Rappaiék amikor kiállitásra jönnek már 3-4000 ft-ért is szoktak kisebb de virágzoképes töveket árulni.Most lesznek a Hortuson,oktoberben a Kertészeti Egyetemen,de hogy lesz-e náluk,nem tudom.
A magja valoban nehezen kel,ugy 70%-os a kelési arány,sokáig elfekszik,és lassan nö.A többi hasonlo,mint amit Évi irt.Nekem két tövem is van,de még egyik sem virágzott soha.Egy citromsárga virágut tavaly vetettem 3 magbol egy kellt ki
Bizony erre gondoltam ! Ez valami gyönyörűséges:-)
Én az érdi Fitolandban láttam egy hatalmas példányt, abba szerettem bele, de 15 e ft. volt....így arra gondoltam, hogy egy kisebbel is beérném, csak nem tudtam mennyire kényes.....
Köszi az infót, reméljük anyukádé hamarosan nagylánnyá válik és virágzik majd:-)))
Strelitziának hívják. Sajnos, a képen látható növény nem az enyém, a szegedi Füvészkertben található. Magról már próbáltam szaporítani, de nem sikerült. Utána olvastam, hogy van, mikor a mag akár három évig is elfekhet. Hát az enyémek biztosan ilyenek voltak. Így egy kertészetben vettem egy fiatal kis tövet, melyet anyukámnak ajándékoztam. Kb. 3 éves. Elméletileg már elég idős ahhoz, hogy virágot hozzon, de még nem volt neki. Ahhoz, hogy virágozzon, nyáron meleg, párás levegőt igényel. Télen lehet hűvös helyen teleltetni, de a biztosabb virágzás érdekében inkább 16-18 fokos helységben érdemes.
De biztosan a többiek is adnak majd tanácsot, hátha náluk van már virágzó példány.
A jövőhét (hétfőtől szerdáig a legjobb) nekem is jó, meg az örs vezér is, bár a hat óra kicsit késő már. Ha mégis 6 órát tudsz a Cucurbiával megbeszélni, akkor majd én átveszem utána a cucurbiától a nekem szánt növényt.
Most nincs túl sok növény, ha esetleg kell egy nagyobb ananászom van, kis télálló banánok, van még eukaliptusz (bár ezt az utolsót már másnak is igértem, csak még nem tiszta hogy kell e neki).
Valoban fura mert lassan növö fajta nekem is a tavaszi vetés csak 15 centis,és a 3 éves tövem is csak 30-40-es.Amikor Teneriféröl hoztam termést az ki sem kellt,sokak szerint nagyon elhuzodik a csirázása,és igaz még senkinél sem láttam virágozni,csak eredeti élőhelyén,de ott gyönyörü volt.
Az Artobotrys magom sem kellt ki tavasszal,de abbol lehet majd tövet probálok venni mert valahol most láttam a neten,csak vissza kéne emlékeznem,hogy hol.
Nekem az este hat a füvészkertre már kicsit késő,de ha az Örs vezér térre el tudsz jönni,akkor az nekem még este 6 kor is jo lenne,elvileg bármelyik nap.
Általában 6-ra érek a városba, a legkényelmesebb a Fűvészkert közelében lenne, de ha Neked nem jó, tulajdonképpen bárhová elmegyek. (Oh, egy új gazért bármire képes vagyok :-)) )
Canangát nem adom fel, tavasszal rendelek megint hátha, most sikerül. (Esetleg Artabotrys hexapetalussal együtt.)
András
UI.: Delonixról nem gondoltam volna, hogy ennyire nő. Februrban vetettem, és már akkora, mint én. Egy holland barátom állította, hogy neki évekig volt, de soha nem virágzott, internetes források szerint kb 10 év mire virágzik magról. (Na ezt valószínű nem fogom látni. :-)) )
Ok,akkor félretettem,nekem a jövö hét jo,csak attol függ te mikor érsz rá,mert ugy mondok majd lehetöségeket.
Cananga odoratam,kényes egy valami az tuti.két éve kikelt tizböl egy, de 2 levél után elpusztult,idén két cégtöl is rendeltem magokat de 20 darabbol csak egy kelt ki,most az még kicsi alig 5 centis,igaz 3 levélkéje nött tavasz ota.
semmi különöset nem tettem vele,de télen nem birja a hüvöset,meg a nyirkosságot.
Delonixet tavasszal vetettem még nem nagyok 10 centisek.egyet már adtam Rappainak,meg Benének,meg a szegedi meg a pesti füvészkertbe,de még most is keleget,igy aztán most van belőle vagy 4-5 tövem.
Gyönyörű a Vandád,van belőle csere anyag? Azt a bizonyos fénycsövet hol sikerült beszerezni és milyen gyártmány?Nézz át hozzánk a "hibiscus" topikba is,érdemes!:) Vasárnap kinézek a Hortus Hungarikusra- szigetszentmiklósi virágkiállítás- kint leszel?
Megvan mindkettő Muricata. :-)) Esetleg jövő héten vmikor meg is ejthetnénk a cserét, most hét végén vidéken vagyok.
A caesalpiniával kissé elkedvetlenítettél. Pedig milyen könnyen csírázott. Igen megnéztem a gyökerét, életjelet nem sokat találtam rajta. :-(( Na mindegy, ha ennyi lesz az össz veszteségem, akkor nagyon jó évet zárok.
Ha nem baj akkor egy Bixát, és Eugenia victorianát kérnék.
Valamikor régen írtad, ha jól emlékszem, hogy csíráztattál Cananga odoratát, az én rendelésemből mind bedöglött. Tettél vele valami különöset, vagy a kapott magjaim lehettek régiek? (Amit találtam róla aszerint nagyon rosszul csírázik, és akkor is csak a friss mag.)
András
UI: A delonix is jó lenne, de amit februárban vetettem az is már 1,8m-es. Hova teszem télre? (Mélyen át tudom érezni Gáborka problémáját :-)) ) Esetleg már sikerült virágzásra is bírnod?
De ez ugy nez ki kenyes, eleg fagyerzekeny. Ez az alapfaj, nem igazan aruljak, ezert probalok ra vigyazni.:) Es nem dugvanyt akarok nyerni, hanem a hosszu agakat lemetszeni, mielott a ho teszi meg.:)
azokban általában gyárilag van valamilyen gombaellenes szer ugy tudom,de szerintem kérdezd majd meg a boltban ahol veszed,mert sajna nekem nincs ilyenem.
Attol meg erthetnel hozza.:) Na, akkor ugy kerdezem: a friss seb miatt /vekony agakrol van szo/ megtamadhatja vmi fertozes a tel folyaman? Gomba, stb? Takarni fogom... Sebkezelom nincs.