A cordyline nagyon kényes szobában, sajnos.Rengeteg pára kell neki( egyik könyvem szerint 80%!!!), és mindig nedves legyen a földje, de ne locsogjon.
Kavicságy, sprickolás, tápoldat kéthetente, 18-22 fok, világos, de nem közvetlen napfény.
Sziasztok!
Még új vagyok itt de már tanácsért jöttem, remélem nem baj.
Kaptam egy Cordyline (azt hiszem így írják és ez a neve) nevű növényt, azt szeretném megkérdezni, hogy hogyan kell ezt gondozni. Puha vékony fényes lándzsaszerű levelei vannak, a régi levelek sötét zöldek és a szélük bordó a friss hajtásoké meg világos zöld rózsaszínű széllel. Ismeri valaki? Bár rendszeresen öntözöm még is a levelek hegye kezd barnulni. Mit tegyek vele?
Na és van nekem egy gyompálmám (ha jól tudom ez az - most kb 30-40 cm magas több levele van és a levelei olyanok mint a datolya pálmának) Ennek is nagyon barnulnak a levelei, peddig még kavics ágyra is állitottam, hogy kapjon elég párát, ekkor meg meg is támadta valami fehér apró rovar, na azokat elüztem de a levelek barnulnak. Mit lehet vele csinálni?
Köszi előre is, és ha volt már róla szó bocsi, de nincs időm az egész topicot végig olvasni.
rferi,
az első kép előterében meg tudnád mondani,hogy micsodi az a növény?
köszi
k.
off: kurkuma ügyben mit tettetek az idén télen a gumóval? Én hagytam leszáradni a növényt, nem vettem ki a földből a gumót, és kinnt maradt a lépcsőházban a cserépben. De egészen novemberig virágzott :-)))
Len,
én nem terveztem metszést, csak ahogy írtál róla, azt gondoltam, hogy kell. Kicsir bátortalan vagyok az ilyesmihez :-) Azt gondolom, hogy legalább két méteresek a bokraim, plusz a mellékágak, de ez az egész fel van csavarva és lekötözve nagyon praktikusan.
Az az igazság, hogy 2 bougenvillea-t kaptam, mindkettőt karécsonyra vette a kedvesem. Az egyik melegebb és napfényesebb (nyugati szoba és 25 fok) a másik húvösebb (18 fok )és keleti szobában van.
Amelyik rosszabb állapotban volt -úgy tippelem, megfázott szállítás közben- került a meleg helyre, de ettől függetlenül, mindkettő ledobta a virágait pár napon belül, és a 18 fokos, hűvös szobás pedig dobálja a leveleit is.
Hát pillanatnyilag ez a helyzet. :-(
K.
Nemcsak megelőzésre, hanem rovarölésre is, felszívódó, ezért, amikor fertőzött, akkor kontakt szerrel gyors kezelés és a rudacska a további 2-3 kezelést már kiváltja.
Nekem a hibiszkuszaim voltak nagyon tetvesek, azokat most megvédtem --- eddig.
Mézontófű
ez a rudacska csak megelőzésre jó, vagy akkor is, ha már megérkeztek a rovarok?
egy isemerősömnek van egy szokatlanul nagyra nőtt mentája, valami okvál fogva nem vesznek róla tudomást hogy fűszernövény és nem fűszereznek vele csak hagyják nőni
annak a földjében szaladgálnak kis fehér élőlények, amik nem terjedtek át a szoba másik 3 növényének cserepébe
mik lehetnek azok?
Lefényképeztem a barátom virágtartóját, amiről ünnepek előtt beszéltünk!
Szóval jól látszik, hogy nekik lábakon áll, mert a padlószőnyeget takarítani így lehet.Neked nem kell láb, és a fa rész csak egy keret kell, mert a plébetét a kövezeten kell feküdjön, és akkor átadja a meleget a fűtés a cuccnak.
(vannak még képek róla:itt
Sziasztok! Most télen a beépített erkélyemen van a legtöbb növényem, mert világos és kicsit hűvösebb, mint a lakás, de szó szerint egymást érik. Féltem őket egy esetleges kártevőtől. Megelőző kezelésként milyen szert használjak, ami nem káros zárt térben sem és viszonylag egyszerű vele bánni?
Köszönöm a segítséget!
Kutyu, a metszéssel csak óvatosan, mert sokáig nem virágzik aztán. Kertészetekben is megfigyelhető, hogy a tömöttre metszett példányok gyéren virágoznak. Szeret hosszú ágakat hajtani, amiknek a végén hozza a szépséges fellevelekkel ékített virágait. Magához tért már a tiéd?
Az enyém sem annak a bizonyos nagykönyvnek engedelmeskedik. Rendszerint december közepétől február végéig virágzik. Ebben az évben kivételesen pihentettem 10 fokos, nem napos helyen 2 hónapig, mert gyakran nem voltam itthon, ígyhát elveszítette a lombját, amit már pótolt is. Most várom a virágokat. Nagyon.
Akik a pálma-dracéna magokat kértétek. Tegnap postáztam mindenkinek. Úgyhogy sok sikert hozzájuk. Majd irjatok az eredményekről, én is az év utolsó napján ültettem el őket, kivéve a dracena dragot, mert abból már sétányt tudnék lassan a kertbe telepíteni nyáron, akkorák és annyian vannak.
Kedves Kutyu75,
A könyveim szerint teleltetni kell a bougainvilleát, 5-10 fok között majdnem szárazon kell tartani, 7 fok alatt leveleit lehullajtja, amit tavasszal újrahajt. Ha túl meleg helyen telelteted, akkor az a virágzás rovására megy. Én csak azért tartom ezen a télen még a 20 fokos szobában, mert ha láttad a fórumon, akkor tavaly sikerült gyökereztetnem és még nagyon fiatal, nem mertem megkockáztatni a max. 5 fokos garázst, ahol a szomszédasszonyom tartja az övét, amit tavalyelőtt vett OBI-ban 50 cm-sen, nagy virágosan. A másik pedig meg csak novemberben érkezett hozzám a kertészetből, ahol fűtött részlegben volt és rögtön elkezdett virágozni. Ő is még csak kb. 20 cm és a virágokat meg látni akartam. De igazán arra is gondoltam, hogy tavaly a saját szaporítású egész télen vízben állt, gyökeret ugyan nem hozott, de egyfolytában virágzott. Hátha ezzel örvendeztet meg a most vásárolt is. Mármint a virágokkal...
Köszi a részletes leírást, a nevét már megjegyeztem, megnézem magamnak, ha találkozunk.
A mérgező, meg irritáló jelzőkkel eddig nem nagyon törődtem, míg a múltkor lenyestem a dieffenbachia félig elszáradt levelét. A tenyeremben volt egy kis nyílt seb, abban a kezemben gyűrtem össze a levelet, nem fogtam fél percig sem, mégis egész délelőtt égett a kezem.
Ennél csak a pillanatragasztó veszélyesebb, de az off.
No, akkor: trópusi lévén én a szobában, padlófűtésen teleltetem, tulajdonképpen azt hiszem kaktuszföldje van, jó homokos, elég igénytelen. Leszámítva, hogy ledobálja a leveleit és akkor csúf, egyébként elég sokat kibír, nem szereti a sok öntözést.
Mi a Weltrában vettük jó pár éve a lányunknak, ilyen csúfosan nem szeretnék róla fotót, de ha összeszedi kicsit magát, majd felteszem.
Ha jól olvastam mérgező, de valszeg Te sem étkezési célokra vennéd.:-)))
A nedve (mint minden kutyatej félének) irritáló, ezért fólia kesztíűben szoktam metszeni.
Károsítót pajzstetvet láttam rajta tavaly, most semmi.
Napos helyet ilyenkor is meghálálja.
Magassága most cca 100 cm, fácskának van alakítva.
Mézontófű
Köszi. A virágja nagyon hasonlít a képen láthatóra, de a metrósnak nagy, összetett, a vadgesztenyéhez hasonló levelei vannak, alul egészen vastag törzse. Ilyen a tied? Fűtött helyen telelteted? Kényes?, hogy nő? Mesélj még kicsit róla lécci, hogy akarjak ilyent.:-)
Csak annyit írnak, hogy Jathropa. Már ez is több, mint a mellette levő képen látható "Zöldnövény".
Ismerem. Van.
Euphorbia fajta.
Melyik van a katalógusban?
Jathropa Nekünk évek óta meg van, ilyenkor csúfosan néz ki a szobában, mert ledobálja a leveleit, de pár hét múlva visszametszem és a kertben félárnyékban, tápozva hozza a virágait hónapokig. Sőt még a szobában is virágzott okt-nov. táján.
Szeretem. (Őt is.:-)))
Mézontófű
Szia! Tapasztalatom nincs, de én is kaptam egy bougainvillea-t. Azt olvastam, hogy kb 5 fokon kellene tartani télen, de 7 fokon még a levelét sem dobja le. Én kiraktam a kisházba, ahol ingadozik a hőmérséklet 2-8 fokig kb. Minden levelét ledobta, szurkolok neki, hogy tavasszal életrekeljen.
Kedves Len,
köszi a választ. Igen, azt észrevettem, hogy ő észrevette a körülmények megváltozását. Elég nagy már (körbe van futtatva, formára szerintem szép), így metszeni nem biztos, hogy fogom.
Vagy attól jobban virágzik? Akkor lehet, hogy nekiesek. :-)
Azért még próbálkozom a másik növénnyel is:
Frangipani-ról esetleg valakinek tapasztalata?
néhány kép róla (az enyém nem udom milyen színű lesz):
http://community.webshots.com/photo/1240411/1479786rQwtdieXPj
http://www.painetworks.com/pages/ha/ha0142.html
http://160.114.99.91/astrojan/flowers/6/fragap.jpg