Engem is érdekelnének a gyökereztetés műhelytitkai.
Nekem hol sikerül, hol nem. Ha volt valami különleges fajtáról hajtásom, akkor soha. Az idén kivételesen eddig 2 hajtásom gyökerezett (jó sokára), de letettem vagy 20-at.
Nekem is elvirágzófélben van a rózsaszín virágúm (ez valami rózsavirágszerű hibrid lehet, nem tudom a pontos nevét, talán dupla rózsa?). Lehet, hogy a nagy melegben történt átültetés sem tetszett neki, mert dobálta fiatal bimbójait, de nem tehettem mást, mert most vásároltam, és teljesen benőtte a cserepét a gyökér. Egyébként amit múltkor kérdeztem, végülis Sanmitét vettem, az le is vitte az összes takácsatkát. A levélhullás is csak egyszerű növényhiszti lehetett, mert új helyre került.
Érdemes a virágzás után is visszametszenem (kb. 1 hétig lesz rajta még virág szerintem)? Hol? Viszonylag fiatal növény, négy olyan szára van, ami virágos. Mondjuk a felnyúló virágos rész és a fiatal levélhajtások között valahol félúton?
Némelyik igen, némelyik nem, max másodvirágoznak majd még. Én úgy tapasztaltam, hogy pld a szimpla lazacok és biz. rózsaszínek elég rövid idegi pompáznak, legalábbis a többihez képest. Ezért is szeretek többször metszeni, mert így nem párhuzamosan virágzik minden hajtás, hanem valamennyire folytatólagosan (de persze a biológiai órájukkal nem lehet kibabrálni).
Tébnyleg, én is most konstatáltam, hogy már vannak példányok (főleg szimplák), amelyek szinte terljesen elnyíltak, pedig még csak július első fele van. Itt a hátülütője, hoy idén minden olyan hamar jött. (Mondjuk, ha jó idő lesz, akkor idén lesz még egy komoly virágzás, tervern felül.)
Mindensetre ebből kifolyólag én már megkezdtem évi rendes nyárközepi mmetszésemet (persze módjával).
OFF: Én a pontos menetét nem tudom lekvárfőzésnek,hogy csinálja a mamám,de annyit 100%ig állítok, nem áll mellette órákat. Ő valami nagyon öreg könyv alapján tesz el mindent.Nem szokott semmi megromlani, és a színe is gyönyörű marad. Egy fontos van viszont.Ha vett tetőtök van, az jó. Ha viszont olyan, amit vettetek és léssel alányúltatok, hogy ki tudjátok nyitni, az már nem lesz jó, mert levegőt kaphat.