Sziasztok! Mitől lehetnek ilyen sárgák a leanderemnek az alsó levelei. Bennem három lehetőség merült fel: 1. a csapvíz amivel locsoltam talán hideg volt neki, 2. a rhododendron tápot talán túladagoltam, 3. nincs kilyukasztva a műanyag edény alja és e miatt a fölösleges víz nem tud kifolyni.
Köszönöm mégegyszer, hogy lehetővé tetted a látogatást, a "felhozatal" pedig igazán lenyűgöző!!!:-))))))
Nem volt egyszerű odatalálnom (vidéki kislányként), a papír alapú GPS-em sokat segített, de a végén verbális segítséget is igénybe vettem. :-DDDDDDDDDDD
Kedves leanderkedvelő és barackfőző topictársaim! Mindenkinek hálásan köszönöm a recepteket, de ha megkérhetlek Benneteket, írjatok emilt, mert ez most már tarthatatlan, hogy a látogatók lassan tudathasadásos állapotba kerülnek. Szegényeknek fogalmuk sincs, hogy ez a leanderes, vagy a lekvárfőző topic. Mivel nagyon megtetszett ez az új hobbi, így nem hagyom abba, ezért várom a recepteket, de most már ne ide! És legutoljára egy OFF!
Szia rágica!Én nagyon sok lekvárt főzök minden évben,egy-egy alkalommal ált. 20 kg-ot,s szivesen küldök receptet.A megmosott,lecsurgatott,kimagozott sárgabarackot húsdarálón ledarálom,pontosan megmérem és folyamatos kavarás mellett felforralom.Zselésitőt használok/3:1,2:1 egyaránt megfelel/,de a zacskón feltüntetett 1,25 kg gyümölcs helyett én csak egy kiló gyümölcsre számolok egy zacskóval,s igy jó kemény lesz a lekvár,nem folyós.A cukrot összekeverem a zselésitővel és a forró gyümölcshöz keverem.Ha felforrt az egész azonnal leveszem,forrón üvegekbe töltöm/az üvegek alja egyharmadig forró vizben áll,hogy el ne repedjen/,ráteszem a csavarós tetőt és tiz percre fejre állitom.Ezután pokróc alatt hagyom kihűlni.
Nagyon köszönöm az ötleteket, és a felajánlásodat is, még nincs kizárva, hogy élek majd vele esetleg, habár az egyik fórumos olvtársunk ígéretében már szinte teljes mértékben kielégítette a vágyimat (leanderek tekintetében, természetesen! :D)
Szia! Én tudok egyet a 7-es út mellett. Ha a Bp. felől mész Érdnek, mielött elérnéd a 0-áshoz a lehajtót, van egy kis utca jobbra. A legelején van a kertészet, egyébként muskátli szokott kiírva lenni, de vannak leanderek is, Mostani árakat nem tudom, de azelött nem volt vészes a többi helyhez képest. Gyökereztetni valót kaphatsz tőlem is, Szoborpark környéke. Ja és itt a Camponához közel is van egy kertésznéni, biztos Neki is van.
Szívhezszóló levelet írtam neki, de nem reagált, RDL-nek sem válaszolt:-((( Nem is kérnénk a címét, akarata ellenére nem várhatnánk RDL-től, hogy megkeresse. Hát ennyi:-((((
Hoztam 1 tarkalevelűt, 1 szimpla sárgát, 1 hosszú szempillájú szimpa rózsaszínt (kb.60 cm-esek) ezeket ajándékba, magamat pedig megleptem egy pici virágú sötét rózsaszínnel. Ennék még a levelei is kisebbek. Mindegyik szép ,formás, egészséges. 4000 ft-ot fizettem.
Csak sajnos emiatt nem tudtam küldeni neki semmit, mert sem nekem, sem RDL-nek semmire nem reagált, a címét sem hagyta meg, pedig nagyon jó szívvel segítettünk volna mindketten.
Eléggé túlreagálta a dolgot, ha azért olvas minket, akkor tudja, hogy nagyon sajnáljuk és erősítse magát, mert ennél nagyobb "beszólásokat" is el kell néha viselnie a fórumozóknak.
Köszönöm a gyors választ. A bokor, amiről beszélünk tavaly ősszel "érkezett" hozzám, gyakorlatilag ki akarták dobni. Ahhoz képest gyönyörűen sikerült rendbe hozni, de sajnos korábban nem volt gondozva, így nagyon nyurga lett, a virágok úgy lehúzzák az ágakat, hogy szinte 90 fokban visszahajlanak.
Azt hiszem a hétvégén nekiesek, a virágok már amúgy is elég hervadtak, nem lesz túl nagy veszteség. Jól gondolom, hogy még van elég ideje a növénynek télig annyit fejlődni, hogy jövőre rendes időben virágozzanak a mostani metszés helyén fejlődő ágak? Amúgy kap tápot és kútvizet rendesen, úgyhogy annyi hajtás van rajta, hogy meg sem lehet számolni, pedig még egyetlen metszésre sem került sor.
No a szakavatottsággal vitatkoznék. Inkább bátornak nevezném magam. Nos semmi szakértelem nélkül, a véleményem. Én azt tapasztaltam, hogy a leander nagyon jó alany arra, hogy kezdő és nem kezdő kertészek kedvük és idejük szerint kiéljék különböző ambícióikat. Magyarul. Kis túlzással mindent elbír, túlél. Ha Te úgy gondolod, akár most is metszheted. Ha a forma miatt beáldozod a virágot, akkor jövőre már biztosan szép, virágos leandered lesz. De megpróbálhatod azt is, hogy csak fele ágat vágod vissza, a másik felét ősszel, vagy tavasszal. Így a kecske is jóllakik, és marad némi káposzta is. De ne sajnáld! Vágd vissza jól alaposan. Én általában mindig tavasszal, a teleltetés utáni kihordás után metszek. (Természetesen nem olyan totálist, mint az ősszel. Az egy kivételes eset volt.) A levágott ágak nagyon jól gyökereznek. (Inkább a vastagabb ágakkal próbálkozz! Akár hüvelykujjnyi is lehet.)
Érd környékén esetleg nem tudtok valami jó kis leander-lelőhelyet, kertészetet? Nem kívánhatom senkitől, hogy cserealap híjján küldjön nekem bármilyet is, szóval ha nem túl hajmeresztő az ára, vásárolnék... De hol? Van megbízható hely?
A Bricostore-ban néztem a minap, de annnyit már (Tőletek tanulva...) én is felismertem, hogy azokkal nem érdemes nagyon foglalkozni...