Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Befőttnek már mi se nagyon rakjuk el. A "Napoleoni Ropogós" fajta fagyasztva nem annyira puhul el, mint a többi. A kiolvaszott fagyasztva tárolt mustba tesszük a mirelit cseresznyét tálalás előtt. Evőkanállal esszük kompótos tálkából. (Egyik se lát semmi tartósító szert! Na megyek is egészen megkívántam!)
Én meg veszegetem elő a fagyasztott meggyet a mélyhűtőből, összekeverem házilag készített natúr joghurttal, egy kis édesítőszer bele és nyami:) Magasan veri a bolti agyoncukrozott, aromákkal, tartósítószerrel és színezékkel teli vackokat. Ja és még tele van vitaminnal is és negyedébe kerül, mint a bolti.
Ja, de hülye vagyok, eszembe jutott, itthon a pincében láttam az én cserkó befőttemet aminek úgy kiázott a szine hogy mikor megláttam, rögtön a fórum jutott eszembe, mert emlékeztem hogy kereste valaki. :-)))
Nem óriási de nem is apró. Kb. akkora mint 3 kólás kupak egymáson. Az íze nincs annyira a fejemben mert csak pár szemet ettem róla. Majd megkérdezem anyósomékat.
Sárga cseresznyét is láttam mostanában valahol, csak nem emlékszem hol. Na nem élőbe, valami ujságban.
Kár, hogy nincs mellette egy pénzdarab, hogy megítélhessem, hogy mekkora. De a többivel együtt majd küldj ebből is. Édes, rostos? (Ezek a képek a 'szilva' fórumra illenének.)
Édes sárga, nagyonsárga cseresznyét is keresett valaki. Nekem is kellene. Ami van az pirosas az egyik oldalán. (Tudom a tied is.)
Az orosz videón a színe alapján vörösszilva lehet.
Ilyesmi sárga szilva van szüleim szomszédjának. Gyökérsarjról terjed nála, egy visszaszáradt oltvány alól tört ki az öregnek, valószínűleg ez a Sárga besztercei nevű alanyfajta.
A férjem hozta haza, 3-szor fordult. Kb. 1 km-ről hozta, az oda-vissza összesen 6km. Pár száz ft-nyi benzin, nem sok. Ami jelentősebb, az a fáradtság. Egy délelőtt alatt 3-szor felhányni majd lepakolni a trágyát. Sajgott a derekunk, de bő 3 rongyért lett 60 mázsa gyönyörű félérett trágya.
Megkértem egy fórumos ismerőst, aki volt olyan kedves, és lefordította a lényeget.
Úgy, ahogy tippeltük: a rügyek fölött kell megsérteni az ágat, hogy az ág bokrosodjon. Áganként max. 10 karmolás. (Én mondjuk azt gondoltam volna, hogy ettől még nem fog kihajtani a szem, csak a mélyebb vágás hozna eredményt, a háncs megsértése kevés. De hát úgy látszik, tudja, mit beszél.)
A szilvánál meg a végén, mikor lehajlítja egy felső ágát: az ágat le kell kötözni, nem baj, ha ívelten, mert ha az ív teteje kihajt, a visszahajló részt le lehet vágni. Így szélesedik a fa. (Ezt - kötözés nélkül - szoktam alkalmazni. Simán csak hosszúra hagyom a vesszőt, ami a saját súlyától lehajlik, akkor már csak le kell metszeni a felesleges részeket a következő tavasszal.)
Nekünk volt régesrégen egy sárgaszilva fánk, de nagyon kis érvénytelen és kényes volt. Nem mirabolan, és nem ringló volt az tuti. Hamar kipusztult, növényvédelem híján.
naná. itt felénk 60 mázsát 20000Ft-ért hoznak helybe. nem tudom, a szállításra mennyit költöttetek, de mindegy is. Lassan örülni kell, ha tud szerezni az ember egyáltalán.
Flanellhez hasonlóan, én is így gondolom, hogy a kéreg megsértése alatti rügyekből a fa ágat nevel, hiszen érzékeli a sérülést, így életbe lép a létfenntartó mechanizmusa. A cseresznyére is jellemző az, mint a növények többségére, hogy a felső rügyeiből hozznak inkább hajtást, és ezzel a művelettel ebbe avatkoznak bele. Tekintve, hogy a sudárt eleve kivágták, így indokoltabb egy viszonylag sűrűbb állományú korona kialakítása. Egyébklént ez számomra is új dolog, mert sosem láttam még, de mindenképp hatásos lehet.
Segítenétek kiszámolni, hogy a 2 méter széles, 3 méter hosszú és 40 centi magas utánfutóban színültig rakva durván hány mázsa trágya fér el? Nem vagyok jó matekból...
Tyűű, elhiszem akkor, hogy eleged volt. Nekem élnek rokonaim Kanadában, voltam is kinn náluk, és elmondhatatlan az a nyugalom, ami ott van. Nem az anyagi javakat irigylem tőlük, hanem azt a nyugalmat, békét, ami körülveszi az embert akár az utakon, akárhol, és a megélhetés se drágább igazán.
Jól hangzik, de nekem a trágyára, vetőmagra és permetszerekre is alig van pénzem. Bőven elég nekem a saját kertem, ami a házat és melléképületet leszámítva olyan 500 nm-es. Ezt is alig győzöm erővel, idővel és anyagilag.