Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Éppen most voltam kint és nem is gondoltam , hogy pár éjszaka alatt ilyen szépen kifagyott a lazítás után . Gond nélkül el lehetne művelni .
Jövő tavaszra tervezzük az ültetést ... a nyáron még pucoljuk a földet mart azért maradt benne gyökér , amit tudunk kiszedünk . Tápanyag tekintetében ... szerintem tőre fogunk szerves trágyát rakni ültetés után a tetejére ez bevált ha esetleg valami jó lehetőség lenne addig akkor be is trágyáznánk a területet . Mindenképp adunk alaptápanyagnak nagyobb mennyiségű káliumot az agyagos talaj miatt nem baj ha időben kapja szerintem 10 mázsa / ha -t és némi foszfort is fog kapni . A mivel még képlékeny függ az idei szezontól is . Tavaly a korai barackok a hideg és a sok eső miatt azért nem voltak teljesen értékelhetőek meglátjuk idén mit mutatnak . Most úgy áll , hogy fele szilva fele őszi .
Meg ismertem a gépet a tavaly feltöltött képeden még annak idején.Mikor bent voltam náluk megrendelni a munkát azt mondták majd később mert kint van a gép Szűcsi mellett. Talán pont nálad volt?
Ha jól emlékszem az sz-100nak vontatott az ekéje ennek meg függesztett azért fordul könnyebben.
Sokszor nyáron is foglaltak, ki kell fogni de megéri várni rájuk.
Bocs most olvasom hogy a szívónyílást szabályozzuk ...... hát lehet azt is bár ennek meg nem sok értelme van ezen gép esetében itt kell egy optimális érték amin jó fog működni és a többi pozíció felesleges . A kiáramlás szabályzására ... amit terveznek is a gépre .... meg vonatkozik az előző hsz .
Én azért gondoltam , hogy esetleg túl nagy lehet a légáram , mert ha jól látom ez egy permetező ventilátor ezeknek az átmérője 80 -90 cm szokott lenni a sok lapát és az állásszög miatt nagy a levegő szállításuk .... ha jól emlékszem olyan 80 m3 / perc is lehet , persze nagyobb fordulaton mert itt kb fele fordulat lesz az áttétel miatt . Majd a teszten kiderül .
Igen , csak ez esetben nem egy ipari ventilátorról van szó hanem egy fagyvédelmi berendezésről ... teljesen eltérő funkcióval bírnak .
Induljunk ki abból , hogy létezik akkora légáram ami egy bizonyos mennyiségű tüzelőanyag égését már nem táplálja hanem kioltja ...pl elfújunk egy gyertyalángot , tehát ebben az esetben szabályozni kell hogy az égés fennmaradjon . Jó megoldás a kiáramló levegő keresztmetszetének a csökkentése is de ebben az esetben megnő a tartályban a nyomás ( a traktor ugyan úgy forgatja a ventilátort ) így a kiáramló levegő sebessége is megnő ezért a szűkítéssel nem lesz lineáris a csökkentés hanem elsősorban gyorsulni fog a levegő ( természetesen valamennyit csökkenni is fog ) . De mivel fagyvédő gépről van szó és szerintem ez a konstrukció akkor a leghatékonyabb ha a kifújt meleg levegő a fák koronája alatt lelassul majd a fizika törvényeinek engedelmeskedve felszáll így melegítve a védendő részeket . Ha nagyon erős a légáram akkor lehetséges , hogy a fák alatt átfújja és a másik sor közepén száll fel a meleg ...persze így is jobb a semminél de talán már kevésbé hatékony . Ezt egy hőkamerával lehetne nagyon jól megfigyelni és azt is hogy a felszálló meleg levegő milyen mértékben melegíti a virágokat rügyeket esetleg a kis terméseket . Persze lehet ettől eltérő elképzeléssel is használni ... nagy légáram több sor fűtése egyszerre , ez abszolút szabadon választott . Hogy hogyan érdemes használni ezt majd a tesztek fogják eldönteni az jól érzékelhető kamera nélkül is hogy hova milyen intenzitással fújja a meleget onnan kezdve majd a gazda eldönti hogy jó így vagy módosítgatja .
Az ipari gyakorlatban a ventillátor szívónyílására szerelt változtatható poziciójú torlólemezzel szabályozzák be a légáramot.. Ékszíj áttétel változtatásával is lehet természetesen, de egyszerűbb egy csúsztatható lemezzel részlegesen lezárni a szívónyílást. Olyasmi, mint egy tolóajtó vagy egy függöny a lakásban. Esetleg sorompószerűen ívben mozgatható lemez is jó megoldás lehet.
Rostélyt mindenképp érdemes bele csinálni már én is raktam kisebb gépbe is . Tuskókat is el lehet benne tüzelni ( fatuskókra gondoltam ) de akkor apróbb és szárazabb tüzelő is kell mellé . Egyszer úgy jártunk , hogy jól megtömtük nyers rönkökkel , na nem nagyon akart égni kellett mellé szárazabb is . A tuskó jó mert az nem ég le olyan hamar így tartja a parazsat . Ugyan úgy mint egy kályhában a száraz apró az hamar leég a nyers vastag lassabban . Majd ha élesben megy akkor azért fel kell készülni száraz tüzelővel is . Én kévébe kötöttem vastagabb metszeléket ha az száraz azzal lehet hirtelen meleget csinálni . De el tudom képzelni a raschel zsákba töltött aprítékot is azt hamar rá lehet dobni .
Az " új " gép 2 köbös lesz szippantóból készül annak vékonyabb a fala , meg is lesz erősítve ( meg kicsit el is vékonyodott ezért kell foltozni ) .
Ja ... arra mindenképp figyelni kell hogy a leömlő elég magasan legyen az oldalán mert ha lent van akkor a tüzelő is kipotyoghat belőle tehát a tervezett tüzelő szintje fölé érdemes berakni ezért kell a 2 könyök és a levezetés hogy a fák alá menjen a meleg .
Igen , pontosan így csak 1 leömlő lesz ami 20 cm átmérőjű hogy legyen elég nyomása a befújáshoz . Szerintem a ventilátor teljesítményével is vigyázni kell mert ha nagyon erős akkor gyorsan kiviszi a tüzelőt ha sokat rakunk rá esetleg nagyon gyors lesz az égés ...akár perzselhet is .... ezt lehetne tesztelgetni . Nálunk mikor szénnel tüzeltünk átvörösödött a kb 3-4 mm es oldalfala . Látom vastag anyagból csináltad szétolvadni nem fog : ) .
Ha esetleg nagyon fújja akkor az ékszíj áttételen kell majd variálni .
Értem . Mi az új gépnél ilyen füstcsövekből csináljuk a leömlőt és kicsit hosszabban hozzuk hogy jobban beérjen a fák alá a meleg levegő . persze függ a ventilátor teljesítménytől és a kiáramlás keresztmetszetétől a légáram sebessége . A súber jó megoldás , lehet szabályozni .
Nekem is ők csinálták, gyönyörű munkájuk van, tényleg. Mélyen csinálják :70cm-re, és nem kell nekik még egy porta a forduláshoz mint a rédei sz-100-nak, és nincs osztóbarázda se. Nyáron jobban kapacitálhatók, őszön beleállnak a nagy melókba.Egy nap cca.:1-1,5ha-t tud megcsinálni a mátraalji földekben.
Arra figyeljetek , hogy a hátsó ajtót jó lazára csináljátok mert a hőtől erősen deformálódni fog , hogy ne szoruljon . A leömlők már meg vannak ??? ha nincs akkor érdemes megnézni vastagabb kazánhoz való kéménycsövet , abban vannak könyökök is így egyszerűen irányba állítható a kifúvás . Jó nagy a ventilátor .... szerintem jó lesz .
Forgatást nem csináltunk mert helyenként nagyon vékony a termőréteg meg erősen köves is az alja így " csak " lazítás volt nem lett volna szabad megforgatni a talajt .
Most végeznek lassan a lazítással , nagy munka volt terep rendezést is csináltunk egyben , megszüntettünk partoldalakat hogy tudjuk géppel nyírni nagy diófákat szedtünk ki a széleit is szép sarkosra kipucoltuk de nem volt más lehetőség vagy parlagon hagyjuk és felveri az akác meg a bodza vagy így kitakarítjuk . Meg vagyok elégedve mert egy szép fekvésű gyümölcsöst lehet rajta csinálni ( kevésbé fagyveszélyes mint a másik terület ) .
az új fagyosszentek :( ekkor fagyott le a diófák lombja is.
de azóta már a dióburok-fúrólégy is elintézi a termést... :(
Érdekes ez az összefüggés mult évben itt lefagyott a dió, s maradékot könnyebb volt elintéznie a "kis aranyosnak", de "kiszúrtam vele", kotós és csirkéi naponta takaritanak alatta is, korábban is bevált az előző helyen. S ha már irok: kb 5 m-re volt -előző helyen több mint 30 éves megfigyelés- a melléképülettől a diófa és minden évben termett még az áltad irt országos tarolás idején --jeges szél, nem talajmenti fagy.
Persze akinek sok van nem fér el több, de erre bizonyára a régiek rájöttek: diófa a ház közelében sok helyen van, ha ki nem vágták szemetel cimszóval. üdv PJ
Ezek a nagy gépi munkák mindig súlyos összegeket emésztenek fel. Összehasonlításként felénk a gyökér kiásást egy JCB markoló végzi óránként 10eft-ért. Indulástól hazaérkezésig számol.
A fordítást egy hatalmas CLAAS gép végzi váltva forgó fordító ekével. Gyönyörű munkát végez.
Az ár 250eft+áfa/hektár.
Egyébként hónapokat kell várni annyi munkájuk van.