Keresés

Részletes keresés

Igazság80 Creative Commons License 2024.09.29 0 0 3723

Ez a "SZÉL"  dolog még  másképpen is ott van az angolban,   a SHELL  és a SAIL  szavakban is  :

SHELL :   héj,  burok,  hámoz, fejt és  nagyon sok hasonló  --------    A dolgok SZÉL-e  amivel foglalkozik. 

Például GAS-SHELL :  gázlövedék  ---  azaz GÁZ-SZÉL  keletkezik.     NUTSHELL  a "dióhéj"  azaz  a dió "SZÉLE"  egy ilyen fura értelmezéssel.   De helytálló végül is valamelyest. 

SAIL :  vitorla,  vitorláshajó -----   SZÉL  kell neki mert úgy megy.    A SZÉLŐR  irányítja  rajta az eseményeket.))   Magyar  nyelven angolozunk  újfent...

Előzmény: kitadimanta (3721)
Igazság80 Creative Commons License 2024.09.29 0 0 3722

1:   A mássalhangzók képzésükkor a tüdőből kiáramló levegő  a hangképző szervek  útján valamilyen akadályba  (fog,  íny,  ajak stb...)  ütközik.    

Ezt nem én találtam ki,  maradjunk annyiban hogy nevezhetem akadályhangnak a fentiek okán.   Persze a V  réshang is ezzel együtt,  ezt nemrég én magam is írtam le.  

Nem cserél a V az U hanggal ,  vagyis pontosabban  csak bizonyos esetekben tűnik úgy hogy  mintha erről szólna a dolog,  valójában csak a beszédünket könnyítjük vele. A V ilyenkor egy betéthang.   De egyébként is csak  1-2  tucat  szó érintett  benne,  nyugodtan nevezhetjük kivételeknek ezeket.   Jellemzően most ugye  a rendhagyó  melléknévképzésről  beszélünk  ez ügyben,  legalább is eddig ezen példaszavak kerültek elő.  

De még itt sincsen mindig úgy,  ahogyan elsőnek tűnik.    A  NEDVES  szó  kapcsán még lehet  valamikor én is elsőre  azt írtam hogy a NEDŰ  szó képződött NEDVES-re,  de megállapítottam hogy szó sincs erről,  a már létező NEDV  szó  képződött,  tehát  itt csak egy  hagyományos és megszokott melléknévképzés van. 

A NEDVES  szó  már 1220-ban le volt írva,  jóval megelőzte a NEDÜ szó felbukkanását.  "MEDWYS"  ilyen  furcsán és idegenül van leírva,  de tényszerűen V  hanggal van már a szó előttünk.   Innentől nem kérdés,  ez egy hagyományos melléknévképzés.  

LÉ  szóból  meg LEVES  lett.   Sehol semmi U  hang,  de kell ilyenkor egy mondjuk V  hang hogy ne LÉS vagy LEES  mondjunk.  

De van példa amikor mind a kétféle képzés megvan mind a mai napig,  és aktívan használva.  Hőhatás  egyik ösztönszava  a HŰ  (hűű de..)    Ebből van HŰS  és HŰVÖS  szavunk is egyaránt.   Gyakorlatilag  ugyanazt jelentik.   Csak  egyik tömörebb.  Itt sincs semmi U csere,  nincs is U  sehol sem. 

Vagy egy jó példa még a FENYŐ és ebből FENYVES.  Na itt meg az Ő  szívódott épp fel.))    Ugye azt remélem végképp senki nem akarja mondani hogy most már akkor az  Ő  is V hang lesz.  U sehol sincs.   De a FENYŐVES  is igen hülyén hangzana így  az Ő  most pihen egyet.   Vagy  FENYŐS  amit mondtak régen,  vagy FENYVES. 

Na az első pont is elhúzódott szépen,  a többit  külön cikkben...

Előzmény: kitadimanta (3721)
kitadimanta Creative Commons License 2024.09.29 0 0 3721

"1:  U és a V  totál más  hangok,"

Más hangok, de nem annyira, mint az U  és pl. a K különbözik egymástól.

De az igaz, hogy a hangképzésben jelentős a különbség.

Azonban ez semmit nem változtat a tényeken, mármint azon, hogy az U hangot néhol felváltotta a V.

"egyik  magánhangzó,  míg a másik egy igazi mássalhangzó,  mert  valódi  akadályhang,   másképp ki sem lehetne ejteni."

Nincs is ilyen besorolás. Akadály akkor keletkezik, ha a levegő nem képes áramolni, csak annak megszüntetése után. Ilyen a G, P, K, T...

Ezért ezeket a hangokat ZÁRHANGOKNAK nevezik

A V nem valódi akadályhang, (nem zárhang) mert valójában réshang.

A V hang  képzésekor a levegő a felső ajak és a fogak közti résen távozik akadálytalanul és ami nagyon fontos, folyamatosan!

Ebbe a kategóriába van besorolva. http://www.jgypk.hu/mentorhalo/tananyag/Jegyzetek_a_nyelvrol/2_a_magyar_beszdhangok_felosztsa.html

"2: Csak  szemléltettem hogy a magyar nyelvben még a tényleges  rokonhangok  esetén is (V-F)  különböző  értelműek az azonos alakú szópárok  többségében"

Ok, értem.

"4:  Az arab is a CSAVAR  szót használja (eredetileg) meg a török  is."

A török igen, de az arab nem. Azért néztem meg a csavar szó arab jelentését, ahol látható, hogy más a két szó gyöke.

Ettől függetlenül a CSAV- és SAV mindenképp rokon gyökök. Ezt nem lehet elvitatni, és nem is teszem.

Csupán azt vitatom, hogy a csavar szó lenne az alapja a shavarmának. Már azért is, mert az arabban nincsen CS hang, így CSAV- gyök sem lehet.

Persze, ettől még az arabban lehet olyan SAV- gyök, aminek a jelentése valamiképp kapcsolódik forgáshoz, csavaráshoz, de ehhez tovább kéne kutatni és bebizonyítani.

"Maga a FLOW  is már egy ragozott magyar,  mivel a  FOLY-ból lesz FOLYÓ"

Erre minden esély megvan. Én is így írtam: "Erre a szóra hasonlít az észt VOOLU "magyarul" FOLU, azaz FOLU, vagy FOLÓ, mai alakjában FOLYÓ."

Találtam benne egy kis hibát, helyesen: FOLÚ

"rákerestem a soul etimologiájára"

Én is megnéztem:

"From Middle English soule, sowle, saule, sawle, from Old English sāwol (“soul, life, spirit, being”), from Proto-West Germanic *saiwalu, from Proto-Germanic *saiwalō (“soul”), of uncertain ultimate origin (see there for further information)." https://en.wiktionary.org/wiki/soul

Lényegében a proto-germánig megy vissza, majd ismeretlen eredetűnek mondja.

Ez az angol szó a lélekre vonatkozik, ugyanakkor a szél-lel kapcsolatos. Persze, átvitt értelemben. Mint a lélek, lehellet... Minden esetre valószínűsíthető, hogy az alap szó a szél, ennek átvitt értelmezéseként lett suwl/soul jelentése lélek. Ugye, a lélek nem más, mint a szellem, ami légies, szellő-szerű.

Természetesen a szellem is kapcsolatos a szél-lel. (szellő) Ugyan ez (szel) a gyöke mindnek, a szélnek, a soulnak, és a  szellemnek is.

"a szél korai altai szónak néz ki"

Nem találtam hasonló gyököt a déli nyelvekben (arab, héber, hindi, sumer), de a szanszkritban sem.

A "soul" (lélek) változatai a germán nyelvterületek (É-Európa) jellemzője, a "szellem", "szél" elvileg lehet altáji, de hogyan került kapcsolatba az európai germánnal?  Hiszen ugyan ez a gyök szerepel a szél, szellem szavakban is. Viszont a héber (vagy talán még előbbi kánaáni) seol (a lelkek helye is a "soul" (S_L) gyököt tartalmazza.

Szerintem ez a gyök sokkal korábbi, mint ezek a nyelvek Korábbinak is kell lennie, hiszen a szél fújt már a Föld korai szakaszától kezdve, s az ősember szükségszerűen meg kellet, hogy nevezze, miután nap mint nap találkozott vele... Arra viszont nem igazán tudom a választ, hogy az ősember mely csoportja, mely területen tette meg ezt a lépést.

Előzmény: Igazság80 (3719)
kitadimanta Creative Commons License 2024.09.29 0 0 3720

"rákerestem a soul etimologiájára"

Én is megnéztem:

"From Middle English soule, sowle, saule, sawle, from Old English sāwol (“soul, life, spirit, being”), from Proto-West Germanic *saiwalu, from Proto-Germanic *saiwalō (“soul”), of uncertain ultimate origin (see there for further information)." https://en.wiktionary.org/wiki/soul

Lényegében a proto-germánig megy vissza, majd ismeretlen eredetűnek mondja.

Ez az angol szó a lélekre vonatkozik, ugyanakkor a szél-lel kapcsolatos. Persze, átvitt értelemben. Mint a lélek, lehellet... Minden esetre valószínűsíthető, hogy az alap szó a szél, ennek átvitt értelmezéseként lett suwl/soul jelentése lélek. Ugye, a lélek nem más, mint a szellem, ami légies, szellő-szerű.

Természetesen a szellem is kapcsolatos a szél-lel. (szellő) Ugyan ez (szel) a gyöke mindnek, a szélnek, a soulnak, és a  szellemnek is.

"a szél korai altai szónak néz ki"

Nem találtam hasonló gyököt a déli nyelvekben (arab, héber, hindi, sumer), de a szanszkritban sem.

A "soul" (lélek) változatai a germán nyelvterületek (É-Európa) jellemzője, a "szellem", "szél" elvileg lehet altáji, de hogyan került kapcsolatba az európai germánnal?  Hiszen ugyan ez a gyök szerepel a szél, szellem szavakban is. Viszont a héber (vagy talán még előbbi kánaáni) seol (a lelkek helye is a "soul" (S_L) gyököt tartalmazza.

Szerintem ez a gyök sokkal korábbi, mint ezek a nyelvek Korábbinak is kell lennie, hiszen a szél fújt már a Föld korai szakaszától kezdve, s az ősember szükségszerűen meg kellet, hogy nevezze, miután nap mint nap találkozott vele... Arra viszont nem igazán tudom a választ, hogy az ősember mely csoportja, mely területen tette meg ezt a lépést.

Előzmény: merigazoi (3713)
Igazság80 Creative Commons License 2024.09.29 0 0 3719

1:  U és a V  totál más  hangok,  egyik  magánhangzó,  míg a másik egy igazi mássalhangzó,  mert  valódi  akadályhang,   másképp ki sem lehetne ejteni.    Butaság ezeket egy lapra tenni,  ráadás  ez a V egy "rendes"  mássalhangzó  képzésre is.   Amiről írsz  az inkább a H  meg a J  hangokra igaz  de nem a V  hangra.   Az F a közvetlen rokona,  majdnem ugyanaz  a manőver képzéskor is.  

2: Csak  szemléltettem hogy a magyar nyelvben még a tényleges  rokonhangok  esetén is (V-F)  különböző  értelműek az azonos alakú szópárok  többségében.

3:  Itt egyetértünk.

4:  Az arab is a CSAVAR  szót használja (eredetileg) meg a török  is.   Azért írtam a török CEVIR-mek  dolgot,  mert  az náluk az angol  TURN és ROTATE  szinonimája is,  az angol "turn"  meg  CSAVAR  igét is jelent.  

Hogy a nyárson pörgetést  nevezték éppen csavarásnak,  vagy  a  hús  tésztába tekerését az nekem édes mindegy,  duplán is  van oka a hangalaknak  CSAVAR  szót  használnia.   És  a török  nyelvben  egyaránt jelenti a két hasonló hangalak az ételt is,  meg  a  fordítós/tekerős/csavaros  mozdulatú  igét is.  Ez mutatja hogy  a kapcsolat több mint helyes lehet...

5:  A magyar hangalak az eredeti a folyóra,  a kiterjedt  FOLY-ra épülő  szóbokraink a  bizonyíték rá.  Meg a magyar ragozások,  amelyek  önmagukban már eldöntenek itt mindent.   A többi átírás  és kész.     Az angol FLOW  hasonmásai megvannak  a  régi nyelvükben is.   De ez az egész  már a  latin nyelvből  került oda a  "FLO"  meg a "FLUO"   és  a többi alakból,  kilométernyi  szómennyiséget  ki tudok írni a latinból több hangalakban is,  írtam is már ki jó néhányat onnan. 

Maga a FLOW  is már egy ragozott magyar,  mivel a  FOLY-ból lesz FOLYÓ  ami így ebben a formában a nyelvünkben egyszerre melléknév is lehet meg főnév is lehet.  

GLOW is magyarul ragozott,  mert GYÚLÓ.  

Amúgy meg gyakran egyébként a régi hangalak  még magyarosabb is ráadásul, többek közt  épp az angol  nyelvben is  előfordul  gyakorta ez...

Előzmény: kitadimanta (3716)
kitadimanta Creative Commons License 2024.09.29 0 0 3718

"ez szerintem legalább 1500 éve történt vagy korábban"

Vagy egy-két nagyságrenddel korábban... A nyelvek kialakulása (szétválásának kezdete) sok-százezer évvel korábbra tehető.

Előzmény: merigazoi (3712)
kitadimanta Creative Commons License 2024.09.29 0 0 3717

"kifejtettem miért az R eredeti a valószínűbb."

Én az R hang későbbi megjelenéséről beszéltem. Amiből persze, azt a logikus következtetést lehet vonni, hogy az R hanggal ejtett szavak L hangos változatai a korábbiak.

Előzmény: merigazoi (3711)
kitadimanta Creative Commons License 2024.09.29 0 0 3716

"Az  U  és a V  hangok alapjaiban egészen mások,  az első  egy  mély magánhangzó"

Csak részben mások. Az U valóban egy mély magánhangzó, de a V is az. A V hang nem igazi mássalhangzó (hamis mássalhangzó), mivel hosszasan ejtheted a V hangot mély kísérőhanggal, ami nem magánhangzó, nem Vö, vagy Vé, hanem VVVVV, egy kvázi magánhangzó!

"VALÓ és FALÓ  nagyon nem egy. "

Szerintem sem, de ezt most miért kevered ide? Ez egy teljesen más kérdés, hiszen - ahogy Te is írtad - mindkettő foghang, a különbség csupán annyi, hogy az egyik zöngés, a másik zöngétlen.

"A SAVANYÚ  szónak a SAV  illetve a SÓ  amihez  köze van."

Igaz!

"A SHAWARMA  szónak  szerintem a CSAVAR  fogalmához lesz köze,  már a török CEVIR  szóelem is  erre hajaz,  és  ezt az ételt  már régen is  tésztafélébe CSAVARVA  készítették el."

Meglehet, hogy van ilyen török étek, de az nem shawarma. A shawarma török megfelelője a döner kebab, azaz forgó kebab. Nem csavarták bele semmibe, hanem tányéron szolgálták föl. Ennek utcai változata, mikor ketté választott pita közé tették a tölteléket és a hozzávalókat. Ennek görög neve a nálunk is elterjedt girosz.

Amúgy a shawarma nem a CEVIR szóból származik, hanem eredetileg is arab szó...

az arab  سَاقَ aminek a jelentése csavar (ige) az első betűje pedig SA: سَا kiejtve sza. A teljes szó kiejtése kb: szaha

Viszont a sawarma első betűje SHA, azaz: شا kiejtve sa. A teljes szó kiejtve saurma... Tehát nem a "csavar" jelentésű szóból származik.

S miután ez az U hang lett más nyelvekben és a magyarban is - V, így azzal érvelni meddő igyekezet, hogy "alapjaiban egészen mások" .

Ahogy a weekend-ből nálunk vikend lett... Mert, ugye, itt is a W (U) hangból lett V hang.

A tényekkel nem lehet vitatkozni. Nekem is, -  aki nem vagyok a hangváltozások híve - meg kellett emészteni ezt a jelenséget, és kifogások helyett inkább magyarázatot kerestem rá.

"de az angolban előfordul  hogy  "betéthangként"  valamiért ott van a szóban,  pedig  sokszor ki sem ejtik  rendesen."

Ez az angol messze nem az eredeti. Shakespeare-korabeli óangolt csak tolmács (fordítóprogram) segítségével értik a maiak.- És még az sem volt az eredeti...!!!

Írásukban még ott a W(U) hang, de már nem ejtik.

Erre a szóra hasonlít az észt VOOLU "magyarul" FOLU, azaz FOLU, vagy FOLÓ, mai alakjában FOLYÓ. (Érdekes itt a V-F változás)

Valószínűleg az angolban ezt az U hangot jelöli a W. Persze, náluk nem FOLW, hanem FLOW a hangok sorrendje.

Előzmény: Igazság80 (3710)
merigazoi Creative Commons License 2024.09.29 -1 0 3715

és a szellem japánul:

精 szei (és több alakban: szeirei szeisin...)

koreaiul:

사람 szalam szin 수뇌자 szunoeja

merigazoi Creative Commons License 2024.09.29 0 0 3714

a sáv jó ötlet,

a másik nem

https://www.etymonline.com/word/associate

Előzmény: Igazság80 (3708)
merigazoi Creative Commons License 2024.09.29 0 0 3713

rákerestem a soul etimologiájára

Old Saxon seola, Old Norse sala, Old Frisian sele, Middle Dutch siele, Dutch ziel, Old High German seula, German Seele, Gothic saiwala), a word of uncertain origin.

merigazoi Creative Commons License 2024.09.29 0 0 3712

ez szerintem legalább 1500 éve történt vagy korábban

Előzmény: kitadimanta (3707)
merigazoi Creative Commons License 2024.09.29 0 0 3711

kifejtettem miért az R eredeti a valószínűbb. nem 1, hanem 2 érvet soroltam fel. az az erősebb érv, eléggé valószerűtlen, h kvázi egyszerre R-re váltottak volna egy feltételezett L-es szóalak központi helyétől nyugatra, észak-nyugatra és délre is.

de itt van egy 3.érv is: a burját zele szóalak ütközik a mongol szél* szóalakjával ami салхи szalgi (a -gi egy jellegzetes altai képző, lásd a korábbi szóalakokat is), azaz a zele átvétel.

a szél korai altai szónak néz ki

amelyik alakváltozatai a csuvas sil, az üzbég samol (nyugat-altai és dél-altai) és az s-ből lett j (a türkben)

és nem j-ből s ahogy az etimológiai szótár hamisan sugalmazza

lásd még a szellem/lélek szóalakjai:

finn szielu, mongol szetgel, angol szoul

Előzmény: kitadimanta (3706)
Igazság80 Creative Commons License 2024.09.28 0 0 3710

Az  U  és a V  hangok alapjaiban egészen mások,  az első  egy  mély magánhangzó.   A V  hang meg egy  zöngés mássalhangzó,  egy foghang  úgymond,  a két hangot sehogyan sem lehet  egy lapra  tenni,  mert annyira más még puszta hallásra is.   Képzésre is  ég és föld.

Ezenkívül még  réshang    a V  hang.      Képzésre és  hallásra is a legközelebbi párja és rokona a  zöngétlen F  hang,  és  még egy néhány kivételes esetet leszámítva  ezeket a párokat  sem keveri össze és cseréli  fel a magyar nyelv.   

VALÓ és FALÓ  nagyon nem egy.   VÉR és FÉR sem.    VESZÍT---FESZÍT,    VÉSZEK---FÉSZEK ,    --VAL---FAL,  

--VEL  ----FEL  ,   többnyire teljesen mást jelentenek,  pedig ezek tényleg rokonhangok  valóban.   De nem az U-val  azok,  csak egymással.     Az idegen nyelv az más tészta, ők  rendesen keverik a két hangot  gyakorta,  mármint az ősszó eredetijét  F-V  csereberékkel. 

Magyar nyelvben meg ha találunk  azonos szópárt ami  csak V-F hangokban  tér el egymástól ,  kivételes esetekben kapunk hasonló értelmű  szavakat.   U-val  végképp nem,  egyedül néhány szó toldalékolásánál  fordul elő,  hogy  a kimondhatóság megkönnyítendő  bekerül a  V,   ha a szó vége magánhangzó. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A SAVANYÚ  szónak a SAV  illetve a SÓ  amihez  köze van.      A SHAWARMA  szónak  szerintem a CSAVAR  fogalmához lesz köze,  már a török CEVIR  szóelem is  erre hajaz,  és  ezt az ételt  már régen is  tésztafélébe CSAVARVA  készítették el.  

Az angol sem egyféleképpen ejti,  néha hatalmas a különbség a csak brit és az  amerikai  kiejtés közt.  Pedig ugyanazt az írásban egyezőt mondják ki teljesen másképpen.  Utóbbi hangsúlyos  első szótaggal  kimondja a CSA-WAR  dolgot "rendesen"  ,  a brit ehhez képest nagyon  furán mondja valóban.   Az amerikai meg CS hangot is ejt az elején.

A SÁV  gyökben  igazad lehet,  többfelé előfordulhat ez is.   Az angol SHAW (SÁV)  kapcsolat  felvetése is  szerintem helytálló,  teljesen passzol a facsoportra (erdősáv),  bozótsáv,  stb...

"A Shawl  pedig nemes egyszerűséggel  SÁL" 

Jó meglátás,  ez pontosan az !   A  W  nem is kéne oda jelen esetben,  de az angolban előfordul  hogy  "betéthangként"  valamiért ott van a szóban,  pedig  sokszor ki sem ejtik  rendesen.   Szó végeken  például,  FLOW  szó is a magyar FOLYÓ eredetileg,   vagy a GLOW  szót is könnyű beazonosítani hogy ez a magyar  GYÚLÓ  szó  volna egészen pontosan eredetileg,  csak  elváltoztatott  hangalakban.  

Talán a hosszú magánhangzó  okán írták oda ezt a W  hangot,  talán csak azért írták oda hogy  más legyen a hangalak.    Ehhez  meg "OLD ENGLISH"  fejjel kéne gondolkodnunk,  hogy vajon mi motiválta őket akkoriban ebben...

kitadimanta Creative Commons License 2024.09.28 0 0 3709

"Az üzbég és hasonló nyelvekben is megvan a "SERIYA"   (SOR-JA)    szó és ezek hasonmásai  amelyek a SOR szóhoz köthetőek,  azaz  a SAF/SAFF  és hasonlók mögött én egy már másik szót  sejtek."

Jól sejted!

"Maga  a SÁV (SÁVOLY) szó a SZÖVés  SZŐ  (szövet,  szövés)  kapcsolódó szava."

A szövet gyökéhez nem kapcsolódik, hanem a SÁV-hoz, a minta színes csíkjához van köze.

Amúgy a SAVanyú, SAVó szavak gyöke is...

shawarma (angolul kiejtve kb így hangzik: SAUrma, és arabul is!!!)

Tudjuk, hogy ez az étel Levante (a bibliai Kánaánt is magába foglaló terület) térségéből származik, és vékony szeletekre, SÁVokra vágott, nyársra SORba felhúzott és megsütött  húsból készül.

Az angol SHAW (sou, ahol az U hang csak sejthető) jelentése facsoport, bozót, ahova kis jóindulattal beleérthetjük a faSOR jelentést is.

a Shawl pedig nemes egyszerűséggel sál. Azaz SÁV alakú ruhadarab. De nem úgy ejtjük, hogy SAVL..

Arabul is sál-nak ejtik, és ott is sál a jelentése.

Két okból írtam ezeket a szavakat:

- a SÁV gyök - többek közt) az angolban (németben is) sőt, az arabban is megtalálható.

- A gyök kiejtése azonban eltérő, mivel a V helyett U hangot hallunk (vagy még azt sem...) igazolva, hogy más nyelvekben is föllelhető az AV helyén az AU változat nem csak Röcsögén...

Előzmény: Igazság80 (3708)
Igazság80 Creative Commons License 2024.09.28 0 0 3708

Az üzbég és hasonló nyelvekben is megvan a "SERIYA"   (SOR-JA)    szó és ezek hasonmásai  amelyek a SOR szóhoz köthetőek,  azaz  a SAF/SAFF  és hasonlók mögött én egy már másik szót  sejtek.  

Szerintem a SAF  mögött  a SÁV  szó lehet F-re írt véggel.   

Maga  a SÁV (SÁVOLY) szó a SZÖVés  SZŐ  (szövet,  szövés)  kapcsolódó szava.   Egy  minta  sorba/csíkba  szövése  az  anyagon.   Ez persze  csak a kezdet, ma  már  kiszélesedett értelmű szó lett a SÁV,  a  belső sávban haladva  a belső sorban  haladunk,  és igen így rokonértelmű a két szó már.    A sávok is egyfajta sorok, és egy X  idegen nyelv  asszociálhatott efféleképpen. 

ASSOCIATE :  összekapcsol,  társít,  egyesül  --------    Ez egy összetett  magyar  szó eredetileg  elváltoztatva.      ASSO = ÖSSZE  és   CIATE  = KÖTŐ elbarmoltan,   ez az ÖSSZEKÖTŐ  kifejezésünk,  és  parádésan stimmelünk értelmileg. 

A "latin"  ASSOCIATES  mögött az ÖSSZEKÖTÉS forma  lehet...

kitadimanta Creative Commons License 2024.09.28 0 0 3707

"azért mert ez egy jól dokumentált nyelvi jelenség volt a türk nyelvcsoportban."

Szerintem csak ez az elképzelés lett jól dokumentálva, ugyanis nem tudok sok-száz éves írásos emlékekről, melyekből tényleg kiderülne ez a hangváltozás, ami szerintem nem volt, hanem eleve így alakult ki. Ti. senki nem tudja megmondani, hogy előtte milyen hangot használtak.

Ugye, a magyar nyelv alakulását is tengernyi "szabályos" hangváltozással próbálják magyarázni, aminek a fele sem igaz. Lásd, hogyan csináltak a kotá-ból ház-at...

Előzmény: merigazoi (3705)
kitadimanta Creative Commons License 2024.09.28 0 0 3706

"az L-es alak láthatóan jóval ritkább."

Nem tartom lehetetlennek, hogy az L-es változat a régebbi, abból az időből, mikor az emberiség még nem ejtette ki az R hangot, ami valószínűleg kései megjelenésű.

Az R hang tulajdonképpen "pergetett" L .

Ugye, az angolok ma sem ejtenek tiszta R hangot, csak egy elmosódott raccsoló változatát. Persze, ez nem azt jelenti, hogy ne lett volna olyan etnikum, amely jóval korábban rájött az R hang kiejtésére, míg más térségek lakói csak jelentős késéssel, vagy egyáltalán nem találtak rá erre a hangra.

Az emberiség fejlődése nyilván különböző volt az egyes földrajzi területeken, s ez a hangok artikulálásában is megmutatkozott. Nem véletlenül hiányzanak egyes nyelvekből különböző hangok, és az sem, hogy az egyes hangokat is sokféleképp ejtik, és még ma is számottevő a "köztes" hangok száma. Az IPA által nyilvántartott kb. 100 féle hangból egy-egy nyelv csak max. kb. 30-40-et használ.

A piraha 10-et, a hawaii 13-at, az eredeti latin 21-et, az angol 23-at, a francia, a német 26-ot, a spanyol 27-et, a finn 29-et, a lengyel 32-t, az orosz 33-at, a magyar és cseh  42-t.

Előzmény: merigazoi (3704)
merigazoi Creative Commons License 2024.09.28 0 0 3705

azért mert ez egy jól dokumentált nyelvi jelenség volt a türk nyelvcsoportban. (borsó, térd, ökör : a türköknél z-re váltott)

a másikról fölösleges beszélni is, annyira egyértelmű, h egyes nyelvjárások között a z-sz, cs-s, sz-c váltóhang...

Előzmény: kitadimanta (3702)
merigazoi Creative Commons License 2024.09.28 0 0 3704

azért átvett szóalak a mongoloknál (illetve egyik népcsoportjuknál), és maradt úgy ahogy átvették, miközben körülöttük R-es formában van ugyanaz a szóalak.

volt az emberiségnek egy olyan része amelyik ki tudta ejteni. nem az volt h L es volt eredetileg és mindenhol (uralnál, a baltikumnál, perzsiánál) R-re váltottak. az L-es alak láthatóan jóval ritkább.

Előzmény: kitadimanta (3703)
kitadimanta Creative Commons License 2024.09.27 0 0 3703

"de van ilyen mongol alak is (ahol az R L lett)"

Az R hang elég különleges, a kiejtése sem könnyű, ma sem tud vele mindenki megbirkózni, s helyette az L, vagy a J hangot használják.

A gyerekek is általában ennek a hangnak a kiejtését tanulják meg utoljára, feltehetően az emberiség is ezt a hangot ejtette ki az utolsók közt.

Előzmény: merigazoi (3701)
kitadimanta Creative Commons License 2024.09.27 0 0 3702

"1. a szir sziz kapcsolata: a türk nyelvekben az R Z-re változott"

Miért változott volna? Ezek hallásra is távoli hangok egymástól, nem úgy a V és az U.

Ha egy nyelv átvesz valamilyen hangsort, (gyököt) azt nemigen változtatja meg, nem jellemző.

Pl a K_R gyök a magyarban, a latinban, de az újlatin nyelvekben, szlávban is, északi nyelvekben és még a japánban is K_R maradt. (legföljebb a K változott leírva néhol C-re...)

Korona:

Angol:      crown (kroun)

Dán:        krone

Német:     Krone

Norvég:    krone

Észt:        kron

Finn:        kruunu

Lett:        kronis

Francia:    couronne (kuron)

Albán:      kurorë

Baszk:      koroa

Belorusz:  карона (karona)

Bolgár:     корона (korona)

Cseh:       korun

Orosz:      корона (korona)

Katalán:   corona (korona)

Latin:       corona (korun)

Portugál:  coroa (koroe)

Román:    coroană koroane)

Spanyol:   corona (korona)

Csuvas:    korona

Jakut:      корона (korona)

Komi:      корона (korona)

Japán:     kuraun (khüran)

"2. szizik csizik kapcsolata: vagy sz lett cs, vagy a cs egy korábbi s maradványa"

Erre sem vennék mérget...

A CS, az SZ, és az S hangok más-más természeti hangokat utánoznak:

A CS hang a víz csobogó, csurgó, csepegő, valamint tárgyak csikorgó, csapódó, a  madarak csivitelő, csipogó, csicsergő hangját utánozza.

Az SZ hang a levegő  sziszegő hangját (szellő, szél, száll...)

Az S hang pedig a súrlódó tárgyak hangját - és az ezt a hangot létrehozó mozgást - hivatott megjeleníteni. (súrol, sikál, sereg, sürög, sóder...)

Persze, különböző nyelvterületeken különböző hangokat használtak, még ma is kb. 100 hangot tart nyilván az IPA.

A beszéd kezdetén nyilván sokféle hangot használtunk, melyek idővel vagy "letisztultak" mint a magyarban, vagy maradtak köztes hangok, mint az angolban a W, mely sem nem U, sem nem V, hanem valahol a kettő közt hallatszik. Ott, ahol a hangok letisztultak, a köztes hangok vagy az egyik, vagy a másik "tiszta" hang hangzását vették föl.

Más szóval: Nem az egyik "tiszta" hang (pl. CS) lett egy másik "tiszta" hanggá, (pl: S) hanem a valamikori köztes hang (ami se nem CS, se nem S, hanem valahol a kettő közt volt) tisztult ki a hozzá közelebb eső hangra. Természetesen a jelentése is ennek megfelelően alakult ki a mai formájában.

Ugye, ma már mi sem különböztetünk meg nyílt és zárt E hangot, noha még érezzük, hogy melyik nyílt és melyik zárt.

Előzmény: merigazoi (3700)
merigazoi Creative Commons License 2024.09.27 0 0 3701

lehet, h a mongolban nem egyezik, de egyezik ezekkel

ROW (of objects)

Southern Uzbek saf saf

Kazakh сап sɑp

North Azerbaijani səf sæf

Standard Arabicصف sˤɑfː

Northern Pashtoصف saff

de van ilyen mongol alak is (ahol az R L lett)

Buriat зэлэ zɛlɛ

Előzmény: kitadimanta (3699)
merigazoi Creative Commons License 2024.09.27 -1 0 3700

1. a szir sziz kapcsolata: a türk nyelvekben az R Z-re változott

2. szizik csizik kapcsolata: vagy sz lett cs, vagy a cs egy korábbi s maradványa

hasonlóan a sereg : csirig

valószínű, h az eredeti hang az S (és az váltott Sz-re és Cs-re is)

lásd

LINE

Burushaski ċhir t͡ṡhir

Olonets Karelian čeri t͡ʃɛri

Chuvash йӗр jɘr

szláv csiara

és C (mint az Sz)

Lezgian цӏар t͡sʼar

Tsez цах t͡sʼaχ

vagy Z

Kalmyk зерг t͡serɡɛ

ezek feltehetően magyar hatás

Polish szereg ʂɛɾɛk

Romanian șir ʃir

az uraliban délen sz maradt (későbbi)

Northern Mansi сюртуп sʲurtup

sőt, a kelta is az volt

Irish sraith sˠɾˠah

Előzmény: kitadimanta (3699)
kitadimanta Creative Commons License 2024.09.27 0 0 3699

"a sor: szira, sziz, szizik, csizik (szef. mongol cuvaa)"

Hiába az azonos jelentés, a gyökök meglehetősen különbözőek. A mongolban egyetlen hang sem stimmel... Sőt, a szirá-n kívül a többiben sem...

A SOR-hoz legközelebb a SZIRA áll, de itt is csak egyetlen hang azonos, ugyanakkor a a SZI- ősgyök háromban is azonos. Ennek a SZE változata található a japán és koreai nyelvben.

Persze, nálunk a SZIR- gyök mást jelent: Szirt, szirom, szirup...

És a SZEN- gyökkel alkotott szavaink is nagyon eltérő jelentést hordoznak: szende, szenes, szennyes, szenved, szent...

SZIZ- gyökünk meg nincs...

Tehát nyelvi rokonságról nemigen beszélhetünk. Sőt, átvételekről sem...

Max. annyi tételezhető föl, hogy ezeket a gyököket (ahogy minden más gyököt is) ugyan abból az ősi, önálló jelentéssel bíró hangokból építették föl. Ezért fordul elő esetenként a jelentésbeli azonosság/hasonlóság mellett egy-két hang azonossága, vagy hasonlósága.

Az is látható, hogy a török nyelvekben a SZI- ősgyök a domináns,  ezzel alkották a SZIR, SZIZ, SZIZIK gyököket. A CSIZIK viszont a CSI- ősgyökkel készült Z hang (ez is ősgyök)  hozzáadásával. 

Előzmény: merigazoi (3698)
merigazoi Creative Commons License 2024.09.26 0 0 3698

megemlítendő, h a türk nyelvekben is a sor: szira, sziz, szizik, csizik (szef. mongol cuvaa)

ahogy a latinban szeria

japánban szen

koreaiban szeon

Előzmény: Carnuntum (3689)
kitadimanta Creative Commons License 2024.09.25 0 0 3697

"Idegen nyelv szópárjaival ezért kell nagyon vigyázni,  mert  ami egynek tűnik,  az  gyakran nem is egy dolog,  csak majdnem ugyanolyanra van megírva  a már módosult külalakja.  Hiába csak egy -i toldás  van "ugyanazon"  ,  valójában nem ugyanazon van,  aminek ez látszik."

Ezt bizony nagy igazság, és nem árt mindig szem előtt tartani!

Előzmény: Igazság80 (3696)
Igazság80 Creative Commons License 2024.09.25 0 1 3696

"A török nyelv elfejlődött a magyar mellől így etimológiai kapcsolatai nem olyan tiszta gyökűek ,  mint  a magyarban "

Pontosan így van ez,  és ez nem csak a török nyelvre igaz. (latin, germán stb...)

Még majdnem azonos külalakú szavakat  sem értelmezhetünk feltétlen "azonos gyökű"  szavaknak,  mert a majdnem egyre írt hangalak mögött  két  teljesen különböző dolog áll,  két  másik  alapszó és annak az értelme.  

Nézzünk egy példát most az ominózus törökből,  ha már ez jött fel :

SIKI :  szoros és most figyeljünk mert  még SZŰK    is a jelentése.---------------    Ez a magyarul érthető SZŰK  szavunk lesz.

SIK :  gyakori ,  sűrű ------------------- Ez ugyanakkor  már a  SOK  szavunk  lesz.  

Idegen nyelv szópárjaival ezért kell nagyon vigyázni,  mert  ami egynek tűnik,  az  gyakran nem is egy dolog,  csak majdnem ugyanolyanra van megírva  a már módosult külalakja.  Hiába csak egy -i toldás  van "ugyanazon"  ,  valójában nem ugyanazon van,  aminek ez látszik.   

A magyar szópár  viszont  inkább ellentétes értelmű egymással viszonyítva,  hiszen  képezve a szavaink  SZŰKÖSSÉG  és  SOKASÁG ,  elsőnek  "hiány"  értelme,  míg a másodiknak  "bőség"  értelme...

Előzmény: Carnuntum (3694)
kitadimanta Creative Commons License 2024.09.25 0 0 3695

"A török sereg-seregély szópárosban nincs közvetlen kapcsolat, mint a magyarban sem szóalakban, sem jelentésben. Ugyanakkor a Harc és szorítás távoli rokonítasa lehetséges."

Nincs, mert a török "sereg" = ordu

"A török nyelv elfejlődött a magyar mellől így etimológiai kapcsolatai nem olyan tiszta gyökűek, mint a magyarban."

Az előbbi hozzászólásomban kigyűjtött török és magyar szavak alaki és jelentésbeli egyezései és különbözőségei azt feltételezik, hogy a magyar és a török nyelv szóalkotásának logikája két különböző utat választott nyilván a két nép egymástól mért földrajzi távolsága miatt. (nem volt rendszeres kapcsolat köztük, ami a közös logikai utat biztosította volna.) Sőt, miután a gyökeik sem olyan "tiszták", mint a magyarban, ez a külön út már korábban, a gyökök kialakulását megelőzően megmutatkozott. (Ugye, van ahol csak a SER gyök első tagja (SE) azonosítható csak, a második már nem:

seregély              = ğırcık -lar

serény                = sakin

Ez utóbbi szóban én a SAK gyököt vélem felfedezni, és itt is ugyan az a képlet, mint az előbbi gyöknél.

szakáll = sakal

szakadt = sökük

sekély   = sig

süket.    = sagír

rejtett    = sakli

tiltott     = sakat, vagy yasaklı

stb.

Előzmény: Carnuntum (3694)
Carnuntum Creative Commons License 2024.09.25 0 1 3694

Sereg/seregély vs. *čärig/*sïgïrčïk.

Sereg: < török *čär- ’harcol’].  ≋  Megfelelői: mong. čerig; cser. šar; újperzsa čerīk; stb.: ’sereg’.  ⌂  A magyarba átkerült alak *čärig.

Seregély: török sığırcık From Proto-Turkic *sïgïrčïk. Ennek a sereghez nincs köze törökül. "Szorítassal" létrejött állathangra vezetik vissza, ill. ebből származó szavaikhoz pl.: sığırcığa çekirgekuşuçoğurcuksakızgansarsarecsari.

Magyarul: "ÚESz: Az elnevezés a madár jellegzetes viselkedésmódjára, sűrű csapatban való repülésére vonatkozik."

Összegezzünk: 

A török sereg-seregély szópárosban nincs közvetlen kapcsolat, mint a magyarban sem szóalakban, sem jelentésben. Ugyanakkor a Harc és szorítás távoli rokonítasa lehetséges.

Nézzük a magyart:

Magyarban tiszta etimológiai kapcsolat van és nem csak a két szó között, hanem a sereg tulajdonságai közé tartozik a szoros összerartozás éppen úgy mint a sorok kialakulása. A logikai lánc sokkal tökéletesebb, mint a törökben és mellesleg a perzsa szóalakhoz is közelebb áll.

A török nyelv elfejlődött a magyar mellől így etimológiai kapcsolatai nem olyan tiszta gyökűek, mint a magyarban.

Előzmény: kitadimanta (3693)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!