologgal mire az arab azt mondta, hogy Allah most nem figyelt ide.
Kellett hozzá zöldbab, ravioli, hagyma, paprika, tejszín sajt. A zöldbabot és a raviolit külön-külön megfőztem sós vízben. A hagymát megfuttattam az olajon, beletettem a zöldbabot és egy paprikát, majd fűszereztem, só, bors, fokhagyma.stb. ízlés szerint. A végén ráöntöttem a tejszínt. Tűzálló tálba tettem a raviolit, rá a zöldbabos keveréket, a tetejére sajtot reszeltem és megsütöttem. Aztán megettem( csak egy részét persze)
Szóval szadiztok itt nagy kéjesen :D Nem elég, hogy a hőség gyötör, itt meséltek a finomabbnál finomabb falatokról :o Jó házi szalonnát ma már ettem finom puha kenyérrel. Tizóraira a kerti konyhában frissen sült tökpuffancsot tejföllel. A vacsora még nincs eldöntve, mert nincs kedvem a konyhában olvadozni.
Igaz fűszerkertet nem csináltam, de ezt, azt azért ide-oda ültettem a kertbe. Jó a nyári menüt egy kis friss fűszerrel feldobni. Ilyenkor imádom a friss borsikával fűszerezett zöldbabfőzeléket, párolt borsót, a bazsalikomos padlizsánt, a lestyános újburgonyalevest, a kapros/édeskömény leveles sültburgonyát...