Nekem Villeneuve-ben is azt mondták, hogy lehetőleg béreljek garázst is, ill. hogy kerüljem a belvárost, mármint ne ott keressek lakást. Bár a kis lakások ált. ott vannak és persze garázs sincs...
Nekem beletartozik a vizdíj.Viszont az áram külön van.
Telefon. Ha a bérelt lakoshoz már tartozik szám,akkor már van is vonalad,csak a nevedre kell írni.Ha nincs,akkor felhivod a France Telecom-ot.Adataid megadása után pár napon bellül van vonalad.
TV. A legjobb megoldás szerintem a következő.Miután van vonalad,valamelyik szolgáltatót kiválasztod és tőlük megrendeled a csomagot.Ilyen pl:Orange,Free,Neuf,Numericable...A csomagukban van:tv(cégtől függő mennyiségü csatornával,kb100)+vezetékes telefon(cégtől függő orzságok vezetékesét ingyen hívhatod vele kb,40 ország,Magyarországot majdnem mindegyik biztosítja)+internet.
A lakásbérlésnél a vízdíj beleszámít a bérleti díjba (ha charges comprises)? Egyáltalán, a Magyarországihoz képest milyen rezsiköltségre lehet számítani? TV, telefonelőfizetés hogy működik?
Próbáltam a neten tájékozódni, és egy Troc nevű bolthálózatot találtam, mint "dépot-vente"-et, nekik sajnos Villeneuve-sur-Lot-ban nincs boltjuk, csak Agenben és Marmande-ban. Házhozszállítás létezik ilyen boltoknál, vagy mindenki oldja meg, ahogy tudja? Online vásárlási lehetőség van, ennél írják, hogy van livraison, de azt nem, hogy milyen feltételekkel.
Minden vàrosban? Hàt itt nem. Fr.o közepe tàja, ahol a hust ado marhàkat tenyésztik (Charolais). Nagyon nehéz itt hasznàlt, régi dolgokat venni. Evente egyszer van egy kirakat, amikor a lakosok àruljàk elavult, ocska tàrgyaikat. Sajnos én utàlok mindent, ami régi, legyen az hàz, butor..stb.
Ha arra találok melót akkor arra fogom tengetni napjaimat.:)
Szinte minden városban lehet találni "zacit".Ott mindent lehet venni.Bútorok,ágyak,étkészlet,müszaki cikkek és még régi szexlapokat is be lehet szerezni.:)Persze azért szerencse is kell,hogy a jobb minőségüre tegyél szert.
Decemberben megyek Franciaországba dolgozni, közelebbről Villeneuve-sur-Lot-ba (Lot-et-Garonne megye, Bordeaux és Toulouse közt nagyjából félúton), egyelőre egyedül, később a család is csatlakozik. Ahogy elnézem, közületek senki sem a délnyugati régióban tengeti napjait. Mindenesetre hasznosnak gondolom ezt a fórumot, időről-időre benézek majd ide.
Jelenleg lakáskeresés foglalkoztat leginkább, de a bútorozott (meublé) elég kevés
Tudtok olyan áruházat (áruházláncot), ahol viszonylag olcsón lehet bútort venni (nem baj, ha értékcsökkent vagy használt)? A cuisine équipée pontosan mit tartalmaz a hirdetésekben (hűtő, tűzhely beleértendő-e vagy sem?
Merci. Mert én ilyen ragaszkodos tipus vagyok. Nem is annyira a helyhez, mint inkàbb az emberekhez kötödöm. De az is igaz, hogy màr kicsi koromban is utàltam a falut. Pàrizsban jol éreztem magam, amig volt pénzem...hahaha! De Pàrizs szörnyü hely is tud lenni, ha az ember szegény. Esblyben több jobaràtra tettem szert, nem volt messze Pàrizstol, mindent meglehetett helyben talàlni, ennek ellenére egy békés kisvàros. Itt meg (Paray-le-Monial) nem ismerek senkit, nem szimpatizàlok a lakosokkal. S ha valamire szükség van, fél-egy oràkat kell kocsikàzni, hogy beszerezze az ember.
Milyen kàr, hogy én màr régen elköltöztem erre az "istenhàtamegetti helyre" Pàrizs környékéröl, pedig szivesen megôrizném a gyerekeiteket. 26 éve élek Fr.o-ban: hosszu-hosszu történet, sok joval és rosszal. (11 évig laktam Esblyben, az Eurodisney mellett - oda visszavàgyom..)
Most fedeztem föl ezt a topikot, àltalàban a FILOSZ-ban szoktam tàrsalogni.
nagyon off, elnézést is kérek, de fontos, mert talán az itt fórumozóknak is javíthat a közérzetén egy kis társkeresés meg móka. nekünk jött létre a www.datecafe.ie , ami a külföldön élő magyarok társ- és partnerkeresője. Franciaországban gondolom elég sokan vagytok, tehát ha van kedvetek rajtunk keresztül is érintkezni, örömmel várunk titeket
Párizstól 70km-re, Dreux-ben lakunk, ahol 2 és fél éves kisfiunkhoz keresünk magyarul és franciául is beszélő baby-sittert. Nagyon várjuk az érdeklődő emaileket!
Ha az áfa ottani megfelelőjére gondolsz akkor kétlem, mert EU-n belül azt nem lehet visszaigényelni (szerintem Angliában sem működik már). Kivéve természetesen ha EU-n kívülre viszed az árut.
Sziasztok!!!
Segítsetek!!
Augusztus 20án utazom Erasmussal Helsinkibe, de a kinti egyetem csak szept 1-től tud koleszt biztosítani.
Tehát 12 éjszakára nincs szállásom!!!
A hostelek tele vannak, ami szabad, nagyon nagyon drága nekem!!!
Ha tud valaki 2 személyre szállást, bármilyet, kiadó lakást vagy szobát olcsón, kéreem, írjon!!
Köszönettel: Ági