persze, voltam a Fitolandban is, ha már ott jártam
tényleg nem volt rossz, nekem a terrakotta műanyagcserepek tetszettek legjobban, sokkal jobban néztek ki, mint azok, amiket általában látni szoktam
Szép ez a macskasztori, csak az értékes pálmaházi növényeket sajnálom. Nem hiszem, hogy mindegyik könnyen pótolható lenne, szerintem kár kockáztatni néhány kóbor macska miatt az épségüket.
Hamarosan megyek újra, csak legyen jobb idő. Mellette a Fitolandban nem voltál? Különleges és jó minőségi szobanövények voltak elfogadható áron.
senki sem hív sfnx-nek, az e-mail címemből kederül a nevem
a macskák helyét szerintem azoknak kellene megmagyarázni, akik bedobálták őket a kerítésen, a dolgozók megsajnálták, ivartalaníttaták, beadatták nekik az oltásokat és azóta is gondoskodnak róluk
a lefejezett pálmák a pálmaház középső részén vannak
molytetűvel nem találkoztam, nem is tudom milyen
a növényvásár úgy működött, hogy a potenciális vevők besétáltek a Viktóriaházzal egybefüggő épületbe, ahol éppen tartózkodott a pénztároson kívüli alkalmazott, elmondták neki, hogy vásárolni akarnak, aztán elvezette őket a hátsó üvegházhoz, kulccsal kinyitotta, aztán adott nekik 4 növényt + blokkfélét és a portánál fizettek
szerintem megéri ott vásárolni, óriási dézsában (min 50 literes) láttam banánt 6000 Ftért, elképzetem panellakásban, rögtön el is kezdtem félni, mi lesz, ha kinövi a belmagasságot :-)
Szia sfnx! (Téged hogy hívunk majd, ha 1x találkozunk?)
Nem találtam aranyosnak a fákat kaparó macskákat. Semmi bajom velük, de ott szerintem nagyon nincs helyük.
A nagy pálmákat, aminek csak törzse van, nem is láttam. Jó, hogy írtad, muszáj lesz újra elmennem és fölfelé is tekintgetni.:-)
A Viktóriaház nekem is nagyon tetszik, most is nyüzsgött a molytetű?
A növényvásárt is megnézted? Ott nem voltam.
szia taramiram most voltam a füvészkertben, aranyosak voltak a macskák, kettő dorombolt is nekem, közben az egyik egy növény törzsén élesítette a karmát
én is csak 2 dolgozót láttam a pénztárossal együtt, a növényházban tevékenykedővel beszélgettem is
a Viktóriaház most is nagyon bejött nekem (abban van nagy medence és a legmagasabb páratartalom)
a pálmaházban megint a belmagaságon gondolkodtam :-) volt 2 pálma, aminek nem volt teteje, csak törzse, kb 1,5 éve, amikor utoljára ott voltam, mondta az egyik ott dolgozó, hogy a királyálmát (ha jól emlékszem a nevére) ki kell vágni, úgy látszik, abból állt a kivágás, hogy levágták a koronáját, aztán volt még két pálma, aminek a felső levelei már jól visszahajlottak meg az egyik banán se volt már messze a tetőtől
Szia rferi újabb kérdések merültek fel a hidrokultulával kapcsolatban:
írtad, hogy a granulátum tetejétől lefelé vagy 5 centi mindig száraz legyen, mert kipárologtatja a vizet
tehát ekkora legyen a maximális vízállás?
hol álljon a gyökér?
úgy értem van a szár, aminek kb az alsó 1cm-én nő a gyökér, milyen távol legyen a szár vége a granulátum tetejétől?
az eddig olvasott leírásokból (hiába voltak képkkel illusztrálva) ez nem derült ki, csak selytelmesen odaírták, hogy állítsuk be a vízszintjelzőt eddig ebből derült ki legtöbb infó a gyökérrel kapcsolatban: "Szerencsésebb a vízben már meggyökereztetett részeket beültetni, hiszen ezek már működőképes gyökérzettel rendelkeznek. Ezek a növények jól tűrik az átmeneti kiszáradást egyébként már van a fikuszon kívül egy nyíllevelem és 2 szobafutókám, még élnek :-)
Sziasztok!
Láttam a TV-ben egy asztali díszt. Tulipánok voltak szorosan egymás mellett egy majdnem lapos tányéron. A hagymák el voltak takarva díszkövekkel. Vajon ezeket külön hajtathatták meg és utólag rakták így össze és összekötötték?
Csinált már valaki ilyet?
Húsvétra jó lenne. Aztán meg kiültetném a kertbe.
Nyomom az ágyat... És a laptopom is csak fél órája érkezett, úgyhogy vis major...
Engem is érdekel persze, talán csak a kaktuszok, krizantémok és őszirózsák hagynak hidegebben...
Tortoise: részemről mindenevő vagyok Budapestről, Tozatu Dél-Alföldről, de nyáron tudunk találkozni, amikor semmi sem lehetetlen.
Szobanövényből a különlegesek, kertiből minden, ami télálló és évelő, érdekel engem. A pálmák bökős változatai és a többi olyan növény, ami szúrni tud az nem. Most pl.Ardisiát és Medinillát keresek elfogadható áron. Ezt keresünknek is írhatom, ugye Tozatu?
Van valami ötleted?
Tozatu: írj egy mailt(tortoise@irj.hu)!
Milyen kertészetet kerestek, ami általános(egzotikus dísznövények) vagy céliránysos(pálma, banán termesztő)?
Az ország mely részén éltek?
Van valamilyen konkrét faj, amit kerestek?
Köszi a tippeket,de pont ez a baj,hogy nem tudok elmenni sehová,mert vidéki vagyok,ha megyünk is családilag nehéz akár félórát is kicsikarni,stb.Ha elárulod,merre van a kertész,egyszer ellógok a családtól.:)Taramiram,viszlek,jó?!:)
Köszi, az Oázist ismerem, nagyon jó és szép, csak az árak irtó magasak. A Fűvészkertben 2 hete voltam, a dolgozókat 2 ember képviselte, nagyon unatkozhatttak, mert együtt voltak, inkább bezárták azt az épületet, amelyikben éppen nem volt látogató. Próbáltam kérdezősködni, az egyik azt mondta, Ő nem tudja a neveket, különben meg amin van név, az is latin. Hozzá tartozik, hogy 3 látogatóval találkoztam összesen, macska viszont minden házban volt, és a növényeken élesítették a körmüket.
A fővárosban tudtommal nem működik pálmakertészet, ahol kiszolgálnának, által
nosságban az oázist tudnám ajánlani...
Tartási információkért szerintem fordulj a fővárosi füvészkerthez(elmész, ott szóbaelegyedsz a dolgozókkal...),pl. a pálmaház kertészeitől sok hasznos dolgot megtudhatsz és nem kizárt, hogy el tudnak küldeni olyan helyre, ahol növényt vagy magot is vásárolhatsz.
Nem tudsz Pest közeli kertészetet, ahol egyszerű növénybarátot is kiszolgálnak, ahol kedvezőbb áron lehet növényekhez jutni, és esetleg a gondozásban is tudnak tanácsot adni?
A képen látható cikász 80-110 év közötti(feltéve ha c. revulata (szélsőségek :az ekkora dioon edule 500-600év körüli, míg egy ekkora c. panzhihuanensis esetleg egy ausztrál cikász(az ottani fajok is elég gyorsan növekednek) jó tartás mellett kb.8-10 éves)).
A papagályvirág, 3-4 méteres korában is képes virágozni, dézsában a növekedése lelassul, különösen, ha belevágsz a gyökerébe átültetéskor... de akkor le kell mondanod a virágairól...
Mivel a tuja.hu -s cég csak forgalmazó, így szerintem jobban jártok, ha a termesztőhöz elmentek, beszéltek vele, több tanácsot tud adni.
Bár a fővárostól messzebb lakik (az általam ismert) ,mint komárom...s postán sem szállít...igaz az árai is jóval kedvezőbbek...