Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Köszönöm a válaszokat. A szobát jelenleg nem fűtöm, de így sincs hidegebb 16 foknál, a lépcsőházban sincs hidegebb. Megpróbálom eljuttatni valamelyik családi házas rokonhoz. Mára már eldobta a gyümölcsök nagy részét is. Sajnálnám nagyon ha tönkremenne úgyhogy valamit ki kell találnom.
A meleg teleltetéstől -kombinálva a kevés téli fénnyel-, legyengült.
Kumkvatot nem szabad semmiképp 20 fokon tartani, akkor inkább fűtetlen helyen akár kevés fagyban is, ha az alany bírja. Az eddigi téli időben szabadban is megmarad volna, hüvösben viszont öntözés nagyon ritkán és keveset.
Gyümölcsöt nem kell leszedni, viszont a hőfokot csökkenteni kéne, és az öntözést is csak a mindenképp szükségesre. Végső esetben mindenképp nagyon világos, fűtőtestől messsze kihúzza tavaszig.
A kumkvat kimondottan jól viseli a hűvös helyen teleltetést és rosszul a téli meleg helyet sok öntözéssel.
Nyáron hol tartottad? Mikor vitted be?
A mostani levélledobás és ágszáradás feltehetően a gyökér súlyos károsodásának jele, nincs egyensúlyban a növény párologtatása - ugye nincs párologtató felület - az öntözővíz mennyiségével és rohadnak a gyökerek. Nehezen fogja tavaszig kihúzni az adott körülmények között, sajnálom.
"Sajnos teleltetni nem tudom, a szobában kb. 18-19 fok van." - most szögletes leszek: ennek előbb, a beszerzés előtt kellett volna utána olvasni, és vagy gondoskodni valaki ismerősnél megfelelő teleltető helyről vagy lemondani a megvételéről.
Itt kicsit nagyobb az élet mint a citrus topicban ezért ide is beírnám a problémám, hátha tud valaki tanácsot adni.
Tavasszal vásárolt kumquat fácskám eddig jól viselte magát, a nyáron virágba is borult és megmaradt kb. 20 termése. Ezek szépen sárgulnak. Sajnos teleltetni nem tudom, a szobában kb. 18-19 fok van. Igyekszem nem nagyon fűteni, nem használjuk nagyon a szobát. Eddig nem is volt vele gond. Kb. két hete elkezdett leveleket dobálni (napi 1-2) gondoltam nem vészes. Mikor megvettem eldobta a lomb felét egy hónap alatt. Viszont most dec. 22-30 elszórta a lomb felét és egy két ág a végétől elszáradt. Gyümölcseire szépen vigyáz. Egyet sem dobott. Mi tévő legyek? Ez normális? Leszedjem a gyümölcsöket, hogy ne oda pumpálja a tápanyagot? Már szépen sárgulnak. Tavasz óta összessen két darab levelet hozott, most azoknak is lőttek. Szóval nem csak a régiekből dobál.
Talán a többi nem volt ennyire vészesen tetves. A korompenész nem csak a leveleken, hanem a fás részeken is jelen van. Esetleg ismét permetezni kellene - letakart földdel - egy enyhe napon a szabadban, és leszáradás után bevinni.
Arra vigyázz, most a levél nélküliekre még kevesebb öntözővíz kell, nem párologtat.
Az első fagyok előtt vettem be őket. 8-12 fok között, világos helyen vannak. Locsolni kb 3 hetente szoktam, a cserép szélénél. A növény tövére ilyenkor nem öntök Az a fura, hogy a többi /van még 4 db/megtartotta a leveleit, mig a mandarin is.
"Mit csinálhatok rosszul?!" - röviden azt mondanám, nem jól tartod őket, ha a múlt tavaszi lekopaszodás után szeptember felé kezdtek új leveleket hozni. Vegyél egy nagyítót, azzal láthatod a tetveket és egyéb kártevőket a fán, nem csak akkor, mikor már korompenész is kialakult. Biztosan nem a kenőszappanos lemosástól dobálja a leveleket, inkább legyengült a sok tetütől. Milyen hőmérsékleten tartod a fákat? Nedves a földjük?
December végére a teletetőbe bevitt 4 évszak citromfám teljesen felkopaszodott, ill 1 szál levél maradt rajta és két szép, beérett citrom.Nem tudom mi lett vele.Mikor behozztam, észrevettem, hogy egy-két lavélel valami fekete mázgás-ragacsos valami van. Akkor jó alaposan lepermeteztem a töbivel együtt ,de mivel csak nem akartak eltünni ill. még szaporodtak is.Kenőszappanos vizes vattával egyenként letöröltem a leveleket. Ez lehet a levéldobálás oka?Egyébként ugyanezt tapasztaltam egy évvel előbb az óriáscitromomnál és a thaiti limánál si Ugyanigy ledobálta a leveleit, egész nyáron csak a kopasz ágai voltak amelyek az óriáscitromnál félig vissza is száradtak.Aztán szeptember felé elkezdék hozzni a friss új leveleket,a lima már virágot is fejlesztett.Mit csinálhatok rosszul?!
Ősz végén amikor már az idő is kívánta akor be hoztam a lakásba a citromfámat ,természetesen egy nem fütöt szobába .
A szoba hőmérséklete így is 17.5 fok pedig ma is szellőztetem a locsolást csinyán végzem ne hogy bajt csináljak nem szeretném ha a gyökérzet tönkre menne ,de viszont locsolnom is kell mert vannak rajta gyümölcsök pontosabban 10 darab,és rengeteg virág lett rajta kb 2 hete kezdet el virágba borulni amit jobb szeretem volna ha tavasszal történik meg.
Kérdésem hogy ezek a virágok valahány százaléka meg köt megfog maradni ???Vagy nagy valószínűségél mind le rúgja, amit azért bánék mert jó lene ha már kora tavasszal lenének rajta kis zöld citromok mert akkor lehet hogy nyár közepe vagy végére be is érnének .
Kinek mi a véleménye locsolás szellőztetés és tápoldatozással kapcsolatba ??Még annyit hogy tavasztól őszig locsolgattam valami tescós tápoldatal vagyis ott vetem .
Semmi probléma. Teljesen igazad van. Akkor mikor megjöttek a növények azonnal megkérdeztem ültessem-e át őket. Akkor azt a választ kaptam, hogy ilyenkor már ne zargassam őket, de mindenképp figyeljek a locsolásra. Így tavaszig ebbe maradnak. A nyugalmi időszak közepén nem előnyös átültetni ha jól gondolom. Így marad a többszöri óvatos locsolás.
Ha valóban (és elhiszem, mert nekem is volt sokszor) tiszta tőzeges talajban van a citrusod, akkor elég problémás.
A tőzegnél nem működik a hébe-hóba (1-2 hetente ) öntözés. Beszárad 1-2 hét után, és utánna már nem sok értelme öntözni. A víz átfolyik rajta (mint a betonon), négy hónap alatt a gyökerek tuti kiszáradnak és jön a tavasz, de minek.
Én nem hagytam volna tiszta tőzegben, akár néhány hétre sem.
Talán (a tiszta tőzeges talaj esetén) egy módszer lehet, gyakrabban, nagyon kevés vizet adni. (hogy mi a kevés, azt Te látod).
Más megoldást nem látok, lényeg tiszta tőzegben nem praktikus hónapokra semmilyen növényt hagyni.
Köszönöm a mindent kimerítő válaszod! Most már ebben a tèmában is tisztábban látok. Megfogadom a tanácsod/tanácsaitokat. :) Nem èrtetlenkedni szerettem volna csak informálódni. (Ès igen olvastam vissza a topikot napokig nem csam kèrdeztem azonnal :) )
Igen, valóban írtam ilyet.Késő ősszel a szabadban tartott citrus bekerül a sokkal melegebb, fűtött, száraz szobába-hősokk-levélhullás a túlzott párologtatás csökkentése érdekében.
De ugyanez a következménye a gyökérzet megfázásának, pusztulásának is, mert ilyenkor a csökkent gyökérzet miatti korlátozott vízfelvétel miatt akar a citrus a relatíve sok(a gyökérzethez képest) levélzettől megszabadulni.
Ezért tartom én alapfeltételnek a citrusok szinte szárazon való teleltetését, ha nem tudunk üvegházi környezetet biztosítani számukra.Locsolni csak akkor, ha már kezdenek kanalasodni a levelek.
Èrtem. Elnèzèst a nem megfelelő fogalmazáshoz. Most tiszta novaboltos talajba vannak (így vettem, tavasszal kapja az új földet) ès ez hipp-hopp kiszárad. Beletúrok a talajba ès úgy ellenőrzöm. Nem feltètlen egy hèt, kb. De akkor a tanácsotokat megfogadva mèg ritkábban fognak kapni.
A válasz hogy hol olvastam ezt a párásítós dolgot: kurdilaci hozzászólásait olvasgattam ès ott lettem figyelmes rá.
Ha tényleg 10-12 fokos telelőhelyen vannak, akkor nagyon soknak tűnik a hetenkénti locsolás!Szinte biztos, hogy az állandóan nedves, hideg földben a gyökerek károsodnak, s ez okozza a levélhullást.Én csak akkor öntözök, ha beletúrva a dézsa földjébe, egyáltalán nem érzek nedvességet. Ez akár egy hónapnál is több ídőt jelent két locsolás között! Egyébként a citrusok tavasszal képesek regenerálódni, akár teljes levélvesztés után is, de biztosan nem válik előnyükre egy ilyen durva levélvesztés. Ha pedig az ágak is kezdenek visszaszáradni, akkor nagy valószínűséggel menthetetlen a növény.
A citrusaim jól vannak, bár a vadcitromról csak októberi képeim vannak, többszáz termést nevelt.A dézsás citrusok(óriáscitrom, narancs, kumkvat a 10 fokos telelőben vannak, javában érnek, sőt a citrom virágzik is.
A 10-12 fokos teleltető helyen is megmaradt a levélhullás probléma. hetente egyszer kapnak esővizet. Olvastam, hogy azért dobálja a leveleit ilyenkor, hogy a túlzott párologtatást csökkentse. Megoldás lenne rá ha a páratartalmat megemelném bennt? Ezt hogyan tudnám jól megvalósítani?
Még van rajtuk levél, de már több mint a fele lehullt az elmúlt 2-2,5 hónapban. Kibírhatják a telet? Esetleg ha lehull az összes levelük, de nem kezdenek visszaszáradni az ágak, akkor tavasszal helyrejöhetnek?
A téli időszak nem a legalkalmasabb oltás végzésére.Ilyenkor nyugalomban vannak a citrusok, nem fognak összeforrni a párosított szövetek.Az oltáshoz egyébként is hajtásban lévő alany és nyugalomban lévő nemes kell.