Keresés

Részletes keresés

Évi5 Creative Commons License 2005.09.20 0 0 899

4 méteres?!!! Akkor nem szóltam.

Mióta van meg? Mennyire volt érzékeny a fagyokra? Szakirodalom szerint nem kell permetezni. Te is így tapasztaltad?

Rakj fel róla képet! (Hagy álmodozzak én is, hogy pár év múlva az enyém is hasonló méretű lesz!)

Ha van valami tanácsod, tapasztalatod vele kapcsolatban, kérlek, oszd meg velem is.

Csak a mostani évben potyogtak le a kis gyümölcskezdemények?

Annyi kérdést fel tudnék tenni, hogy a szerver is kiakadna, nemcsak te. Visszafogom magam.

Üdv

Évi

Előzmény: földiboszorka (897)
gáborke Creative Commons License 2005.09.20 0 0 898
Cucurbia!
A dzsekfrútom az átültetés óta sem csinált semmit, nem nő. A napot sem igazán csípi.
A kérdésem az E. uniflora elkezdte dobálni a leveleit, ami van az meg bordó foltos, a friss hajtások amik pár napja jöttek most leszáradtak. Mi lehet a baj? vagy ez természetes? hogy kéne tartani, mert én közepesen locsolom, meg amikor van napot is kap.
földiboszorka Creative Commons License 2005.09.20 0 0 897
hát az én kakiszilva fám legalább 4m-es...
Előzmény: Évi5 (886)
Évi5 Creative Commons License 2005.09.20 0 0 896

Köszi szépen a beazonosításokat.

Lenne még egy kérdésem. Láttam az üvegházban, de nekem is van egy píleám. Azt olvastam róla, hogy virágzás után a kis magokat szépen kilöveli, ezért tüzérvirágnak is hívják. Na már most, én lesem naponta többször is a növénykémet, ugyanis kis, apró, fekete magok vannak a virágzatban. Mikor kezd el lövöldözni? Észre lehet venni? Bújjak fedezékbe? (Férjem nézte ki a virágboltban, ő hívta fel a figyelmemet rá, mondta, hogy vegyem meg, neki nagyon tetszik. Ilyet előtte még sose mondott. Lehet, hogy ezek ismeretében, nem véletlenül tette? Lelövet a virágommal?)

gáborke Creative Commons License 2005.09.19 0 0 895

Elméletileg lehet jönni majd, persze attól is függ milyen munkák lesznek és hol.

Még a fagyok előtt (2-3 C körüli éj) le kell vágni a törzsét úgy 30-40 cm magasan, majd minél jobban betakarni. Ha nem lesz évezredes rekord fagy, akkor gondos takarással biztos a telelés.

Én előszőr szalmával takartam, majd nejlon, szalma, nejlon takarást alkalmaztam.

Mint egy hamburger.:)))

Előzmény: cucurbia (894)
cucurbia Creative Commons License 2005.09.19 0 0 894

Gáborke,

két kérdés.

1.Hozzátok lehet majd tanulokkal menni valamikor tavasszal esetleg egy füstgázmérést megnézni(vagy esetleg mérni)?

2.Télállo banánnal hogy kell majd bánni?Meg kell várni mig lefagy?Vagy már előtte majd vissza kell vágni és ugy letakarni?

cucurbia Creative Commons License 2005.09.19 0 0 893

A második nem pálma,hanem vagy egy cycasféle,de inkább egy kalappálma(ami nem pálmaféle,csak nevében)Carludovica palmata,(levél nélkül nehéz azonositani)

a harmadik egy Haemanthusféle(vérvirág) az utolso meg egy Thunbergia grandiflora

Ez utobbi most volt kis elado példányban a pesti füvészkertben msot szaporitottak belőle több cseréppel)

Előzmény: Évi5 (887)
andrás2 Creative Commons License 2005.09.19 0 0 892

Kedves Titecs!

Rendszerint összel kidobják, és tavasszal újra vetik. Mindenesetre megpróbálom átteleltetni, elvileg hüvös helyen megoldható. Most kezd igazán jól kinézni, nagy levelek, sok virág, amikor lassan vége van.

András

Előzmény: titecs (891)
titecs Creative Commons License 2005.09.19 0 0 891
Nekem is van feketeszemü zsuzsannám, de mindenhol azt olvasom róla, hogy nem teleltethető át, hanem koratavasszal magvetéssel szaporítható. Múlthéten voltunk ausztriában, ott a kerítésekre voltak futtatva, szép volt.
Előzmény: andrás2 (890)
andrás2 Creative Commons License 2005.09.19 0 0 890

Szia Évi!

A kék virágú Thunbergia Grandiflora. Nálam a  teraszon lakik, és most egyre többet virágzik. ( A Thunbergia alata, Feketeszemű zsuzsanna testvére)

A többit sajna nem ismerem.

András

Előzmény: Évi5 (889)
Évi5 Creative Commons License 2005.09.19 0 0 889

A szöveg szokás szerint elcsúszott, bocsi.

Előzmény: Évi5 (888)
Évi5 Creative Commons License 2005.09.19 0 0 888

... és még néhány:

CitromfaHibiszkuszCucurbiának egy kis hibiszkusz.

EnciánEz már itthoni termés, anyukám enciánbokra.

Orchideákat is fényképeztem, de azokat az orchideás topikba raktam be.

Évi5 Creative Commons License 2005.09.19 0 0 887

Szombaton a szegedi füvészkertben jártam. Fényképeztem nektek pár egzotikus növényt. Némelyiket nem ismerem, ha be tudjátok azonosítani, megköszönném.

KakaóKakaófa, rajta egy pici termés.

Pálma termésePálma virága

Számomra ismeretlen növény

StrelítziaPapagájvirág

TörpebanánTörpebanán

Számomra ismeretlen virág
Évi5 Creative Commons License 2005.09.19 0 0 886

Szia földiboszorka!

Mekkora a fád? Van esetleg róla fénykép?

Nekem is van egy kakiszilva fám. Mikor virágzott, ha jól emlékszem, 17 virága volt. Ezek közül pár le is esett. Majd a pici, gömb alakú kis gyümölcsök megjelentek, és szépen le is hullottak, három kivételével. Ezek most szép nagyok. Raktam fel képet a Télálló déligyümölcsök topikba. Az én fácskám kb. 1,5 méter magas. Ha meglátod rajta a gyümölcsöket, akkor látszik rajta, hogy ez a három is tökéletesen elég, szép nagyra megnőttek.

Először én is keseregtem, mikor a pici bogyók lepotyogtak, de ez természetes. Ha mind megmaradt volna, akkor a kis fa sínylette volna meg. De jövőre már te is biztosan megkóstolhatod a saját termesztésű kakiszilvádat. Addig is erősödik a fa. 

Üdv

Évi

Előzmény: földiboszorka (880)
cucurbia Creative Commons License 2005.09.17 0 0 885

tavasszal feldarabolhato.

Bár én pl.az utobbi 4 évben nem ültettem át,ugyanabban a kerek nagy cserépben van.Még nem feszitette szét,mindig megoldotta valahogy  a növését.

Előzmény: földiboszorka (884)
földiboszorka Creative Commons License 2005.09.17 0 0 884
KÖSZÖNÖM!
földiboszorka Creative Commons License 2005.09.17 0 0 883

és mit csinálsz a gyökértörzzsel, ha már nem fér a legnagyobb cserépben sem???

mert, ugye, mindig új száron hozza a virágot? a törzs meg ott pucérkodik...

Előzmény: cucurbia (882)
cucurbia Creative Commons License 2005.09.17 0 0 882

Ez a gyömbér az igénytelenebbek közül valo,ami azt jelenti,hogy melegben és hüvösben is teleltethetö.Melegben nedvesebben,hüvösben verandán szárazabban(de nem porszárazan),egyes vélekedések szerint a gumoja pincében is teleltethetö,de én azt mondom a virágzás érdekében ne engedjük teljesen leszáradni télen( a 2 éves szárakat ugyis minden évben magátol ledobja,minden évben uj szárat és virágot hajt).

Ha télen levelesen teleltetjük,lényeges hogy világos helyen legyen.

Nekem most jön rajta az ezévi virágfüzér.

gáborke Creative Commons License 2005.09.17 0 0 881

Hát ha még az első termő években van a fa akkor még előfordulhat, hogy leesik kicsin. De lehet valamilyen tápanyaghiány is (K,P...).

A Himalájai gyömbérliliomot (Hedychium gardnerianum) nem igazán ismerem. Ha tényleg hegyi akkor talán kibírja a szabadban...??

földiboszorka Creative Commons License 2005.09.17 0 0 880

cucurbia, gáborke:

lennének kérdéseim: miért hullik le a kakiszilva egész termése kis zöld gömb állapotában?

A Hedychium gardnerianumot télen hol/hogyan tároljátok? A gyökértörzsét használják valamilyen célra?

kinszky Creative Commons License 2005.09.16 0 0 879

Kérdésedre tán kapsz választ szakértőtől.

A mi bokrunk piaci árustól - de kertész - származik, tavaly őszi beszerzés, elég kicsi volt, tán félméteres, most 4-5 ága van, a legmagasabb majd 2 m! Nem értek a fügékhez, csak szerettem volna egy bokrot, nem reméltem, hogy ilyen gyorsan nő és termést is hoz. Kettő szem jelent meg kora nyáron, és ettől nagyon boldog voltam. Tegnap megtaláltam a másik beérett szemet is, az már kezdett fonnyadni, ezt én faltam be, nagyon finom volt!!!! :-)))))

Később képződött még rengeteg rajta, de lehet, hogy ők már nem érnek be? (Ezt korábban kérdeztem, és válaszul kaptam, ha szép lesz az október, van remény!)

Hát reklamálj Benénél!!!

Előzmény: földiboszorka (878)
földiboszorka Creative Commons License 2005.09.15 0 0 878

melyik az a füge, ami télálló?

Amit Bene árul, az ilyen?

vettem nála 3 éve, de még nem hozott termést.

A kakiszilva meg eljut a kis zöld bogyókig, aztán azok mind lehullanak. (A lombozata nő rendesen.) Miért?

kinszky Creative Commons License 2005.09.15 0 0 877

Képzeljétek, a legelsőként kora nyáron képződött fügécske beérett! :-)))

Igenám, de a lányom befalta anyukámmal :-(((

Talán érik még több is .... :-)

gáborke Creative Commons License 2005.09.13 0 0 876

A gyerekeknek akkor élmény lesz, mert te mindenre tudsz majd a füvészben válaszolni.:))

A hibik kilöknek a házból?:))))

Akkor mégiscsak jó adag gyökeresedik is.

Előzmény: cucurbia (874)
földiboszorka Creative Commons License 2005.09.13 0 0 875
most kezdett el virágozni, egész évben csak nőtt lassan
Előzmény: kinszky (872)
cucurbia Creative Commons License 2005.09.13 0 0 874

holnap kv.-sekkel füvészkertlátogatás,holnapután állatkert.

Itthon nem férek az üvegházban:(((

Amerikai csomagom már megint késik:(((

Előzmény: gáborke (873)
gáborke Creative Commons License 2005.09.13 0 0 873
Cucurbia!
Holnap el kell mennünk mérni úgyhogy csak jövőhét eleje felé jövünk(nem tudni pontosan). A kv-es dolgokkal okés minden?
Mi a helyzet a növényekkel? újdonság, kelés? A hibiszkuszok csinálnak valamit?
kinszky Creative Commons License 2005.09.13 0 0 872

Szia! Sajátok? ... gondolom....

Miért virágzik? És az enyém miért nem?

Előzmény: földiboszorka (868)
gáborke Creative Commons License 2005.09.09 0 0 871

Bár nekem nem virágzott még a parifám, szerintem hűvösben teleltesd, mert ha lassabban is, de csak beérik. Melegben lehet hogy jól beérik, de nem fog virágozni utána, ennek a fajnak kell a téli pihenő a virágzáshoz, főleg a mi éghajlatunkon.

De hátha vki jobban tudja.

Előzmény: mergez (870)
mergez Creative Commons License 2005.09.09 0 0 870
Sziasztok!

Újra egy kérdésem volna. Van egy 2 méter magas trópusi paradicsomfám (Cyphomandra betacea) és nagy nehezen elkezdett teremni. Eddig a virágait mindig ledobálta, most viszont hajlandó volt termést kötni, eddig borsó nagyságúra nőttek. Félek, ha jön a hűvös idő, nem fognak beérni. Na most mit csináljak: szobában, meleg helyen teleltessem, vagy vigyem hűvösre? Van egy spájzom, ott olyan 13-15 fok van télen és világos. Az jobb neki? Beérleli a termését ilyen hűvösön? Köszi!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!