Gica!
Szivből gratulálok a vastag 2 csikhoz, és csak megerősiteni tudlak: "és ez már igy is marad":)))) és @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mikor mész UH-ra?
Lucilla!
Üdv a topicon:))).
Ha az előző terhességednél valószinűleg sárgatest-elégtelenséged volt, akkor ugye most kapsz Progeszteront valamilyen formában (Duphaston, Utrogestan vagy Progesteron injekció stb.)? Ha nem, szerintem kérdd meg a dokidat, ártani biztos nem fog.
A hasgörcsökkel kapcsolatban feltétlenül orvost kérdezz meg, mert ezzel nem jó játszani, nagy a kockázat...
A szivdobogással kapcsolatban azt olvastam, hogy ez lehet velejárója a terhességnek. Nekem most kifejezetten alacsony lett a vérnyomásom, és néha nálam is előfordul ez a szapora szivdobogás, igaz már a 30. héten járunk és inkább a félidő után jelentkezett. A házidoki vagy a védőnő mindig méri a vérnyomást, igy ezzel elég hozzájuk fordulni.
Gyömbér! Én is múlt héten voltam a 30. heti UH-n, és nekem 29 hét 5 naposnak mondták a babát, 1,30 kg. Persze mindez csak becsült érték, de én is úgy számoltam, hogy van még 10 hét, ha átlagosan 20 dkg-t hizik hetente, akkor már kb. 3,30 kg lesz. Ezzel meg lennék elégedve, mert az én 158 centimhez nagyobb baba valószinűleg rögtön a császárt jelentené. Igaz nálunk a családban nem szoktak nagy súlyú babák születni. A férjem is, én is 2,90-nel születtünk.
Ne aggódj, hogy nagyobb a baba, mert úgysem tehetsz semmit, viszont az idegeskedés árt. Hidd el, minden rendben lesz:) Miket mondott a doki a kérdéseidre?
Berku! Úgy örülök, hogy jól vagytok:))) Szuper, hogy csak júliusban kell befeküdnöd, végülis ez nálunk már a 35. hét környéke, igaz? Talán nem is kell hosszasan a kórházban lenned és a babókák a nekik legideálisabb időben, biztonságban fognak a világra jönni. Nagyon szoritok+++++++++++++++++++. Képzeld, még mindig nem mértem meg a pocakom, de ha eszembe jut, majd megirom.
A bevásárlás-tervezgetés annyira jó dolog! Rettentően élvezem:))) Mi még nem igazán vettünk semmit, de a fő dolgokat legalább már sikerült eldönteni, mit és hol. Akkora a kinálat, hogy nem is olyan könnyű.
Timcsi!
Az az orvos, akihez újonnan fogsz menni, nem fog kérdőre vonni, a régit pedig felejtsd el.
Mindenki!
Budapesten szörnyű a tömegközlekedési morál. Nektek átadják a helyet? Mostanában sokat közlekedem, és biza alig-alig adják át, ha igen, akkor csak a 40-70 közötti nők. A fiatalok egyáltalán nem, a férfiak pláne nem, legyen az bármilyen korosztály és bármilyen szociális réteg.
Már jártunk az OTP-ben és előreláthatólag semmi akadálya sincs, hogy fölvegyük a Szoc. Pol.-t.
Képzeljétek, a védőnő azt tanácsolta - miután megtudta, hogy ki az orvosom - hogy feltétlenül váltsak, mert nem elég, hogy foggalmam sincs, mikor menjek AFP-re (ugyanis egyszer 7 hetesnek mondott, majd két hét múlva már 11 hetes voltam, a ciklusom alapján pedig már a 15.-ben járok), hanem egy szülésért kerek perec megmondja, hogy kb. ötvenezret kér. Nem tudom, hogy Pesten ez átlagos összegnek számít-e, de itt hatalmas, pláne, hogy építkezünk és mi nem tudunk erre ennyit szánni. A védőnő szerint ennek a dokinak az az elve, hogy minél kevesebb időtöltéssel minél több pénzt kicsalni a kismamákból. Úgyhogy fájó szívvel bejelentkeztem egy másik dokihoz, akinél már jártam, tudva, hogy nem szeretik a dokik az orvosváltást. Remélem nem lesz belőle probléma, csak az a kérdés, hogy mit mondjak neki?!
minden valószinűség szerint nem lesz túl kicsi babád, ha eddig ilyen szépen növögetett. A 32. héttől a növekedés üteme kb. 200 gr/hét, a 36. héttől kb. 200-250 gr hetente, ez akárhogy is számolom 4000 gr körül van. De nagyon gyönyörűek a 4 kg körüli babák is!
Örömteli babavárást mindenkinek,
Sziasztok, Snoepjes
Gyömbér, Noa, azt írtam: nem fogok kétségbeesni, ha császárra kerül a sor. Eszem ágában sem lesz tiltakozni! (Csak a butaságok bosszantanak.) A kórházi előadáson mondták, hogy vannak, akik már úgy mennek be, hogy ők császárt szeretnének. Azt mondták, náluk ezt ok nélkül nem teljesítik, de vannak helyek, ahol igen. Végül is az ilyen kismamák a saját kárukból okulhatnak, ha utólag jönnek rá, hogy a dolog mégse olyan rózsaszín. Az biztos, hogy ez még mindig százszor jobb eset, mint amikor szükség lenne császármetszésre és mégsem végzik el, ld. Mosómasa által említett eset, ill. igazi tragédiák, pl. SZT Negatív topicon. (Na ez utóbbit se olvasom, amióta babákat várok…)
A befekvéssel sincs bajom, de azért inkább később, mint előbb. ;-) Végül is márciusban is jól elvoltunk ott a lányokkal, bár én úgy találom, itthon sokkal pihentetőbb. (5 órakor keltés, 8 ágyas kórterem, ahol mindig ki-be járkál vki, iszonyúan kényelmetlen ágy…) Ráadásul valamikor mostanában költözik az osztály, remélem, én már csak az új helyre kerülök.
Na és most már tényleg SOS el kellene indítani a beszerzéseket. Ma el is akartunk menni vásárolni, de most a férjem dőlt ki vmi gyomorrontástól. :-(
Noa, várom azt az írást! :-)))
Piglet, de jó, akkor át fogok nézni arra a topicra is, most már amúgy is jó lesz figyelni a gyakorlati tippeket. Csak nem tudom, én olvasok lassan, vagy mi, de egy-egy alkalommal elég sok idő elmegy az internettel, pedig csak néhány topicot olvasok. Az SZT-re se jut időm/energiám, pedig biztos ott is vannak érdekes dolgok.
Gica, nagyon örülök az eddigieknek és biztosan minden rendben lesz! :-)))
Lucilla, üdv a topicon. Azt a "mintha meg akarna jönni" érzést én is éreztem az elején, de más okosat nem tudok mondani.
Sziasztok!
Már több, mint egy éve olvasgatom a meddőség-lombikbébi és a babavár topicokat. Magamról: Budapesten élek, 27 éves vagyok. Tavaly novemberben terhes lettem, de sajnos a 6. héten elvetéltem, valószínüleg sárgatestelégtelenség miatt. 3 hónap clostilbegyt kezelés után sikerült teherbe esnem. Most vagyok a 6. héten. Tudom, hogy ez mind semmi ahhoz képest, amin itt sokan átmentetek, de remélem azért befogadtok magatok közé.
Ami a problémám: tegnap óta rettenetes szívdobogásom van. Amúgy meglehetősen alacsony a vérnyomásom, most viszont lüktet az egész testem, és nagyon félek, hogy ez árthat a babának. Volt valakinek hasonló tünete az első hetekben? A másik, hogy elég rendszeresen érzek olyan fájdalmat, mint amikor meg akar jönni. Állítólag ez a tágulás miatt van, meg vérellátási zavar, de tegnap a kismama segélyvonalon azt mondták, hogy ez nem biztos, hogy jó. Tud erről valaki valamit?
Puszi:Lucilla
Meglátogattam nemrégiben egy ismerősömet, ahol 16 hónaposak az ikrek, 1 fiú egy lány, és komolyan mondom, hogy kevesebb energia, mintha csak 1 gyerek lenne. Ezek ketten olyan jól elvoltak egymással, beszélgettek, meg jöttek mentek. Nagyon cukik!
Jelentem javitom a fiú statisztikát, úgy néz ki, hogy pocaklakó megfordult, és megmutatta nekünk mi van neki, és hát teljes a menetfelszerelés. Egyébként dokim azt mondta, 32. hétnek megfelelőek a méretei (28 hetes vagyok), 1800 grammos. Ez csak azért érdekes, mert én viszon semmit nem hiztam az elmúlt 4 hétben. Kicsit kezdek aggódni, hogy nagy lesz a baba. Van valakinek ilyen irányú tapasztalata, hogy azért ez a vége felé még normalizálódhat?
Gica, remélem mihamarabb megerősödik az a 2. csik is. Addig is vigyázz magadra.
Bie1! Igen, járkálok errefelé! :))
Ezt a rengeteg sok injekciót ( pontosan 50 db-ot ) a 16. napig kaptam meg és a 18. napon volt a leszívás, majd 5 nap múlva a transzfer.
Szóval az én esetem szerintem elég extrém, de én sajna elég nehezen stimulálható vagyok ( ez már az inszemeknél is kiderült ). Szerencsére a sok gyógyszernek nem volt azért annyira vészes az ára ( az egész stimuláció nem egészen 80.000 Ft-ban volt ), mert a Merional a legolcsóbb az ilyen jellegű inj-ók közözz ( 810 Ft/db).
Katus, jársz még erre? Arra lennék kiváncsi, hogy neked azt a rengeteg injekciót mennyi idő alatt adták be, meddig tartott a stimuláció? és miért kellett ennyi? (az árát már nem is kérdem...) (jól emlékszem 54 db???)
Kedves Kismamák, Kispapák, Kisbabák leendő papák és mamák!
A segítségeteket szeretném kérni.
A WWW.SZON.HU-n (Szabolcs Online) folyik egy "gyermekszépségverseny".
Kisfiamat a 0-3 éves fiú kategóriában beneveztem. Kormány Péternek hivják. Ha tehetitek és úgy érzitek, hogy megérdemel egy szavazatot kérlek tegyétek meg. Csak két adat megadása szükséges! http://www.szon.hu/tools/myfavorite/welcome.asp?wahl=7
Köszi az infót Noa!
Ha még nem mondtam volta, a lánykáid nagyon tündérek, és lehet benne valami, hogy az égiek keze is hozzásegített, hogy most veletek vannak!
További jó babázást!
Bie! Amennyire én tudom, a ciklus hossza nem igazán jelenti azt, hogy később várható a leszivás. A stimuláció lényege éppen az, hogy miután kikapcsolják a saját "peteérés-vezérlésedet", mesterségesen felturbósitják a szervezetedet, vagyis nem "magadtól" működsz, hanem a gyógyszerek irányitásával. Szerintem a leszivás korai vagy késői volta attól függ, mennyire gyorsan reagál a szervezeted a gyógyszerekre és ez nem feltétlenül függ össze a ciklusoddal. Ezt látszik alátámasztani, hogy az én ciklusom is hosszabb (32-34), mégis a 12. nap körül volt a leszivás.
Berku! De jó, hogy ennyire simán veszed az akadályokat! Ne törd a fejed, hogy császár vagy nem császár, úgysem rajtad múlik. Viszont ha az orvos császárt javasol, ne erősködj a hüvelyi szülés mellett, mert első a babák biztonsága. Egyébként én is megszülhettem volna őket, minden együtt volt egy normális szüléshez (megfelelő fekvés, az én alkatom stb.), csak éppen nem akart megindulni a dolog és jelét sem mutatta. Pedig a 39. hét ikreknél már túlhordás és ennek megfelelően a lepény III. státuszú volt, vagyis innen a tápanyagellátás csak romlik. Igy utólag persze már világos, hogy Isten keze volt a dologban, mert ha megindul magától, Csencsike nem tud megszületni, mert felül volt és a nyakán háromszor, egyszer pedig a vállán átvetve a köldökzsinór. Vagyis Emike megszülése után toltak volna a műtőbe. Ha nem történik rosszabb... Na, az lett volna cifra világ: alul-felül seb...
A befekvésnek pedig örülj, mert az igazi nyugalom és biztonság csak igy biztositható. Pár hetet kibekkelni odabennt semmiség ahhoz képest, hogy a türelem és kitartás jutalma két hatalmas és egészséges baba lesz. Csodás dolog ikrek szüleinek lenni!
Legközelebb hosszabban irok a babákról és az ikres tapasztalatokról! :-)))))))
Kedves Estee
Nagyon aranyos vagy, hogy így megelőlegezed (mondjuk én is abszolút hiszek benne és pont mához 8 hónapra születhetnek:-)
Gyömbér
Nem maradtál le semmiről:-) Még nem jelentkeztem ide, de bízom benne, hogy pár hét múlva megtehetem:-) Szombaton kellett tesztet csinálnom, két különbözőt csináltam egyszerre és mindkettőn halvány lett a csík. Ezért behívtak a Kaáliba vérvételre. Ennek eredménye alapján még kevés volt a hcg-szintem (64 volt és 100 fölött lenne jó). Így aztán szedem továbbra is a gyógyszereimet és ha nem jön meg, akkor 2 hét múlva UH-ra megyek! Ja, hétfőn is csináltam tesztet és mintha az már picit sötétebb lett volna:-)
A baba tényleg nem túl nagy, de a fejkörmérete akkora volt (37 cm), hogy hiába jöttek a tolófájások, egyszerűen nem illeszkedett be a szülőcsatornába. Úgy látszik, túl keskeny vagyok belül, pedig egyébként nem szűk külsőre a medencém (170 cm vagyok és jónéhyán kiló, bár most szülés után nem tudom mennyi, de kövér nem vagyok, sőt most már nagyjából olyan a paraméterem, mint terhesség előtt)
A baj nem cak a fejkörméret volt, hanem hogy a méhnyak nem szedődött fel, hiába adtak oxitocint infúzióban egyre nagyobb adagokban - amitől három órán át megállás nélkül jöttek a fájások. Ekkor mondta az orvosom, hogy ennek nincs így értelme és segített rajtunk.
Volt egy lány, aki másnap járt ugyanígy, de őt hagyta az orvosa 16 órán!!! át vajúdni, mert azt hitte kisebb a baba, aki egyébként 4660 grammos lett!
Én egy olyan lánnyal voltam egy szobában, akivel egy orvosnál szültün és a mi orvosunk mindkettőnknél 10 grammot tévedett az ultrahangos súlynál! Szóval, igen jól bemérte a babákat!
Na, megyek, mert dőlök le a székről és most lehetne aludni, mert Ferkó is alszik.
Köszi Susok és Gyömbér!
Az én ciklusaim valóban hosszabbak a normálnál (32-36 nap) és a normál tüszőérésem is a 20-25.nap körül szokott lenni, akkor tehát a leszívás is csak később lehet? 14-20. nap?
Várom a további infókat a hosszabb ciklusú "páciensektől" is!
Bie
nekem is valamikor a 12. napon volt a leszivás, mert 10 napon keresztül kaptam a nemtommit, (2 naponta injekció, talán Hukegon??), és akkor a 10. napon megnézték, hogy mekkorák a tüszők, és ha elég nagyok voltak (nekem azok voltak) akkor ezt hiszem rá a 2. vagy harmadik napon volt a leszivás. De ez attól is függ, hogy milyen hosszú a ciklusod. Nekem 24-26 napos ciklusaim vannak. Ha tieid hosszabbak, akkor ez más napra is eshet. Mindenesetre ne csak a punkciót, hanem a beültetést is kalkuláld bele. Az a punkció után 2,3. napon szokott lenni, de van olyan korház, ahol az 5.-en. Ja és én is Kaalis.
sok sikert!!
Berku:
nekem is van egy kollégám, akinek a felesége természetesen szülte meg az ikreit, ráadásul valami 1 óra alatt!!! A mázlista. De ha a doki császárt javasol, ne tiltakozz kézzel lábbal!!
Szerintem ne izgulj nagyon, hogy befektetnek, az ikresekkel gyakran ezt teszik, és nem azért mert valami gond van, hanem mert jobb ha szem előtt vannak.
Bie1!
Ez sok mindentől függ. Egyrészt attól, melyik intézménybe jársz (vagyis short vagy long protokoll szerint stimulálnak), másrészt pedig a szervezeted reakciójától.
Én a long protokoll szerint voltam stimulálva, igy az első napot is beleszámolva 12. napon volt a leszivás. Általában a long-nál, úgy 10-13 nap közé esik, egyéntől függően.
Ha jól emlékszem Kaális vagy, igy valószinűleg a short protokollt kapod. Azt sajnos nem ismerem, de a többiek itt mind Kaálisok voltak, úgyhogy biztosan kapsz pontosabb infot tőlük hamarosan.
Sziasztok!
Ide is beszúrom, hátha tudtok segíteni:
KÖRKÉRDÉS (azokhoz, akiknek már volt lombikos stimulációjuk)
Az első METRODIN HP inj. után kb. mikor történik a petesejt leszívás? (a 8. napi UH-ig 10 db inj. kapok, és 5x2 Serophene-t)
A nyári szabitervek miatt lenne fontos tudnom, hogy a stiumuláció kb. meddig tart? Tudom, hogy minden szervezet másként reagálhat a stiumulációra, de jó lenne legalább a tól-ig napokat tudnom.
Írjátok meg légyszi, hogy kinél hány napig tartott.
Köszi!
Sziasztok!
Pénteken megvolt az UH. Összefutottam a dokival is, megnézte a leletet közölte hogy jók az eredmények (méhszáj is) és azt, hogy "akkor a 30-32. héten befekszünk egy kicsit". Aztán elviharzott én meg ott maradtam tátott szájjal, hogy akkor ezt most miért mondta. Aztán hétfőn megvizsgált rendesen, meg volt elégedve, persze intett, hogy továbbra is csak óvatosan és hogy ha ez ilyen szépen megy tovább, akkor elég lesz júliusban befeküdni. Így aztán már nagyon nem feszegettem, hogy miért is mondta pénteken, amit mondott.
Császármetszés: épp a napokban bosszankodtam, mert ismerősökkel, barátnőkkel beszélgetve többször is elhangzott szinte szó szerint ugyanaz a butaság, mégpedig: "Jó is hogy ha császárod lesz, legalább megúszod a fájásokat!" Nekem ilyenkor persze eszembe jut Noa, illetve hogy a kórházban a császáros kismamák komplikációk nélkül is azért messze nem voltak olyan virgoncak, mint a többiek és próbálom magyarázni, hogy azért ez egy hasi műtét és a sebnek be is kell gyógyulnia, mire a válasz: "a rendes szülés után is van gátseb"….
Én nem fogok kétségbeesni, ha császármetszésre lesz szükség - most is épp mind a kettő a fenekén, azaz medencefekvésben csücsül, de ez a hozzáállás… Talán azért lehet, mert a "rendes" szüléssel kapcsolatban többnyire a rémtörténetek keringenek. Egyik kollégámnak is nemrég született a kislánya és igazából nem tudta megmondani, hogy miért is volt szükség császármetszésre (végig jelen volt), azon kívül, hogy a felesége nagyon félt a szüléstől. Egy-két fájást megvártak és aztán vágtak is, egyébként ez is a Péterffyben, az új módszerrel zajlott.
Noa, tényleg nagyon helyesek a lányok a kis kalapokban!
Mosomasa, még egyszer gratulálok, remélem hamar felépülsz a műtétből. A leirt számok alapján nem tünt nekem túl nagynak a baba, te tulajdonképpen mekkora vagy? Én nagyon meg lennék elégedve egy 4 kiló alatti babával...
Timcsi, jó készülődést a közelgő esküvődre. Ebben a szocpolban biztos vagy hogy jóvá irják? Csak mert egy szomszédom most babát vár, már a harmadikat, és abba kellett hagyni az épitkezést, mert a szocpolt csak akkor veheti igénybe, ha a baba megszületett. Én nem értek hozzá, mindenestre jól járd körbe a témát!
Noa nagyon cukik a lányok!!
Gica, nem is tudtam, hogy te is csatlakoztál hozzánk. Lemaradtam valamiről??
snoepjes,
köszi a kimeritő kutakodást.
Részemről én holnap megyek doki bácsihoz, ugyhogy meglátjuk, amit meg kell látnunk.
Eddig nem nagyon forgolódtam errefelé, inkább a testvértopikon jelentkezem, mert sajna, én még nem vagyok áldott állapotban.
Viszont most azért jelentkezem nálatok, mert a meddőség-lombikbébi szervez egy találkozót, ahova a már onnan ide átkerült egykori-mostani topiktársakat is szívesen látjuk.
Noa segít nekünk helyszínt szerezni, ezer köszönet érte!
2001. június 16. délután 3 órakor lenne, kérelek titeket, akinek kedve van eljönni jelentkezzen, hogy tudjuk, mégis hányan leszünk.
Először is a Mosómasa csládnak szeretnék gratulálni, sok boldogságotok legyen a kis trónörökösben!
Timcsi, jó olvasni, hogy ilyen jól alakulnak nálatok a dolgok, igazán megérdemlitek, sok keserűség van mögöttetek is! Boldog babavárást, szép esk0vőt kívánok, és az építkezésen azért ne vegyél részt tevékenyen!! Valakinek irínyítani is kell a dolgokat!! ;-)
Noa, a kislányok láttán szóhoz sem tudtam jutni, annyira szépek! Milyen szép barna a kis pofijuk! Voltatok már velük a Kaáliban?
Képzeljétek, szerdán látogat meg először a védőnő. Remélem kellemes benyomást teszünk egymásra.
Ide is megírom, hogy júli. 6-ra tűztük ki az esküvőnket, nagyon boldog vagyok. Ha megjön az építési engedély, már hipp-hopp, húzhatjuk is a házunkat. Ráadásul sikerül egy nagyobb összeget fölvennünk, és a baba születése után a szoc.pol.-t is jóváírják. Így már semmi sem akadályoz abban, hogy gyorsan elkészüljön a kicsi házunk.
Félre ne értsetek, nem dicsekedni akarok - távol álljon tőlem - csak hátha a lelkesedésemet rátok is át tudom ruházni.
Minden kedves kismamának:-))) itt is egy jó hír. Feltettem a honlapomra egy kis összefoglalót az epidurális és a spinális érzéstelenítés közötti különbségről.
A babás-mamás részen belül a kismama listáknál találhatjátok.
Egyúttal arra kérnélek BEnneteket, hogyha van olyan téma, amiről ilyesféle összefoglalót szeretnétek, akkor szóljatok és igyekszem összeszedni az adott témáról mindent.
mosomasa!
Még1x nagy-nagy gratula. Jó egészséget és sok boldogságot az egész családnak!
Ma annyira gyönyörű idő volt, hogy elmentünk sétálni a Margitszigetre. Nagyon jót sétáltunk, körbejártuk az egész szigetet. Peti nagyon élvezte, nézegette a leveleket, ahogy fújta őket a szél, aztán elaludt.
Az evés egy kicsit érdekesen zajlott, hiszen rengetek érdekes dolog történt akkor. Jöttek-mentek a sétálók, a kutyusok, sok-sok gyerek szaladgált, biciklizett és ennek örömére Peti mindig arra fordította a fejét ahol történt valami, így a gyümölcspéppel sikerült rendesen kikenni!:))))
Jó lenne ha a jövőhéten is ilyen szép idő lenne, mert szeretnénk elmenni a Városligetbe a Gyermeknapi nyüzsgésre!:))))