Minden az iPodról, egy kivétellel, légyszi ne kérdezd meg, hogy:"az iPodra Intézővel másolt zenét le tudom játszani?"
Mert a válasz: NEM. Az iPodra csak megfelelő szoftverrel, leginkább a hozzá tartozó iTunes használatával tudsz zenét másolni úgy, hogy le is tudd vele játszani.
Háát, ezt nem értem - mi az hogy szinkronizáláshoz hálózati töltő??? A 3G-sbe bedugom a kábel egyik végét a gépbe, a másikat az ipodba és hajrá.
Viszont hasonló gond van a kölkök shuffleival. Csak akkor muxik a dolog megbízhatóan, ha az alaplapi (ill adott esetben PCI-s kártyán lévő) USB csatira van bedugva (régi gép, hátul van, sucks) - USB-hubra dugva megbízhatatlan, az iTunes "elveszti" az shufflet (unmountolja, linuxosan szólva), összekavarja. Szerintem így tette tönkre az egyiket, úgy, hogy se reset, se semmi nem segített rajta. Garis volt, jött a cseredarab. Azóta máshol olvastam, hogy nem minden USB port ad elég kakaót (feszültséget) ahhoz, hogy a shuffle müködjön. Szóval lehet ez a te gondod is?
Hát hallod... nem irigyellek ezért a tortúráért... Pedig látszik a cuccokon, hogy minőségi termék, nem igazán ezt várná az ember tőlük! Remélem nekem nem lesz vele ilyen gondom, lassan megérkezik az én példányom is, ha végre szállítanak belőle hazánkba is...
Ma viszont magy élményben volt részem, kezembe fogtam egy nano-t! :))) Hát az valami döbbenet! :))) Az a helyzet, hogy a képek megközelítőleg sem adják vissza azt az élményt, amit élőben ad a kicsike! :))) Alig akartam visszaadni! :))) Megmondom őszintén, hogy ha olcsóbban adnák, biztos vennék egyet, de ezen az áron, - természetesen az ár/érték arányt figyelembevéve - az iPod video sokkal jobb választás! Persze csak akkor, ha MacBolt, ill. az XMS tartja az árait, ugyanis írtam minden hazai Apple kereskedőnek, aki az ipod.lap.hu-n megtalálható és mindenütt drágább a video ára mint ennél a kettőnél! Ez nem reklám akart lenni, hanem tény! Ha nem tartják az árat, akkor átgondolom a kérdést mégegyszer...
Visszatérve még a nano-ra, azért nem semmi mérnöki teljesítmény van emögött a szerkezet mögött! (A fekete olyan mint egy szelet csoki...:)))) ) Ugyanis abból a pinduri akkuból ilyen teljesítményt kipréselni nem lehetett könnyű! A kijelzője gyönyörű, viszont az én ujjaimhoz a "kerék" az elején már egy kicsit kényelmetlen! És elég érzékeny is, nem mindig sikerült elsőre beletalálnom az áhított meüpontba!
Aki még nem látta és van rá lehetősége, ne hagyja ki és nézze meg, mert érdemes! :) A hangját nem hallottam persze, hiszen nem volt rajta zene! És még valami, nekem egyátalán nem tünt sérülékenynek, sőt! Kimondottan masszív és nagyon jól összerakott termék benyomását kelti! Persze, hogy a karcokkal szemben mennyire ellenálló, azt nem tudom, de egy tokra semmiképpen nem sajnálnám a pénzt!
Hetfön megkaptam a cserekeszüleket. Bevittem a szervizbe a halozati töltöt, mert meg az elsö kütyü feltöltesenel erdekes hangokat adott, pukkanasok, sercegesek. A szerviz megallapitotta, hogy a keszülek halott. Tehat ezt is csereltek. Mondtam a szervizesnek, hogy a fülhallgatot meg nem probaltam, tehat lehet, hogy meg talalkozunk. Ö nevetett, en nem. Kedden beüzemeltem a cserekütyüt. 1859 zeneszambol 54-et felmasolt az iPodra (ezeket le is jatszotta), majd pedig közölte, hogy az adathordozo nem olvashato es nem is irhato. :( Többszöri reset nem segitett, igy hat elinditottam egy komplett törlest. Sikeresen vegrehajtotta, majd pedig közölte, hogy a firmware irasahoz a halozati töltöre van szüksege (amely momentan a szervizben leledzik). Forumokon utananeztem, allitolag Windowsos hibajelenseg, nem az iPod hibaja. Meg van türelmem, megvarom az uj halozati töltöt, ha azutan sem megy, beiratkozom egy iPod/Windows gyorstalpalora. Egyuttal tisztelettel üdvözlöm az Apple ceget, akik ugy intezik, hogy a kereskedönek meg veletlenül se legyen halozati töltöje raktaron, amit az ügyfel kezebe adhat. Varjon csak az ügyfel.
"jazz (A-Z, de pl. Wayne Shorter, Herbie Hancock, Stan Getz, Joe Zawinul), JL Hooker, Cubano (Compay Segundo, Omara Portuondo, Ibrahim Ferrer)" Ezek tényleg nagyon jók... :) Sarah Vaughan! :) Na, ne megyek el más irányba. Koncerteknél lehet egy 128-as kompromisszumot kötni. :)
A Mahavishnu Orchestrával szemléltetni akartam, mik is vannak.
Rengeteg Janis (Joplin), fesztiválok Woodstock, Monterey, 70-es évek fúzió (Mahavishnu/Shakti/McLaughlin, Return To Forever/Chick Corea), Nice/ELP/Keith Emerson, 70-es évekbeli Stones/Floyd/Santana, Patti Smith, jazz (A-Z, de pl. Wayne Shorter, Herbie Hancock, Stan Getz, Joe Zawinul), JL Hooker, Cubano (Compay Segundo, Omara Portuondo, Ibrahim Ferrer), stb, stb, stb - leginkább viszonylag ritka bootleg koncertfelvételek. A minőség persze változó, de sok a soundboard, pre-FM és FM eredet, (nagyon) minőségben. A nézőtéri felvételek igen eltérő minőségüek, a gyengébbeket kiszórom.
Persze azért a boltban kérdezd meg, hogy jó-e hozzá.
Más: Tud valaki olyan boltot, ahol átlátszó öntpadós fóliát lehet kapni? Kijelző védelmére kéne, mindegy mekkora, leszabom én magamnak. Csak nem akarok valami vackot venni, mert még csúnya sebtapasz-foltot hagyna.
A töltő, amit veszel rendelkezik a villás konnektorcsatlakozóval, a tetején pedig van egy lyuk, ahova az usb kábelt lehet bedugni. Tehát az usb nano kábelt is magaddal kell vinni. :) Az univerzális usb-s adapterek mind ilyenek. Bármelyiket megveheted, ha csak ritkán használod.
Koncertfelvétel más, mert ott alapból nem tökéletes a hangzás, a Cleveland Orchestra komolyzenei stúdióalbumainál kevés a 128. :) Az utcán tényleg nem "praktikus" teljesen kizárni a külvilágot. :) De ezekben meg is egyezhetünk. Nekem 5 GB több helyem van... :) Mindig találok egy-két lemezt, amit le lehet szedni, hogy az újnak helyet adjak.
Egyébként a mp3-ak bitsűrűségát tekintve én se megyek szivesen 192kb/s alá. Nálam az egy alapot jelen az elég jó kategoriában. Mondjuk az sem mindegy hogy mivel tömöriteték öket de ha egy mpeg layer 3 rol beszélünk akkor nyugott vagyok a minöséget illetöen:)
A nanohoz van alapbol egy usbs töltő de hát azt csak akkor tudod használni ha usb port van valahol a közeledbe. De ha elutazik az ember hosszabb idöre akkor kell egy hálozati töltő mert a szines kijelző nagyon szopja az aksit. Egyébként meg ésszerütlennek tarom hogy 8 rugoért vegyek egy apple adaptert azért hogy ha néha nem vagyok otthon azzal töltsem ha már lehet kapni 3 ezerért és az is feltölti csak nem apple van ráirva.
Hangszórón lehet, de ipodot nem szoktam rákötni. Mostanság leginkább bootleg koncertfelvételeket hallgatok, amiket lossless tömörítéssel szoktak terjeszteni, én meg Audio-CD-ként hallgatom hifin. A bitráta-fileméret esetében pedig nekem a 128 kbit ipodon megfelelő kompromisszumot jelent (így is állandóan az a gondom, hogy a 15 giga teli van, mit tegyek fel, mit szedjek le)
(Bicajozás tényleg más eset, mint repülő/busz, vonat/metró utasnak lenni)
Nem a füles a leggyengébb. Persze ne kétszáz forintos kínai somy-ról beszéljünk. Az alap füles megfelel az embernek. A környzetet nem szeretem kizárni, ha közlekedem, biciklizik, mert veszélyes. Sőőőőőt! Bicikli közben nagyon. Tehát nem tanácsos az aktív zajszűrés az utcán. A konvertálás ezen a szinten nagyon befolyásolja. Mindig nagyobb minőségben veszem fel, mert sokkal jobban szól. A 128 nálam szóba sem jöhet. Minimum 192, de nem ritka a magasabb érték sem. Egy nagyobb hangszóróra rákötve hatalmas a különbség.
Én sem azt mondom, hogy máris csere, de ha pont a lemezborító apróképén van egy karc, akkor az már zavaró. A Nokiám jobban bírja, már dobtam el párszor, és csak egy darab van rajta, pedig kétéves. Érdemes tokba tenni ezt javaslom minden új tulajdonosnak. Vagy lehet kapni öntapadós átlátszó fóliát, azt is rá lehet szabni a kijelzőre... :)
Pont az ilyesmi (busz, metró, repülőgép, stb) helyeken kiváló az aktív zajszürés - a motor-, kerék-, hajtómü stb egyenletes, mély frekis hangjait szüri. A jó fejhallgató persze passzívan is szür, azaz szimplán nem engedi át a külső hangok egy részét. Emiatt viszont pont az ilyen hangos környezetekben hallkabban is lehet zenét hallgatni (l. még halláskárosodás):-)
Persze hogy van a felvételnek minőségének jelentősége - minden lánc, ugye csak olyan erős, mint a leggyengébb láncszeme. Tapasztalatom szerint ez leginkább a fülhallgató szokott lenni. Nem zenész füllel nem hallok különbséget ipodon 128 vagy 192 kbit rátás mp3-ak között, viszont másfélszer akkora a file - inkább 128-ba tömörítem és többet pakolok rá.
Ha ennyire spórolni akarsz, miért nem veszel valami USB-s töltőt, a nanóhoz az kell, nem? Ezek eléggé szabványosak áramügyileg, mivel rengetegféle cuccost kell kiszolgálniuk.
Persze hogy nem "gyári érintetlen" állaoptú, mikrokarcolások vannak rajta, de egyáltalán nem nevezném zavarónak. Igaz, nem színes kijelző, viszont mint mondtam, simán zsebben hordom. 1,5 év után alig gynegébb a kijelző karcolásilag, mint az egy hónapos Nokia (amit ugye szintén zsebben hordott)
Igaz csak most néztem és már elfogyott a 3ezres. Én meg elutazok egy hétre és hát a nano aksija 2-3 nappnál tovább nem birja, és gép közelbe se leszek:((
Azt meg tudnátok mondani hogy hol lehet a legolcsobban hálozati töltöt venni nanohoz. Néztem a speedshopban ott 3 ezer a legolcsobb. Ti tutok valami jobbat? (persze ne apple termék legyen) :)
Egy átlag usernek, mint én, aki mondjuk a kettes metrón utazik, annak a gyári füles is jó. Persze ha lesz egy kis ösztöndíj, vagy valami, akkor célbaveszek egy másik fülest, de az is már csak fehér lehet! :) Viszont nem panaszkodok a gyárira sem, mert nagyságrendekkel jobb, mint amit néha adnak egy hasonlóan márkás discmanhez stb. És mi a helyzet a konvertálás minőségével? Azért ha itt szar a dolog, akkor már mindegy milyen a füles! Erre értettem.
Na azért ne mondd, hogy semmi karc! Jelennek meg rajta, nekem egy 4G-s van, és a színes képernyőn picit zavaróbb. De nem olyan, mint a nanonál, hogy használhatatlanná válik, de a mobilomhoz képest mintha érzékenyebb lenne.