Keresés

Részletes keresés

Mozo66 Creative Commons License 2020.02.09 0 0 14047

Éppen most voltam kint és nem is gondoltam , hogy pár éjszaka alatt ilyen szépen kifagyott a lazítás után .  Gond nélkül el lehetne művelni . 

Jövő tavaszra tervezzük az ültetést ... a nyáron még pucoljuk a földet mart azért maradt benne gyökér , amit tudunk kiszedünk . Tápanyag tekintetében ... szerintem tőre fogunk szerves trágyát rakni  ültetés után a tetejére ez bevált ha esetleg valami jó lehetőség lenne addig akkor be is trágyáznánk a területet .  Mindenképp adunk alaptápanyagnak nagyobb mennyiségű káliumot az agyagos talaj miatt nem baj ha időben kapja szerintem 10 mázsa / ha -t és némi foszfort is fog kapni . A mivel még képlékeny függ az idei szezontól is  . Tavaly a korai barackok a hideg és a sok eső miatt azért nem voltak teljesen értékelhetőek meglátjuk idén mit mutatnak . Most úgy áll , hogy fele szilva fele őszi .

Előzmény: Olligazda (14044)
Olligazda Creative Commons License 2020.02.09 0 0 14046

Komoly szörnyetegnek néz ki. Sok szerencsét hozzá.

A múltkor elgondolkoztam nem lenne-e egyszerübb gázfűtéses rendszert építeni. Talán egyszerűbb szabályozni bár lehet erre a célra kevés lenne. 

Előzmény: Benedek János (14025)
Olligazda Creative Commons License 2020.02.09 0 0 14045

Hali. 

Meg ismertem a gépet a tavaly feltöltött képeden még annak idején.Mikor bent voltam náluk megrendelni a munkát azt mondták majd később mert kint van a gép Szűcsi mellett. Talán pont nálad volt? 

Ha jól emlékszem az sz-100nak vontatott az ekéje ennek meg függesztett azért fordul könnyebben.

Sokszor nyáron is foglaltak, ki kell fogni de megéri várni rájuk. 

Előzmény: tányérvirág (14031)
Olligazda Creative Commons License 2020.02.09 0 0 14044

Így már érthető, hiba lett volna a forgatás erőltetni. 

Tápanyag pótlást végeztetek vagy majd ültetés után?

Meg van már a terv mivel és mikor lesz betelepítve? 

Előzmény: Mozo66 (14024)
Mozo66 Creative Commons License 2020.02.09 0 0 14043

szívónyílására                      

Bocs most olvasom hogy a szívónyílást szabályozzuk   ...... hát lehet azt is bár ennek meg nem sok értelme van ezen gép esetében itt kell egy optimális érték amin jó fog működni és a többi pozíció felesleges . A kiáramlás szabályzására  ... amit terveznek is a gépre .... meg vonatkozik az előző hsz . 

Én azért gondoltam , hogy esetleg túl nagy lehet a légáram , mert ha jól látom ez egy permetező ventilátor ezeknek az átmérője 80 -90 cm szokott lenni a sok lapát és az állásszög miatt nagy a levegő szállításuk .... ha jól emlékszem olyan 80 m3 / perc is lehet , persze nagyobb fordulaton mert itt kb fele fordulat lesz az áttétel miatt . Majd a teszten kiderül .

Előzmény: budai2 (14041)
Mozo66 Creative Commons License 2020.02.09 0 0 14042

Igen , csak ez esetben nem egy ipari ventilátorról van szó hanem egy fagyvédelmi berendezésről ... teljesen eltérő funkcióval bírnak .

Induljunk ki abból , hogy létezik akkora légáram ami egy bizonyos mennyiségű tüzelőanyag égését már nem táplálja hanem kioltja ...pl elfújunk egy gyertyalángot , tehát ebben az esetben szabályozni kell hogy az égés fennmaradjon .  Jó megoldás a kiáramló levegő keresztmetszetének a csökkentése is de ebben az esetben megnő a tartályban a nyomás ( a traktor ugyan úgy  forgatja a ventilátort ) így a kiáramló levegő sebessége is megnő ezért a szűkítéssel nem lesz lineáris a csökkentés hanem elsősorban gyorsulni fog a levegő ( természetesen valamennyit csökkenni is fog )  . De mivel fagyvédő gépről van szó és szerintem ez a konstrukció akkor  a leghatékonyabb ha a kifújt meleg levegő a fák koronája alatt lelassul majd a fizika törvényeinek engedelmeskedve felszáll így melegítve a védendő részeket .  Ha nagyon erős a légáram akkor lehetséges , hogy a fák alatt átfújja és a másik sor közepén száll fel a meleg ...persze így is jobb a semminél de talán már kevésbé hatékony .  Ezt egy hőkamerával lehetne nagyon jól megfigyelni és azt is hogy a felszálló meleg levegő milyen mértékben melegíti a virágokat rügyeket esetleg a kis terméseket .   Persze lehet ettől eltérő elképzeléssel is használni ...  nagy légáram több sor fűtése egyszerre , ez abszolút szabadon választott .  Hogy hogyan érdemes használni ezt majd a tesztek fogják eldönteni az jól érzékelhető kamera nélkül is hogy hova milyen intenzitással fújja a meleget onnan kezdve majd a gazda eldönti hogy jó így vagy módosítgatja .

Előzmény: budai2 (14041)
budai2 Creative Commons License 2020.02.08 0 2 14041

Ventillátor légáramának finomszabályozása

Elnézést, hogy beleszólok....

Ha "nagyon fújja"

Az ipari gyakorlatban a ventillátor szívónyílására szerelt változtatható poziciójú torlólemezzel szabályozzák be a légáramot.. Ékszíj áttétel változtatásával is lehet  természetesen, de egyszerűbb egy csúsztatható lemezzel részlegesen lezárni a szívónyílást. Olyasmi, mint egy tolóajtó vagy egy függöny a lakásban. Esetleg sorompószerűen ívben mozgatható lemez is jó megoldás  lehet. 

Előzmény: Mozo66 (14034)
Benedek János Creative Commons License 2020.02.08 0 0 14040

Zárás-nyitás. Ehhez kell a vastag kesztyű! :)

Előzmény: Mozo66 (14038)
Benedek János Creative Commons License 2020.02.05 0 0 14039

Köszi a tanácsokat, tippeket! Remélem ritkán kell üzemeltetni... :-)

Előzmény: Mozo66 (14038)
Mozo66 Creative Commons License 2020.02.05 0 0 14038

Rostélyt mindenképp érdemes bele csinálni már én is raktam  kisebb gépbe is . Tuskókat is el lehet benne tüzelni ( fatuskókra gondoltam ) de akkor apróbb és szárazabb tüzelő is kell mellé .  Egyszer úgy jártunk , hogy jól megtömtük nyers rönkökkel , na  nem nagyon akart égni kellett mellé szárazabb is . A tuskó  jó mert az nem ég le olyan hamar így tartja a parazsat .  Ugyan úgy mint egy kályhában a száraz apró az hamar leég a nyers vastag lassabban . Majd ha élesben megy akkor azért fel kell készülni száraz tüzelővel is .  Én kévébe kötöttem vastagabb metszeléket ha az száraz azzal lehet hirtelen meleget csinálni . De el tudom képzelni a raschel zsákba töltött aprítékot is azt hamar rá lehet dobni .

Az  " új " gép 2 köbös lesz szippantóból készül annak vékonyabb a fala , meg is lesz erősítve ( meg kicsit el is vékonyodott ezért kell foltozni ) .

Előzmény: Benedek János (14037)
Benedek János Creative Commons License 2020.02.05 0 0 14037

Értem már! :) Az egy leömlőn messzebbre elfújja a meleget! 

Szerinted 30-50-80 cm-es átmérőjű tuskókkal lehet benne jól tüzelni?

Gondoltam arra, hogy beton térhálóból az aljától 20-25 cm-re tenni bele egy rácsot, úgy a lehulló parázs is kapna levegőt... 

Az új géped mekkora lesz? Az enyém 3 köbméteres.

Előzmény: Mozo66 (14034)
Mozo66 Creative Commons License 2020.02.05 0 0 14036

29,6 fokot mértek Spanyolországban

Na ott lassan elkezdenek duzzadni a kajszi rügyek .

Mozo66 Creative Commons License 2020.02.05 0 0 14035

Ja ... arra mindenképp figyelni kell hogy  a leömlő elég magasan legyen az oldalán mert ha lent van akkor a tüzelő is kipotyoghat belőle tehát a tervezett tüzelő szintje fölé érdemes berakni ezért kell a 2 könyök és a levezetés hogy a fák alá menjen a  meleg .

Előzmény: Benedek János (14033)
Mozo66 Creative Commons License 2020.02.05 0 0 14034

Igen , pontosan így csak 1 leömlő lesz ami 20 cm átmérőjű hogy legyen elég nyomása a befújáshoz .   Szerintem a ventilátor teljesítményével is vigyázni kell mert ha nagyon erős akkor gyorsan kiviszi a tüzelőt ha sokat rakunk rá esetleg nagyon gyors lesz az égés ...akár perzselhet is .... ezt lehetne tesztelgetni . Nálunk mikor szénnel tüzeltünk átvörösödött a kb 3-4 mm es oldalfala . Látom vastag anyagból csináltad szétolvadni nem fog : ) . 

Ha esetleg nagyon fújja akkor az ékszíj áttételen kell majd variálni .

Előzmény: Benedek János (14033)
Benedek János Creative Commons License 2020.02.05 0 0 14033

Valahogy igy?

Előzmény: Mozo66 (14032)
Mozo66 Creative Commons License 2020.02.05 0 0 14032

Értem . Mi az új gépnél ilyen füstcsövekből csináljuk a leömlőt és kicsit hosszabban hozzuk hogy jobban beérjen a fák alá a meleg levegő .   persze függ a ventilátor teljesítménytől és a kiáramlás keresztmetszetétől a légáram sebessége .  A súber jó megoldás , lehet szabályozni .

Előzmény: Benedek János (14030)
tányérvirág Creative Commons License 2020.02.04 0 0 14031

Hali Olli,

Nekem is ők csinálták, gyönyörű munkájuk van, tényleg. Mélyen csinálják :70cm-re, és nem kell nekik még egy porta a forduláshoz mint a rédei sz-100-nak, és nincs osztóbarázda se. Nyáron jobban kapacitálhatók, őszön beleállnak a nagy melókba.Egy nap cca.:1-1,5ha-t tud megcsinálni a mátraalji földekben.

Előzmény: Olligazda (14021)
Benedek János Creative Commons License 2020.02.04 0 0 14030

A leömlőknél hasonló megoldásra gondoltam, mint a te gépeden van. Plusz egy súberrel állítható lenne a nyílás mérete.

Előzmény: Mozo66 (14026)
Benedek János Creative Commons License 2020.02.04 0 0 14029

Köszi! :-) Kösz Mad, Harogem!

Hátsó ajtóról teszek fel fotót később. Menetes orsós zárású... Nemtom jó lesz e...

Nincsenek még meg a leömlők. Ezt a kazán kéménycsöves megoldást nem értem.. 

Előzmény: Mozo66 (14026)
harogem82 Creative Commons License 2020.02.04 0 0 14028

Nem semmi👏👏👏

madpapa2 Creative Commons License 2020.02.04 0 0 14027

Nagyon komoly! :-)

Mozo66 Creative Commons License 2020.02.04 0 0 14026

Eddig jól néz ki . 

Arra figyeljetek , hogy a hátsó ajtót jó lazára csináljátok mert a hőtől erősen deformálódni fog , hogy ne szoruljon .    A leömlők már meg vannak ???   ha nincs akkor érdemes megnézni vastagabb kazánhoz való kéménycsövet , abban vannak könyökök is így egyszerűen irányba állítható a kifúvás .   Jó nagy a ventilátor .... szerintem jó lesz .

Benedek János Creative Commons License 2020.02.04 0 2 14025

Készül a fegyver! :)

Mozo66 Creative Commons License 2020.02.04 0 0 14024

Forgatást nem csináltunk mert helyenként nagyon vékony a termőréteg meg erősen köves is az alja így " csak "  lazítás volt nem lett volna szabad megforgatni a talajt . 

Most végeznek lassan a lazítással , nagy munka volt terep rendezést is csináltunk egyben , megszüntettünk partoldalakat hogy tudjuk géppel nyírni nagy diófákat szedtünk ki a széleit is szép sarkosra kipucoltuk de nem volt más lehetőség vagy parlagon hagyjuk és felveri az akác meg a bodza vagy így kitakarítjuk .  Meg vagyok elégedve mert egy szép fekvésű gyümölcsöst lehet rajta csinálni ( kevésbé fagyveszélyes mint a másik terület ) .

Előzmény: Olligazda (14021)
Mozo66 Creative Commons License 2020.02.04 0 0 14023

Érdekes a két adat

OMSZ: 2018. március 1.

-25 Celsius fok volt Baranyában

2012 február

8-án Baján -26,1 °C-ig

Itt  nálam a kertben 18 -ban - 16 fok volt és ha jól emlékszem akkor 12-ben talán 17-18 fokot mértem tehát ennyivel védettebb itt a Mecsek lábánál .

Előzmény: diospyros (14019)
pintjano Creative Commons License 2020.02.03 0 0 14022

az új fagyosszentek :( ekkor fagyott le a diófák lombja is.

de azóta már a dióburok-fúrólégy is elintézi a termést... :(

Érdekes ez az összefüggés mult évben itt lefagyott a dió, s maradékot könnyebb volt elintéznie a "kis aranyosnak", de "kiszúrtam vele", kotós és csirkéi naponta takaritanak alatta is, korábban is bevált az előző helyen. S ha már irok: kb 5 m-re volt -előző helyen több mint 30 éves megfigyelés- a melléképülettől a diófa és minden évben termett még az áltad irt országos tarolás idején --jeges szél, nem talajmenti fagy.

Persze akinek sok van nem fér el több, de erre bizonyára a régiek rájöttek: diófa a ház közelében sok helyen van, ha ki nem vágták szemetel cimszóval. üdv PJ

Előzmény: diospyros (14020)
Olligazda Creative Commons License 2020.02.03 0 0 14021

Ezek a nagy gépi munkák mindig súlyos összegeket emésztenek fel. Összehasonlításként felénk a gyökér kiásást egy JCB markoló végzi óránként 10eft-ért. Indulástól hazaérkezésig számol.

A fordítást egy hatalmas CLAAS gép végzi váltva forgó fordító ekével. Gyönyörű munkát végez.

Az ár 250eft+áfa/hektár. 

Egyébként hónapokat kell várni annyi munkájuk van. 

Előzmény: Mozo66 (14014)
diospyros Creative Commons License 2020.02.03 0 0 14020

2016. április 19.

-5, -6 fokig csökkent a hőmérséklet északon.

https://www.idokep.hu/hirek/tobbfele-fagyott-az-orszagban

---

2017. április 21.:

-7,1 fokkal hidegrekord dőlt. A fővárosban sem mértek még 21-én ennyire hideget. 

https://www.idokep.hu/hirek/ez-tortent-2017-aprilisban

április 20 körül:

az új fagyosszentek :( ekkor fagyott le a diófák lombja is.

de azóta már a dióburok-fúrólégy is elintézi a termést... :(

Előzmény: diospyros (14019)
diospyros Creative Commons License 2020.02.03 0 0 14019
Előzmény: diospyros (14018)
diospyros Creative Commons License 2020.02.03 0 0 14018

jah, nem 22. hely, hanem március 22. :))

-15 fok 2018 Nyírlugos

az durva... de erre nem is emlékszem... meg kell nézni máshol is.

amúgy met.hu:

https://www.met.hu/eghajlat/magyarorszag_eghajlata/homersekleti_szelsoertekek/Magyarorszag/index.php?ful=3#aktp

Előzmény: diospyros (14017)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!