Szerintem erőteljes volt Chiyo győzelme Mickey ellen, tegnap pedig egyszerűen ráfaragott, de erő volt benne. Amiatt, hogy olyan rövidek a végtagjai, elég könnyen felborul, ez régebben is baj volt. Be van fáslizva a könyöke rendesen, kérdés hogy meddig lesz ilyen erőben. Kaio inkább olyan sérültnek tűnik, persze a torna elején mindig fekete ló ez az Iwakiyama gyerek, letarol mindenkit...
Ilyet is ritkán láttam (a gyufásdoboz méretű ablakban) hogy tévedjen a bíró, úgy tűnik hogy Hakuho nem lépett ki. De ezt bírom ezekben a medvékben, hogy nincs vita. Lemegy, 'oszt kész.
Azt nem tudja a T. topicolók közül, hogy hol lehet esetleg olyan DVD-t beszerezni, amelyen komplett torna van, soroi-bumival, shikóval meg mindennel?
Szegény Kaio, úgy tűnik sosem lesz yokozuna, nagyon rossz formában van, tegnap is csak szerencsével tudott nyerni Iwakiyama ellen. Chiyoataikainak - habár ma nyert - nagy veszélyben van az ozeki címe.
gondoltam, megnézem már, ki az a Raiden, nem emlékszek rá. De nem találtam róla képet :), viszont itt ez a rövid post, talán magyarázatot ad a kérdésedre:
Neten, a Japan Szumoszovetseg oldalan keresztul (most nincs kint a link, de verseny kozben valoszinuleg ide teszik majd ki). Vagy kozvetlenul, az mms://live.sumo.or.jp/sumolive/ cimet kell a Windows Media Playerben, a File menuben az Open URL menupontba bemasolni (persze csak verseny idejen fog elni).
Maga a verseny minden nap delelott van, azon belul is a makuuchi osztaly kuzdelmei altalaban kb reggel 8 es 10 kozott szoktak zajlani. Persze, mivel netes adas, eleg kismeretu, es kommentar, feliratok sincsenek, de egyetlen elo lehetoseg leven ezzel kell beerni.
Ezen kivul ide szoktak videok felkerulni, van hogy mar aznap delutan, vagy kicsit kesobb. Ezek valamivel jobb minoseguek es angol kommentarral vannak (viszont nem minden meccs).
Egyebkent azert irtam, hogy hetvegen tudom eloben nezni, mert hetkozben, a munkahelyrol, a tuzfal beallitasok miatt erre nincs modom (meg van amikor dolgozom is :)
Van meg egy jo napi frissitesu hiroldal a temaban, itt kepes beszamolok szoktak lenni minden naprol, meg aznap (igaz, video nincs).
Maguk az eredmenyek leggyorsabban mindig a Szovetseg oldalan szoktak kint lenni.
Asashoryu betegeskedik (megint lázas) és emiatt nem tudott megfelelően felkészülni a mostani bashora. Kiváncsi vagyok ez mennyire fogja visszavetni,állítólag 2 bashóval ezelőtti gyengébb eredménye is felkészületlenségből fakadt.
Legutóbb Asa M2-essel kezdett és Kaio kezdett Kotomitsukival, ami azért érdekes mert egyiküjüknek sem változott a rangja. Szvsz Kaionak le kell győznie Kotomitsukit, ahhoz hogy yokozuna legyen mert lesz még elég kemény ellenfele.
Kiváncsi leszek, hogy Hakuhonak mennyire lesz előnyére a túlzásba vitt edzés szám.
A yokozuna hagyomanyosan komusubi ellen szokott kezdeni elso nap, kivancsi vagyok, Hakuho ellen bevallaljak-e az osszeallitast vasarnapra. Remelem nem, izgalmasabb lenne, ha a basho vege fele csapnanak ossze. Kotomitsuki a masik lehetseges ellenfel, termeszetesen.
A yokozunák tánca (dohyo-iri) minen nap van. Ezzel kezdődik a nap a makucsi osztály számára és utána jönnek a meccsek és kb. 2 óra hosszat tartanak minden meccs előtt
3 perc felkészülési idő van a sanyakuknak 4 ha jól emlékszem.
Egyébként ezen az oldalon lehet nézni élőben:
http://sumo.goo.ne.jp/eng/hon_basho/index.html
Most vasárnap kezdődik a Hatsu basho.
A hajukat addig kell úgy hordani, amíg aktívak pályafutásuk hajvágási ceremóniával szokott végetérni.
A yokozuna rang eredete eleg zavaros, legendak homalyaba vesz, pl. az elsonek tartott Akashi lehetseges, hogy nem is letezett, mint tortenelmi szemely, vagy erosen tuloznak a rola szolo legendak.
Valoszinuleg a rang kesobb keletkezett, mint a szumo, es bizonyos figuraknak, mint pl. Akashi is, halaluk utan iteltek oda.
Ha hárman vannak versenybe a yushóért akkor 2 kisorsolt mérkőzik egymással majd a győztes a harmadikkal, ezt addig csináják, amíg valaki nem tud egymás után kettőször győzni, övé a trófea.
A felső rangoknak elvileg nincs maximuma valóban volt 5 yokozuna egy időben, casakhát több aktív yokozuna mellett elég nehéz a kritériumokat teljesíteni.
Egyébként szerintem ha mondjuk Kotomitsuki komusubi rangban teljesti a ozekiség kritériumait belőle is lehet ozeki.