Keresés

Részletes keresés

janijani Creative Commons License 2010.07.26 0 0 14450

Tudom létezik a ridegtartás, az állatok mindent elviselnek amire a gazdájuk itéli őket. Ha meg mégsem akkor beledöglenek. A természetben a vadon élő állat elbújik a hideg, az eső elől. Az ember befogta őket és bezárta egy karámba. Hova bújjon el? Nem véletlen találták fel az ólat az istállót az emberek, hasznot hoz. Az állat meghálálja ha jó körülmények között tartod.

Előbb ólat kell építeni, aztán állatot tartani. És olyan nincs, hogy ma nem etetek, ma nem fejem meg.

Ettől függetlenül becsülöm és szimpátiával figyelem amit csinálsz, nem sok 20 éves gyerek foglalkozik ilyenekkel.  

Előzmény: Törölt nick (14445)
janijani Creative Commons License 2010.07.26 0 0 14449
Nem jól csinálod, igaz hogy én sem, de mit tegyek ha éhes vagyok ha csak zöldségeket eszem. Figyeld meg a vega egész életében csont és bőr de 90 évesen még legeltetni fogja a kecskét amikor mi már alulról szagoljuk az ibolyát.   
Előzmény: Lunni (14448)
Lunni Creative Commons License 2010.07.26 0 0 14448
hogy csinálod a kecskesajtot? amilyen ára van simán termelhetnél eladásra, abból legalább lenne egy kis pénzed :)
...kiakadtam... 10 dkg kecskesajt 300 ft... és ez csak a teljesen sima enyhén sós tök alap változat, ha már több só van benne és ne adj isten fűszer is akkor megfizethetetlen... kereslet meg tuti lenne rá, mindig látom a sok ember, csorgatja a nyálát a sajtpultban aztán továbbmegy... valójában ha értenék a sajt készítéshez tuti az lenne a szakmám, mindenki szereti és akármi is történik a világgal kajára ugye mindig szükség lesz :))

vegaság meg nem rossz dolog kezdek rájönni, bár én is szalonna és csülökpárti vagyok hozzátenném, de sokszor jól esik a rántott zöldség krumplival vagy rizzsel. nem is nagyon kívánom már a húst, párom is fele annyi húst eszik mint anno. bááár azért mi mindent libazsírban sütünk, sima olajat nem szeressük, inkább olívaolaj, csak ott is baj van az árral :)
Lunni Creative Commons License 2010.07.26 0 0 14447
jó képek, imádom őket nézegetni, mondjuk minden veteményes képet, fura hogy mennyire más néhány növény mint nálam :)

nekem a kukorica megvadult, pedig elég későn ültettem, már mindegyiken érik egy cső, jó nagy haja van és 2 méter körül van a növény.

tojás paradicsom nekem is ilyen szép bokros, de én mindig letépkedem az alsó leveleit ami már barna. alig várjuk már hogy beérjen pár szem és meg lehessen kóstolni.

méteres bab ízre olyan mint a sima zöldbab?
Előzmény: Deryan (14416)
kics_ee Creative Commons License 2010.07.26 0 0 14446
ez a hosszú írásod arról szól, mit, hogy nem lehet........... ............

A témát én részemről lezártam.
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.26 0 0 14445

Tudom, hogy ez nem az a topik, de ha nem gond, az állattartással kapcsolatban felmerült kérdésekre a válaszokat offban kifejteném. :)

Állatvédők? :D Nem a kecske ázik, hanem én, mert a kecskék karámja teljesen le van fedve, az állat meg alálóg kikötve is. :D Ez ellen inkább az ÁNTSZ-nek lehetne kifogása, de magunknak és a családnak készítjük a cuccot.

Amúgy tökmindegy, mert a könnyű esőben (tehát amikor nem szakad, csak simán esik) is legeltetünk, olyankor ők is meg a pásztor is ázik menthetetlenül. Szóval eddig nem nagyon volt motiváció, hogy csináljak valami tetőt - valami kátránypapítos cuccot biztos összedobhatnék, vagy egy sátorponyvát kifeszíthetnék -, mert akkor inkább megvárom, hogy sorra kerüljön egy palavétel is, minthogy szedett-vedett gallytető legyen náddal, amit aztán folyton foldozgathatok, és cserélhetem rajta a takarást. (Ősöknek volt olyan, tudom, milyen macera... Palához meg évtizedekig hozzá sem kell nyúlni, csak mikor az akácoszlop kirohad alóla. Igaz, azt az akácoszlopot sem hozhatnám be legálisan, pedig idén még vagy harmincat-negyvenet be fogok, mert közben fáskamra, szénapuffer, kecskekijáró-folyosó és kerítések épülnek. :D Az egész kertünk egy nagy karámrendszer, hogy a 15×100 méteren ezt a sokféle állatot elszeparáljuk egymástól. Meg most az őzet is el kell valahogyan helyezni, ez hirtelen jött, valószínűleg a füves kiülőrészt áldozzuk be, és annyi az összes díszbokrunknak, maradnak a csupasz karámkerítések.) Ez inkább kényelemből fakad, és úgyis meg kell választanom, mivel töltöm az időmet, mert mindenre úgysincs elegendő. Meg a szénán kívül - amiről nem tudom elképzelni, hogy nem rohadna be egy eső után - nem is tudom, a többit honnan szerezném, legföljebb a saját csemegekukoricám szára volna. Épp azon görcsölök, hogy egy bála szalmát szerezzek valahonnan az új ágyás hagymához, a nádasokat pedig kiirtották a környéken pár éve.

2 évig nem lehet - nem érdemes - előre széna, mert egy év alatt túl sok tápérték vonódik ki a puszta tárolás alatt. Ezt a házunk padlásán tároljuk, ahol elvileg majd valamikor szobák lesznek, de még nincsenek, tehát azzal nincs baj. De legföljebb egy téli takarmány fér be kisbálákban, amit idén még meg sem vettünk, mert errefelé nem könnyű szerezni. A környékbeli mezőket a béna kaszáló bérmunkások mind tönkretették, kilúgoztatták és berohasztották az összes szénát, mert rosszkor és rosszul kaszáltak. Vagy csak letörték a füvet... Ha belegondolok, hogy hosszú évekre elég lett volna az idén ott veszett mennyiség, a többi évről nem is beszélve! Úgy hordom be az odarothadt szénát talajtakarásnak folyton. Magamnak kézzel kaszálni már nincs sok hely, mert a mezők java része zsurlós, vagy értéktelen, szikes homok, amin semmi sem nő a vaddohányon kívül. Gyakorlatilag a kaszálók szélén a maradékot tudom megszerezni magamnak az erdőnyúlványok között. Van egy kb. 300×3000 méteres üres, mezős terület itt, ahol senki semmit nem termel, de nem véletlenül, mert még szőlőnek is kevés a talaj, egy egész állatcsordának kellene rajta évekig tanyáznia, hogy feljavítsák. De amúgy sem nagy élmény talicskán hordani egy kilométerről a másik, bőtermőbb oldalról, mert friss fűből két-három kecske napi adagja fér rá, szárazból még kevesebb; szekerünk meg nincs, ami elhúzza, olyan meg végképp. (Ezért vagyok rajta a pónivásárláson, mert két shetland póni elhúz 4-500 kg-ot gond nélkül, ami kb 10-15 jókora kisbálának felel meg.) Ez inkább méhészparadicsom, állattartásra alig alkalmas, lovat még lehetne tartani extenzíven, de a szénabála-beszerzés ott is bajos. Ha messziről hozatjuk, akkor pedig irreálisan magas a szállítási költség. Az Alföldön vagy dúsabb mezők mellett biztosan egyszerűbb volna, de itt már alig tart valaki nagyállatot, vagy aki igen, annak saját földjei is vannak hozzá, amit maga felügyel. (Az lenne az igazi.) Tavaly megvásároltunk 450 Ft/kisbála áron pár száz jónak tűnő, 20 kilós bálát, és csak tél elején derült ki, hogy bizony a harmadának a közepe penészes. Most éppen ezért nincs raktáron semmi, mert minden használható készletünket föléltük, és nincs alternatíva a vásárlásban. És azt is vegyétek figyelemebe, hogy egy 40 kilós kecske megeszik feleannyit, mint egy nagy ló. :)

Amúgy én is gyakorta elfelejtem, de érdemes volna az offot szürkével írni, úgy átláthatóbb.
Előzmény: janijani (14429)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.26 0 0 14444
A növények töve megfogja a takarást. Persze nagy lejtőn még nem volt dolgom vele, de arra való a teraszos termesztés.
Előzmény: Flanell (14435)
Deryan Creative Commons License 2010.07.26 0 0 14443
Nem szólok bele, de akkor is az a véleményem, hogy aki nem dolgozik az ne is egyék.
Előzmény: kics_ee (14437)
Deryan Creative Commons License 2010.07.26 0 0 14442
Tetőnek gondoltam, amire, szalmát, szénát lehetne tenni. Természetesen alálecezve.
Előzmény: Flanell (14440)
Deryan Creative Commons License 2010.07.26 0 0 14441
Ez az! :))
Mit összekeresgéltem ma reggel a neten! Valami ilyesmire gondoltam. Sőt gyerekkoromban láttam is ilyen fészereket, ami alatt sok mindent tároltak.
Előzmény: il1321 (14439)
Flanell Creative Commons License 2010.07.26 0 0 14440
Amennyire én a kecskéket ismerem, a vesszőből készült karámot megeszik. :)
il1321 Creative Commons License 2010.07.26 0 0 14439

Érdemes lenne a népi építészet elemeit átnézned. Rengeteg az ötlet, az alkalmazott anyagokat a praktikusság, az ötletesség, és az olcsó beszerezhetőség jeellemzi. (Természetesen ezek az építmények nem biztos, hogy megállnák a helyüket egy kertvárosi, újgazdag környezetben)

Nagyapámék korában egy ilyen tetőt pár óra alatt összeállítottak. Négy oszlopt (ágas) leástak, arra keresztben vékonyabb rudakat fektettek, és ezt lefedték napraforgószárral, kukoricaszárral, náddal, csicsóka szárral, szalmával, vagy csak vastagon borították lekaszált, szárított (hogy ne rothadjon) gazzal. Valamennyi ejtést adtak az egyik oldal felé. nem mindíg a pénzen múlik minden, és az sem mindíg indok, hogy nincs rá pénz.

Az állatoknak fontos a takarmány tárolás. A régi gazda inkább nem evett, de az állatának kellett lenni takarmánynak. Az a mondás járta, hogy egy jó gazda udvarán két évi takarmány mindíg van.

Én magam nyári akolban tartot hízók szállását télire vastagon körberaktam kukorica szárral. Ez télen meleget adott, mire tavasz lett a nagyját pedig megették az állatok.

(a nálatok honos munkamegosztási szokásokról inkább nem írok véleményt, nem tartozik ide)

Előzmény: Törölt nick (14426)
CBNora Creative Commons License 2010.07.26 0 0 14438
Tegnap fölkötöztem a fóliában a paprikákat. Erre nagyon alkalmas volt a borús idő, mókás is volt bentről hallgatni az eső kopogását. Nagyon magasak lettek a paprikák, kezdtek kidőlni. Alaposan meg lettek trágyázva, a fóliában fölül bent hagytam a plusz réteg fátyolfóliát, ami kora tavasszal a hidegtől védett. Most az az árnyékoló. Szépen teremnek a paprikák, de sokkal magasabbak, mit szabad földben voltak.
Két tövön találtam némi tetűt, azokat ledörzsölgettem. Vegyszerezni nem akarok, a szappanos meg csalánleveles lemosásnál meg biztosabbnak érzem, ha szépen kézzel, levelenként lepucolom, és ezt azonnal meg tudom csinálni, nem kell elmenni boltba meg levelet áztatni. Palántáknál eddig mindig jó volt így. Még kevés levél volt tetves, így nem volt nagy munka. Egy darabig majd naponta megnézem és pucolom.
kics_ee Creative Commons License 2010.07.26 0 0 14437
Jó az ötlet a féltetős megoldásra.

DE

Abban a családban csak Crystal-nak szabad és kell dolgozni más le van tiltva róla....
ezekre a küzdelmekre már nem is reagálok.... ezért mondtam, hogy "ki hogy szokta megél az úgy" nagy igazság. Javaslom te se szólj bele. Ez nem családi küzdelem fórum, vagy rabszolga fórum, hanem a kerti.
Előzmény: Deryan (14434)
BBZsuzsi Creative Commons License 2010.07.26 0 0 14436
Nekem is van fűszerkertem,és nagyon szeretem.
Van citromfű, mentából többféle, oregánó,majoranna, kakukkfű,lestyán,tárkony, metélőhagyma/fokhagyma, medvehagyma, bazsalikom, zsálya,rozmaring.Mindig szárítok meg belőle télre,és frissen is használom őket nyáron.Az ismerősök is mindig visznek belőle,ami kell!Szerintem jó dolog!
Előzmény: kertészboy (14421)
Flanell Creative Commons License 2010.07.26 0 0 14435
Ha a földet levitte a víz, akkor a talajtakarást főleg leviszi, vagy csomókba gyűjti a nagyobb növények tövénél, mert a takaróanyag nincs "lehorgonyozva". Víz ellen csak egy orvosság van (az árkon kívül): a gyomos föld. :) Ez saját tapasztalat.
Előzmény: Deryan (14433)
Deryan Creative Commons License 2010.07.26 0 0 14434
Miért kellene arra várnod, hogy palára összegyüljön valamikorra a pénz.
Kétlábú kosztosaidnak kiadhatnál egy kis házifeladatot a fejőfészeredhez.
Gyüjtsenek a közeli erdőben anyagot és fonjanak 2 ilyen táblát
Erre szalmát, nádat, szénát bármit tehetsz s legközelebb nem lesz akadálya a fejésnek ha esik ha süt.

Deryan Creative Commons License 2010.07.26 0 0 14433
Azt hiszem a domboldal nem helyes megfogalmazás. Inkább lejtősnek nevezhető. Takarva, beültetve nem is lett volna gond. De most frissen volt gyomtalanitva és gereblyézve. Na ezt tudta az eső feláztatni s lemosni. A magasabb és súlyosabb növényeket megdönteni, melyek gyökere nincs mélyen.
A paradicsom a másik oldalon van, ahol legfeljebb néhány fokos a lejtés. Csupán az eső megfolyásából látszik. Ott a lezuhanó eső súlya okozott kárt a növényekben.
Előzmény: Flanell (14432)
Flanell Creative Commons License 2010.07.26 0 0 14432
A domboldalról lefolyó víz vitte le a földet a kertedből? Nem tudtok csinálni valami védművet?
Nekem mindkét gyümölcsösöm domboldalon van, és a felső végükön füves árokkal csökkentem a földlehordást.
Előzmény: Deryan (14412)
Flanell Creative Commons License 2010.07.26 0 0 14431
Szerintem elég lett volna fedett helyen vékony rétegben a betonra teríteni pucolatlanul, nem lesz semmi baja egy kis víztől. Más esetben (mármint, ha csak egy órás eső elkapja, és nem jön utána 3 nap eső) kint a földön szokták hagyni mexáradni.
Előzmény: gergerg (14424)
Flanell Creative Commons License 2010.07.26 0 0 14430
A tegnapi napot a munkahelyen, készenlétezve töltöttem, délelőtt a csepegtető locsolóhoz gyártottam dolgokat, délután meg tévéztem.
Most néztem itthon, a csapadékmérő a már nem mérő tartományig megtelt, olyan 45 mm-nek saccoltam.
A kertem messze, dél felé van, de ott is sok esett. Nemhiába locsoltam pénteken meg szombaton! :) Úgy látom a műholdképen, még ma délután is sok lesz.
Ha augusztus második fele idén is csapadékos lesz, mint az utóbbi években, akkor már el is lehet csomagolni a locsolófelszerelést.
Illetve, augusztusban vetem az áttelelő hagymát, idén (Mozo példáján) sarjhagymát is), meg a retkeket, azokra még ráhúzom a csepegő szalagot.
janijani Creative Commons License 2010.07.26 0 0 14429

Ha jól számolom gidákkal, bakkal együtt 18 kecske és nincs annyi fedett hely, hogy esőben meg lehessen fejni?

Azért jobb hogy nem látják az állatvédők, ugye?

Törölt nick Creative Commons License 2010.07.26 0 0 14428
Igen, nálam hiába van színhomok, amit könnyedén elvinne a víz, és hiába dombos a kert (igaz, a nagy részén már teraszosítottam a locsolás miatt), a talajtakarás nem engedi elmosni, A kukorica pedig csak 80 centis fekete nejloncsíkok közt nő, domboldalon, és semmi gond vele, pedig a múlkor itt is úgy szakadt az eső, hogy a már vastag hagymákat csak úgy elsodorta az ár, nem is ledőlt, hanem eltűnt a tetejük.
Előzmény: Deryan (14419)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.26 0 0 14427
Oh, pedig én minden évben karózom a paprikát, hiszen az édesalma jó magasra képes ám megnőni, és szétborul. :D
Előzmény: gergerg (14417)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.26 0 0 14426
Egyelőre még nincs féltető a "fejőállások" fölött, ja. (Nincs pénz palára.) De az hagyján, megfejek én zuhogóban is esőkabáttal, volt már rá példa. Hehe, a karámjuk oldalához karabínerezve a kecske olyankor nem ázik, mert fölé lóg a tető, de én már igen. Csak fölösleges úgy, ha nem tudnak kimenni legelni. Szóval ma valamikor délben volt fejés, legalább nagyobb sajt készült. :) De este meg jóval kevesebb, az órákkal kevesebb legelés miatt. Nincs tartalék szénánk, ennyi zabagépnek kaszálni pedig... (Csak a baknak és az öt bennmaradó gidának kaszálok, de még az is lég sok, egy nap eltüntetnek egy egész nagy megrakott talicskányit. Akkor mennyit eszik össze a tucat fejős a mezőn?!)
Előzmény: Deryan (14418)
kics_ee Creative Commons License 2010.07.25 0 0 14425
ma lustálkodás volt nekem... feleségem könyvelt ahogy egész héten.

Most a kert mellé bejött egy kis festés mázolás is úgyhogy a kapát lecseréltem a teddy hengerre meg a rezgőcsiszolóra...
Előzmény: Deryan (14422)
gergerg Creative Commons License 2010.07.25 0 0 14424
Ti jártatok már úgy hogy a földből kiszedett hagyma kint maradt és megázott?
Na én így jártam,egész éjszaka ázott.Ma mérgemben felkaptam a gumicsizmát lementem levagdostam a szárát lemostam róla a sarat meg leszedtem az átázott külső rétegeket majd fedett helyen egy nagy létrát fölbakoltam vízszintesen és hálót szögeltem rá (mint a krumplis zsák).Erre terítettem ki gondolván hogy így gyorsabban szárad majd.Nyugtassatok meg hogy jól csináltam!
Deryan Creative Commons License 2010.07.25 0 0 14423
Mi is egy társasház 3. emeletén lakunk. Imádom ezt a helyet, mert nagyon szép zöldövezetben van és bárhová gyalog/kerékpárral gyorsan eljutok.
Az ekélyen nekem is van ládában fűszernövényem. Borsikafű és bazsalikom. 2 nagy újzélandi spenót. Most nődögének a menták. Olyan kis nyamvadtak mint a zeller vagy a borsika, amikor kikel.

Friss borsikát az esti vacsorához most innen szakitok :)
Pedig már több köteg frissen száritott is van.
Előzmény: kertészboy (14421)
Deryan Creative Commons License 2010.07.25 0 0 14422
Köszönöm a biztató véleményt :)
Reálisan látod a helyzetet. Nem fogunk éhen halni. Ez a szélsőséges időjárás és a helyi adottságok különféle telepitési, átrendezési és védelmi taktikákra késztetnek.
Nyugat felől, amerről a vihar jött, három műveletlen telek van. Fák sehol. Csupán az én 3 éves fácskáim.
Jövőre hálót húzunk a keritésre és sűrű babkordont nevelünk, amig a szőlőkordon kialakul. A lezúdúló viznek a felfogását, mérséklését is át kell gondolni minden előnyével és hátrányával egyetemben.

A mai esős napot ki hogyan töltötte?

Mi hetek óta először szinte átlustálkodtuk a napot, mint karácsony táján, amikor nincs kertészkedés, csupán családi, baráti programok jöhetnek számitásba.
De azért számon tartottam a tegnap olyan igéretesnek mutatkozó méteres babot és nem is csalódtam.
Ma ezt vacsorázunk zöldségköritésként.
Rájöttem, hogy ezt a fajta babot a legjobb egészben megfőzni friss borsikafüves sós vizben kevéske olajjal. Aztán szépen a szokásos méretre felvágni, fokhagymásan apróra vágott friss petrezselyemmel krumplipürével/rizzsel bármihez tálalni.

Előzmény: CBNora (14420)
kertészboy Creative Commons License 2010.07.25 0 0 14421

"Van aki fűszerkertet tart fent? Mert nem tudom érdemes e?"

Panelpatkány vagyok, lassan 1 éve - így hozta a sors. Előtte volt kis fűszerkertem a szolgálati lakás kertjében, kakukkfűvel, oregánóval, metélőpetrezselyemmel, metélőhagymával, bazsalikommal, rukkolával, mentafélékkel. Ez alig 1,5 nm-nyi volt, de így volt mindig mihez nyúlni, ha friss salátába kellett egy kis zöldfűszer, vagy a grillezendő húsokhoz, vagy egyszerűen csak zsíroskenyérre, szendvicsre.

Most egy balkonládában lakik bazsalikom, metélőhagyma, kakukkfű, metélőpetrezselyem. Igaz most nem a kiskertbe kell kimenni, hanem az erkélyre, de így is van mindig friss fűszernövény a szendvicsre, de ezeket összevágva apróra jó a friss salátába, párolt zöldségre, krumplipürére szórva, stb.

Ezeket a töveket (és még többfélét) a nagyobb boltokban (pl. tuskó) is megveheted, és balkonládába ültetve nem nehéz nevelni őket. Ez a mennyiség persze nem ipari mennyiség, de a fenti kajákhoz - alkalmanként - elég, és számomra (is) nagy öröm friss fűszereket vágni, használni a kajákhoz - egy társasház 3. emeleti erkélyéről.

Előzmény: tooommm0013 (14358)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!