Keresés

Részletes keresés

successful77 Creative Commons License 2015.11.22 0 0 37655

Ujdonsagok, csak én érzem ugy, hogy kezdenek elszallni az árak?

http://www.dmkert.hu/ujdonsagaink

ninovarga Creative Commons License 2015.11.22 0 0 37654

2014. (!) szeptember 11-én írtam:

'A rejtély akkor is feltárul, ha "puszta kézzel" (górcső nélkül, "puszta ésszel") gondolkodunk. (Minden esetben ezt a megoldást ajánlanám mindenek felett!) Béla bácsi és Miklós bácsi kivijei előtt is csak akkora csodálkozással kell állnunk, mint egy elfagyott fügefa előtt az elmúlt 120 év legenyhébb KÖZÉPhőmérsékletű tele után, amelybe az egyetlen előfordult havazás utáni holdvilágos, szélcsendes éjszakán becsusszant egy -19,6 fokos minimum, miközben mindenki az igazak álmát aludta és föl sem figyelt rá.

Akkor nézzük csak:

Igaz ugyan, hogy a tavaszi hónapok, köztük a május is, átlag feletti csapadékmennyiségeket hoztak, de a térségben május utolsó hetétől június utolsó hetéig "becsusszant" egy totálisan csapadékmentes hónap. Ebből június második hetét 30-35 fokos hőmérsékletek jellemezték. A május végi csapadékos időszakot erős (szárító) északi szeles periódus zárta. A kánikulai héten szintén erős, de déli irányú szelek fújtak. A talajnedvességi mérési adatok szerint ebben a szakaszban a talaj felső rétege (olyan mélységig, ameddig a kivi gyökerei leérnek), jóval 50% alá esett. (Tudni kell hozzá, hogy a kivi számára már az 50% stresszküszöböt jelent.) Az öntözetlen kiviken most megszemlélhetjük, mit okoz náluk a kb. 3 hetes vízhiányos stressznek való kitettség, különösen, ha az olyan fenológiai fázisban következik be, amikor a kivi vízigénye az egész vegetációs időszakon belül messze a legmagasabb. Ha ehhez még a korábban csapadék által összetömörített, majd a szárazságban megrepedezett agyagtalaj és a szomjúságukat a még nedves gyökerekkel oltó rágcsálók által előidézett mechanikai sérüléseket, roncsolódásokat, veszteségeket hozzávesszük, könnyen beláthatóvá válik a következmény. A gyökérproblémákat sok esetben már a szárazság után normalizálódó talajnedvesség sem tudja helyrehozni, ami valami olyat sejtet, hogy egy adott fenológiai fázison túllépve a kivinek nincs, de legalábbis nagyon gyenge a gyökér-regenerálóképessége. Hát erről van szó Béla és Miklós bácsi, valamint még nagyon sok más, kivijeit az év nagy részében vízhiányos stresszben sanyargató kivitulajdonos esetében. A hibát mindig mindenki a növény összeomlása idején jelen lévő körülményekben keresi (pl. kéregrepedés, "elfagyás" fügét is megkímélő hőmérsékletek mellett, stb.) és nem gondol arra, hogy az időzített bomba a vízhiánnyal lett kihelyezve...."

Előzmény: Floo2 (37634)
ninovarga Creative Commons License 2015.11.22 0 0 37653

Nem rendelkezel magasabb fekvésben (dombon) lévő területtel/telekkel? Amennyiben igen, kár és fölösleges a fagyzugban lévő ház udvarában sanyargatni ezeket a növényfajokat, magadat eleve kudarcélményekre ítélve.

Előzmény: pintjano (37649)
ninovarga Creative Commons License 2015.11.22 0 0 37652

Érdemes a keresőben 'sztereotípiák' kulcsszóval az ezt a kifejezést tartalmazó hozzászólásokat visszakeresni és végigolvasni.

Előzmény: diospyros (37638)
55judit Creative Commons License 2015.11.22 0 0 37651

9.000 ft volt.

Előzmény: 55judit (37650)
55judit Creative Commons License 2015.11.22 0 0 37650

Csak összehasonlításképpen: Az egzotikus dísznövényeknél most vettem 160 cm-eset aminek több ága is van, 20 l-es konténerben. 3 éves oltvány. Elmondásuk szerint a vele egyidősek között több már termett is, és az enyém is fog jövőre szerintük egészen biztos. És van fajtaneve is: Jiro.

Előzmény: pintjano (37643)
pintjano Creative Commons License 2015.11.21 0 0 37649

Árát én soknak tartom, s fagyzugos helyen lakom, a ház közelében pedig már nincs hely...

Volt tél, amikor a vastag szőlőkar is elfagyott... Most elvitte a tavaszi fagy az összes mandulát, és kajszit is a szőlő kiheverte (illtve a Pölöskei muskotályon nem volt semmi termés, amely nem a fal közelében van).

A cserszegire azért gondoltam, hátha jobban tűri a hideget.

Előzmény: emendasajt (37646)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.21 0 0 37648

Így van!

Előzmény: emendasajt (37647)
emendasajt Creative Commons License 2015.11.21 0 0 37647

Megnéztem én is! Tényleg, hogy milyen igazad van!!

Előzmény: Gizellamama (37645)
emendasajt Creative Commons License 2015.11.21 0 0 37646

Üdvözöllek!  Az általad linkelt oldal féligazságokat tartalmaz. "Szélsőséges teleken a fiatal hajtások lefagyhatnak, de a több éves ágak már nem károsodnak. " Pozitív szélsőségek esetén a mondat második fele igaz :)))) ,de negatív esetében, sajnos csak a hibrid fajták jöhetnek számításba. Az is igaz, hogy a késői fagyok nem tesznek kárt a virágzatban, de azt meg is kell érnie, hogy virágozzon. Nálam egyik évben április 10.én!!! fagyott le róla az összes hajtás, és csak a következő évben virágzott. Összességében egy nagyon korrekt gyümölcsről van szó.  Az is pozitívum, hogy konténerben van, de az ára egy kicsit soknak tűnik, az 1méteres mérethez viszonyítva. Nekem nagyon bejön az íze, és ha nem laksz fagyzugban mindenképp érdemes ültetned minimum egyet.

És mint ahogy a topikbevezető is fogalmaz...

"Ember, ha ilyet ültetsz, nem fogsz már kilógni a sorból". Igyekezz, mert, ha időben nem ültetsz, Te fogsz kilógni a sorból, mert mások megelőznek!" 

Gizellamama Creative Commons License 2015.11.21 0 0 37645

A lapjukon a Timoru porzós egy termős virágjával van illusztrálva.

Ez sem a helyes közfelfogást szolgálja.

Törölt nick Creative Commons License 2015.11.21 0 0 37644

Majd ami lefagy azt levágod, de azt sem kell elkapkodni, mert a látszólag száraz kóró részekbe is gyakran alulról fölfelé lassan beleköltözik az élet.

pintjano Creative Commons License 2015.11.21 0 0 37643

Kössz, nem tudtam... amit láttam léőben mind elfagyott, igy le kellett metszeni.

Más: káki .Erről van tapasztalata vkinek?

http://godolloikerteszet.hu/termek/datolyaszilva-_diospyros_kaki_cserszegtomaji.html

üdv PJ

Előzmény: Törölt nick (37642)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.21 0 0 37642

Most semmiképp ne metszd ,de máskor sem javasolt a füge metszése.

Takard be lombbal a tövét. Boríts rá egy fenállót, ha aláfér, de majdcsak akkor, ha megjönnek a mínuszok. Tavasszal korán takard ki, nehogy a befűléstől túl korán kihajtson.

Előzmény: pintjano (37641)
pintjano Creative Commons License 2015.11.21 0 0 37641

Egy aprócska kérdés: most ültetett fügét--tőről tőosztással vett-- mikor jobb visszametszeni, most, vagy inkább tavasszal? Most próbálkozom ujra, más védettebb helyre. Déli támfal tövébe és a házhoz kb másfél méterre. Egyébként a faluban (Galgagyörk) mindenhol megfagy, hiába takargatják akárhogyis, de igy hátha...

üdv PJ

successful77 Creative Commons License 2015.11.21 0 1 37640

Az előbb küldött ismerősöm képet a szomszéd Egyhazashollosról.

Fajtája mi lehet? Mintha kicsi lenne a mérete.

majd kideritem magrol kelt-e vagy oltvány?

Törölt nick Creative Commons License 2015.11.21 0 1 37639

Ráadásul azért írta szilvafélének, mert nyilván nem olvasott utána annak, amiről írt és készpénznek fogadta el a "gazda" vélekedését , aki szintén nem rendelkezik ezek szerint konkrét ismeretekkel a saját gyümölcséről ,mivelhogy most fog róla szedni először gyümölcsöt és nem is igen kóstolhatott még ilyet, mert akkor tudná, hogy semmi köze nem lehet a szilvához.

Előzmény: diospyros (37638)
diospyros Creative Commons License 2015.11.21 0 0 37638

sztereotípiák (nem az enyém:) : dél Magyarország (talán) oké, nyugat és észak nem oké =

= pl. a fügéről él az a hit (laikusok körében, és persze az ország 70-80%-a az),

hogy Magyarországon csak délen, Pécs környékén él meg és terem.

de ugyanez a hiedelem jelenik meg a Vas Népe cikkben is: délen (pl. Baranya megye) "talán" termeszthető a káki, de Vas megyében nem. Miközben ott van az újságíró orra előtt a példa, egy élő, viruló és termő kákifa! következtetései: ez a "szilvaféle" biztosan kivétel ebben a szombathelyi kertben, valami fatális tévedés! leginkább nem is létezik, csak déibáb. (déli:)

ettől még nagyobb szenzáció, újságba vele!

Előzmény: Törölt nick (37636)
successful77 Creative Commons License 2015.11.21 0 0 37637

Tavaly tavaszi ültetés 

Előzmény: Floo2 (37634)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.21 0 0 37636

Ezt : "ezek a sztereotípiák: dél Magyarország (talán) oké, nyugat és észak nem oké." hogy értelmezzük?

Előzmény: diospyros (37621)
successful77 Creative Commons License 2015.11.20 0 0 37635

szóba került itt sokszor, a kaki nyári folyamatos öntözése, es így termés megtartása. Nem lettem meggyőzve hisz nálam mind ledobta a tipo. Viszont a kéregrepedést könnyebb lesz bizonyítanom, mert én aztán becsülettel öntöztem a Kivi toveim, ma is ránéztem milyen szép feszesek a "vázágak".

Még ez a mésszel lekenés foglalkoztat, mar csak meszet kell szereznem :)))

Floo2 Creative Commons License 2015.11.20 0 0 37634

Igen, nagyon jó megfigyelés, nagyon jól kapcsolatba hoztad a nyári szárazságot, vízhiányt az őszi kéregrepedéssel.

Én is így jártam azt hiszem 2011 vagy 2012 száraz nyara után, nem volt időm öntözni, kicsit elhanyagoltam, és szeptember-októberben leszakadt az ég, az összeaszalódott növényi szövetek megszívták magukat vízzel, és az egyik eldurrant, elrepedt már a tél elején, a másik kettő pedig februárban.

Sajnos a legtöbb esetben a kivi valamilyen problémája visszavezethető a korábbi vízhiányra.

Előzmény: Gizellamama (37603)
Floo2 Creative Commons License 2015.11.20 0 0 37633

Biztos várják, hogy megcsípje a dér :))

diospyros Creative Commons License 2015.11.20 0 0 37632

ok, akkor bocsánat.

a lényeg, hogy sikerült a vadcitrom lelőhelyet felderíteni! :)

Előzmény: zakkwylde873 (37629)
diospyros Creative Commons License 2015.11.20 0 0 37631

még a törlés előtt gyorsan mentem, sok melóm van benne! :)

Előzmény: diospyros (37625)
diospyros Creative Commons License 2015.11.20 0 0 37630

ok, igaz!

akkor jól sikerül a cikk? ;) ;)

ez volt a célom :)

mint 38-ban a Világok harca, amikor a rádióhallgatók rémülten futottak ki, hogy támad a Mars!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vil%C3%A1gok_harca_(r%C3%A1di%C3%B3j%C3%A1t%C3%A9k)

ez az Internet.

ez a kommunikáció. sajnos.

és persze hála Istennek!

Előzmény: zakkwylde873 (37627)
zakkwylde873 Creative Commons License 2015.11.20 0 0 37629

sry, de engem is keversz valakivel, nemtom mi az a poncirus, de ha vadcitromrol van szo, akkor az sem erdekel :)

Előzmény: diospyros (37626)
diospyros Creative Commons License 2015.11.20 0 0 37628

"pedig szilvaféle!"

talán (reméljük) nem a tulaj mondta. én arra szavazok, hogy az újságíró "következtette ki"! 

köszönjük az edukálást!

... "pedig ha nem is Vas megyében, de délen megterem... :)))))))))))))))))))))

köszönjük a cikket, ha nem olvassuk, örökre sötétségben élünk! :))

Előzmény: Floo2 (37617)
zakkwylde873 Creative Commons License 2015.11.20 0 0 37627

ezt a hsz-t en toroltetnem az adminnal, en sem tudom eldonteni (pedig olvasom mar a forumot egy ideje), hogy ezek most valos vagy fals infok...eleg sok hulyeseg van ezekrol a novenyekrol leirva a neten, legalabb itt ne legyen.

Előzmény: diospyros (37625)
diospyros Creative Commons License 2015.11.20 0 0 37626

jah, bocsánat zakkwylde873 volt aki először szóba hozta a poncirus vásárt! :)

(vele kevertelek össze.)

írtam neki, hogy írjon, de nem írt valamiért, vagy elnéztem volna?

ok, most írok!

Előzmény: successful77 (37624)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!