Azért a faházaknál vigyázni kell, mert ha nincs szigetelve, akkor igazi télben megfagyhatnak a növények. Egyik évben nekem is megfagyott hat nagy leanderem, mert a pincében a fa ajtó közelében voltak. De mindenképpen a hideg a lényeg, a fény nem fontos, az enyémek is szinte teljes sötétségben vannak. A padlás napfényes időben felmelegedhet, az igaz, meghát most még felcipelhetitek, de egy, két év....:-(
Szerintem a legegyszerűbb, ha idén nyáron már csak ilyen "belocsolós" tápokat használsz. A többiek által felsoroltak tényleg jók, azokból válogathatsz kedvedre, de magánvéleményem, hogy szinte tök mindegy, melyik cégtől.. mert mind jó. A kolléganőm az egyik munkahelyi növényét a szénsavmentes ásványvíz maradékaival locsolgatja, és ha látnád a virágokat?!?! Gyönyörűek. A lényeg, hogy legyen ásványi anyag tartalma a löttynek, amit kap. Ha több virágot akarsz, akkor virágzásindítót keress, ha több zöldet, akkor pl a wuxal szuper.
Többen itt a fórumon a Substral Oscomote tápját használják, ez kb. fél évre elegendő, folyamatosan oldódó táp-granulátum. Most már sztem nem nagyon érdemes beruházni. Én a vitaflora virágzásindító tápoldatát használom, nekem bevált. Ezt pl. az OBI-ban, Baumax-ban is lehet kapni.
Szerintem jó mindkét hely, a meleget arra értettem, hogy mondjuk a lakás egy része, előszoba, télikert, stb. ahol fűtés van. De a padlás-meleg az jó, gondolom nincs fűtve, csak ami a lakásból felszökik meleg...
A faház is jó, annyi fény is elég nekik, ami a faház ajtaján bemegy. Nem túl hideg, nekem is kb. ilyen helyen telelnek.
és ezt kertészetben lehet kapni? mert pl a B58 -at (máshoz kéne) nem lehet csak úgy venni. Ezen kívül van külön leander táp? bocs a sok hülye kérdésért de még csak 2 naposak a leandereim:)
Garázs hátsó részében telelnek az enyémek. Nem a földön tartom hanem raklapon vagy hungarocell csomagolóanyagon. Fény ott nincs, van viszont mínusz is gyaran. A krumpli néha megfagy. Akkor locsolom mikor tudom hogy pár napig + van. Kb. havonta,hathetente. Nagyon későn teszem be, és korán kiveszem. Ez van 8 éve, működni látszik. Idén tönkrement egy, két oka lehet, nem ültettem át ősszel, pedig tudtam hogy nincs földje már, illetve a nagy zsúfoltság miatt kimaradt valahogy a locsoláskor.
A padláson ami a tető es a födém között van mini lyukon jön a fény, a faháznak az ajtaján. Akkor az nem túl hideg, mármint a faház? A padláson szerintem melegebb lesz télen, viszon világosabb...
LeandEra: A fehér már tuti, hogy megmarad, már több új levelet is hozott :))) A pirossal meg úgy jártam, hogy a vízben többször elrothadt a szár, mindig visszavágtam, gondoltam nem adom fel :))) Aztán amikor már olyan pici volt a hajtás, hogy ellepte a víz, gondoltam nincs vesztenivalóm, földbe dugom (így még sosem sikerült a gyökereztetés, sem leanderrel, sem hibivel). Szépen belemártottam a hormonba és egy kis cserépbe raktam. Nem akarom elkiabálni, de úgy néz ki, hogy sikerült :))) Mintha növögetnének rajta a pici levelek... :)))))))
Nálad mi újság a tőlem kapott hajtásokkal? A másik, ami makacskodott megeredt végül?
lenne egy olyan kérdésem a teleltetésével kapcsolatban, hogy: inkább hideg helyen vagy inkább világos helyen teleltessem?, mert olyan hely nincs nalunk, ami mind a 2 feltételnek megfelel.
Sziasztok, kérdésem lenne: van egy hatalmas duplavirágú leanderem, és tele van virágokkal, bimbókkal és új hajtásokkal. Csak mindezt a megterhelést azt ágai nem bírják, próbálom a súlyt csökkenteni, megtámasztani, összekötözni, de még így is majd leroskad szegény. Szerintetek mit csináljak vele? Mert ilyenkor metszeni, virágzási időszakban lehet? Amellett féltem az esőtől is, ha esik,A mindig bevonszoljuk a teraszra, de dögnehéz szegény. A férjem számára ilyenkor nem vagyok "nagyságosasszony".