A napokban volt itt szó a leanderek szinének elnevezéséről. Elvileg ezek standardizált fajtanevek. Az alábbi cim talán segít mindenkinek, akit érdekel, egy-egy szin/árnyalat azonositásában (képpel, német leirással): http://www.floramediterranea.de/contentserv/www.flora-mediterranea.de/index.php?StoryID=1969 Külön figyelmet érdemelnek a 'Petit' kezdetü nevek, amelyek a kisvirágú fajtákat jelölik. (Valaki nemrég tett fel egy kisvirágúról képet.) Ugyanezen a néven szerepelnek olasz oldalon is, de csak felsorolásszerüen külön gyüjtve a szimplákat és nem szimplákat. Persze, egyik felsorolás sem teljes, csak közös részei vannak. Még néhány érdekesség: - a magok ősszel érnek, télen potyognak ki és külön hőkezelés nélkül azonnal vethetők. (21 fok kell a vetéshez). - a szaporítás általános módja a magvetés, mert elég hűen megtartja az anyanövény jellegét, csak igen kis százalék lesz eltérő, - május-júniusban célszerű zölddugványról, július-augusztusban félfás dugványról szaporitani, - a reprodukálás még történhet 'mikroszaporítás'-sal, ennek eredményeként szinte teljesen egyforma, kompakt növények keletkeznek. - elvirágzás után a bugák eltávolítását javasolja, ezzel elősegítve a növény vegetatív fejlődését, - az optimális műtrágya összetétele: 1:2:1 Még van valamennyi anyag a betegségekről, kártevőkről, de azt majd máskor, ha egyáltalán érdekel valakit.
Bocsánat hogy ilyen késve válaszolok, tényleg 24, és a még gyökereztetés alatt állókat nem is számoltam hozzá :) Szívesen küldök a bokrosokból, a növendékek még nem metszhetők. Én annak idején a lelkemet is eladtam volna egy bordóért vagí pirosért, megértek mindenkit aki ácsingózik egy bizonyos szín után :DDD
Jelenleg költözés forog fenn nálunk, (nem (csak) a leanderek száma miatt), ezért ritkán jutok hozzá a géphez. Néhány új kép:
Én addig úgy tudtam, hogy a klorofill képzéséhez kell a fény...
Az meg a zöld szint adja.
Egyéb variegeta növényeknél azt az ajánlást olvastam, hogy az "elfajzott " hajtásokat vágjuk le............, mert visszafajul valamelyik egyedre, amiből létrehozták.
Minden nap újdonsággal leptek meg és rá kell jönnöm, hogy sok mindent nem láttam és tapasztaltam még.
Ez a foltos levelű nagyon tetszik, bevallom még soha nem hallottam róla és nem is láttam ilyent.
Ebből is létezik több szín és árnyalat?
Ma is nagyon szép leander képek lettek feltéve, csak gratulálni tudok hozzájuk!
Le is kopogom, de nálam még a sárga levéltetün kívül semmi nem támadta meg a leandereimet. Igaz szívósak voltak, 2-szer kellett permetezni mire hajlandóak voltak megszünni.
Az eső kiadós volt nálunk, de a szél mégjobban sajnos, még most is fúj, pedig már befejezhetné igazán. Szegény virágok már tegnapóta tornáznak, még izomlázuk lesz.
Bocsi Krampuszka, hogy nem tudtam mindjárt jelezni, hogy a csomag sikeresen megérkezett. Kissé zürös a hetem. Csak a "Horvát pirit" viselte meg az utazás (ők egy kicsit kókadtak) a többiek szépen túlélték a kalandot. Mégegyszer nagyon köszönöm őket :)))))
Féltő gonddal nevelgetek egy foltos levelű (zöld/sárga) pédányt, aminek az egyik ága, és azon minden hajtása világos sárga, mintha albino lenne. Sajna nincs masinám a fényképezéshez, de hátha van köztetek, aki találkozott már a jelenséggel. Ezen a fakó oldalon az alsó levelek elszáradófélben vannak, de a felsők épek, erősek, és elég jól mutat az egész növény a többi hagyományos zöldlevelű közt.
Ha valaki találkozott hasonló leanderrel, vagy van foltos levelűje, kérem jelezze. Kiváncsi lennék, hogy ezek kívánnak-e a többitől eltérő gondozást.