" A szőlőhegyi területemre telepített kákival, hatalmas fügékkel, nagy babérral én is közelítem lassan a két évtizedes jelenlétet, mégis csak olyanoknak van pl. fügéje a közelben, akiknek egyébként is volt, vagy lenne.
Ha azt mondom, hogy "Magyarországon vagyunk", akkor ezzel egy bizonyos attitűdre utalok. Itt szigorúan tilos "kilógni a sorból". Ha van valamilyen növénykülönlegesség valahol, azt esetleg elmennek megnézni, "elzarándokolva" oda, mint valami kegyhelyre. Az ott van, az valami különcé, aki olyan bolond, hogy "ilyenekkel foglalkozik", aztán mindenki hazatér és teszi a dolgát tovább, ahogy szokta, legfeljebb néhány hasonló "különcben" indít el olyan gondolatokat, hogy neki is lehetne valami hasonló. Itt a topicban mi mind ilyen "különcök" vagyunk. De a mi törekvésünk itt az, hogy megpróbáljuk kialakítani azt a mentalitást, ami nem így közelíti meg ezeket a dolgokat. Különcnek lehet tekinteni azt, aki a háza köré középkori várat épít, vagy veteránautó tulajdonos, stb. De a nálunk meghonosítható, kiemelkedően hasznos növények terjesztését bizony nem ilyen szemlélettel kellene megközelíteni.
"Ember, ha ilyet ültetsz, nem fogsz már kilógni a sorból". Igyekezz, mert, ha időben nem ültetsz, Te fogsz kilógni a sorból, mert mások megelőznek!"
Ezen a fórumon olyan, teljes mértékben, vagy korlátozottan téltűrő, nálunk még kevéssé ismert gyümölcsfajok hazai termesztésével kapcsolatos tapasztalatokat, gondolatokat, ismereteket oszthatunk meg egymással, melyek feltétlenül érdemesek lennének a magyarországi meghonosításra. Néhány hobbikertész már rendelkezik ezen növények néhány példányával, ezért szándékunkban áll e példányok felkutatása, a tulajdonosok tapasztalatcseréje. E fajok közül a legjelentősebbek és legérdemlegesebbek a kivi, a káki/hurma/datolyaszilva (diospyros kaki), a füge, a jujuba (ziziphus jujuba) és a pawpaw (asimina triloba). Ezek mindegyike teljesen rezisztens, tudomásunk szerint semmiféle növényvédelmet nem igényel, így megvalósítható velük a biotermesztés. A füge és részben talán a káki kivételével mindegyik teljesen télálló. Éppen a füge korlátozott fagytűrése miatt elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk az éghajlattannal, különösképp a mikroklímát alakító tényezőkkel, mert ezek ismeretében belátható, hogy a fügét is az ország jelentős területein megfelelő biztonsággal lehet termeszteni. A topik feladata a tanácsadás, helyes művelési példák, modellek bemutatása is. Bárki beszélhet sikereiről, de akár esetleges eddigi kudarcairól is, ez esetben célunk a megoldás együttes keresése, azonban nem lenne jó, ha ez a jobb sorsra érdemes, azaz akár nagyüzemi ültetvény céljából meghonosításra érdemes növényeknek a valóságtól eltérő, negatív propagandát eredményezne. Sajnos nagyon makacs, közkeletű tévhitek akadályozzák ezen gyümölcsfajok hazai elterjedését, éppen ezért célunk e tévhitek lerombolása, néhány sikeres magyar mintaültetvény és elszórt házikerti példák bemutatása által. A már létező mintaültetvények bemutatásával szeretnénk egyfajta mintát adni a magyar kertészeti, gyümölcstemesztési szakma kezébe. A jelenlegi helyzet sajnos az, hogy több évtizedes lemaradásban van a szakma ezen gyümölcsfajok meghonosítását illetően, konkrétan sehol nem foglalkoznak a honosítással. Ez köszönhető részben az e növényekkel kapcsolatos makacs fagyérzékenységi hiedelmeknek, valamint Magyarország klímatényezőinek totális félreértelmezésének.
Az eddigi csekély elterjedtség jelentős részben köszönhető a különböző hazai kertészetekből beszerzett megbízhatatlan, rossz minőségű szaporítóanyagnak is. Ez különösen nagy gondokhoz vezethet egy olyan kétlaki növény esetében, mint a kivi, amelynél jelentős számú vevőréteg kizárólag hímnemű növényekhez jut hozzá a nem létező önporzó néven, vagy hamisan, különböző neműekként forgalmazva. Ezért célunk a megbízható beszerzési források felkutatása, a megfelelő tulajdonságú példányok házi, vagy esetleg kertészeti szaporítása, egymás közötti cseréje.
Foglalkozunk még a hagyományos gyümölcsfajok rezisztens fajtáinak szelektálásával, vagy régi, feledésbe ment, de jó és ellenálló fajták újraélesztésével is. Szeretnénk szakmai útmutatást adni olyanoknak is, akik belevágnának új fajokkal, fajtákkal az üzemi méretű termelésbe is. Azt várjuk, hogy a topik leendő résztvevői az itt megszerzett ismeretek aktív terjesztőivé is válnak, felgyorsítva ezek magyarországi meghonosítását.
"Ez a fajta önbeporzott a rovarok (méhek, poszméhek, és mások.). A jelenléte a férfi növényeket beporzó rovarok nem szükséges, hogy készítsen egy növény. A jelen lévő más típusú aktinidákat oldalon, és elméletileg lehetséges allogám a gyümölcs minősége Természetesen, ez nem befolyásolja. Az első termés kedvező termesztési feltételek lehetséges 3-4 év után ültetés a nyílt terepen. Kivi az osztály átlagos súlya körülbelül 90gram, nagy eléri a 110 gramm. A hozamok a hüvelyek a mérete nem kevesebb, mint 6 négyzetméter (terület rácsos, lombkorona), mintegy 20 kg. A nagy felületű, növények fejlődését - rendelkezik több hozamot. Kiwi gyengén vagy nem gyümölcsű gyümölcsű, amikor méretre vágása kevesebb, mint 6 négyzetméter. kivi növény fajták csinálni Nem ajánlom ezt a menedéket a téli (szigetelés, szóló, a földön). Mert az ő sok éves tapasztalat 1992 óta nem láttam fagykárok növények -28 (beleértve az első évben ültetés után csemeték a földön). Indítsa növényzet - április-május (időjárástól függően); virágzás - május-június; érés - október-novemberben. Műszaki futamidő a gyümölcs a fajta származik a szeptember végéig. "
Sikerült beszélnem a nemesítőével ennek a kárpátaljai kivinek, a következőket írta.
"This sort of self-pollinated by insects (bees, bumblebees, and others.). The presence of male plants pollinators is not necessary to produce a crop. The presence of other types of actinide site and theoretically possible cross-pollination on fruit quality, of course, is not affected. The first fruiting under favorable growing conditions possible for 3-4 years after planting in open ground. Kiwi fruit of the class have an average weight of about 90gram, major reaches 110 gram. Yields from the bush having a size of not less than 6 square meters (area trellis, canopy), about 20kg. A large area of plant development provides more yield. Kiwi weakly or not fruited fruited when cutting to size less than 6 square meters. kiwi plant varieties do not recommend this shelter for the winter (insulation, laying on the ground). For his many years of experience since 1992 have not seen frost damage to plants to -28 (including in the first year after planting seedlings in the ground). Start vegetation April-May (depending on weather conditions); flowering May-June; ripening October-November. Technical maturity of the fruits of this variety comes from the end of September."
Asimina | X | Bethanyensis | Kris | R | DeLaney | 2010 | #01This Pawpaw hybrid, Asimina x bethanyensis (Asimina manasota x Asimina reticulata) is a natural hybrid that is native to Florida. It is endemic to Manatee County and when I first came across this plant out in the field, I originally mistook this as a pure Asimina manasota until I was corrected by the author himself.
Az arguta az arguta.Szárastól szedjük (legalább le van tudva a metszés egy része vele) és szárastól eszem (na nem az ágával ,de a termés kocsánnyal) elvégre kell a rost a jó bélműködéshez ... szóval nem sok értelme van, de legalább télálló! :)
A szőrös kivivel is próbálkozhatsz nyugodtan Tokaj környékén is , ha van elég időd locsolni! Abból legalább van mit enni.
Nem vagyok egy túl nagy szaki kivi ügyben, de ahogy olvastam ez a fajta nem teljes deliciosa, hanem arguta hibrid. Az arguták közül van egy pár fajta, ami -30 fok alatti hőmérsékleteket is elvisel. Valószínűleg innen örökölhette a kisebb gyümölcsméretet, a nagyobb télállóságot. Találtam még anno valahol leírást is, ha jól emlékszem a 80-as évektől kezdte a nemesítést, ezalatt bőven létre lehetett hozni 2-3 generációs hibridet is, ami inkább a deliciosára hajaz. Talán nem túl nagy méretű viszont a jó fagytűrés, legalább elérhetővé teszi, hogy az ilyen északi lakosok is mint én, akiknek nincs megfelelő fagylefolyású telke, az rendes szőrös kivit termesszen.
Szia Janos!A kivi lehajtas lassan esedekes lesz ha jol gondolom.Mikortol ajanlanad?4 meter feletti mar,leveleket elkezdte mar ledobalni/Hayward/,de meg nem teljesen.Nem akarnam megvarni a tavaszt lehajtasssal,mert most lehajtva konnyebben tudnam takarni kukorica szarral ha jon majd a kemeny fagy.Koszonom.
Mielőtt elbűvölődnénk, ereszkedjünk le a realitás talajára!
Ne gondoljátok, hogy itt másról, vagy többről lenne szó, mint az általunk ismert (Linka néni, Gizellamama, kivi-füge-Lovászi, stb.) magvetéssel szaporított kivijeinek esetéről. Legfeljebb nagyobb számú magoncból válogatott. Nehezen hihető, hogy a hidegtűrés szempontjából kiugró fajta szelektálódott volna. A 7-9 dkg-os kivi éppen hogy, lécrezgetve viszi át a nemzetközi áruforgalomban meghatározott 70 grammos alsó határt. Sőt, ha ilyen az átlag, akkor a termés jó része selejt. Mindezt nem éri meg (legfeljebb a nemesítőnek egy kiviismerettől mentes országban), amikor a Hayward, meggyőződésem szerint, ugyanilyen sikerrel termeszthető lenne ugyanott, ahol ezek a magoncok. Az egyedüli dicsérendő dolog az egészben az a "zseniális" felismerés, hogy a kivi nyugodtan termeszthető kontinentális klímaviszonyok között.
Kis segítségre lenne szűkségem, több fajta fügét szeretnék ültetni és Pro.polisz tanácsára esetleg megpróbálkoznék dugványból történő neveléssel, ehhez lenne szükségem vesszőkre, tudnátok ebben segíteni? :) Nagykanizsa környéki vagyok.
Sajnos még nem láttam, csak valószínűleg lesz lehetőségem beszerezni, egyszerre többet is. A leírás szerint önporzó, de érdemes legalább kettőt ültetni belőle. 75-80 grammosak a méretüket tekintve.
Videó a szüretről a nemesítővel, így talán jobban érzékelhető a méret.
Keressetek meg emailben, publikus a címem, majd írok egy árat, mert akkor jövőre betudok szerezni. Ez csak attól függ, hogy kinek van szüksége rá, mert akkor éri meg megvásárolni nekem.
Engem érdekelne ez a kiwi fajta--bár még nem ettem kiwit, ami izlett volna, de lehet azért mert bizonyára éretlenül kell szedni, mint régen az export paradicsomot.
Naspolyát éppen idén oltottam és szemeztem, az ha megérik elég finom.
Nem szabad, hogy az legyen. http://kiwi-land.com.ua/eng/html/kiwi.html Ha jól emlékszem valentine a neve, de a legtöbb helyen csak Zakarpacie néven emlegetik "Kárpátaljai". Több tíz év nemesítő munkát követően, állítólag képes túlélni -30 fokot, és önporzó is.
A naspolya nem az a tipikus gusztusos gyümölcs, bár én is nagyon szeretem és állítólag finom a pálinkája is. Sajnálom, hogy nincs sehol egy ültetvény, nemhogy az újdonságokra nem fordítunk elég energiát, pénzt és kreativitást, hanem már a régi dolgok is kiveszőben vannak pedig, ezeket is fontos megőrizni.
Azoknak akiknek nem hiszik, hogy pl a kivi is probléma mentes bio gyümölcs lehetne, itt is azoknak egy videó: , egy videó Ungvárról. Egy kis odafigyeléssel Henry Stratton teljesen télálló szőrös kivit nemesített, és már ültetvényt is létesített . Sajnos így már elveszett a Zalai legészakibb kivi ültetvény címe, de így minden kertbe eljuthat majd a kivi. Szeretném megkérdezni, hogy valakit érdekelne ez a fajta kivi? Valószínűleg jövőre fogok tudni beszerezni.
Én nem tudom mi az útja-módja az engedélyezésnek és nem is foglalkoztat. Itt a meszes Alföldön nem pálya. Azért egy Nikitát beszereztem:).De az is előfordulhat hogy egyszer csak megjelennek az engedélyezett listában ha a zalai ültetvények országosan
is ismertek,elismertek lesznek,még többet cikkeznek róluk.Ki tudja,lassú víz,partot mos...