Köszi! Hát nem panaszkodom, van nagy tarkaság. De azért érdekes, hogy kevés a lazacszín, egy van, elvirágzásban jelenleg, olyan nagy, mint a korall de lazacban, és viszonylag kevés a fehér, van olyan is, aminek viszonylag pici a virága és szép sárga a közepe, de most az sem nyílt. Igaz azonban, hogy amikor ezeket ültettem, akkor viszonylag kevés fajta magból ültettem, tavalyelőtt, vagyis két éve talán csak dupla bordó cirmosat, azok még nem virágoznak, és tavaly volt, hogy keveset, de csak különleges fajtákból. Azokból most kettő bimbózik nagy meglepetésre.
Jesszus! Mi lehet, most Nálad?! Azt a virágorgiát!? Nekem 1. számú a szimpla sárga. Nevezhetném plátói szerelemnek is. Aztán mindenképpen figyelemre méltóak a rózsaszínek (És árnyalataik.) fehér, esetleg sárga torokkal. És fönt az a bordó sem piskóta. És a bordó mellett az a hófehér is gyönyörűűűűűűűűűűűű! (Ezt most senki nem kérdezte, de kikívánkozott belőlem. És megint sajnálom, hogy nem szántam rá magam a magvetésre. De sajna lusta vagyok, és nincs kitartásom az ilyesmihez.) Mindenképpen örömteli, hogy van aki elkényeztet bennünket ezekkel az egyedi különlegességekkel.
Na ennyi félét tudtam így hirtelenjében összeszedni a magról növöttek virágaiból. Lehet, hogy némelyik egyformának látszik, de nem azok. Több érdekes van, ami már elvirágzott és persze a különösebb figyelmet nem érdemlő rózsaszíneket és ciklámeneket nem tettem közéjük.
A kicsi sárga is megemberelte magát, az egyetlen eddigi virágát leszedtem. Maga a növény pillanatnyilag kb. másfél méter magas, ekkora viággal:-)
Az a pici fehérke abból a magtokból van, amit Anacapriból, Axel Munthe villája elől hoztunk. Ez az első virága, remélem a többi nem lesz ilyen aprócska, de ha ilyen marad az sem baj, akkor is nagyon kedves emlék lesz:-)
Persze, ez megelőzés lehet, nem pedig gyógyitás. Reméltem, hogy igy sikerült fogalmaznom. Csak annyi pontositást, ha megengedsz: nem általában 'gombaölővel', hanem, mivel ez a baktérium rézre érzékeny, kimondottan réztartalmú löttyel kell permetezni.
aha, értem a gportálon vsz azért van, mert Ole fordítása lett felrakva, tehát u.a. az olasz és spanyolból nekem az jön le, mint minden más növénynél, hogy lemosó permetezést kell csinálni tavasszal meg ősszel na persze esős időben minden mást is kell gombaölővel kezelni, tehát szerintem a learák esetleges gyógyításához nem járul hozzá, csak a továbbterjedés megakadályozásához a sebek lezárásával. de asszem te is így értelmezted.
egyébként meg jól tetted hogy utánanéztél, jobb így, hogy képben vagy:)
A fórumot már kb 3 éve olvasom, de csak ritkán irok. A leanderrák már többször visszatért témaként, de nem érintett, igy átléptem rajta. Miért parázok? Mert nekem csak pár darab leanderem van, de azért néha különböző forrásból szaporodik a számuk és semmilyen ok miatt nem szeretnék begyujtani velük. Most megint teritékre került témaként a fertőzés, időm volt, utánaolvasgattam, hátha összefutok vele egyszer. Azt hiszem, a magyar elnevezése rossz, mert pánikot kelt.(Láttam azokat a rusnya képeket is, de ahhoz a stádiumhoz kb 15-20 évig nem szabad foglalkozni a növénnyel.) A rezes permetezés már előfordult Oleandro 11419-es angolból fordított anyagában, a gportalos anyagban is benne van, és az olasz meg spanyol anyagokban is. (Réztartalmú lemosó permetezés ősszel és tavasszal, permetezés metszés és jégeső után, a metszési felületek zárása, permetezőolló fertőtlenitése.)