Én csak fa-"hegesztésre" vagyok hívatott ;-) (ez a "hülyéknek" egy alcsoportja, úgyis hívják még Őket, hogy hobbista illetve a legjobbak kiérdemlik a Mekkelek megtisztelő titulusát és zöld-sárga a színük)
A pince előtérben van egy ablak és az ott lévő Kékfrankos hőmérséklete lehet 10°C alatt van, majd holnap megmérem.
Van még egy rövid - kb. 3 m nevezzük elő-pincének - lezárt rész az igazi pincéhez vezető úton ahol a fogyasztásra kész nedűk vannak általában - most az a kevés Zweigelt amit még a kinti levegővel lehűtenék de a pincébe - ahol 12°C körül van a temperatúra - már nem szívesen engednék le hideg levegőt a pára kicsapódása miatt.
Itt tartottam végig az Alettát...
Ha az idő és a föld állapota engedi elkezdjük kiszedni a nem használt oszlopokat a sorokból és "elültetjük" Őket a kerítés vonalába. Jó, hogy mondod, megkérdezem a vadhálóst... akár úgy is, hogy kifizetni majd a szállítást meg Áprilisban megejteni.
Apropó - Kepes András műsora - tehetem én a kerítés a jogi határra, persze csak az én "oldalamra" vagy kellene hagyni valami mezsgyét vagy kérdezzem meg a jegyzőt úgyis ő az illetékes a külterületi ügyekben?
A villanypásztorra is van beszállító - mint kiderült az utcánk végén vannak sőt ismerős is tevékenykedik ott - illetve a akác karóra is találtam gyártót csak még a "fél-léc" mérete nem eléggé meggyőző (2,5x2,5 cm)
Szerintem a Március-Április lesz a húzós...
Addig meg metszegetünk, javítgatunk meg a pincében is tevékenykedünk...
Ha nincs, akkor vegyél egy kis inverteres hegesztőgépet. Ezekkel egy hülye is tud hegeszteni- én vagyok az élő példa. Azután csinálj valami tuti rácsot a pince ajtóra/ablakra.
Innentől kezdve nem kell félni a "muslincáktól" és tudsz hűteni persil által leírt módon.
(Hogy áll a kerítés project? Nekem a héten szóltak, itt a városunkban a gyártó nem soká emeli a vadháló árát. Ha van rá lehetőség, érdemes megvenni mielőbb.)
Ki kell rakni az udvarra/nyitott garázsba. Az a lényeg, hogy felülröl ne verje az esö, ill. ha -5 foknál hidegebb van, akkor vagy takarni kell, vagy becsukni a garázsajtót, mert kb 7 °C-nál fagy meg a bor. ha védeni akarod a gyümölcsösséget, akkor amennyire lehet, zártan fejtsd.
25-37,5-50 gr/hl GranuBent használatakor színben nem látszott redukció, ízben viszont igen.
Meleg próbánál volt a felszínen "kiválás" illetve a két legkisebb mennyiségnél opálosodás.
A "hűtés" után nem találkoztam borkő kristályokkal...
Valószínűleg 3 felé veszem a tételt és 25 liter nem kap derítést 25 liter kap 50 gr/hl-t (hátha egy palackozással is megpróbálkozok) a maradékot pedig egy gyenge derítéssel letisztítom.
A vörösöknél az idén tojásfehérjés derítést tervezek (valahogy nem érzek magamban annyi erőt, hogy lehűtsem őket 10°C alá, hogy a működjön a kollagén) de még erre is alszok vagy kettőt illetve meghallgatlak benneteket ;-))
Elfogyott az Uvaferm 228-am szüretnél, és így egy tartály Olaszrizlinghez Vinartis Challenge élesztőt használtam, amit egyébként pálinkacefréhez szoktam.
Az a tartály teljesen máshogy sikerült mint a többi, az lett finomabb. Szűrve mondjuk még nincs, tehát nem végső eredmény, de szerintem érdekes.
Mint ahogy azt az előbbi kolléga felvetette, a hordók mérete sem mindegy.
Többször írtam már, hogy csupán műkedvelő vagyok és csak kis mennyiségben termelek.
Hordóim mérete nem haladja meg a 200 l-t, mely esetben jóval gyorsabb az oxidáció.
A hordók természetesen mindig tele vannak, és folyamatosan ellenőrzöm (kóstolgatom) a bort.
Az általad és általam termelt szőlők, illetve a belőlük készülő bor karaktere jelentősen eltérő, amit bizonyára jobban tudsz mint én, így az elérendő cél is más.
Nálam jobb évjáratokban inkább a "testesség" a cél, máskor pedig inkább az aromák megőrzése.
A Kékfrankosod paraméterei elismerésre méltók, bár én inkább a kevésbé savas fajtákat szeretem, bizonyára kiváló minőségű lehet.
Végigrágva magam az íráson, némi szerénytelenséggel végül is megerősítve látom a tapasztalataimat, no meg azt, hogy mennyire épül le a német tudásom.
Nem mindegy tehát szerintük sem, hogy a bort tesszük e a fába (hordóba), vagy a fát (chipset) a borba.
Kiegészítésként megfelel, de nem helyettesíti a hordót, még akkor sem ha a cikk tanúsága szerint, a fogyasztók nagy többségének nincs ellene kifogása, ami teljesen rendben is van.
Kíváncsi lennék azért pl. francia véleményekre is főleg vörösbor tekintetében.
Lehet, én pont ezek miatt ódzkodom az új hordóktól.
(+az ára)
Mondjuk én más stílusban, más fajtákkal dolgozom, bár egy 30-as extraktú 15-ös alkohollal bíró kékfrankos szerintem semmivel sem kevesebb bármelyik bordóinál ...
Nekem ezek az információk újak, bár én más technológiát követek.
Cabernet és Merlot fajtákból készítem a vörösbort. A héjon történő érlelést követően kerül hordóba, ahol max. fél évig marad nehogy túloxidálódjon - közben persze lefejtem -, majd acéltartályba teszem.
Palackba csak ezt követően, a feldolgozás kezdetétől számítva, minimum egy év után kerül és ott érik tovább.
A szakirodalomban gyakran "húzósnak" nevezett jelenség nálam nem alakul ki, én inkább a van_Persil kolléga által is említett egyéb aromák eltűnése miatt aggódom.
Szerintem ö nem a tanninra, hanem a pörkölési aromákra: csokoládé, vanília, egyebek gondolt, azok kb 3, de max. 4 év alatt eltünnek a barrique-ból (barrique=új tölgyfahordó, belül pörkölt, nútozott, vékony dongájú, hosszúkás alakú, utóbbi három azért, hogy minél nagyobb felületen érintkezzen a bor a hordóval és a hordón keresztül a levegö oxigénjével).
Nekem teljesen más a tapasztalatom, nálunk még a 12-13 éves hordók is jelentős tannin-hatást tudtak mutatni pinot noir bornál. 1,5-2 évig voltak benne, majd újabb, minimum 1 év kellett a palackban ahhoz, hogy szelidüljön a csersav.
Ez egy német nyelvü tanulmány arról, hogy a küönbözö idöpontokban hozzáadott chips mennyire befolyásolja a csersavtartalmat (gyakorlatilag semennyire), a fás jegyeket (a legjobb az erjedés és a biológiai savcsökkenés után hozzáadni az újborhoz), milyen pörkölési fok ajánlott (medium, az ennél jobban pörköltek gyak. füstös, égett, vagy egészen kesernyés aromákat adnak a bornak).
Szóval én nem írnám le a helyedben a chipset, amennyiben nem a tannin növelése volt a cél, viszont mindenképp max. medium pörkölésüt választanék, és azzal próbálnék elöször kis tételben kutyulni.
Szerintem chips és chips között is van különbség. Én múltkor a soromat vártam a boltban és láttam hogy különböző színben, porkolesi fokozatban tudsz valasztani. Nem lehet hogy ezzel volt a baj?
Illetve ugyazzal az anyaggal, a mennyiség és az idő valtoztatásával lehet játszani. Nekem ezt javasolták egyik oldalról. Másik oldalról azt a tanácsot kaptam, nem kell ennyi tudományt belevinni az egészbe.
:-))))))
(Én raktam rozéba is, forráskor. Mert volt ehy kis maradék, nem akartam pakolaszni. Pár nap kellett mire rájöttem miért van olyan érdekes színe.... A hülye gyerek....!!!!)
A hordóim készítőjét személyesen ismerem, tervezek vele egy alapos konzultációt, de mivel ő nem használja csak gyártja a hordókat, a fórum tagjainak tapasztalatait sokkal értékesebbnek tartom.
A chips és tölgykockák használatánál egyébként mindenben követtem a gyártó ajánlásait, de az eredmény várakozáson aluli volt.
Más felhasználók is alapvetően az én tapasztalataimat erősítették meg, pedig a gyártó azzal is büszkélkedett, hogy termékeiket még Mexikóba is exportálják.
Most látom, hogy használtál chipset. Itt is az van mint minden adalékanyagnál. Először kis tételben kell kipróbálni, különböző adagolással, ill. az is számít, mennyi ideig ázik benne.