Keresés

Részletes keresés

Zoli1949 Creative Commons License 2020.01.16 0 0 4482

Szervusztok Urak!

Bekapcsolódok én is a távjavításba. Hóeke kérdés: Tudok adni, de a felrakásához a szegecselt ütközőket ki kell venni. Ez viszont az ütközőkön visszafordíthatatlan nyomot hagy. Három féle módon lehet ezt megtenni :

- a legdúrvább: fogóval megfogod az ütközőt és addig mozgatod és feszegeted, ameddig ki nem jön az alvázból. Előnye, hogy nem sérül meg az ütköző,  így a szegecselt rész enyhe körbereszelése után vissza lehet szegecselni. Hátránya, hogy utána egyengetheted az alvázat. Ezt csak az eleve roncs alvázak esetén szoktam alkalmazni az ütközők kinyerésére.

- a kiméletesebb : kis átmérőjű csigafúróval belefúrsz az ütköző szegecselt végébe, majd nagyobb átmérőjű fúróval szétfútod a szegecset. Előnye nem sérül meg az alváz. Hátránya, hogy az ütközőbe M3 menetet kell fúrni, hogy egy rövid M3 csavar segítségével vissza lehessen szerelni az alvázba.

- bonyolultabb: kis modellező köszörűvel az ütköző szegecselt részét leköszörülöd. A további teendők, mint az előzőnél.

Én ezt a megoldást szoktam alkalmazni, igaz minden szerszámom megvan hozzá.

Mindez elkerülhető egy hibátlan alvázzal beszerzésével. Ez utóbbiban is tudok segíteni, mert van eladó. 

Izzók és egyenirányító blokkok beszerzése : a TME -web árúháztól szoktam rendelni, természetesen egyszerre többet.

Izzők: 18V 3,5 W  egyenirányító blokkok legalább 50V  10A 

A Conrad web árúháztól beszerezni  egy kicsit macerásabb, mert az eddigi  tapasztalatom szerin elég rugalmatlan társaság.

Üdv: Zoli

Előzmény: ZésZoli (4478)
ZésZoli Creative Commons License 2020.01.16 -1 0 4481

-azt mondod, a közkerekeket se olajozzam? Zsírozáshoz viszont tényleg le kéne húzni a kerekeket. :-/

Előzmény: Cavill (4480)
Cavill Creative Commons License 2020.01.16 0 0 4480

Szia Zoli,

alapvetően csak a nagyon gyorsan forgó részeket szabad olajozni, mint a motortengely-csapágy. A többi résznek fontosabb, hogy tiszta legyen, s max. egy igen-igen finom zsírréteget kell felvinni. Az nem fog szétfolyni, szétkenődni.

Üdv! S.

Előzmény: ZésZoli (4479)
ZésZoli Creative Commons License 2020.01.16 -1 0 4479

Olajozás kérdés:

Van valami jótanács előre olajjal kapcsolatban? Eddig Fleischmann finom modellvasút olajat használtam, de nagyon elmászik, szétfolyik. Itt ugye nincsenek csapágycsészék, amik összetartanák az olajat, csak sima furatok a lemezben. Tudnátok ajánlani vlami olajat, ami nem mászik szét? Esetleg valami keveréket? 

Főleg a keréktengelynél zavar, ugyanis rendszerint szétfolyik a kerék peremére előbb-utóbb.

Üdv. Zoli

ZésZoli Creative Commons License 2020.01.16 -1 0 4478

Köszi Gyurka!  szétszedési lépéseknek később még hasznát veszem.

Igen. Már illett átjönni ide. 

Mivel nincs itthon pákám, vettem egy nagy levegőt, és kihajlítottam a füleket. Így szedtem szét egyelőre részlegesen a mozdonyt (Előre mozdony, aki most csatlakozik be). Szintén páka híjján most csak a hozzáférhető részeken jól kitakarítottam sebbenzinnel. 

Rögtön két kérdés:

Ez a pályakotró így jól van meghajlítva? Szegény nagyon alá volt nyomorítva a főkeretnek és a fele le is esett. Így állítottam helyre, de nem tudom, hogy kell-e bele ez a hajlítás a felfogatáson, vagy csak meggyűrődött.

A másik, hogy összerakás után az alábbi kefeszikrázás látható:

Fotón nem jön át jól, de eléggé szikrázik. Ez még tolerálható, vagy megeszi a keféket?

Irányváltó kiváltása:

Arra gondoltam, hogy kiveszem az egész hóbelevancot és az állórész tekercs elé teszek egy Graetz hidat. Ekkor ugye már egyenáram táplálás esetén polaritásváltással változtatni fogja a menetirányt. Azt nem tudom még, hogy sorosan, vagy párhuzamosan kössem a forgórésszel? Ha emlékeim nem csalnak, akkor soros kapcsolás esetén lesz nagyobb az indítónyomaték, ugye?

Erős izzó hiányban vagyok. Melyik fajta izzót javasoljátok? Van valami bevált, amit lehet is kapni? 

Valakinek nincs egy eladó pályakotrója? Egyébiránt gyártanom kell másikat.

Bocs a hosszú posztért. Minden tanácsot szívesen veszek.

Üdv. Zoli

Előzmény: jgyurka (4477)
jgyurka Creative Commons License 2020.01.16 0 0 4477

Szia ZésZoli!

Az irányváltót sem kell piszkálni ahhoz, hogy kiszedd, illetve szétnyisd a hajtást. Az irányváltó tényleg gyenge pontja a rendszernek, de nincs szükség arra, hogy az ember szétszedje/átváltsa, ha egyik irányba szépen megy a mozdony. Én, ha egy Előrét szétszednék, így csinálnám:

- Tető lepattint
- a lámpához menő vezetékek leforraszt
- szénkefekupakok leszed
- szénkefék, rugók kiszed
- a hajtást bent tartó 4 csavar kiteker
- hajtás kiemelése a keretből

Már ezen a ponton elég jól hozzáférhetővé válik a kommutátor, illetve a vezetékezés, csapágyazás, ezzel már rendbe lehet tenni a mozdonyt. De ha valaki maximalista, akkor

- a nem fogaskerekes oldalon a két kerék lehúz (párhuzamosan húzva, nem feszegetve, mert eltörik a műanyag kerék mag)

- két csavar, ami az irányváltót rögzíti, kiteker

- két-két csavar, ami a kerék érintkezőket rögzíti, kiteker

- két csavar, ami az oldallemezeket összefogja kicsavar

- érzéssel szétveszíteni a 3 részből összeillesztett keretet

- 4 csavar, ami az állórészt tartja kiteker

Ezen a ponton már atomjaiban hever a mozdony, és patyolatra lehet alkatrészenként suvickolni. Az irányváltóval, ha megy a mozdony nem érdemes bajlódni, ha javítást igényelne, érdemes inkább cserélni, mert kegyetlenül el tudnak öregedni. Ha menthetetlen, és nincs cseredarab, akkor csak át kell kötni, úgysem irányváltja az ember.

Üdv, gyurka

karikaV43 Creative Commons License 2020.01.15 0 0 4476

Ön fordult nyilvánossághoz egy vélelmezett dolog miatt. Ez nem az ön tárgya. Közös kiállítás valóban volt,ahonnan a gyűjteményem ön eltüntette és a mai napig nem adta vissza. A gyűjtemény értek cca. 1millió forint szóval,ha ez a játék az öné is volna akkor sem tudná csak az egy huszadát fedezni annak amivel tartozik. Azt meg ne az én problémám legyen,hogy öntől miképpen kerül az én gyűjteményem harmadik személyhez,mivel azt nem én ruháztam át. Rendőrségi tétel az 1millió forint amivel tartozik. A személyem lejáratását meg lesz szíves abba hagyni különben kénytelen leszek beperelni.

Előzmény: tybycsoky1 (4473)
mozgópostás Creative Commons License 2020.01.15 0 0 4475

...meg a pogány butaság is, már ami a "turáni átkot" illeti.

Előzmény: nohabrok (4474)
nohabrok Creative Commons License 2020.01.15 0 0 4474

Ezt az oldalt is elérte a magyar átok.

tybycsoky1 Creative Commons License 2020.01.15 0 0 4473

Ez már rendőrségi tétel! Ez az én vasutam, amit én hagytam ott egy közös kiállításunkon. Nem szeretném a nyilvánosság előtt folytatni, mert senkire nem tartozik. Pláne a csúsztatás, hogy "nálam" vannak modellek... Nekem erről rendőrségi papírom van és ezt jól tudod. A képen szereplő tárgy eladása bűncselekmény mert az enyém.

Előzmény: karikaV43 (4472)
karikaV43 Creative Commons License 2020.01.15 0 0 4472

Mosolygó úr!

Jó lenne,ha a vádaskodást befejezné. Ez sosem volt a magáé.

Viszont ha már tulajdonnál tartunk a két és fél éve magánál lévő 1/43-as modelljeimet és a játékaimat vissza adhatná,

mert az viszont az én tulajdonom valóban.

Előzmény: tybycsoky1 (4471)
tybycsoky1 Creative Commons License 2020.01.14 0 1 4471

Kedves Sohajda úr! A meghírdetett vasút játék az én tulajdonom, amit naívul otthagytam egy közös kiállításunk alkalmával. Hogy az én tulajdonomat árulod a tudtom nélkül, az minden pofátlanságon túli...

Kérek mindenkit NEM érdeklődni rá!

Előzmény: karikaV43 (4465)
nixon61 Creative Commons License 2020.01.14 0 0 4470

Köszönöm, már rám írt a e-mail címemen.Üdvözlet.

Előzmény: Zoli1949 (4469)
Zoli1949 Creative Commons License 2020.01.13 0 0 4469

Nem elég, hogy félreérthetően fogalmaztam, de most látom, hogy a drótposta cím is rossz. A kukac után upcmail.hu van. Elnézéseteket kérem.

Előzmény: Zoli1949 (4468)
Zoli1949 Creative Commons License 2020.01.13 0 0 4468

Szia!

Valószínű, hogy félreérthetően fogalmaztam. Sínek, váltók és trafók eladók. Más alkatrésze nincs Sándornak. Sajnos az általad keresett dolgokat nehéz kifogni. Viszont figyelmedbe ajánlom a magyar és a német licitálós oldalakat. Ez utóbbi keresőbe beírod:  "ersatzteile spur 0 " és sok alkatrészt hoz ki. Természetesen nem jelenti, hogy azonnal találsz, de mindennapos nézegetés eredményt hozhat. Általában sok roncs dolog is szokott lenni és ezeket szét tudod donorként bontani. Én is így szoktam hosszasan vadászni, de előbb - utóbb lesz eredmény.

Üdv. Zoli

Előzmény: pg54 (4467)
pg54 Creative Commons License 2020.01.13 0 0 4467

Nekem Marklin vagy Tóth forgóvázkeretre lenne szükségem. Vajon az is lehet az említett úrnak?

Előzmény: Zoli1949 (4464)
nixon61 Creative Commons License 2020.01.12 0 0 4466

Köszönöm Drusza. Megpróbálok értekezni vele. Szép napot.

Előzmény: Zoli1949 (4464)
karikaV43 Creative Commons License 2020.01.11 -2 0 4465

Eladnám eme ritkaságot!
Ajánlatokat email-en kérek.

Zoli1949 Creative Commons License 2020.01.11 -1 0 4464

Szia!

Tudok egy forrást. Nincs ide regisztrálva, de olvassa az oldalt. Beszéltem vele és megadom az elérhetőségét:

plusz harminchat 70 277nyolcvannyolc13. és szabo_sandor kukac gmail.com. Lényeg, hogy a vezetéknév és a személynév közötti vonal a betűk aljánál van. Mindent találhatsz nála. Sok sikert.

Előzmény: nixon61 (4462)
Roglin7 Creative Commons License 2020.01.11 -1 0 4463

Sziasztok!

Eladóak az alábbi 0'-ás elektromos 2 és 3 sínes ill. magyar óraműves sínek, természetesen nem egyben, hanem típusonként, adott estben akár darabra is ha nem pont körívnyi van belőle:

Balról jobbra:

Pénzverdei (Pévé) íves (vas): 500Ft/db (11db)

Pénzverdei (Pévé) egyenes (vas): 500Ft/db (6db)

Görgőkészítő KTSz íves: 400Ft/db (15db) RITKA! Ha valakinek "Villám" (242-es áramvonalas gőzös) vagy "Óramúves kisvasút" (275-ös gőzös) mozdonya, készlete, van akkor pótlásnak célszerű megvenni!

Érdeklődni a: jatekvasut@gmail.com email címen tudtok.

Előzetes egyeztetés után Budapesten személyesen is átvehető.

Üdv: R.

nixon61 Creative Commons License 2020.01.11 0 0 4462

Jó napot Uraim!

Alumínium sínhez keresnék váltókat.

Ha esetleg volna valahol szívesen venném, ha jelezné. Roncs is érdekel.

Köszönöm előre is.

Fritz69 Creative Commons License 2020.01.10 -2 0 4461

Kedves Jenő!

Előre is köszönöm szépen, a gyors segítséget. Én is valami hasonlóra gondoltam, ha nem találok, akkor igénybe venném a segítségedet. E-mail címet már elmentettem

Előzmény: jenő1954 (4460)
jenő1954 Creative Commons License 2020.01.06 -2 0 4460

Kedves Frtz !

Kerekekben tudok neked segiteni darabszámot méreteket javasolt műszaki dolgokat írjál meg és esztergálok neked -Javasolt anyag a aluminium szigetelt kerekek.stb .Cimem. flodererjeno@gmail.com .

Üdvözlet: Jenő

Előzmény: Fritz69 (4459)
Fritz69 Creative Commons License 2020.01.05 -2 0 4459

Sziasztok!

Még új tag vagyok az oldalon. Először is Boldog Új Évet kívánok mindenkinek!

Lenne egy kérésem alkatrészügyben. Tudom hogy nem éppen pv-s dolog, de hátha tud nekem valaki segíteni. Kaptam egy kicsit leharcolt, régi, hiányos lemezvonatot, amit helyre szeretnék pofozni, és ehhez szeretnék pár alkatrészt venni.

Kellene egy-két darab marklin féle vonókapocs (kuplung), és pár db. vagonkerék esetleg tengely is.

Segítségeteket előre is köszönöm

tybycsoky1 Creative Commons License 2019.12.30 0 0 4458

Pro kamera, gimbal, jó operatőri munka és ütemérzék.

Előzmény: Törölt nick (4457)
Törölt nick Creative Commons License 2019.12.24 0 3 4457

Boldog Ünnepeket! 🎄
https://youtu.be/mNAia913J2c

pv-vonat Creative Commons License 2019.12.23 0 3 4456

Törölt nick Creative Commons License 2019.12.23 0 3 4455

Jelentem, Nálam elindult a készülődés. Holnap készítek majd egy mini videót is! ❄️🎅🎄🎁

pv-vonat Creative Commons License 2019.12.20 0 1 4454

Tóth szakértőket kérdeznék. Árult-e Tóth ilyen dobozban vonatokat?
(a doboz külön érkezett, én tettem bele a vagont a méret miatt)

pv-vonat Creative Commons License 2019.12.20 0 0 4453

Mivel a tetőket az évek során összevissza cserélhették minden variáció előkerülhet.
A szürke árnyalatai változóak a zöldé nem.
Az eredeti variációk "elvileg" így jönnek sorba.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!