Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
De a Force nem sokat számit, én évről évre küszködöm a paprikával, mert mindig kirágja valami. 50-ből jó, ha megmerad 15 pedig dupla dózist használok Force-ből.
Ha tavasszal felmelegedik az idő és a talaj, ásd meg 30-40 cm mélyen és keress pajorokat, vagy lótücsköket. Ha találsz, Galition 5 G a lótücsöknek, és Force 1,5 G a pajoroknak. Sajnos a Galition 5 G itthon nem kapható/de szerbia által megszállt Szabadkán van/, és a Force 1,5 G-t is dupla dózissal adagold. Ha vannak és végeztél velük, akkor lehet csak és kell is szerves trágyát használni, és a levágott füvet is csak utána rakd oda. A szerves trágyát 3 évente célszerű kijuttatni, mert a benne lévő tápanyagok és nyomelemek bomlási ideje 3 év. A szerves trágyán kívül mással nem tudod javítani a talaj humusztartalmát.
Ültess még néhány fajtát a közelébe. Ha vissza olvasol (104, 105) láthatod, hogy egy hagyományos fa helyén jópár szuperorsóra nevelt fa is elfér. Sok előnye van a megporzáson kivül is.
Remélem igazad van! Majd rakok alá szervestrágyát, aztán műtrágyát. De mivel csak 2 cseresznyefám van és a másikat 1 éve ültettem, nem terem az se még, így nincs, ami beporozza. Tavaly a szomszédnál is kiment egy cseresznyefa. A másik szomszédnál van 1, de jó messze az enyémtől. Szóval nem lesz, ami beporozza!
Az a gond, hogy még virágok sincsenek. Idén tán volt rajta 4-5 db, de nem lett belőlük semmi. Azért nem értem a helyzetet, mert amúgy egészségesnek tűnik a fa. Kifejezetten szép formájú, hosszú nyílegyenes törzsű, szabályos koronájú.
A cseresznyefákkal nekem nincs szerencsém. Sok kipusztult már az ültetést követő 2-3 éven belül. Ez megmaradt, szép, csak épp nem terem. Belvíz nincs, tehát ez sem okozhatja.
Nincs elég szerves anyag a homokban (mint írtad, több méter vastag réteg, pechedre lehet, hogy nagyon steril is). A műtrágya nincs mihez kötődjön és a pár év rendszeres műtrágyázás mellett relatív mikroelem hiány is felléphetett.
Az éppen mikor, mennyit, milyen időjárási viszonyok mellett kijuttatott műtrágyát valahogy hasznosítja, ennyire futja belőle.
Próbálj meg szalmás szerves trágyát szerezni és azt a fák 2-3 m-es körzetében beforgatni. (olyan nincs, hogy nincs, legfeljebb macerás és drága stb.). Ha nem megy, akkor a bolti zsákos is jó, de én összekeverném sok-sok szalmával és úgy érlelném egy darabig. (szalmát aratás után lehet olcsóbban venni, fánként 2-3 kisbálára gondolok)
Ha ez sem megy, akkor vetni kéne a fák köré zöldtrágya növényt és azt beforgatni nyár elején, aztán ismételni ősszel. Ezt több évig is érdemes csinálni, hogy a talajélet beinduljon. Zöldtrágyának jó a fehér mustár, repce, de gabona keveréket is lehet és érdemes borsót, bükkönyt is belekeverni. Beforgatáskor lehet adni műtrágyát vagy zsákos szerves trágyát. Na meg a vízről is gondoskodni kell a lebomláshoz.
Sajna pár évig a pázsitot el lehet felejteni a fák körül, de ha megindulnak, az árnyékuk is gyilkolja majd a füvet.
Nem tudom mennyire normális, de van egy 5 évvel ezelőtt kertészetben vett cseresznyefánk (bigarreu burlat azt hiszem), ami még a mai napig nem terem. Amúgy szép, 2-2,5 méteres egyenes törzse van, amin formás, szabályos, de nem túl nagy korona helyezkedik el. Csak a gyümölcs hiányzik... Trágyát sosem kapott, sem telepítéskor, sem később. Se szerveset, se műt. Agyagos, kötött talajban van. Napfényt kap eleget. Beporzást tekintve, más termő cseresznyefánk nincs, de a szomszédokban van 2-3.
Amiket lentebb írtál, azok nagyjából rendben vannak. Ha mégsem nőnek a fák, akkor talán a N-t lehetne neki még tavasszal nyomatni. Vagy nyáron levéltrágyaként. Elképzelhető, hogy az őszi kiszórást teljesen kimossa a téli csapadék, és N-hiány alakul ki. (De ez csak egy a lehetőségek közül, százféle anyag egymáshoz való aránya befolyásolja a növekedést.)
Egy 10 éves Germersdorfinak már be kellene árnyékolni a garázst...
Nem lehet esetleg, hogy valami törpésítő alanyon vannak?
Én lombhullás táján szoktan K:15 P:15 N:0 műtrágát szórni és berotálni. Sztem, ha az olvadó hó tetejére ha rászóród, valamelyest behozható az őszi elmaradás. Tavasszal aztán K:15 P:15 N:15. szintén berotálva rügyfakadás táján, inkább utána. Ha tehetem télen a csurgókat - főleg a fiatalabb fák esetében - 0,5m széles sávban meg szoktam rakni trágyával. Télen átmossa az eső, elterítik a varjak és a műtrágyával együtt berotálom. 2010-es alvószezésű ( gyökérnyakba) starking almám 2011-ben 2,2mre nőtt. De a kombi oltásaim is 80-120cm-t nőttek.
a K és a P a győkérért, törzsért, ágakért, a N a lombért és a termésért felelős.
Szerintem ezek nem vészesek. A trágyázáshoz nem értek, de én érett marhatrágyát adnék neki. Akár bolti zacskósat, ha mást nem kapsz. A Tescóban épp most akciós. Egy 50 literes zsák 799 ft. Ez jó pár fához elég.
Ezt azért kérdeztem, mert a cseresznyelégy a koraiakat még nem bántja, mivel nincs még jelen. A későieket viszont a sárga lappal nem véded meg ez csak a „bió” kertészek fantáziájában él. Inkább amit zsoltee777 irt az a jó védekezés
Egy korai, meg 4 nem korai:-) Erősen nyugdíjas korúak. 2 éve vettem a telket, akkor mindet félbevágtam, mert hatalmasak voltak és alul kopaszok. Létrával sem tudtam róluk szedni. Tavaly már szedtem 8-10 nagy vödörrel. Összes cseresznye húsos volt. Elég elhanyagolt volt a terület, és még most sem tökéletes. Szilvafák gubacsatkával vannak tele, körte meg körterozsdával. Eddig házfelújítás miatt permetezés hol volt, hol nem volt. Ha volt, akkor is lehet, hogy rosszkor.
Fene tudja. Inkább megfigyelésre szokták használni. 1 csapda tuti nem elég 5 nagy fára, 1db/fa talán elég lenne, de az meg drága mutatvány és nem tuti megoldás. Én Mospilan 20 SP-t szoktam fújni, ez gyenge méreg, a hatásmechanizmusa az, hogy gátolja a rovarban a gyomra és az agya közti információ áramlást, így azt hiszi, hogy jól lakott és éhen pusztul. Közel 3 hét a hatás tartama. Ha pedig közel az érés, és még mindig van légy rajzás (van a csapdában minden nap), akkor Karate Zeon 5CS-t fújok. Ennek csak 3 nap a várakozási ideje.
5 öreg és nagyméretű cseresznyafám van egymás mellett. Szerintetek beválna egy ilyen csapda cseresznyelégy ellenn vagy permetezzek inkább? Minlyen szabadforgalmú szert ajánlotok?
Nem esküdnék rá. Rétesbe használják, abba a legjobb. Édesebb, mint a pirosak, és kicsit meggy szerű a húsa. Nem olyan roppanós. A héja is vékonyabb. Nap felöli oldalon szokott lenni kis pír. . Tavalyelőtt az esős évben az összes lerohadt, sok vízre éréskor érzékenyebb, mint az errefelé lévő pirosak. Ha van kihasználatlan helyed meg alanyod, amit nem sajnálsz, küldehetek vesszőt. Vagy éréskor termést.