Keresés

Részletes keresés

Bie1 Creative Commons License 2001.05.23 0 0 1066
Köszi Susok és Gyömbér!
Az én ciklusaim valóban hosszabbak a normálnál (32-36 nap) és a normál tüszőérésem is a 20-25.nap körül szokott lenni, akkor tehát a leszívás is csak később lehet? 14-20. nap?
Várom a további infókat a hosszabb ciklusú "páciensektől" is!
Előzmény: gyomber (1065)
gyomber Creative Commons License 2001.05.23 0 0 1065
Bie
nekem is valamikor a 12. napon volt a leszivás, mert 10 napon keresztül kaptam a nemtommit, (2 naponta injekció, talán Hukegon??), és akkor a 10. napon megnézték, hogy mekkorák a tüszők, és ha elég nagyok voltak (nekem azok voltak) akkor ezt hiszem rá a 2. vagy harmadik napon volt a leszivás. De ez attól is függ, hogy milyen hosszú a ciklusod. Nekem 24-26 napos ciklusaim vannak. Ha tieid hosszabbak, akkor ez más napra is eshet. Mindenesetre ne csak a punkciót, hanem a beültetést is kalkuláld bele. Az a punkció után 2,3. napon szokott lenni, de van olyan korház, ahol az 5.-en. Ja és én is Kaalis.

sok sikert!!

Berku:
nekem is van egy kollégám, akinek a felesége természetesen szülte meg az ikreit, ráadásul valami 1 óra alatt!!! A mázlista. De ha a doki császárt javasol, ne tiltakozz kézzel lábbal!!

Szerintem ne izgulj nagyon, hogy befektetnek, az ikresekkel gyakran ezt teszik, és nem azért mert valami gond van, hanem mert jobb ha szem előtt vannak.

üdv
gy

susok Creative Commons License 2001.05.23 0 0 1064
Bie1!
Ez sok mindentől függ. Egyrészt attól, melyik intézménybe jársz (vagyis short vagy long protokoll szerint stimulálnak), másrészt pedig a szervezeted reakciójától.
Én a long protokoll szerint voltam stimulálva, igy az első napot is beleszámolva 12. napon volt a leszivás. Általában a long-nál, úgy 10-13 nap közé esik, egyéntől függően.
Ha jól emlékszem Kaális vagy, igy valószinűleg a short protokollt kapod. Azt sajnos nem ismerem, de a többiek itt mind Kaálisok voltak, úgyhogy biztosan kapsz pontosabb infot tőlük hamarosan.
Előzmény: Bie1 (1063)
Bie1 Creative Commons License 2001.05.23 0 0 1063
Sziasztok!
Ide is beszúrom, hátha tudtok segíteni:
KÖRKÉRDÉS (azokhoz, akiknek már volt lombikos stimulációjuk)
Az első METRODIN HP inj. után kb. mikor történik a petesejt leszívás? (a 8. napi UH-ig 10 db inj. kapok, és 5x2 Serophene-t)
A nyári szabitervek miatt lenne fontos tudnom, hogy a stiumuláció kb. meddig tart? Tudom, hogy minden szervezet másként reagálhat a stiumulációra, de jó lenne legalább a tól-ig napokat tudnom.
Írjátok meg légyszi, hogy kinél hány napig tartott.
Köszi!
Törölt nick Creative Commons License 2001.05.22 0 0 1062
Sziasztok!

BErku:
Csak egy kis biztatás:-)))
A Kismama topiconvan egy lány,a kinek szintén ikrei vannak. Teljesen hagyományosan szültze meg a lányokat!!!

Piglet

berku Creative Commons License 2001.05.22 0 0 1061
Sziasztok!
Pénteken megvolt az UH. Összefutottam a dokival is, megnézte a leletet közölte hogy jók az eredmények (méhszáj is) és azt, hogy "akkor a 30-32. héten befekszünk egy kicsit". Aztán elviharzott én meg ott maradtam tátott szájjal, hogy akkor ezt most miért mondta. Aztán hétfőn megvizsgált rendesen, meg volt elégedve, persze intett, hogy továbbra is csak óvatosan és hogy ha ez ilyen szépen megy tovább, akkor elég lesz júliusban befeküdni. Így aztán már nagyon nem feszegettem, hogy miért is mondta pénteken, amit mondott.
Császármetszés: épp a napokban bosszankodtam, mert ismerősökkel, barátnőkkel beszélgetve többször is elhangzott szinte szó szerint ugyanaz a butaság, mégpedig: "Jó is hogy ha császárod lesz, legalább megúszod a fájásokat!" Nekem ilyenkor persze eszembe jut Noa, illetve hogy a kórházban a császáros kismamák komplikációk nélkül is azért messze nem voltak olyan virgoncak, mint a többiek és próbálom magyarázni, hogy azért ez egy hasi műtét és a sebnek be is kell gyógyulnia, mire a válasz: "a rendes szülés után is van gátseb"….
Én nem fogok kétségbeesni, ha császármetszésre lesz szükség - most is épp mind a kettő a fenekén, azaz medencefekvésben csücsül, de ez a hozzáállás… Talán azért lehet, mert a "rendes" szüléssel kapcsolatban többnyire a rémtörténetek keringenek. Egyik kollégámnak is nemrég született a kislánya és igazából nem tudta megmondani, hogy miért is volt szükség császármetszésre (végig jelen volt), azon kívül, hogy a felesége nagyon félt a szüléstől. Egy-két fájást megvártak és aztán vágtak is, egyébként ez is a Péterffyben, az új módszerrel zajlott.
Noa, tényleg nagyon helyesek a lányok a kis kalapokban!
gyomber Creative Commons License 2001.05.22 0 0 1060
Sziasztok

Mosomasa, még egyszer gratulálok, remélem hamar felépülsz a műtétből. A leirt számok alapján nem tünt nekem túl nagynak a baba, te tulajdonképpen mekkora vagy? Én nagyon meg lennék elégedve egy 4 kiló alatti babával...

Timcsi, jó készülődést a közelgő esküvődre. Ebben a szocpolban biztos vagy hogy jóvá irják? Csak mert egy szomszédom most babát vár, már a harmadikat, és abba kellett hagyni az épitkezést, mert a szocpolt csak akkor veheti igénybe, ha a baba megszületett. Én nem értek hozzá, mindenestre jól járd körbe a témát!

Noa nagyon cukik a lányok!!

Gica, nem is tudtam, hogy te is csatlakoztál hozzánk. Lemaradtam valamiről??

snoepjes,

köszi a kimeritő kutakodást.

Részemről én holnap megyek doki bácsihoz, ugyhogy meglátjuk, amit meg kell látnunk.

üdv mindenkinek
gy

cilus Creative Commons License 2001.05.22 0 0 1059
Sziasztok!

Eddig nem nagyon forgolódtam errefelé, inkább a testvértopikon jelentkezem, mert sajna, én még nem vagyok áldott állapotban.
Viszont most azért jelentkezem nálatok, mert a meddőség-lombikbébi szervez egy találkozót, ahova a már onnan ide átkerült egykori-mostani topiktársakat is szívesen látjuk.
Noa segít nekünk helyszínt szerezni, ezer köszönet érte!

2001. június 16. délután 3 órakor lenne, kérelek titeket, akinek kedve van eljönni jelentkezzen, hogy tudjuk, mégis hányan leszünk.

MINDENKIT sok szeretettel várunk:
cilus

szklara Creative Commons License 2001.05.21 0 0 1058
Mosomasa, kedves!
Nagyon-nagyonnagy gratulációóóóóm!!! Vigyázz magatokra!!

szklara

Jere Creative Commons License 2001.05.21 0 0 1057
Először is a Mosómasa csládnak szeretnék gratulálni, sok boldogságotok legyen a kis trónörökösben!
Timcsi, jó olvasni, hogy ilyen jól alakulnak nálatok a dolgok, igazán megérdemlitek, sok keserűség van mögöttetek is! Boldog babavárást, szép esk0vőt kívánok, és az építkezésen azért ne vegyél részt tevékenyen!! Valakinek irínyítani is kell a dolgokat!! ;-)

Noa, a kislányok láttán szóhoz sem tudtam jutni, annyira szépek! Milyen szép barna a kis pofijuk! Voltatok már velük a Kaáliban?

TIMCSI Creative Commons License 2001.05.21 0 0 1056
Noa!

Tündériek a kicsik! Illetve már milyen nagyok!

Képzeljétek, szerdán látogat meg először a védőnő. Remélem kellemes benyomást teszünk egymásra.
Ide is megírom, hogy júli. 6-ra tűztük ki az esküvőnket, nagyon boldog vagyok. Ha megjön az építési engedély, már hipp-hopp, húzhatjuk is a házunkat. Ráadásul sikerül egy nagyobb összeget fölvennünk, és a baba születése után a szoc.pol.-t is jóváírják. Így már semmi sem akadályoz abban, hogy gyorsan elkészüljön a kicsi házunk.
Félre ne értsetek, nem dicsekedni akarok - távol álljon tőlem - csak hátha a lelkesedésemet rátok is át tudom ruházni.

Timcsi

noa Creative Commons License 2001.05.21 0 0 1055
Törölt nick Creative Commons License 2001.05.20 0 0 1054
Sziasztok!

Minden kedves kismamának:-))) itt is egy jó hír. Feltettem a honlapomra egy kis összefoglalót az epidurális és a spinális érzéstelenítés közötti különbségről.
A babás-mamás részen belül a kismama listáknál találhatjátok.

Egyúttal arra kérnélek BEnneteket, hogyha van olyan téma, amiről ilyesféle összefoglalót szeretnétek, akkor szóljatok és igyekszem összeszedni az adott témáról mindent.

Piglet és honlapja

Buksi Creative Commons License 2001.05.20 0 0 1053
Sziasztok!

mosomasa!
Még1x nagy-nagy gratula. Jó egészséget és sok boldogságot az egész családnak!

Ma annyira gyönyörű idő volt, hogy elmentünk sétálni a Margitszigetre. Nagyon jót sétáltunk, körbejártuk az egész szigetet. Peti nagyon élvezte, nézegette a leveleket, ahogy fújta őket a szél, aztán elaludt.
Az evés egy kicsit érdekesen zajlott, hiszen rengetek érdekes dolog történt akkor. Jöttek-mentek a sétálók, a kutyusok, sok-sok gyerek szaladgált, biciklizett és ennek örömére Peti mindig arra fordította a fejét ahol történt valami, így a gyümölcspéppel sikerült rendesen kikenni!:))))

Jó lenne ha a jövőhéten is ilyen szép idő lenne, mert szeretnénk elmenni a Városligetbe a Gyermeknapi nyüzsgésre!:))))

Vigyázzatok magatokra és a babócákra!

Sziasztok:
Buksi

Estee Creative Commons License 2001.05.20 0 0 1052
Gica, mar csak nyolc honap ;)))) (Nagyon-nagyon drukkolok meg mindig!)

MosoMamika, gratula! Gyors felepulest es sok-sok tejcsit! Ha barmi kerdesed van, irj ide, mindig van, aki segit! Kepet szivesen szkennelek, akar postai uton is johet.

Előzmény: Gica70 (1051)
Gica70 Creative Commons License 2001.05.20 0 0 1051
Kedves Mosomasa
Még egyszer gratulálok Nektek! Kívánom, hogy mielőbb teljesen felépülj! Jó egészséget és sok szép boldog évet az egész családnak:-)
Soha nem bírom ki könnyek nélkül az itt leírt születéstörténeteket, most sem bírtam.
Előzmény: mosomasa (1050)
mosomasa Creative Commons License 2001.05.20 0 0 1050
Hát akkor lássuk az én történetemet!

2001.május 14-én, 15.05-kor megszületett a kisfiam, Ferenc Bertalan.

Az egész éjjel kezdődött, furcsa jelekkel. Kezdett szivárogni a magzatvíz, de ekkor még nem voltam benne biztos, hogy ez az…a nyákdugó már szerda körül elment. Hajnalban óránként keltem fel és mentem ki a mellékhelységbe, amikor is úgy 5 óra tájban világossá vált, hogy beindult a folyamat. Akkor kezdődtek az első fájások – nekem a hasam egyáltalán nem fájt, de a derekam viszont kegyetlenül, kapásból 10 percesek, amiket egy órán belül már az ötpercesek követtek. 7 órakor már bent is voltunk a férjemmel a kórházban. Felvettek és ekkor ment el robbanásszerűen a magzatvizem.
Előkészítés után (nem olyan vészes) még hagytak húsz percet sétálgatni, majd felhelyeztek a magzatmonitorra és onnantól szigorúan a szülőszobán kellett lennem. A tágulás egész gyorsan haladt, mivel már 11-kor négyujjnyira ki voltam tágulva, de a méhszáj nem szedődött fel. Erre vártunk. Mondták, hogy nemsokára meglesz és kaptam kis „gyorsítót” oxitocin infúzió formájában..
A méhszáj azonban csak nem akart még pár óra alatt sem felszedődni ám ekkor a fájások már összefolytak, szünet nélkül jöttek. Mondták, vegyek mély levegőt a hasamba, tartsam, fújjam ki, de erre képtelen voltam, mivel mint mondtam, a hasam egy cseppet sem fájt. És már úgy éreztem, tolnom is kell. Háromszor próbálkoztunk a tolással, de a gyermek nem illeszkedett be a szülőcsatornába (túl nagy volt). Ekkor még kaptam 10 percet és hirtelen közölte az orvosom, hogy ennek nincs értelme, mert nem fogom tovább bírni, vékonyodik a méhfalam és félő, megrepedhet. Bár, senki nem volt közvetlen veszélyben, két perc alatt császár lett a dologból – egyszerűen túl nagy volt a baba hozzám képest, ami akkor már megváltásnak számított. 14.50 körül felviharzottak velem a műtőbe, két perc múlva belém nyomták a spinális érzéstelenítést és két perc múlva indult a dolog. 15.05-kor kiemelték a kisfiamat, aki 3900 grammal és 53 centivel jött a világra, hosszú, szőkés, vöröses hajjal. Igazi kis hajasbaba.

A többi nap a lábadozás jegyében telt és bár rooming in-ben voltam, csak az utolsó napon kaptam meg a kicsimet, mivel minden lehetséges mellékhatása kijött a spinális érzéstelenítésnek. Csak úgy döntötték belém az infúziót.

Most már itthon vagyunk. Kicsit szenvedünk a tejbelövelléssel (ezzel leginkább én). A kicsikém nagyon jó gyerek, és még szokjuk az itthoni létet. Én az ájulás határán néha, de segít a család és ez nagyon jó!!

mosomasa

snoepjes Creative Commons License 2001.05.19 0 0 1049
Sziasztok,

ezeket találtam, gondoltam megosztom veletek, hátha érdekel valakit.

Babanet:
Kérdés:
Kettes dioptriájú szemüveget viselõ rövidlátó vagyok.
Igaz-e az, hogy a szülés miatt is romolhat az ember látása a nyomás miatt? Ha igen, hogy lehet ezt megelõzni?

Válasz:
A szülés során a tolófájások nagyfokú nyomásváltozást idéznek elõ, ezért nagyfokban rövidlátóknál komoly szövõdménnyel: a látóideghártya leválásával is számolni kell. A szülésvezetés célja ezen esetben a nagy nyomás megelõzése: nem egyszer kimeneti fogó vagy vákuum-mûtétet végeznek, súlyosabb esetben eleve császármetszés a választandó út.

Dr. Nagy László

She.hu:
A császármetszés

Az szülések 10 százalékában szükség van rá. Az esetek egy részében előre meg tudják mondani a leendő anyának, hogy császármetszés lesz a vége, de az biztos, hogy senki nem erre gondol, amikor szülésről van szó.

A más állapot lassan a végéhez közeledik. Ilyenkor az állapotos nő fejében kétféle aggodalom váltja egymást: Az egyik a baba egészsége miatti, a másik maga a szüléstől való kisebb-nagyobb félelem. Vajon sikerül-e természetes úton világra hozni a gyermeket, vagy császármetszésre lesz szükség?

Ilyenkor persze az áldott állapot egész ideje alatt szerzett tapasztalatoktól függően mindenki máshogy néz a szülés elébe: aggodalommal, szorongással, vagy pedig bizakodva, a szükséges ismeretek birtokában.

Az első legfontosabb pont tehát itt is a tájékozódás! (És ha lehet, biztos forrásból, azaz az orvostól!)

A császármetszés olyan műtét, melynek segítségével a magzat világrahozatala akár a magzat, akár az anya, akár mindkettő érdekében a bőrmetszéstől számítva, az esetek többségében néhány perc alatt lehetséges. Veszélyelhárító eljárásról van szó tehát. (Régen akkor folyamodtak ehhez a megoldáshoz, amikor a haldokló anyából kellett világra hozni a magzatot.)

Az állapotos nők 90 százaléka spontán hüvelyi úton megszül, közöttük csupán néhány százalékban van szükség hüvelyi szülésbefejező műtétre. A fönnmaradó 10 százalékban van szükség császármetszésre. Az esetek egy részében a kismamát nem éri meglepetés, hiszen néhányuknak előre meg tudják mondani, hogy császármetszésre lesz szükség (pl. nagyfokú rövidlátás, belgyógyászati megbetegedések súlyos formái, magas vérnyomás, szűk deformált medence stb.).

A császármetszések egy részének javallata viszont a szülés folyamán jelentkezik, amikor vérzés, befolyásolhatatlan fájásgyengeség, fenyegető méhenbelüli magzati veszélyeztetettség stb. lép föl.

Manapság azonban akkor is végeznek császármetszést, amikor a hüvelyi szülés bár nem lehetetlen, de a császármetszés kedvezőbb eredményt ad, például koraszülés, várható nagy magzat, medencevégű fekvés stb. esetén. De minden eset egyéni elbírálást igényel!

Vajon kérhető-e a császármetszés a szülő nő részéről. Hiszen a szülési fájdalmaktól való félelem, a környezetből szerzett, sokszor eltúlzott, helytelen információk, vagy a magzat egészségéért való fokozott aggodalom sokszor szül ilyen gondolatot. A válasz: A császármetszést lehet kérni ugyan, de az az orvos, aki javallat nélkül végzi el, szakmai hibát követ el. A császármetszésnek ugyanis, mint minden műtétnek és a vele járó szükségszerű fájdalomcsillapításnak vannak kockázatai. Felesleges kockázatokat vállalni pedig hiba!

A műtéti metszés irányába viszont már beleszólhat a kismama. Két lehetőség van ugyanis: Az egyik metszési irány a köldök és a szeméremcsont között hosszában, a másik a szeméremcsont felett harántul. Az előbbi gyorsabb behatolást tesz lehetővé, az utóbbi szebb kozmetikai eredményt ad. A seb gyógyulása persze azért megint személytől függ.

A méhen ejtett metszésről pedig tudnia kell az anyának, hiszen ez az információ nagyon fontos egy következő szülés lebonyolításakor.

A műtét után az anya intenzív osztályra kerül, ahol megfigyelik a pulzusát, vérnyomását, légzésszámát, a méhből történő vérzést és azoknak a szövődményeknek a változását, amelyek a műtétet szükségessé tették.

Később a kismama a gyermekágyas osztályra kerül, de az orvosok természetesen mindvégig beszámolnak neki az újszülött állapotáról. Mint minden hasi műtéten átesett beteg, már az intenzív osztályon résztvesznek a szokásos terápiás tornán, amelynek feladata a keringés, a légzési funkciók javítása és a mozgás minél korábbi visszaállítása. A gyermekágyas osztályon ehhez jönnek a mell-, has- és gátizomgyakorlatok, amelyeket óvatosan a kórházban fekvés egész ideje alatt folytatnak.

A varratokat a műtét utáni hetedik napon szedik ki, és ha minden rendben megy, a nyolcadik-tizedik napon lehetőség van a távozásra.

Császármetszés után a következő terhesség vállalását leghamarabb egy év után javasolják az orvosok.

2001.03.20.

noa2 Creative Commons License 2001.05.19 0 0 1048
Quizas!

A kórházban kapott kismama-csomagban volt egy kis tubus Johnson's krém, kifejezetten az van ráirva, hogy pelenkakiütés elletón. Nem tudom milyen, mert nekünk nem volt még, de esetleg ezt kipróbálhatod. Mindenesetre a legjobb megkérdezni az orvost, talán felir valamilyen patikai készitményt.

Előzmény: quizas (1015)
noa2 Creative Commons License 2001.05.19 0 0 1047
Sziasztok!

Hú, annyi mindenhez szerettem volna hozzászólni, nem tudom, eszembe jut-e mind.

Tali: megpróbálom a termet. Nem igérek semmit, mert mostanában lazult a kapcsolat velük, de remélem menni fog.

Szem. Nekem hármas van, de azért biztonság kedvéért megkérdeztem, amikor még nem volt biztos a császár és nekem is azt mondták, hogy csak a nagyon sok dioptria (cca. 10 feletti) esetén kell.

Székrekedés: Ebből jócskán kijutott, olyannyira, hogy a "soft" szerek nem használtak (paraffinolaj, magvak, aszaltszilva stb.). Viszont szuper volt a Glicerines kúp. Ez kismamáknak több okból ideális: nem csinál görcsöket, mint a szájon át bevett szerek többsége, gyorsan hat és semmi gyógyszer nincs benne, hiszen tiszta glicerin és mechanikusan működik. A lényeg, hogy amikor beteszi az ember, nem szabad rögtön elrohanni a klo-ra, hanem kb. negyed órát várni kell, még ha nehéz is :-))))).
Ez tutibiztos. Én meg sem vártam a dolgot, minden nap ugyanabban az időben be a kúpot, várakozás, pucolás, dolog letudva.:-))). Egyet ugyanis szigorúan tilos terhesen: erőlködni.

Pelenkázó: Mi is sokat vajúdtunk a dolgon. Ami biztos, hogy azok a keskeny komódszerű akármik semmit nem érnek, mert kb. két hónapig fér rá biztonságosan a gyerek - saccra. Az az IKEÁ-s megoldás szimpatikusabb volt, de aztán a lehető legegyszerűbben megoldottuk: egy varrógépasztalra szabott az apuka egy nagy deszkát és erre vettünk pelenkázóbetétet. Előszőr rosszat, mert nemigen volt pereme, ezért azt tanácsolom, hogy olyat vegyetek, ami fészekszerű, vagyis patkó alakban hurkás, mert már két hónaposan olyan ficánkolás megy, hogy könnyen leeshet a kicsi. Egyébként nem értem, miért újszülött méretűre terveznek mindent, holott az a korszak csak hat hétig tart... Mi a létező legnagyobb babakádat vettük, és már rugdossák a falát, alig férnek el fektetve, karon tartva benne.
Semmilyen bababútort nem vettünk egyébként, mert a gyerekszobában a komód és a szekrény adott volt, még a régi hálószobánkból Szerencsére igazi lányszobába valók: fehér antik bútorok. Igy aztán úgy gondoltuk, majd a végleges bútoraikra költünk.

Gerincközeli érzéstelenités: hogy meddig kell utána feküdni, az a tű vékonyságától is függ. Én kértem a vékonyabb tűt, igy csak 12 órát kellett volna, de a doki azt mondta, biztos, ami sicher, feküdjem ki a 24-et. A fejfájást totál megúsztam, pedig mindenkinek volt utána és ráadásul és nem is nagyon tartottam be, hogy ne mozditsam meg a fejemet, mert nagyon szrul voltam.
Altatni egyébként akkor szoktak, ha valamilyen komplikáció lép fel, nálam is készenlétben volt a maszk, mint mindenkinél. Választani is lehet altatást, de nagyon lebeszélnek róla, hiszen a babának tényleg árthat.

Katus27 Creative Commons License 2001.05.18 0 0 1046
Sziasztok Várlakók!

Ma voltam a régi-új dokimnál, aki hüvelyi vizsgálat közben egyszer csak rámnézett és megkérdezte, hogy:"Egy baba vagy kettő?" Ugyanis állítólag nagyobb a méhem mint ennyi idősen kellene. Nem baj, had nőjön Kismanó! :))

Timcsi! Azt még nem tudom mikor kell mennem AFP-re, majd 3 hét múlva kell mennem UH-ra (15 hét 2 nap ) és gondolom akkor megmondja a pontos időpontot. Szerintem jún.11-ei héten valamikor.

Sziasztok
Katus

snoepjes Creative Commons License 2001.05.18 0 0 1045
Sziasztok,

ma beszéltem a Szemklinikáról egy főorvossal, aki azt mondta, hogy régebben -10,0 dioptria alatt javasolták a császármetszést, aztán ez módosult - 6,0 D-ra, ma pedig mindig egyéni elbirálást igényel, szemfenék vizsgálat alapján. Szóval már nincs olyan élesen meghúzva a határ. Egyébként az erőlködés miatti retinabevérzés- ill. leválás megelőzése a cél. Epidurált is szoktak ajánlani.
Szóval minden rövidlátónak csak azt tudom tanácsolni, hogy irány a szemorvos.

Babavárók, gyertek ti is a talira!

Kedves Noa, el tudnád intézni esetleg megint a termet? Előre is köszi.
Sziasztok, Snoepjes

kriszi Creative Commons License 2001.05.18 0 0 1044
8 éves a nagy, 14 hónapos a kicsi!!!
Előzmény: susok (1043)
susok Creative Commons License 2001.05.18 0 0 1043
Klassz, hogy te is ilyen jól viselted:) Hány évesek a gyerkőcök?
Előzmény: kriszi (1042)
kriszi Creative Commons License 2001.05.18 0 0 1042
Kórháza válogatja, ezért is kell körülnézni. Amúgy én a 24 órás fekvés után sem vonszoltam magam (ellentétben az 1. császárommal, ahol még 1 hét után is), szerdán császár, csütörtök du. már baba-mama szoba, igaz, csak 3 óránként adták oda a babát, péntektől egész nap velem, éjjelre még el, szombattól már velem is aludt. (Ez a II. Klinika volt.) Nevetni én se tudtam :-)), de amúgy nagyon jól voltam (sokkal inkább, mint vártam), hazamenetel utáni napon védőnő csak nézett, jé, ilyen császáros is van???
Előzmény: susok (1041)
susok Creative Commons License 2001.05.18 0 0 1041
A Margitban mostanában más hozzáállás van a császárral kapcsolatban, mint pl. 3 éve. Akkoriban ott is 24 órát kellett feküdni utána, és láttam, hogy vonszolta görnyedten magát a sógornőm másnap és még napokig. Most (7 hete) 3 órával a műtét után fel kellett állnia, lezuhanyoznia (persze szülésznői segitséggel), és délután már picit sétélnia is kellett. Másnap majdnem olyan "délcegen" ment, mintha mi sem történt volna, csak annyit kért, hogy ne nevettessük. Harmadnap pedig a hatágyas császáros szobából négyen átköltöztek a baba-mama szobába, mert annyira jól voltak.
Viszont az előbb én is kevertem, neki a programozott császár miatt most biztos, hogy spinális érzéstelenitést alkalmaztak!
Előzmény: kriszi (1040)
kriszi Creative Commons License 2001.05.18 0 0 1040
Fejfájás inkább a spinálisra jellemző, nem az epidurálra. (Védőnők is gyakran keverik a kettőt.) A legtöbb helyen ezzel hosszabban is fektetnek (nekem 24 órát kellett vízszintesben töltenem), de ezt amúgy is csak a programozott császárhoz használják, normál szülésnél nem.
Munka. Én csak a dokimra hallgattam, azt mondta, nyugodtan. Így addig dolgoztam, amíg be nem kellett feküdni a kórházba.
Előzmény: susok (1039)
susok Creative Commons License 2001.05.18 0 0 1039
Azt elfelejtettem irni, hogy a védőnőm pl. ellenzi az epidurált, mondván, mennyi mellékhatása van, és hogy minden kismamája idáig milyen rosszul volt tőle (utólagos fejfájás stb.). Őszintén szólva ebben nem fogok rá hallgatni, mert ugyan kedves és valószinűleg felkészült nő, de több dologban szerintem régimódi nézeteket vall. Például tökre ki van kattanva, hogy még mindig dolgozom. Nem értem miért kellene otthon csücsülnöm, ha stresszmentes, kellemes helyen dolgozom, minden rendben megy, soha nem voltam rosszul, minden leletem tökéletes és kedvvel csinálom? Még más dolgokkal is ijesztgetett, de ez most nem érdekes.
Megint a sógornőmet tudom felhozni példának, neki már 3szor volt epidurálja (2 császár és egy másik belgyógyászati műtétnél) és soha semmi baja nem volt tőle. Persze ez is biztosan nagyon egyéni dolog. Én most úgy gondolom, hogy talán kevésbé fárad ki az ember, ha van epidurál, és ez nemcsak a szülés közben lehet fontos, hanem utána, hogy a gyermekágyi időszakban se legyen lekvár az ember.
susok Creative Commons License 2001.05.18 0 0 1038
Berku! Nem tudom mekkora a pocim (olyan kis aranyos), mert bevallom, még nem mértem meg. De most kedvet kaptam:))) Majd megirom! Számolj majd be, milyen volt a dokinál, jó?

Gyömbér! A sógornőmtől hallottam, hogy ezzel a módszerrel csinálja, magam még még nem kérdeztem, de legközelebb majd rákérdezek. Mindenesetre, ha ő igy császároz, akkor a tied is, mert pl. a sógornőm 6 héttel ezelőtti császárjánál ő asszitált, tudod, párban dolgoznak. Szerintem, te is kérdezz rá.
Az epidurál egyáltalán nem árt a babának, mivel nem a vérramlatba kerül, hanem az idegpályához, ami megakadályozza, hogy a fájdalomérzet az agyba feljusson. Ezzel szemben az altatásnál az altató bekerül a vérbe és igy a baba is elalszik. Ezt leginkább már csak vészhelyzetben szeretik alkalmazni. Ezen kivül még mondott valami olyasmit is a doki, hogy az epidurál pozitivan hathat a fájásokra bizonyos esetekben (sajnos már nem emlékszem pontosan mikor), és igy elkerülhető a császár egy olyan esetben, amikor epidurál nélkül műteni kellett volna.

kriszi Creative Commons License 2001.05.18 0 0 1037
Bocs, hogy körön kívülről szólok, de nekem a 2. császárom volt spinális érzéstelenítéssel. Mivel gondolom, hogy az epidurális is hasonló anyagokkal működik, ezért írom le, hogy az aneszteziológus nagyon örült, hogy én a spinálist választottam az altatás helyett. Ugyanis a babának sokkal jobb, + a dokinak is több ideje van kiszedni a babát, pont mivel nem megy át ugyanúgy ez az anyag, mint az altatásnál alkalmazott szer. Ez nálunk pl. nagyon jó volt, ugyanis az 1. császár komplikációi miatt elég nehezen tudták Bálintot "kihalászni" (pedig nem volt olyan óriás bébi, 3,5 kiló), így végül ő is meg én is épségben maradtunk. Szóval őt biztos nem az ominózus 7 perc alatt kapták ki, kicsit tovább tartott, de minden abszolút rendben volt vele (10/10-es Apgar).
Előzmény: gyomber (1036)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!