Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Lemosó majd virágzás előtt talajmunka esetleg komposzt bedolgozása ha olyan a talaj már lehet csinálni metszést is virágzás előtt . ( némi NPK -t is adhatsz a fáknak meghálálják )
2018-ban egy hónappal előbb volt ilyen állapotban , igaz akkor sem az volt a baj hanem a márciusi -20 . Ha jó az előrejelzés és a február második fele nappali 10 -12 és éjszaka 0 - 5 körül megy át akkor szépen elhúzódik ez az állapot így még -10 -15 öt bírnak fajtától függően , bár remélem ha eddig nem volt ilyen hideg akkor ezután sem lesz .
na ez a Mayaés ez a Holly....nekem is pont ez a gondom, hogy mennyire bírná nálunk , őszintén szólva...tudod hogy én szeretek mindig új fajtákat kipróbálni, de az észszerűség határán mozogva...nem tudom érdemes-e olyan kajszit kiültetnem, amin 10 évente lenne pár szem...a helyszűke miatt meggondolandó mit ültetek.
Jó a mustár is pl , gyorsan nő némi fonálféreg űző hatása is van, én olajretekkel is probálkozok ...az kicsit olcsóbb, mint a daikon retek...és sztem ez sem rossz....gazelnyomó hatásuk is van, aztán ha éppen nincs rá szükség le lehet zúzni, bedolgozni...azért mégse gaz :)
Jól néz ki,teljesen rendben van.A gyökérmaradványok eltávolítása után egy tárcsázás és már telepíthető is a terület.Tervben van a terület bekerítése is?
Nézegettem magkeverékeket meg hogy hogyan és miért .... lehetséges hogy nyáron az elművelést követően majd kitalálunk valamit ez a talajművelő retek szimpatikus .
Gondoltam , hogy szórok valami magkeveréket de egyelőre nem akarjuk elművelni várunk vele had szellőzzön , majd nyár elején gondoltuk eldolgozni akkor meg már nem hiszem , hogy a vetéssel fogunk foglalkozni .... tehát úgy néz ki nem fogunk zöldtrágyázni . ....... de ha valaki meggyőz hogy az mennyire szuper akkor majd meglátjuk . ( nézegettem magkeverékeket meg már kelve is hogy milyen a hatásuk .... )
Azt hittem hogy valahol fedett helyen .... hogy ennyire előre vannak már . Ma jártam egy ismerősömnél neki Banzai fajtája van hát az is rendesen meg van indulva még jobban mint a Sweetred . Nem tudom ezek a nagyon -nagyon korai fajták előtt érőknek mekkora esélyük van a mi klímánkon ??? A régiben volt az Armking nevezető nektarin ami annyira nem is volt korai kicsivel a Springcrest után érett de annak is ilyen nagyon rövid nyugalmi ideje volt ( kb az is 300 órás volt ) ... na az gyakrabban elfagyott mint a kajszik és nem csak a virág hanem a lombrügyek is . Persze érdekességnek jó és akár be is jöhet .
A PB gázzal az a baj , hogy ledermed ha hirtelen jön ki a palackból . Létezik nem ledermedős ( propán ) gázpalack is de annak rendkívül macerás a beszerzése ha nem kell akkor a tárolása ha félig marad a palack akkor mit csinálsz vele ... stb . A lengyelek csináltak gázolajos gépet is az szerintem sokkal jobb megoldás a fűtőanyag nem drágább ( most pl olcsóbb ) bármikor beszerezhető nem dermed és ha esetleg marad bele lehet tankolni a traktorba , autóba . De szerintem a legjobb ez a vegyes tüzelős .
Nem nálam, Demeter Paliék telepítenek 70ha szőlőt Szücsiben. Van aki most kerül sorra-annak őszre teljesen oké a föld. Nálam szeptemberben voltak, akkortájt van több idejük általában. Azok a szántások tavaszra szinte egy soron elművelhetők. Utóhántója van az ekének- így nem húzza el a traktort. Bár ez 350 lovas gép úgyhogy bírja- ahol az sz-100 csak hörög. Annak a lánctalpasnak 2fejes vontatott Tigar ekéje volt ezt nagyon tatásan bírta, max 60cm-re fordított
Micsoda szerzeményeid vannak . Hol tárolod őket hogy már bimbósodnak ???
Ránéztem ezekre a fajtákra a Maya -nak a 300 óra nyugalmi időszaka nem tűnik túl soknak viszont az érésideje jó akár be lehet hozni az eper elé is : ) .
Ma kicsit nezelodtem, a tavasszal ultetendo oltvanyimat kukkeroltam...a Maya cot piros bimbos, nem tudom ki fogom e ezeket ultetni, a Holly cot se sokkal van lemaradva...a tobbi még nyugis.