Ez a gyömbér az igénytelenebbek közül valo,ami azt jelenti,hogy melegben és hüvösben is teleltethetö.Melegben nedvesebben,hüvösben verandán szárazabban(de nem porszárazan),egyes vélekedések szerint a gumoja pincében is teleltethetö,de én azt mondom a virágzás érdekében ne engedjük teljesen leszáradni télen( a 2 éves szárakat ugyis minden évben magátol ledobja,minden évben uj szárat és virágot hajt).
Ha télen levelesen teleltetjük,lényeges hogy világos helyen legyen.
A mi bokrunk piaci árustól - de kertész - származik, tavaly őszi beszerzés, elég kicsi volt, tán félméteres, most 4-5 ága van, a legmagasabb majd 2 m! Nem értek a fügékhez, csak szerettem volna egy bokrot, nem reméltem, hogy ilyen gyorsan nő és termést is hoz. Kettő szem jelent meg kora nyáron, és ettől nagyon boldog voltam. Tegnap megtaláltam a másik beérett szemet is, az már kezdett fonnyadni, ezt én faltam be, nagyon finom volt!!!! :-)))))
Később képződött még rengeteg rajta, de lehet, hogy ők már nem érnek be? (Ezt korábban kérdeztem, és válaszul kaptam, ha szép lesz az október, van remény!)
Cucurbia! Holnap el kell mennünk mérni úgyhogy csak jövőhét eleje felé jövünk(nem tudni pontosan). A kv-es dolgokkal okés minden? Mi a helyzet a növényekkel? újdonság, kelés? A hibiszkuszok csinálnak valamit?
Bár nekem nem virágzott még a parifám, szerintem hűvösben teleltesd, mert ha lassabban is, de csak beérik. Melegben lehet hogy jól beérik, de nem fog virágozni utána, ennek a fajnak kell a téli pihenő a virágzáshoz, főleg a mi éghajlatunkon.
Újra egy kérdésem volna. Van egy 2 méter magas trópusi paradicsomfám (Cyphomandra betacea) és nagy nehezen elkezdett teremni. Eddig a virágait mindig ledobálta, most viszont hajlandó volt termést kötni, eddig borsó nagyságúra nőttek. Félek, ha jön a hűvös idő, nem fognak beérni. Na most mit csináljak: szobában, meleg helyen teleltessem, vagy vigyem hűvösre? Van egy spájzom, ott olyan 13-15 fok van télen és világos. Az jobb neki? Beérleli a termését ilyen hűvösön? Köszi!
Na, Szépen hajt a 3 oltásos alany, a felsőnek van gatyája, ami azt jelenti, ha citromok közé tartozik akkor könnyen lehet majd azonosítani, reményem szerint. Talán a legalsó is mint ha mozgolódna.
A gréfruit sem veszett ügy, mintha csinálna valamit, de ez csak érzésre mondom.
Cucurbia! Ha nem kell eukaliptusz neked,akkor odadom ebbe a csere bere fórumba amit Mergez most felhozott, pár más növénnyel együtt(pl:banán, ananász stb.) Ezekből ugyanis több van és helyszüke miatt odaadom akkor valakinek.
Az első fagyokig kint lehet hagyni, hadd hulljon le a levele, majd hűvös, fagymentes helyen csökkentett öntözéssel kell átteleltetni. jövő tavasszal állandó helyre lehet ültetni. Jól türi a hideget, de azért meleg fekvésbe érdemes ültetni.
Köszi a választ, a jujuba stimmelhet, azt hoztam valahonnan. Hagyjam kint a hidegben ősszel, hadd hullassa le a lombját, vagy teleltessem hűvösön esetleg bent a szobában melegben?
Ez jól hangzik! Egy nagy diszkert-mezőről hoztam, de valahogy nem Mo-ra való, mert mindenféle fertőzések érték, igy a nyáron kb. fél métert sikerült neki nőnie. Ezután megint a teleltetés jön, ami nem hiszem, hogy fagypont körül menne, tehát megint a szobában kel és akkor a takácsatka hopp, majdnem kiirtja. Utána nagy nehezen itt a tavasz, kiteszem, jönnek a levéltetvek és igy tovább. Tehát lehet, hogy megnőhet, de eddig még szegénynek nem volt szerencséje. Pedig a virága és a levele is nagyon szép!
A satsuma egy mandarinfajta, kevés magja van, néha sárgás foltokkal tarkított. Egyik jellemzője hogy korán érik már október elején. A tiedet is úgy látom mintha érésben lenne. Persze ettől még lehet normál tangerin is, lehet hogy hamar is virágzott.