Cucurbia! A dzsekfrútom az átültetés óta sem csinált semmit, nem nő. A napot sem igazán csípi. A kérdésem az E. uniflora elkezdte dobálni a leveleit, ami van az meg bordó foltos, a friss hajtások amik pár napja jöttek most leszáradtak. Mi lehet a baj? vagy ez természetes? hogy kéne tartani, mert én közepesen locsolom, meg amikor van napot is kap.
Lenne még egy kérdésem. Láttam az üvegházban, de nekem is van egy píleám. Azt olvastam róla, hogy virágzás után a kis magokat szépen kilöveli, ezért tüzérvirágnak is hívják. Na már most, én lesem naponta többször is a növénykémet, ugyanis kis, apró, fekete magok vannak a virágzatban. Mikor kezd el lövöldözni? Észre lehet venni? Bújjak fedezékbe? (Férjem nézte ki a virágboltban, ő hívta fel a figyelmemet rá, mondta, hogy vegyem meg, neki nagyon tetszik. Ilyet előtte még sose mondott. Lehet, hogy ezek ismeretében, nem véletlenül tette? Lelövet a virágommal?)
Elméletileg lehet jönni majd, persze attól is függ milyen munkák lesznek és hol.
Még a fagyok előtt (2-3 C körüli éj) le kell vágni a törzsét úgy 30-40 cm magasan, majd minél jobban betakarni. Ha nem lesz évezredes rekord fagy, akkor gondos takarással biztos a telelés.
Én előszőr szalmával takartam, majd nejlon, szalma, nejlon takarást alkalmaztam.
A második nem pálma,hanem vagy egy cycasféle,de inkább egy kalappálma(ami nem pálmaféle,csak nevében)Carludovica palmata,(levél nélkül nehéz azonositani)
a harmadik egy Haemanthusféle(vérvirág) az utolso meg egy Thunbergia grandiflora
Ez utobbi most volt kis elado példányban a pesti füvészkertben msot szaporitottak belőle több cseréppel)
Rendszerint összel kidobják, és tavasszal újra vetik. Mindenesetre megpróbálom átteleltetni, elvileg hüvös helyen megoldható. Most kezd igazán jól kinézni, nagy levelek, sok virág, amikor lassan vége van.
Nekem is van feketeszemü zsuzsannám, de mindenhol azt olvasom róla, hogy nem teleltethető át, hanem koratavasszal magvetéssel szaporítható. Múlthéten voltunk ausztriában, ott a kerítésekre voltak futtatva, szép volt.
Nekem is van egy kakiszilva fám. Mikor virágzott, ha jól emlékszem, 17 virága volt. Ezek közül pár le is esett. Majd a pici, gömb alakú kis gyümölcsök megjelentek, és szépen le is hullottak, három kivételével. Ezek most szép nagyok. Raktam fel képet a Télálló déligyümölcsök topikba. Az én fácskám kb. 1,5 méter magas. Ha meglátod rajta a gyümölcsöket, akkor látszik rajta, hogy ez a három is tökéletesen elég, szép nagyra megnőttek.
Először én is keseregtem, mikor a pici bogyók lepotyogtak, de ez természetes. Ha mind megmaradt volna, akkor a kis fa sínylette volna meg. De jövőre már te is biztosan megkóstolhatod a saját termesztésű kakiszilvádat. Addig is erősödik a fa.
Ez a gyömbér az igénytelenebbek közül valo,ami azt jelenti,hogy melegben és hüvösben is teleltethetö.Melegben nedvesebben,hüvösben verandán szárazabban(de nem porszárazan),egyes vélekedések szerint a gumoja pincében is teleltethetö,de én azt mondom a virágzás érdekében ne engedjük teljesen leszáradni télen( a 2 éves szárakat ugyis minden évben magátol ledobja,minden évben uj szárat és virágot hajt).
Ha télen levelesen teleltetjük,lényeges hogy világos helyen legyen.
A mi bokrunk piaci árustól - de kertész - származik, tavaly őszi beszerzés, elég kicsi volt, tán félméteres, most 4-5 ága van, a legmagasabb majd 2 m! Nem értek a fügékhez, csak szerettem volna egy bokrot, nem reméltem, hogy ilyen gyorsan nő és termést is hoz. Kettő szem jelent meg kora nyáron, és ettől nagyon boldog voltam. Tegnap megtaláltam a másik beérett szemet is, az már kezdett fonnyadni, ezt én faltam be, nagyon finom volt!!!! :-)))))
Később képződött még rengeteg rajta, de lehet, hogy ők már nem érnek be? (Ezt korábban kérdeztem, és válaszul kaptam, ha szép lesz az október, van remény!)
Cucurbia! Holnap el kell mennünk mérni úgyhogy csak jövőhét eleje felé jövünk(nem tudni pontosan). A kv-es dolgokkal okés minden? Mi a helyzet a növényekkel? újdonság, kelés? A hibiszkuszok csinálnak valamit?
Bár nekem nem virágzott még a parifám, szerintem hűvösben teleltesd, mert ha lassabban is, de csak beérik. Melegben lehet hogy jól beérik, de nem fog virágozni utána, ennek a fajnak kell a téli pihenő a virágzáshoz, főleg a mi éghajlatunkon.
Újra egy kérdésem volna. Van egy 2 méter magas trópusi paradicsomfám (Cyphomandra betacea) és nagy nehezen elkezdett teremni. Eddig a virágait mindig ledobálta, most viszont hajlandó volt termést kötni, eddig borsó nagyságúra nőttek. Félek, ha jön a hűvös idő, nem fognak beérni. Na most mit csináljak: szobában, meleg helyen teleltessem, vagy vigyem hűvösre? Van egy spájzom, ott olyan 13-15 fok van télen és világos. Az jobb neki? Beérleli a termését ilyen hűvösön? Köszi!