Eszembe jut, amikor Kick-Boxot tanultam, ugye volt az edzőnk, aki rendesen tanított beününket, de volt az egyesületnek egy fő mestere, aki az övvizsgákat tartotta, és néha ő is vendég edzősködött.
En valahogy ugy kepzelem, hogy Yoda altalaban a fiatal gyerekekkel foglalkozik az akademian, es utana kerulnek mas mesterhez, aki szemelyre szabottan foglalkozik veluk. Siman lehet, hogy Obi-Wan Yoda-nal kezdte es utana lett Qui-Gon padawanja. A kis Anakin, mivel kikerult ebbol a kepzesbol (tul idos volt), es rogton Obi-Wan szarnyai ala kerult; ezert is maradhatott meg benne a "sotet oldalra valo hajlam" (hogy szepen fogalmazzak).
Az se veletlen hogy Luke-ot sem akarja Yoda tanitani, szerinte a kepzest minel korabban el kell kezdeni (es ezt a tanitast sajat maga vegzi).
Bocs, nem láttam, azért annyira nem érdekelt, hogy végigolvassak 6000 hozzászólást.. ;)) Hmmm, hát igen, végül is lehet ez egy megoldás. Ami még érdelne, hogy szegény Amidalának miért kellett megvágnia a hátát? Csak hogy be lehessen tenni az előzetesbe, és mindenki izguljon? Mert a filbe sem volt több szó róla, a háta a következő snittig begyógyult, még a homokdűnén sem hagy vérnyomot...
Eről ma már volt szó, nem tudom, mennyire lesz kielégítő neked.
A Klonok támadásában volt egy rész, amikor Yoda több gyermeket is tanított, valószínüleg az alapokat Yoda mestertől sajátítják el, mielött kijelölnek számukra egy mestert, de az is lehet, hogy a mesterüktől néha Yoda is átveszi őket.
Ahogy igy morfondiroztam a klonok-nemklonok a rohamosztagosok kerdesen, felmerult bennem a kovetkezo:
Ha klonok, akkor minek azonosito nekik, mindegyiknek kell egy tukor, oszt ha a pasi az orra elott ugy nez ki, mit amit a tukorben lat, akkor jogtiszta rohamosztagos, ha meg nem, akkor gaz-mocsok lazado...
Ezek meg bevettek az alacsony rohamosztagos trukkot Luke reszerol, ahogy az elottem szolo is irja.
Na jó, felteszem a kissé szőrszálhasogató kérdésemet, de azért örülnék vmi kielégítő válasznak! A Birodalom visszatérben Yoda 2x is elmondja, hogy Ő volt Kenobi mestere. Akkor Qui-Gon meg mi volt, dajka?
1. Hát azt mondanám igen, de..
ugye a klonok mind egyformák, és mit mond Leila hercegnő, amikor a rohamosztagosnak öltözött Luke beront a cellájába?
"Nem tudtam, hogy törpéket is bevesznek rohamosztagosnak"
2 Csatlakozom az elöttem szólókhoz, a sötét oldal hatása.
Szerintem Lucas mar keresett annyit, hogy igazan csinalhatott valamit "halaja" jeleul a StarWars orulteknek. Meg akkor is, ha nem nyomja le a Pokembert vagy a Man in Black-et. Ezzel minimum tartozott az elso resz utan.
Yoda valoszinuleg tobbet tud, mint mutat. Tovabbra is fenntartom, hogy o a masik jatekos a csaszarral szemben. Siman sejtheti, hogy Palpatin hunyo, de most mit csinaljon, csapja le?
Pont az a Sith taktika lenyege, hogy az apro befolyasolasaik eszrevetlenek, az erzelmekre epitenek, az aldozataik (mint az a szegeny beka-nyul, meg korabban Amidala) meg legjobb szandekkal tesznek akarata szerint.
Szerintem a Sithek ezer év rejtőzködés során csak kifejlesztettek valami technikát, amivel leplezik magukat... én valami baromi erős kisugárzást képzelek nekik, pl. nézzétek meg, Ep I Maul -Padmé "We'll take tha long way", nem az, hogy lelőnék, hanem megdermedve állnak. A Vadertől rettegő birodalmiak is nem biztos, hogy csak a Nagyúr "rossz híre" miatt paráztak.
De ezt a kisugárzást valahogy tudják leplezni.
Jar Jarnak lehet sugallt valamit, ezt nem tudom, de szerintem nem kellett, Jar Jar csak jót akart tenni a Köztársaságnak (JJ mindig jót akar)... mindenesetre durva volt látni, hogy már "térítgeti" Anakint rendesen.
Yoda "szúrós tekintete" Palpira - erről mit gondoltok? Ezt Salvatore is így írta le a könyvben, "gyanakvóan nézett a Kancellárra", vagy ilysmi. Lehet Yoda sejt valamit?
Az ero igenis gratalja a personajat, kulonben honnan lenne eleg Nickelodeonja, hogy azt a sok ero-igenyes dolgot muvelje? Az ero masik oldala is az ero...
Erdekes elmelet, meg lehet is benne valami,
de valahogy az egesz szenatust befolyasolta...
Annak az idiota jarjarnak is mintha sugalt volna valamit.
Es akkor nem is volt rajta a furdokopenye...
épp próbálok elaludni, filózom az egyik kérdésen, erre nem beugrik? :-) visszajöttem gyorsan, megosztom veletek
Szvsz azért nem érzékelik a jedik, hogy palpatine=sidious, mert Palpatine-ként sosem használja az Erőt! Így megvan az értelme a kettősségének is. Legálisan ott van a toppon, de ugyanakkor Sith nagyúrként stikában kavargat.
Később császárként se ő, se Vader nem érzékeli Obi-Want a Tatooine-on, hisz az nem használja az Erőt. Tudja, hogy csak így maradhat rejtve. Yodát meg, ha jól tudom, "leárnyékolja" az a sötét Erő lakta odú. Vagyis mi következik ebből? Az, hogy csak akkor érzékelni a rezgést, ha használják. Yoda és Windu is tudja, hogy gáz van, de nem tudják behatárolni, hol. Ha meg lehetne határozni, hol keletkezett rezgés az Erőben, Vader simán megtalálta volna Luke-ot
Nos, erre jutottam... engem ez megnyugtatott, sztem logikus. Megyek vissza aludni :-)
Ezzel csak az a baj, hogy akkor varhatjuk a Csaszar holo-alakjat is szellemeskedni, mivel mind a ket Skywalkerhez eleg sok koze volt, Anakint meg tanitotta is...
"A lényege az, hogy ez nem valami ősi technika, amit csak néhányan tudnak, hanem szimplán azért, mert az Erő akarja ezt. A Skywalker vér a kiválasztottak vére. Aki sok időt tölt velük, és szorosan kötődik hozzájuk, az eltűnik. Obi-Wan és Yoda mind Lukenak, mind pedig Anakinnek mesterei és közeli barátai voltak. Haláluk után az Erő úgy döntött, hogy a Skywalkereknek még szükségük lesz rájuk, így "eltüntette" őket, hogy később újra előjöhessen a testük? Az Episode II-ben Qui-Gon Jinn négy szót súg a halálból Anakin fülébe, amikor a fiú a buckalakókat készül lemészárolni: "Ne Anakin, ne tedd!". Tehát Qui-Gon is kapcsolatot teremt a Skywalkerekkel a halál után, bár már egy kicsit későn. Qui-Gon teste azért nem tűnt el, mert nem került elég szoros kapcsolatba Anakinnal, így az Erő nem látta szükségesnek, hogy eltűnjön... az Erő akarata mindenek felett"
In the "Annotated Screenplays," Lucas states that: "One of the things that will never get explained in the films is how Ben was able to retain his identity, because it happened somewhere in between the third and fourth movies. I set up that this is a discipline that he learned from Yoda; Yoda told him how to do that. We don't ever get to see how he does it, but the idea of retaining your identity after you've passed on is something that Ben learned as a Jedi." (Annotated Screenplays, p.269)
But, over the course of EPISODES II and III, Lucas has stated that it will be explained why some Jedi (like Obi-Wan, Anakin, and Yoda) disappear at the moment of death, while some Jedi (like Qui-Gon) do not.
bocsanat, az elobb kihagytam, hogy a SZALAGOS verzional zavaroak a vasznon lathato csikok es szemetek... (bar ez eleg egyertelmu)
==========================================
Ma a MOM parkban beszeltem egy klubos sraccal, aki jedinek volt oltozve. Beszeltem a filmforgatos terveimrol is. Ha olvasod, legyszi irj egy rovid mailt a bkovax@enternet.hu cimre! THX!