Keresés

Részletes keresés

rferi Creative Commons License 2004.01.12 0 0 946
Ezért utálom a cordilyne-t!
Nekünk van egy, vagy hat éves, de alig van levele.
Nem akar fejlődni, a levelei ilyen foltosak, mert kevés a pára, sok a fény vagy kevés, melege van vagy huzatot kapott, vagy a fene tudja!
Olyan kényes, mint a fene!
Főleg ez a piros szélű fajta.A nővéremék fehér szélűje két méter magas, tele van levéllel, és nem csinálnak vele semmit, a konvektor mellett áll.
Előzmény: Csilla (944)
kamillla Creative Commons License 2004.01.12 0 0 945
Kedves Hozzáértők!
Van egy gyönyörű Alocasiám, pontosabban már csak volt. Már három nagy levelét kellett levágnom, mert megbetegedett. Apró, puha, sárga foltok jelentek meg az erezetek között, amik később megfeketedtek. A beteg levelet levágtam, de mindig jött egy újabb. Mi lehet vele? Gondozási hiba vagy inkább kártevő?
Amúgy középen úgy néz ki, hozza az új levelet.
Egyszer azt olvastam a neten, hogy minden télen elpusztul, és tavasszal újrahajt az egész növény, de azt hittem, ez csak eredeti élőhelyére érvényes, szobában tartva nem.
Várom a segítségeteket.
Csilla Creative Commons License 2004.01.12 0 0 944
Sziasztok!
Lefotóztam a növénykémet, remélem ez a cordylne. Már kavicságyon van és már egy hónap alatt harmadjára zuhanyoztattam le langyos vizzel, még is foltos, hogyan tisztitsam meg? De már igy vették a virágboltban. Köszi a tanácsot a pálmával kapcsolatban is.
Előzmény: Csilla (917)
Tortoise Creative Commons License 2004.01.11 0 0 943
Zotya: ha több dolog érdekel, írj mailt! tortoise@irj.hu
Előzmény: _Zotya_ (938)
kutyu75 Creative Commons License 2004.01.11 0 0 942
Köszi Len, most már sanos nem ilyen szépek. Remélem azért fogom még látni a virágokat!
szia
k.
Előzmény: Len (932)
Tortoise Creative Commons License 2004.01.11 0 0 941
Zotya: nekem a pálmák az egyik hobbim... érd be ennyivel :)
De komolyan, nem tudom már hol olvastam vagy kitől hallottam, viszont a neten sok olyan hely van, ahol láthatóak a pálmafajok magjai(pl. www.rarepalmseeds.com itt van pár kép a magokról(az egyes fajok leírásánál...))...s ott néztem utánna a biztonság kedvéért...
Előzmény: _Zotya_ (938)
szilkszilky Creative Commons License 2004.01.11 0 0 940
A magokkal kapcsolatban. A drago és a sima kanári nekem még fólia nélkül is kikelt, bár a pálma esetében nem mindegyik. Imádták a fényt még csírázáskor is.
Más. Van egy kaspónyi kb. 10 éves draceana marginata növényem.(3 törzs) Van ilyenem még kettő külön, külön, azok rendben vannak. Viszont ez a régi összeültetés most nagyon csúnya jeleket mutat. Teljesen felkopaszodott - leszáradtak a levelek, de naponta 10-nél több - és most már a fiatal középső hajtáslevelek is elszáradva nőnek. Nagyon úgy néz ki, hogy elpusztul az egész. Van ötletetek, mi lehet ez? Aztán van egy Draceana dremensis sötétzöld fehér csíkos fajtám, ennek meg feketén száradnak le az alsó levelei. Ez már egyszer egy sima sötétzöld fajon is végigment, akkor az elpusztult. Erről van valakinek valami elképzelése?
sfnx Creative Commons License 2004.01.11 0 0 939
köszönöm a választ, utánanéztem:
"A káliumhiányos levelek széle alágörbül, majd ezt követi az elsárgulás és megbarnulás, ami először a levélszéleken, később az egész lemezen elszórt foltokban látható, a virágképzésben is károsodások jelentkezhetnek. Mivel a káliumhiány csökkenti a szövetek szilárdságát..."
a fikuszom oldalain legörbülő leveleinek szine normális, a többi tünet stimmel
a káliumhiány oka lehet:kalcium, magnézium, talán cink felesleg
megnéztem a tápoldatok leírását:
Plantiana hidrokultúrás táp, OBI-nak készült termék, azért használom ezt, mert más hidrokultúrás tápoldattal nem találkoztam, kizárólag ezt kapta a fikusz: NPK 4 2 5
Vitaflóra 2 levéldísznövény tápoldat NPK 13 4,5 6,5 aztán felvannak még sorolva 8 mikroelemek
lehet, hogy a hidrokultúrás tápoldatban nincsnek is benne a mikroelemek???
Előzmény: Tortoise (937)
_Zotya_ Creative Commons License 2004.01.11 0 0 938
Jó, ez viágos és érthető is. Bár sosem volt erősségem az azonosítás, de engem az érdekel inkább, hogy milyen könyvben/internetoldalon...stb. néztél utána. Vagy ha netán ez csak úgy jön, akkor hol tanultad? :-)
Zotya
Előzmény: Tortoise (936)
Tortoise Creative Commons License 2004.01.11 0 0 937
Nyomelemhiány! nézz utánna, talán a kálium és cink mennyisége nem megfelelő, de fejből nem tudom biztosra mondani...
Előzmény: sfnx (935)
Tortoise Creative Commons License 2004.01.11 0 0 936
Zotya: a phoenixek fajainak magja(szerencsére) eltérő, ez okoz újabb vitákat az egyes változatok, alfajok alfaji, faji rangra emelése miatt is(pl. a sylvestrisnek van megnyújtott és kerek magot érlelő változata is, de mindkettőnek hosszati irányban nagyon enyhén barázdállt a felszíne, és ezt leszámítva sima a maghéj; vagy a lourerrii faj, itt viszonylag sima a felszín, a humilis(?) alfajnál kisebb egyenetlenségekkel, keresztirányú ákokkal a barázda mellett; vagy a krétai datolyapálmának van a legjellegzetesebb magja(teophrastii), kicsi, nagyon sima felszínű, szűk-mélynek ható barázda, világos szürkésbarna szín ).
A mag mérete és felszíne csak ezekre a fajokra jellemző, amiket az előző hozzászólásomban leírtam.

sfnx Creative Commons License 2004.01.11 0 0 935
őszel gyökereztetett hidrokultúrás fikuszomnak az új körülményei közöt már két levele nőtt
először azt vettem észre, hogy ezek a levelek kisebbek az utolsó földesként növelt levelinél, ami talán amiatt lehet, hogy lassabban fejlődik az új gyökérzete, mert nem tavasszal kedztem el az átalkítását
a másik észrevételem: az új levelek nem olyan erősek, és a szélükön kunkorodnak (már régebben is növesztett egy ilyen lvelet, de az sokkal kisebb, aztán megint szép levelek nőtek)
miért sikerültek rosszul ezek a leveli?
_Zotya_ Creative Commons License 2004.01.10 0 0 934
Mi alapján azonosítottad be? Vagy hogyan? Nagyon érdekelne. Köszi!
Zotya
Előzmény: Tortoise (933)
Tortoise Creative Commons License 2004.01.10 0 0 933
Nos, mázlid van...
Phoenix loureiri lessz szerintem, annak egy változata esetleg a phoenix sylvestris magja is lehet vagy hibrid, de más nem lehet.
A phoenix/datolyapálma fajok pedíg meglehetősen hasonlítanak egymásra, s a gondozásuk alapján 4csoprtba sorolhatók.
1.Haszondatolya és kanári("lassan ,de biztosan típus")
2.rhoebellini és más törpe, sivatagi datolyák(sudár, alacsony törzs, gyors növekedés, közepesen zöld levélzet, kényesek)
3.thermophoarstii szerű hegyi datolyák(szürkés esetenként kékes levelek, teleltetést igénylő, strapabíró fajok)
4. ceyloni és más trópusi fajok(erősebb zöld levélzet, ez volna a legideálisabb szobai tartásra, de nem beszerezhetőek, vagy csak külföldi magok formájában)

Vetés szempontjából pedíg minden pálmafajnál beválik a nejlonzacskó, nedvestőzeg, könyvespolc tetejáre módszer...szóval minden pálmafajt ugyan úgy lehet elvetni...csak van amelyik elviseli ha fény éri és van amelyik nem...

Előzmény: szilkszilky (930)
Len Creative Commons License 2004.01.10 0 0 932
Mindenki nagyon írigyelhet, mert én láttam azokat a nagyon szép bougainvilleákat.
Előzmény: kutyu75 (931)
kutyu75 Creative Commons License 2004.01.10 0 0 931
Len,
küldtem neked az email címedre egy képet a két növényemről, amin a szín és a tálka is lárszik. sajnos ide a topicba nem tudok képet feltenni .
szia
k.
Előzmény: Len (922)
szilkszilky Creative Commons License 2004.01.10 0 0 930
Félreértettél. Tudom, hogy ez nem ehető datolya magja, hisz láttam az érett termést is, ami mellől szedtem a már leszáradt terméshéjas magot. Csak nagyon hasonlitott rá, ezért gondoltam, valami rokon faj, ezért a kelési ideje is hasonló. Sajnos én sem tudom, hogy milyen pálma pontosan a bónuszmag.
Előzmény: Tortoise (929)
Tortoise Creative Commons License 2004.01.10 0 0 929
szilkszilky: Nagyon szépen köszönöm a magokat!
Amit te ehető datolyának írtál (vagyis hogy annak tűnik)az nem az, pár napon belül remélem sikerül beazonosítanom. (már repesek az örömtől, hogy ha kikelnek, már 5phoenix fajom lessz:).

Előzmény: szilkszilky (927)
_Zotya_ Creative Commons License 2004.01.09 0 0 928
Olyan rossz, hogy télen mesterséges meleget és fényt kell produkálni. :-( Lefedted zacskóval a cserepeket, hogy magas pára legyen, vagy nem szükséges? Na ha levizsgáztam elültetem szépen mindet. :-)
Zotya
Előzmény: szilkszilky (927)
szilkszilky Creative Commons License 2004.01.09 0 0 927
Mindegyik max. 4 hónap. A dragot és a kanári főnixet már saját tapasztalatból is meg tudom erősiteni, a datolyapálmát meg csak gondolom az ehető datolyából vonatkoztatott tapasztalatokból. Szóval olyan sok türelem nem kell. Lényeg a meleg, fény és viz.
Előzmény: taramiram (908)
Tortoise Creative Commons License 2004.01.09 0 0 926
A yatrophoa az europhorbiákhoz hasonlóan szaporítható, a hajtást(egy idő után minden faj hoz kisebb nagyobb hajtásokat, ágakat) le kell vágni, vízbe mártani, és langyos, nedves tőzegbe helyezni, itt pár hónap(!) alatt gyökeret ereszt.
Előzmény: mézontófű (925)
mézontófű Creative Commons License 2004.01.09 0 0 925
Köszönöm a kiigazítást. Valamelyik csodakönyvemből vettem, de valszeg a kis tüskésre vonatkozott csak. Ez fásszárú, metszési felületén tejszerű váladékot ereszt. Gondolom az a mérgező.
Azt nem tudod véletlenül, hogy hogyan kell szaporítani?
Mézontófű
Előzmény: Tortoise (924)
Tortoise Creative Commons License 2004.01.09 0 0 924
Mézöntőfű: a Jatrophoa nem europhorbia, bár sok közük van egymáshoz.
kb. 175 fajt tartalmazó nemzettség, az europhorbiák távoli rokonai. 20fajuk rendelkezik pozsgás szárral, a fajok igényei nagyon eltérőek, egyetlen közös vonásuk, hogy 10fok alatti hőmérsékletet nem viselik el.
Többnyire lassú növekedésűek, de vannak gyorsan növő fatermetű fajok is...
Len Creative Commons License 2004.01.09 0 0 923
Zotya, hogy ez milyen gyönyörű kép! Nagyon szájber. 'Magvas' gondolatokat lehet mögé gondolni, címet adni neki és benevezni valamilyen rangos fotóversenyre. Ilyen tavasztalanságban olyan jó növényes dolgokat nézegetni.
Előzmény: _Zotya_ (921)
Len Creative Commons License 2004.01.09 0 0 922
És milyen színűek a bougainvilleáid? Ahol össze van fonva, ugye nem hoz levelet? Mekkora tálban él? Az enyém 2 m körüli lehet és zöldesfehér a virága - ez a kedvenc virágszínem. A vénuszpapucsom is ilyen színű virágokat hoz (majd). Szerintem jó ideig eltarthat ez a hulldogálás. Írd meg, amikor beindul az új élet bennük. Izgulok értük én is.
Előzmény: kutyu75 (909)
_Zotya_ Creative Commons License 2004.01.09 0 0 921
Sziasztok! Szilkszilky megkaptam a magokat, köszönöm szépen, nagyon aranyosak! :-)
Akit érdekel itt egy kép a magokról, hogy mekkorák. Jó nagy változás lesz az életükben. :-)
http://free.x3.hu/zotya/foto/magok.jpg
Balról jobbra: Dracena drago, Kanári főnixpálma, datolyapálma.
Zotya
rferi Creative Commons License 2004.01.09 0 0 920
Kicsi párom kerítette, de ez valami gumós bigyó.
Fogalmam sincs milyen lehet a gyümölcse, még nem ettem, csak mint fűszert.És annak mintha a gyökerét használnák, nem?
De abban sem vagyok biztos, hogy ez az a növény.
Előzmény: Tozatu (919)
Tozatu Creative Commons License 2004.01.08 0 0 919
Az eredeti helyén finom a gyümölcse.Vetted,vagy a magból sikerült kinevelni?
Előzmény: rferi (913)
taramiram Creative Commons License 2004.01.08 0 0 918
A cordyline nálam sokáig szép volt, a földjét nem hagytam kiszáradni, néha permeteztem a leveleit. Ha nem kap fényt, akkor nem lesz színes a levele. Most éppen nincs, mert a nyáron másra bíztam és elpusztult.
A gyompálma nagyon igénytelen, árnyékban is megvan, inkább nedves legyen, mint száraz a földje, de ne tocsogjon, a magas párát szereti. Hajlamos a levélfonálféregre, lehet, hogy attól szárad a levele. Ezt szabad szemmel nem látni, minden esetre a száradó levelet vágd le. Permetezgesd néha, ha van rá módod.
Előzmény: Csilla (915)
Csilla Creative Commons License 2004.01.08 0 0 917
Köszi a tanácsot, kipróbálom a kavicságyat. Amugy nagyon szépen fejlődik, egy hónap alat hajtott vagy 4-5 új levelet.
Előzmény: rferi (916)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!