Keresés

Részletes keresés

CBNora Creative Commons License 2010.07.25 0 0 14420
Tényleg jól lemosódott a talaj és kidőlt egy csomó minden. Ettől függetlenül szép, rendes veteményes benyomását kelti bőséges terméssel. Úgyhogy én azért nem aggódom, hogy éhezni fogtok.
Előzmény: Deryan (14416)
Deryan Creative Commons License 2010.07.25 0 0 14419
A kukorica karózásáról sem igen hallani.
Most már el tudom képzelni azt is, hogyan indul el a hegyoldalra ültetett kukoricás :(
pedig itt csak egy vékony réteget mosott le az eső.
Minden esetre az idei sok eső és az elfolyó föld igencsak elgondolkodtatott a jövőbeli kertészkedést illetően.
A férjem még mindig nem tudtam meggyőzni igazán a talajtakarás jelentőségéről. Pedig itt is egyértelműen látszik, hogy nem úsznánk annyira a kopaszra kapált területeken.
Előzmény: gergerg (14417)
Deryan Creative Commons License 2010.07.25 0 0 14418
Miért nem tudod megfejni a kecskéket ha esik az eső?
Szabadban szoktál fejni?
Előzmény: Törölt nick (14414)
gergerg Creative Commons License 2010.07.25 0 0 14417
Nem semmi!Idén nekem is ki kell karózni a paprikát is pedig ilyenről még nem is hallottam.
Előzmény: Deryan (14416)
Deryan Creative Commons License 2010.07.25 0 0 14416
A nevemre kattintva megnézhetitek a tegnapi felvételeket a kert állapotáról az új albumomban. Ezt követően egész nap a kikarózásokkal foglalkoztunk.
Előzmény: Deryan (14412)
gergerg Creative Commons License 2010.07.25 0 0 14415
Nekem ilyen fejési gondjaim nincsenek szerencsére mert nincs kecském.Én este elkezdtem a málnából kiszedni a letermetteket és kiválogatni a jövő évieket meg persze megkötni de nem végeztem.Gondoltam majd reggel befejezem csak kérdés melyik reggel.
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.25 0 0 14414
Itt is esik, nem tudom megfejni a kecskéket. :S Órák óta, és ,még fog órákig esni a met.hu szerint.
Előzmény: gergerg (14413)
gergerg Creative Commons License 2010.07.25 0 0 14413
Nálunk hajnal óta esik az őszi eső és mivel Gyöngyös csak néhány kilométer légvonalba gondolom ott is szépen csepeg.
Előzmény: Flanell (14411)
Deryan Creative Commons License 2010.07.25 0 0 14412
Bezzeg mi tegnap hajnalban dézsából ömlő esőre ébredtünk. A kertben hatalmas rombolást végzett.
A termőföldet ahol lehetett mind levitte az útra, a mélyebben fekvő helyekre. Amit lehetett ledöntött, kifektett, átrendezett. 3 öl paradicsomot vitt a férjem a komposztra. Letörte a paprikák ágait, a kisebbeket le-/kidöntötte. A fiatal kukoricák mind elfeküdtek.....
Amit lehetett újra karóztunk.
Most ismét egész éjjel esett s jelenlegeg is folyamatosan esik :(
A főzőtök állandóan elrohad. Eddig 3 db-t sikerült 3 bokorról leszedni :(
Előzmény: Flanell (14411)
Flanell Creative Commons License 2010.07.24 0 0 14411
Nagyon mondták az esőt a meteurológusok, ez mindig gyanús, nálunk csak olyankor szokott esni, ha azt mondják, hogy szép idő lesz, eső sehol nem várható, esetleg egy-két helyen kisebb zápor.
Most is így volt, egy szem sem esett. Pedig babonaságból még locsoltam is. Este az egyik csepegtető rendszer ment, reggel a másik. De ahol nincs cső, ott aszály van.

Kiszedtünk egy sor hagymát is, hogy fogyjon, de még nincs beérve.
1-2 hét múlva kell szedni, akárcsak a krumplit meg a rengeteg barackot. Sok szabadság kell hozzájuk.
Flanell Creative Commons License 2010.07.24 0 0 14410
A dinnye peronoszpórás, szórd meg valami felszívódó szerrel.
Előzmény: atandi (14408)
Flanell Creative Commons License 2010.07.24 0 0 14409
Ez így van.
Az őszi duggatású vöröshagyma meg annyival másabb tudomásom szerint, hogy a tavaszi ugye hideghatásra korai maghozatallal (gordósodással) válaszol, az őszi meg viszonylag nehezebben hoz magot, csak akkor, ha már elért egy bizonyos méretet.
Én kétszer is próbálkoztam már vele, de nem jött össze. Első télen a kósza pocok ette ki, második télen meg kifagyott (!). Nekem csak olyan 200 méter volt belőle, de akitől ajándékba kaptam, annak vagy 8-10 kilométer. Jól átverték szerintem. Mivel a nem télálló, normál hagyma szépen áttelelt, bár azt meg a belvíz vette ki májusban.
Előzmény: gergerg (14388)
atandi Creative Commons License 2010.07.24 0 0 14408

  ennyi krumplit szedtünk fel (meg még némi sárgásabbat, de az még apróbbnak bizonyult, így hagytuk)

 

pólómba gyűjtve Pólómba gyűjtöttem hirtelen az ezek szerint nem aszalni való koktélparadicsomokat. Eddig ezek a legjobb ízűek az összes fajta közül.

 

És egy kérdés: mi baja lehet a sárgadinnyéimnek? Ilyen csúnyák a levelei... Pedig elég sok termés van rajta, örülnék, ha beérnének.

És ő a nem ökörszív.
atandi Creative Commons License 2010.07.24 0 0 14407

Köszi Il, már megcsináltam kb.35-40 szem koktélból, ki már nem dobom, legfeljebb "félúton" elnasizom, ha semmire nem megy. És megvárom, míg érni kezdenek a keményebb húsú fajták. Már van pár érett a kis sárga, lopótök alakúból, a baromi nagy, de mégse igazi ökörszívből, a datolyaparadicsomból(na, az sokkal kevésbé lédús, csak abból kevés van), szóval jönnek sorba. Ja, és ettem már a közepesen nagy sárga kerekből is. Tiszta káosz...

 

Haltrágya meg nemigen lesz, mert Panka "lányom" (szálkás tacsi) megtalálta és kiásta!Körbekínáltam tegnap este kutyáknak, macskának, persze semelyiknek se kellett. Így, hogy a krumpliföldből kell kiásni, már sokkal izgalmasabb lehet...

 

Viszont Panka nagy lelkesen segített a krumpliásásban :-)

vica46 Creative Commons License 2010.07.24 0 0 14406
A halmaradék az egyik legjobb trágya ,tele van foszforral a virágzást segiti elő.
Előzmény: atandi (14403)
il1321 Creative Commons License 2010.07.24 0 0 14405
Koktélparadicsom nem való aszalni. Elpocsékolt idő. Vékony a húsa, sok a leve. Kevés levű, vastaghúsú fajták alkalmasak. (Luculus, San marzano)
Előzmény: atandi (14403)
Hesperos Creative Commons License 2010.07.24 0 0 14404
Szia!

Nem hinném, hogy a halmaradványokkal bármit ártanál, elvégre természetes állati maradvány... Lebomlik az jövő tavaszig, a talajlakók gondoskodnak róla.
Előzmény: atandi (14403)
atandi Creative Commons License 2010.07.24 0 0 14403
Tegnap elhatároztam, ha már ennyi sok koktélparadicsomom van, hogy nem győzzük enni, csinálok aszalt paradicsomot. Kínkeservvel szedtem a netről 1-2 receptet rá, erra ma kapcsolok, hogy az idő eddig kedvezett volna az iszont a kertészkedésnek annál inkább: felástunk ecsémmel 6 db. 2-2,5 méteres sor krumplit, egy talicskányi lett alatta, javarészt szép nagyok. A helyére pedig elástuk a tegnapi halpucolás "maradékét"-remélem nem ártok vele a földnek-de nem tudtam vele mit kezdeni. Előbb-utóbb csak lebomlik, oda tavaszig már nem rakok semmit.
Hesperos Creative Commons License 2010.07.24 0 0 14402
Levél ment.
Előzmény: Törölt nick (14381)
kics_ee Creative Commons License 2010.07.23 0 0 14401
egy próbát megér mindenképpen. Köszi
Előzmény: Hesperos (14398)
krnemarika Creative Commons License 2010.07.23 0 0 14400
Szia Jutka!
Szépek a virágaid!
A fűszerkeverék nagyon jól hangzik. Én külön-külön teszem el őket szárítva és fagyasztva is. Van valami arányod is a keveréshez, vagy csak úgy szemre?
A gesztenye ízű tök az sütőtök?
Marika
Előzmény: mmjutka (14375)
skolikagi Creative Commons License 2010.07.23 0 0 14399
Megettem az első paradicsomot és paprikát, kenyér, felvágott, stb. nélkül....:-)))
Isteni finom volt:-)
Úgy ennék még....itt vigyorognak a tányérban....de szeretném meghagyni őket, hogy meglássa éjjel, ha megérkezik, hogy mit termett a kert...:-))
Hesperos Creative Commons License 2010.07.23 0 0 14398
Van igen, nekem nagyon ízlett.

2 kg paradicsom
1/2 kg alma
25dkg vegyes zöldség
25dkg vöröshagyma
25 dkg cukor
1/2-2 dcl ecet 10%-os
3-4 babérlevél
3 ek só /csapott/
1e.k örölt kömény
1 jó kávéskanál őrölt bors
1 jó kávéskanál őrölt gyömbér
Pár darab szegfűszeg /6-8 db/

A paradicsomot forró vízbe dobjuk a héját lehúzzuk, a többivel /zöldség, vöröshagyma, alma/ összevágjuk, a fűszerekkel összekeverjük majd 24 órán át állni hagyjuk. Eztán 3-4 órán át takarékon főzzük, állandó keverés közben nehogy leégjen. Utána átpaszírozzuk ,még főzzük egy kicsit,ha jó sűrű, forrón kisebb üvegekbe rakjuk, és száraz dunsztba tesszük.
Mikor felbontjuk hűtőbe tároljuk. Jó étvágyat hozzá!
Előzmény: mmjutka (14382)
Deryan Creative Commons License 2010.07.23 0 0 14397
"Forraljuk 2 liter sós vizet egy bankot. érintse meg a tésztát bütyök és ez a forrásban lévő vízben ". Majd csökkentsük a hőmérsékletet, és hagyja, hogy a bütykök mozog, amíg nem úszik a felszínre. Melegítsük elő a sütőt 175 ° C-előmelegítésére.

Vegye ki a bütyök, a vizet és helyezzük egy tûzálló edénybe. Olvasszuk fel a maradék vajat és megszórjuk. Push Körülbelül öt percig a sütőben. megszórjuk a maradék parmezán és azonnal tálaljuk."

A bütyök = galuska
Előzmény: Deryan (14396)
Deryan Creative Commons License 2010.07.23 0 0 14396
Találtam egy jó spenótgaluska receptet. (Az újzélandi spenót ontja az oldalhajtásokat. hamarosan tetejelni is kell annyira nő.) A recept forditás "zseniális" :D

http://www.chefkoch.de/rezepte/722821175043383/Spinat-Kaese-Nocken.html
Előzmény: Deryan (14393)
skolikagi Creative Commons License 2010.07.23 0 0 14395
Az egyik kép lehet, hogy lemaradt...?
Előzmény: skolikagi (14394)
skolikagi Creative Commons License 2010.07.23 0 0 14394
Én is hoztam képeket, igaz nem a saját veteményes, hanem a "közös"...pontosabban tsz-föld, és most aratják a búzát rajta.
Ahol már learatták az jobbra van tőlünk, előttünk ma arattak:-)
Néhol kissé belóg az ablakkeret a képbe:-))

[image3]
Deryan Creative Commons License 2010.07.23 0 0 14393
Kipróbált és jól bevált mángoldgombóc receptet keresgélek most a neten.
Crystalheart, emlitetted, hogy Te szoktál mángoldgombócot késziteni.

A nagy esőzések után eléggé elkeseritően nézett ki a méteres zöldbabom.
Nos most már nem panaszkodhatom. Nagyon szépen beindultak. Reggelente csodálatos szépek a kinyilt virágok.
gergerg Creative Commons License 2010.07.23 0 0 14392
Ja,én a puha szárút sem fonom hanem bála madzaggal bandázsolom.
Előzmény: tooommm0013 (14390)
gergerg Creative Commons License 2010.07.23 0 0 14391
Hát Szolnoktól legalább 100 kilométerre északra és sajnos nem is nagyon járunk arra felé mert nem esik útba semminek.Köszönöm az ajánlatot de maximum postán múködhetne.
Előzmény: tooommm0013 (14390)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!