Az atkákat szépen leírtom róla, bár úgy nézem friss már nincs is rajta. De azért kap egy kis permetet. Na meg egy szép új cserepet friss földel + osmocattal. :)
Én nem hiszem, hogy rák lenne, talán valami gombabetegség. Szerencsére eddig nem volt ilyen problémám, és én általában csak azt tudom, amivel már tapasztalatom van.
De van egy "növényvédelem" topic, amiben egy szakértő válaszol a kérdésekre, fordulj oda, aztán meséld el nekünk is:-)
Már gondoltam rá, hogy hagyom hogy tovább fejlődjön és nem vágom vissza a beteg ágakat. Talán akkor meglátom, hogy mi lesz belőle. Hát ha van szívesen megnézném a képeket. Úgy láttam ez a téma nem csak engem érdekel.
Amiket én gondoltam leanderrákosoknak azoknál nálam nem lesz sárga a levél. A hajtások lesznek feketék meg deformáltak. Újra előjött hoztam róla képet. :( Hát nem tudom eldönteni, hogy ez most rák vagy nem rák. Talán most egy kicsivel jobban sikerült lefotóznom.
Hoztam képet. Szóval ő az új szerzeményem :) Kissé hadviselt az utazástól meg az éjszakai nagy széltől. Látszik rajta, hogy atkás volt a drága. De sebaj majd szépen rendbehozom. :)
Sziasztok, Pécsről vagy környékéről nincs köztetek valaki, akivel lehetne néhány hajtást cserélni/esetleg venni? Jelenleg dupla rózsaszint és dupla sárgát (mindkettőből gyökerest) tudok felajánlani (korábban mindkettő virágáról raktam fel képet). Sajnos, a tavaly beszerzett dupla pirosom és dupla bordóm, amiknek a virágát még nem is láttam, túlgondozás áldozata lett átmenetileg. Néhány sárguló levél miatt lepermeteztem, és sikeresen leégettem az összes levelét. Szeretnék egy élénk szinű szimplát (pirosas, korall, vagy valami hasonló), egy teltvirágú rózsaszint, és bármit odaadnék egy rágica féle 'hálátlan'-ért, vagy krampuszka1 vagy TTNora hasonlójáért (vagy bárkijéért, aki hajlandó megválni tőle). Esetleg, ha érdekel valakit, gyökeres citromdugványt tudnék cserébe felkinálni, de azt nem lehet ilyenkor postázni. Megpróbáltam itt helyben beszerezni, amiket szeretnék, lejártam a lábam, de mostanság leginkább spanyol törpésitett, de elég nagy növények kaphatók, nem is drágák, de csak szimpla halványrózsaszin árnyalatok vannak.
Nagy kár lenne értük! Különösen a második tetszik, az a korall, ugye? Nekem van belőle több is, de most nem kényeztetnek még, illetve egy adag levirágzott és alig van új bimbó.
Ma estére is vihart ígérnek? Ez a hűvöskésebb idő nagyon jólesik, de egy vihar....:-((((
Hát elég rondák voltak a 700 Ft-osak. Úgy néztek ki mintha most ültették volna csak bele a cserépbe aztán vagy megered vagy nem jelszóval és még foltosak is voltak a levelek. Pedig nagyon piszkálta a lelkemet a tarkalevelű. A sárgát 1.100 Ft-ért vettem. Kb fél méteres lehet talán a cseréppel együtt. Majd este lefényképezem. Szegénynek alig van földje.
LEANDERRÁK:
A leanderrák egy baktérium (Psendomonas) okozta betegség. Fontos, hogy könnyen felismerjük a beteg növényeket: kerek, sárgásszélű, kidudorodó göbök a leveleken, a szárakon burjánzás, kéregpattogzás, torz virágok.
Általános vélemény szerint meggyógyítani nem lehet, bár egy szakjelentés szerint réztartalmú gombaölővel és nagy kitartással talán. A megelőzés a legfontosabb, de erre is csak annyi lehetőségünk van, hogy a vásárlásra kinézett növényt alaposan szemléljük meg, és csak ha biztosan egészségesnek látszik, akkor vigyük haza. Nagy veszélyforrás lehet még a külföldről hazahozott hajtásokban, mert bizony a városi parkokban eléggé elhanyagoltak és fertőzöttek a leanderek.
A baktériumos fertőzöttség az egész növényben szétterjed, bármikor felütheti valahol a fejét, de a látványosan beteg ágat vágjuk le. Régebben azt mondták, hogy azonnal el kell égetni a beteg növényt, mára csak elkülönítést javasolnak, meg azt, hogy semmiképpen ne szaporítsuk az ilyen betegséggel gyanúsított leandereket.
Mivel ez a baktérium a növény nedveivel terjed, ezért a használt metszőollót vagy kést Hypóban áztassuk kb. 1 percig, vagy nyílt lángban tartva fertőtlenítsük. A kezünkkel is átvihetjük a betegséget, ezért azt is fertőtleníteni kell. Az eső is terjesztheti a frissen metszett leandereknél, ezért is nagyon fontos lehet a metszett ágak lekezelése, tapaszolása, mind a beteg növény nedveinek terjesztése, mind az egészséges növény megfertőzésének lehetősége miatt. De megtehetik a baktériumok terjesztését a kártevők is, melyek szipókájukkal érintkeznek a növények nedveivel, tehát ilyen megfontolásból is fontos a kártevők elpusztítása.
Nagyon koszonom megkaptam a valaszokat. A leandereket 3 eve nevelgetem, tavaly hatalmasakka valtak ezert mindegyiket tovig visszavagtuk. Iden bokrosodni kezdtek es paron jelentkeztek a sarga foltok. Eddig egeszsegesek voltak. Mit jelent pontosan a leander rak ? Ha rak, akkor nem fertozo. Genetikus betegseg ? Nem lehet tapanyag tuladagolastol ? Az ontozovizbe adagolt folyekony mutragyatol ? Tudnal irni esetleg tobbet errol. Megegyszer nagyon koszonom.
Nagyon koszonom megkaptam a valaszokat. A leandereket 3 eve nevelgetem, tavaly hatalmasakka valtak ezert mindegyiket tovig visszavagtuk. Iden bokrosodni kezdtek es paron jelentkeztek a sarga foltok. Eddig egeszsegesek voltak. Mit jelent pontosan a leander rak ? Ha rak, akkor nem fertozo. Genetikus betegseg ? Nem lehet tapanyag tuladagolastol ? Az ontozovizbe adagolt folyekony mutragyatol ? Tudnal irni esetleg tobbet errol. Megegyszer nagyon koszonom.
Hát ha 700 Ft-ot sajnáltál kiadni rájuk, akkor tényleg nem lehettek valami bizalomgerjesztőek! És a sárgát mennyiért vetted és mekkora? És milyen, dupla, vagy szimpla?
Vasárnap voltam a víz-virág-zene fesztiválon. Hát virág az nem sok volt :( De azért beszereteztem egy sárga leandert :) Szörnyű de már a virágárusoktól is atkás leandert lehet venni. De sebaj majd szépen lepermetezem és szép kis növény lesz belőle :) A másik árusnál meg épp hogy mégcsak megeredt leandereket 700 Ft-ért adta :( nem is voltak túl bizalomgerjesztőek. Pedig lett volna bennük tarkalevelű. Nem vettem.....