Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Ez csak az almára igaz, és ott is csak az M9-es alanyon lévő fákra.
Ezt nevezik csúsztatásnak, nem a koronaforma miatt veszti el a rentábilis termelést az ültetvény, hanem az alany nemesre gyakorolt öregedési aktivitása miatt. A csonthéjasok közt jelenleg nincs olyan alany, amely annyira gyorsan öregít, mint az M9-es az almánál. Nem véletlen fordul termőre 3 éves korába.
A Piramisról még nem is hallottam. Utánanéztem és érdekesnek tűnik! Bozsik gazda nagyon dícséri.
"Újdonság a Piramis nevű meggy, amely önmeddő, és nagyon meg kell keresni a porzó partnerét, amely elsősorban a cseresznyék közül kerülhet ki (Linda, Katalin, Kármen). Óriási gyümölcsei vannak, ha összekeverjük a vele együtt érő cseresznyékkel, akkor szinte alig lehet kiválogatni közülük. Az Érdi nagygyümölcsű meggy újra felkerült a Nemzeti Fajtajegyzékre. Ez is termékenyülési gondokkal küzd, de a termesztők egyszerűen csak úgy hívják, pénzes meggy, hiszen óriási méretű gyümölcsei eladják önmagukat. Ám a Piramis gyümölcsméretben még ezt is felülmúlja."
Az almában, körtében, cseresznyében tényleg minimális van, de ott a feketeribizli és egyéb C-vitamin bombák, mint pl. az eper, csipkebogyó, egres, josta, mifene. A déligyümölcsöket szándékosan nem említem, mert azok télen frissen kaphatóak, így nem kell fagyasztani őket.
Na, nálunk a fagyos krumpli is megy a kukába. Viszont az alföldi illegális szeszgyárak (a birkakarám alatt) ilyen fagyott krumplival működtek, amiben a keményítő cukorrá változott.
Almát, barackot, banánt, stb. én is aszaltam régebben, csak mindig beleesett a moly, aztán mikor kiégett az aszaló fűtőszála, úgy döntöttem, hogy nem is szeretem én ezeket az aszalt dolgokat.
Rumos meggyet is csak egyszer csináltunk, de olyan íze volt, mint mikor kierjed a rosszul lezárt üveg. Egy darabig nézegettük ferde szemmel, aztán beleöntöttük a vegyes cefrébe.
Na, azért házilag fagyasztva sem sok vitamin marad abban. (A gyorsfagyasztás az más.)
A fagyasztott gyümölcsöt az undorító utóíze miatt nálunk senki nem tudja megenni, így le is szoktunk a fagyasztásról. Elrakunk fejenként 60-80 üveg befőttet, azzal elvagyunk egy évig. :) 80-90 fokon hőkezeljük, nem főzzük, és semmilyen tartósítószert nem teszünk bele.
A 'finom'-ság ízlés kérdése. Van egy kis kesernyéssége,és akár mennyit eszik belőle az ember, nem émelyítő. Ja, és a cseresznyelégy és a madarak is azt hiszik, hogy még éretlen, mert nem piros, pedig már ehető.
Igen, ez az egyetlen hátulütője a fagyasztásnak: nem elég nagy a mélyhűtő... Pedig annyival jobb a fagyasztott gyümi, mint a befőtt. Szebb, színesebb, frissebb, jobb az állaga, az íze, több benne a vitamin...
A befőtt egy főtt, cukrozott, vízzel hígított trutyi. Még a színe se áll jól:)
Igértem a képeket, na itt láttam a sárga cseresznyét. :-))))
Kontroll sárgabarack és meggy. Mi is fagyasztunk ne a fagyasztó kapacitása véges. Gyümölcslevesbe, süteménybe, pudingba, megy a befőtt. Meg néha magába is.