Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Persze a -23 már nem az a hőmérséklet ami után marad termés de ez szerencsére elég ritka . Az áprilisi - pár fokra gondoltam ami még azért hagy fán vagy némi védekezéssel menthető belőle . Visszagondolva is ezek az évek voltak jók a kajszi szempontjából amikor fagyás volt de valamennyi maradt . A kajszi ritkítása termelői szinten nem egyszerű és mint említettem ezeknél az új bőven virágzó fajtákon elhagyhatatlan . Érdekes hogy a tavalyi nagy termés után az összes fajta teljesen be van rakódva virággal ( nem alternálnak mit a régi fajták ) kivéve a Bergevalt amin szintén van virág de csak a termőrészek végein . Egész hosszú hajtások vannak amiknek csak a végálló 4-5 szemen vannak virágrügyek . A bergeron szintén ilyen erősen alternáló fajta volt gondolom onnan örökölte .
Persze ... attól függ , honnan nézzük . Nyilván a termelőnek az a fontos hogy jó ... vagy legalább normális ára legyen a fogyasztónak meg az hogy minél olcsóbb legyen .
Tavalyelőtt azt gondoltam , hogy az őszibarack ára tartósan elmozdul a 350 ft -ról ( 500 körül tudtam adni 2018 -ban ) tavaly aztán szépen visszatért a 350 re ...legalább is itt nálunk a piacon . Kíváncsi leszek majd az idei árakra ...ugye a forintunk is egyre " acélosodik " .... majd meglátjuk . ( nem vagyok anyagias , de éppen most pucolják ki a régi ültetvényt 2 nagy géppel még megsaccolni is félek hogy mibe fog ez kerülni )
Nálam jó a kajszi a GF 677 alanyon. (Igaz nem sok fa van rajta.)
Egy példa: Ott a kanyarnál van oltva. Feljebb Tsunami. (Lejebb világosabb, szürkébb, simább, az az alany.) Angolnyelves párosítás volt látszik is a ferde forradás.
Térd magasságtól kajszi. Kb. egyforma vastag a GF 677 alannyal.
Gf 677-re is raknak már kajszit ??? Régebben szó volt róla de akkor úgy volt , hogy közbe kell oltani valamit mert amúgy a mandula barack hibrid ( GF ) nem egészen kompatibilis a kajszival .
Ja .... vagy így lesz vagy úgy . Igazából nem is az időjáráson lesz a lényeg hanem a fagyvédelmen . Szerintem azok az évek lesznek majd jók amikor fagy , de tud a termelő védekezni . Ilyenkor kevesebb lesz a termés de nagyobb lesz az ár és még az sem baj ha a virágok 90 % -a lefagy , nem kell ritkítani darabosabb lesz a termés nem húzza meg a fákat ...stb . sajnos a ritkítás ezeken az új fajtákon nem egyszerű dolog , mert tavaly is úgy nézett ki hogy jól leritkítottuk ... a metszéssel együtt szerintem a 80 % lekerült róla de még így is a fele bőven elég lett volna rá .
Szóval egy áprilisi fagy és meg tudom védeni a virágok 15 - 20 % -át .... na az lesz majd a jó év .
Tegnap én is hallottam és láttam a libákat. Pont arra gondoltam, hogy kicsit korai még,de ők tudják ..Azért nem bánnám, ha öt- hat fokkal elszaladnánk február végéig. Tavaly előtt a januári jó időben visszavágtam a frissen telepített kajszikat. Nem kellett volna. Talán mostanra heverik ki,de anyagcsere problémák itt-ott azért maradtak. Megfogadtam,hogy kajszihoz nem érek ollóval február végéig.
Láttam nálad beragaroque fajtát ,nekem sajnos valami pocokféle kirágta tavalyelőtt a kis fámat ,azóta nem is találtam ,szóval egy két ceruzaforma ágacskát elfogadnék ,Orangered fajtát tudok küldeni kajsziból ha nincs ,és szeretnél,vagy Gönci magyart. Válaszboríték természetes emailt, telefonszámot is megadok vagy hívlak stb.
Keddre lehűlést ígérnek de ma vadlibák húztak észak-kelet felé . Nekem az a megérzésem , hogy komoly tél már nem jön ..... ha csak nem majd márciusban .
Tavaszi oltáshoz még ráérsz megszedni az oltóvesszőket. A lényeg, hogy nyugalomban legyenek. (Gondolom tudod hűtve tárolni a felhasználásug.) Célszerű a tavaszi oltás.