Gorogorszagba csak es kizarolag kefirt szoktam vinni egy hatalmas hutotaskaban, mert az nincs kint, en pedig abban a melegben szinte csak salatan elek.
Valamint nescafet+edesket(azt meg azert, mert kint a kave nagyon draga+ez kis helyet foglal).
Minden mast kint erdemes venni a kefiren es tejfolon kivul, mert az nincs:)
A gyumolcseik, zoldsegeik isteniek es teljesen korrektek az arak. A szensavmentes asvanyviz nagyon olcso, kb 300Ft 6 db 1,5 literes uveg.
Nomeg egyaltalan: nem azert megyunk, hogy elvezzuk a kinti izeket?:)
úristen, de akkor minek mentél nyaralni? nemtom, én sem keresek milliókat, de ha már külföldre megyek, nehogy már otthonról vigyek kaját...akkor már érdemesebb itthon maradni, nehogy lemaradj az aktuális tesco akcióról. hihetetlen.
Helló mindenkinek.
Először is köszi mindenkinek az infókat,nagyon sokat segítettek,hogy pöpec kis nyaralást kerekítsünk Sartiban...de!Sajnos hatalmasat csalódtam az Apollon-vagy Sithon Travel szervezésében.Ugyanis kb. 18óra utazás után még 3 órát kellett várnunk,hogy elfoglaljuk a szobáinkat a Viennában,mivel először ötünket próbáltak begyömöszölni két 2ágyas szobába,miközben az egyik háromágyasban csak ketten laktak(mert ők hamarabb érkeztek meg...).Nagy nehezen sikerült pankráció nélkül szobát cserélni,de ami a legviccesebb volt,hogy nem volt elég ágynemű, és talán épp csak hogy felmostak az előző vendégek után.A hűtőben büdös volt,a kuka penészes,melegvíz nuku,minden tele apró hangyákkal.Persze,az ember nem a szobában tölti a hetet,de elég bosszantó ilyen körülményekkel szembesülni,pláne hullafáradtan.
A továbbiakban minden szuper volt(kukáskocsi,szippantó kivételével).Aki mostanában megy,ügyeljen az öteurósokkal,idén azt hamisítják,nekünk is sikerült beszerezni egyet egy szupermarketben.Nincs vele gond,a boltos,aki észrevette,nem parázott.Mi visszamentünk abba a boltba,ahol kaptuk,és levásároltuk ott.
Kajaügyben csatlakozom az előttem szólókhoz:nem érné meg itthonról vinni.Mi semmit nem vittünk,elvégre nyaralás közben nem konzervezni akar az ember.1-2 alkalommal gyrost vacsiztunk,egyszer főztünk,zömében dinnyét,barackot,narancsot,szőlőt ettünk.Isteni a paradicsom,a paprika!Igazából abban a melegben az ember nem is kívánja a nehéz,fűszeres kajákat.Ettünk tavernában is,mi Nikosszal voltunk leginkább megelégedve:öten ettünk 40 euróért(kb.11ezer ft)szuvlakit,grillezett bárányt,sült paprikát,sült kagylót(2 adag),fagyispecialitást,dinnyét+az italok,ouzóval együtt(ajánlom kóstolásra,olyan az íze,mint anno a bocskorszíj-cukornak);szóval igencsak kiadós volt.És amíg a környék összes tavernájában elment az áram, Nikoszéknál volt világítás...
Kint a parton is próbálkoztunk egy helyen,de ott 10 perc után,háromszori szólásra sem vettek rólunk tudomást,úgyhogy otthagytuk őket.
A víz jó volt,bár az utolsó napon gumikesztyűvel is találkoztunk...A Narancspart kifejezett csalódás volt.Maga a környezet meseszép-lenne,ha nem borítana mindent szemét,és a sziklákat sem "díszítené"fekália.A víz viszont tényleg tiszta.
További észrevételek kicsit később.
Ui:BJ bocs,csak most olvastam az emilt.Remélem minden ok volt.
Katity
Elég húzós. És ezekről tudunk, képzeld el, milyen az, amiről fogalmunk sem lehet :-). Egész kukta csülkös bableves lefőzve egy hétre, rántotthús zacskós Maggi krumpilpürével (hozott taróstejjel és margarinnal), szeletelt tartós toastkenyér, Tesco Málna Light 2L, Queen Kóla, karton Szofi vagy Helikon, rekesz Borsodi, karton Tesco Gazdaságos Reggeli Ital 0,1% zsírral. Satöbbi.
Most itt viccelődök, viszont tényleg nem értem, hogy az utazás előtti Tescos, 25 ezer forintos nagybevásárlásból (100 EUR) egy hétig simán el lehet élni akármelyik görög üdülőfaluban egy két-három tagú családnak, olyan étrenden, amely alapvetően hozzá (kellene) járuljon a pihenéshez és a regenerálódáshoz, hiszen vitamindús(abb), rostdús(abb), fehérje kevesebb és jobban emészthető (bárány, hal), a szénhidrátok könnyebben emészthetőek (fruktóz, gyümölcsök). Nem beszélve arról, hogy mennyivel finomabbak a görög alapélelmiszerek, én amikor hazajövök, beteg vagyok, hogy nem ihatok meg reggel egy liter olyan finom tejet :-) Ott mindent sokkal több nap ér, és ez az élelmiszereken egyértelműen látszik.
én láttam olyat aki tescos ásványvizet hozott..
nem is akármennyit....3 csomagot:))18 db:)
sőt tescos konzerv ananász dobozt láttam a parton eldobva...hát ezek vagyunk mi magyarok:(
Azért ha valaki figyelmesen elolvassa ezt a cikket, akkor könnyen rájöhet, hogy elég nagy hülyeség úgy ahogy van. Ha ugyanis a bank deviza középárfolyamon számol (és ez többnyire tényleg így van), akkor a kártyatulajdonos éppenhogy jól jár. A devizaközép ui. jóval alacsonyabb, mint a valuta eladási árfolyama. Más kérdés, hogy Görögországban nem mindig van pénz az automatákban, tehát marad az itthoni pénzváltás (ismerek olyan Horvátországba járókat, akik itthon sosem vesznek kunát, a horvát oldalon vesznek fel automatából, mert úgy sokkal olcsóbb).
Ne haragudj, hogy kötözködöm: miért vigyen pl. tejet bárki is oda, amikor nyilvánvalóan csak tartósat tud vinni, és az ottani finomabb és ugyanannyiba kerül? Csak úgy kérdem. Nem az a fontos a nyaralás során, hogy az ember megtapasztalja minden szinten azt az országot, ahova megy? Mi értelme elmenni Görögországba és ugyanazt enni, inni mint itthon?
Sziasztok:)
szomorúan látom hogy nagyon sok negatív vélemény van...
mit már mondtam mi is azért mentük oda nyaralni idén mert itt csupa jót olvastam....és mondhatom nem is csalodtam....bár az első napon elhatároztam hogy nyaralni megyek:))nem boszankodni...ezt ajánlom mindenkinek...végül is ilyen olcsó útért mit vár az ember?????szerintem az egész utazásban nem az apartman a lényeg.....mert nem azért megy az ember nyaralni hogy az apartmanba csücsüljön:))oda csak aludni jár haza.....ha van ágy és zuhany akkor már minen oké...a felszereltség:főzni és tescot kaját itthon is tudok enni..azért nem kell utazni 1200kmt...a szippantós kocsi minden reggel jár...de hát ez egy kicsi falu..és mint tudtjuk görögöknél a csatornázás nem túl jó:)
ha valaki nem tud a szerényebb körülményekkel megbékélni akkor menjen repcsivel és fizessen be szállodába....mert van arra is lehetőség:))
Boni!
Aug.12-én érkeztünk haza,öten voltunk autóval,kint intéztem aszállást,holnap megyek vissza a párommal,néhány tanács ha most mész.
Kaját bátran vihetsz,hidd el jól is jön.Amit érdemes:szalámi,tej,(kocsival:viz,üditő)tejföl nincs,csinálhatsz tejszinből és joghurtból de nagyon drága.Cigit a határon vegyetek a dutty freeben.A hús valóban drágább mint itthon,de nem vészes(1kg marhát és 1kg sertéscombot vettünk 15 euroért) ez három adag kaja ára az Avra étteremben,mi három napig ettük öten.
A tenger nem a városi részen,hanem feljebb vagy lejjebb jó.
A mobilt nem éri meg használni.Telefonkártya 3euro,jobban megéri.
Jó nyaralást,remélem valamiben tudtam segiteni!
Gabee
Ui:Ha van kérdés bátran,még egy napig vagyok.
Szia Mindenkinek!Most jöttem haza Sartiról. Maga a hely gyönyörű,de egyszer elég volt. Nagy csalódás volt a tenger:egész héten nem volt olyan nap, hogy ne lett volna hínáros, vagy algás,ráadásul koszos is volt.A Németh Travel-lel ne utazzatok, mert egyszerűen katasztrófális volt az utazás megszervezése, már ha lehet ezt szervezésnek nevezni.Egyedül a sofőrök türelme és lélekjelenléte tartotta a lelket bennünk.
Már Tompán 3 buszról szedték fel-le az utasokat, hogy normálisan el tudjunk indulni, ebből csak 1 ment Sartira. Ott a Sithon-Travel vett minket pártfogásba.Onnantól kezdve pihenés,napozás,kirándulás.Végre egy hét nyugalom.A Vergina apartmanban voltunk,el kell mondanom,két lábas,3 pohár,3bögre,3-3 evőeszköz, és kész ennyi volt.Még jó hogy felmosóvödröt adtak, mert zuhanytálca sem volt. Úgy hírdették, hogy Sarti csendes részén van az ap.,ennek ellenére egész éjjel a szomszédban lévő diszkót hallottuk, meg a randalírozó fiatalokat, ahogy a robogót húzatták.Visszautazásnál, azt mondták, hogy 9-ig hagyjuk el az apartman majd 10-ig értünk jönnek,elvisznek egy másik ap.-ba,otthagyhatjuk a csomagokat, Wc-re lehet menni.Ennek ellenére, 3/4 11-kor jött a kisbusz,és megkérdezte, hogy még mindig itt vagyunk?Csupán két órát vártunk a tűző napon!Ja, és csak véletlenül jött arra.Lehet, hogy ott maradtunk volna?!Hm.Ráadásul az apartman amit ígértek,ki lett takarítva, és a buszmegállóba kiraktak minket, hogy várjuk.Megint 2óra várakozás, és nagy nehezen a buszig elcipeltük a csomagjainkat.Végre elindultunk...Később közölték, hogy Szalonikinél át kell szállni másik buszra. Úgyhogy megjártam Sartit úgy, hogy mind a három buszban utaztam.Jó mi?Alig vártam hogy hazaérjünk.19 óra volt az út, de közben kirázta belőlem a lelkem is. Hát ilyen élményeim voltak, meg még ennél cifrábbak is,pl.a minden nap arra járó szippantós autó,de ez már egy másik történet,nem akarok panaszkodni.Mindezek ellenére jól éreztük magunkat, sikerült pihennünk is, és mégegyszer köszi mindenkinek az infókat.
szerintem tilos vinni Görögországba kaját. Egyetlen dolog drágább lényegesen, az a hús (felvágott), de olyan melegben nem nagy kedve van az embernek húst enni. A tej, kenyér, zöldségek, sajtok, gyümölcsök, olivaolaj, méz, saláták (tarama/fetás ikra, melitzano/padlizsán stb.) mind sokkal finomabbak, és alig drágábbak (1,5x-ös szorzó max), de sokminden olcsóbb, ergo kábé ugyanott vagy. Óriási hiba élelmiszert vinni Görögországba.
Mi arrafelé (Görögország) általában úgy étkeztünk, hogy reggel bevágtunk egy nagy paradicsom-hagyma-olivabogyó salátát, olivaolajjal jól megöntözve, kevés tzatzikivel vagy ikrával, kevés kenyérrel, utánna gyümölcsjoghurt (kábé 100x finomabb és tartalmasabb, mint a magyar), frissen facsart narancslével, plusz az elmaradhatlan frappé. Délben max. egy péksüti vagy egy másik joghurt, este pedig tavernázás, jófajta sülthúsokkal, halakkal meg persze raki/ouzo/sör/bor/narancslé. Nyilván napközben az ember sörözik, vagy elég sok folyadékot iszik. Az itt felsorolt "napi menü" (otthoni reggeli + taverna) négy személyre, (ha két gyerek van, mondjuk), naponta olyan 50 Euró, amiből 30-35 a taverna, a többi meg az otthoni cucc. A liter tej kb. 1.50 euró, egy kiló zöldség/gyümölcs 1-2.5 között van, kenyér 1 euró alatt, gyümölcslevek 1.50, sör boltban 0.8 körül, sajtok 2-3 euró per egy kb 30 dkg-os adag, húsban ugyanez olyan 5 körül.
De ezek mind száraz tények, a valóság azonban az, hogy a paradicsom zamatos, a hagyma nem csíp (lehet enni, mint az almát), a barack mézédes, stb.
Néhány napja jöttem vissza Sartiból, köszönöm a hasznos infókat, tényleg roppant fontos volt minden bejegyzés, tájékoztató.
Sarti valóban csodás, de álljon itt néhány negatív élmény is:
1) ha busszal utaztok, készüljetek fel néhány kellemetlenségre. Hosszas várakozás a határoknál, stb. Az Intersun nevű irodával mentünk: odafele át kellett szállni egyszer, visszafele kétszer. A busz Szalonikinél lerobbant, mindenkit átzsuppoltak egy emeletes buszba.
2) ne utazz Fortuna apartmannal, mert ez egy nagy átverés. Fortuna azt jelenti, hogy a legszarabb szállást kapod. Ráadásul a Sithon travel idegenvezetője is pökhendi hangnemben letorkol, úgyhogy nem panaszkodni nincs kedved, hanem örvendened kell annak is, hogy lyuk van a seggeden. Egyébként a Sithon 2-3 euróval drágábban kínálja fakultatív útjait, mint a többi utazási iroda.
3) számíts arra, hogy az utolsó napod szét van cseszve, más helyekkel ellentétben nem nyersz egy fél napot, hanem veszítesz, a csomagok mellett ücsörögsz, hála a "magyar" szervezésnek. (Pl. azt mondják neked, hogy 9-kor jönnek a csomagokért, aztán megjelennek negyed 11-kor. Azt mondják, a busz hamarabb indul két órával, aztán kiderül, aza két óra 30 perc).
Egyébként Sarti tényleg csodálatos. Még csodálatosabb lenne, ha a szervezés nem lenne balkáni.
Bocs a késői reagálásért, de otthon nincs internetem, én meg egész héten otthon feküdtem tüdőgyulladással. Nagy élmény volt mondhatom.
Szóval örülnék, ha ki tudnál segíteni olcsó apartman ügyben telefonszámmal.
Köszi
Boni1, nem sokkal drágábbak az élelmiszerek, (van, ami ugyanannyi, mint itthon)- persze attól függ, mit veszel pontosan. Erről azok tudnának jobban mesélni, akik főztek kint.
Mobilt vigyetek, van térerő (bár a pannonos telefonomnál néha nem volt, de a párom westelesén folyamatosan volt). Gyakran küldtünk sms-eket haza...