Végülis ez annyira képlékeny dolog, Island is úgy írta, hogy egyet nem tudott kigyógyítani, tehát van, amit igen. De így, hogy most már feltehetően összevissza vannak fertőzve, tényleg reménytelennek látszik a dolog.
Jobb lett volna, ha nem így kell végződnie a dolognak...
Nem írtad, hogy merre laksz, de azért leírom, hogy nekem nagyon sok leanderem van, rózsás rózsaszínből egészen nagyot is tudnék adni, de csak akkor, ha el tudnál jönni, mi Pesten lakunk. A három, négy éves magoncaim virágoznak rendesen, de leginkább sötét rózsaszínek és ciklámenek, meg néhány fehér, ezekből is szívesen adnék, bár meg kellene őket metszeni, de jövőre már gyönyörű virágzó növény lehetne belőlük. Meg kisebb hajtatások és persze hajtás az van minden mennyiségben. Még Budaőrsön is szoktam találkozni "kliensekkel", ha esetleg az jobban útba esne.
Hát az ember nehezen szánja rá magát egy ilyen döntésre azt biztos. De most már eldöntötem, hogy sajnos, ..... de halál lesz a sorsuk. Így legalább a nagy gonddal pátyolgatott magoncaimat és hajtáskáimat nem fertőzik meg nekem ez a fránya betegség.
Természetesen használd csak fel bármelyik képemet nyugodtan. Rossz dolog ha az ember nem tudja hogy mi baja a növényeinek. A takácsatákakt is a leanderes oldalról tudtam meg, hogy mi is az.
És még egyszer köszönönöm mindenkinek a kedves segítséget. :)
Most elolvastam az akkori reagálásokat is, hát ott is többnyire elmismásoltuk a dolgot, nem nagyon mertük kimondani a halálos ítéletet, bár voltak rá kísérletek, főleg Island és Riki hsz.ében. De talán meg kellett egyszer próbálnia megmenteni őket. A fő baj az, hogy korábban megfertőzte a többit is.
Tőled meg elnézést kérek, amiért nem osztottam rögvest a véleményedet, figyelmetlen voltam, csak most reggel jutott az eszembe, hogy már régen is jelentkezett Szaci ezzel a problémával és azok a képei sokkal meggyőzőbbek voltak, nyílvánvalóvá tették, hogy itt nem egy átlagos problémáról van szó, igaz, nem azon a növényen jelentkeztek újra a problémák, de amíg nem tudta, hogy mi a probléma simán átfertőzhette.
Remélem nem veszed zokon, hogy valamilyen formában kibővíteném a honlapon írtakat erről a témáról, ilyen konkrét és átlátható ügyünk nem volt még, amivel jól lehetne illusztrálni a dolgot. Többször belevágtunk a téma boncolgatásába, de végül általában zsákutcába jutottunk. Ha netán megengedéd, hogy egyet a te elrettentő képeid kötül is feltegyünk, mondjuk ilyen volt (Szacié) és ilyen lehet (a tied), azzal eléggé jól demonstrálhatnánk a dolgot.
Ami pedig a végső döntésedet illeti, teljesen igazad van, ha nem szeretnél egy ilyen növénnyel tovább együtt maradni, nem is lelnéd benne örömödet, hiszen valahányszor ránéznél, akkor.... Biztos, hogy én is így döntenék a helyedben.
Jó reggelt! Én is ezen a dolgon törtem a fejem most reggel, ezért kapcsoltam be ilyen korán a gépet. Megnéztem a régi képeidet is (korábban is megtehettem volna) és hsz-eidet, ezek szerint most már nekem sincs kétségem abban, hogy rákról lehet szó. Hála Kampuszka ismereteinek, legalább most már mi is korai állapotban felismerhetjük ezt a betegséget és nem vásárolunk fertőzött növényeket!
Megkérdezem tőled, hogy megengeded-e, hogy a képeidet feltegyük a honlapra jó nagy figyelmeztetéssel! Remélem nem veszi senki zokon, hiszen mint néhányszor leírtam, nem az én nevem alatt működik a honlap, aminek célja, hogy problémáink végeredményével mindenkinek a segítségére legyünk. Ez a pár hsz. is feledésbe merülne hamarosan, az új érdeklődő már az otthonába cipelt rákos növénnyel szemben állva kérné újra a tanácsokat!
A kertpont.hu-n már kaptam választ. Amint látom az ottani szakember sem biztos a dolgában. De a gyanunkat ő is osztja.
#580 növénydoki 2007.06.27. 22:31 Kedves Szaci! A szöveg mellékleteként küldött kép hasoblít a baktériumos rákjára. A feketés betegrész általában kiemelkedik a zöld szövetből, szabálytalan alakú, és gyakran a sérülésnél, vágott felületnél szokott kifejlődni az a tünet, amiről fel lehet ismerni. Ne szaporítsa a növényt, mert a baktérium a leander tő minden részében megtalálható. Ha bármilyen eszközzel a növényt megsérti, utána azt hipóba mártva, 1-2 percig áztatva, majd lemosva, tudja fertőtleníteni a további használata előtt. Üdvözlettel: Növénydoki
Szerintem nem mertem véleményt alkotni, ez valóban csak egy sejtés, nem vagyok a pánikkeltés híve, megtette az óvintézkedéseket és ajánlottam, hogy keressen fel hozzáértőt. Én sem szívesen válnék meg esetleg hiába egyetlen virágomtól sem, ha az enyém lenne, akkor alaposan utána járnék és csak ha bebizonyosodott az elkerülhetetlen, akkor lépnék. Szerintem ez nem elítélendő viselkedés. Eddig te magad sem voltál ilyen határozott, most Oleandro véleménye felbátorított, de dönteni nem kell annyira gyorsan, nem szálldosnak a levegőben a gyilkos bacik.
Nem keresem vissza, de bizonyára nem álítottam, csak annyit írtam, hogy "talán valami gomba", nem mindegy:-) Szerencsére sem gombával, sem rákkal nem találkoztam eddig, így nem mernék diagnózist felállítani. Tavaly még egy átlagosnak mondott pajzstetűt sem ismertem fel, mert addig olyat nem láttam. Ez van!
hát majdnem egy színű a kettő. Épp csak egy árnyalatnyi különbség van köztük. Pedig hogy hajtottam egy pirosra. Úgy rendeltem őket. De egy formák lettek.