attól még felmegy A7-re is :) persze vszleg elég nagyot fog kroppolni, hogy ha aból indulok ki, a tükrös 30/1.4-et felpróbáltam anno A900-re, és nagyon minimálisan adott nagyobb képet mint az aps-c. és az 400+ g volt és 62mm szűrőmenetes.
Manuális objektívek autofókusszal (és vázstabival), egyelőre Leica M, VM csatlakozással amire M39 adapterrel sok távmérős orosz-szovjet objektív is feltehető:
Sziasztok! Jelenleg Nikon rendszert használok,de másodváznak gondolkozom egy a7 vásárlásán! A kérdésem.az lenne,hogy adapterrel megoldható e a Nikon obik használata változatlan képkivágással,autofokusszal! Előre is köszönöm! Szép napot!
Én is használok ilyen régi teléket, de a Minolta APO lemosta őket, szóval azokat nem tekintem előrelépésnek a mostanihoz képest.
A lassabbak (pl. Minolta 200mm f4) némileg jobban vannak korrigálva CA stb. tekintetében, de azoknak erre a célra nem látom sok értelmét.
Szóval esetleg a Sigma/Tamron 70-200/2.8, ami még érdemes lehet (gondolom a legutolsó verziók a legjobbak), bár ezek már nehezebbek is és biztos nem az a szint, mint egy fix.
A Minolta AF 100/2 is nagyon jó, csak a manuális fókusz nem a legjobb rajta. Itt találtam pár képet vele.
Ami közös bennük, hogy mindegyiket le kell vadászni jó áron :)
Akad néhany, pl. a Pentacon Six-hez készült 2,8/180-as Sonnar, volt is nekem de nem mostanában, nem tudtam tesztelni. Az említett 135-öst viszont igen, az már 2,8-on is perfekt, a mai csúcs optikákhoz viszonyítva. A Pentax 2,5/135 pl. messze van tőle.
1 azaz egy fényértékről beszélünk. A Tamron 3,5-4/70-210mm kb. 8-12000 Ft. Egy hasonló 2,8-as zoom (talán Vivitarból láttam ilyet egyszer) az ebayon jóval drágább lenne mert nagyon ritka. A Jenő a 200mm-es állás volt az első sorból iso6400-val és 1/125s záridő kézből, talán 5,6 rekesszel. Szóval még kezelhető. De a 2,8/135 kistelénél a 24 mpixelből kényelmesen lehet még vágni is hogy kiállítási méret maradjon.
Fixből csak a Minolt 50/1.7 van meg nekem, az tényleg jó, minden szempontból, csak éppen koncertre nem praktikus használni.
Miután számomra a fotózás csak hobbi, így akármivel szívesen elkísérletezgetek, ha nem kerül sokba. Olvastam és hallottam eleget a régi olcsó fixek kiváló képességeiről, de ezekért eddig nem nagyon akaródzott feladni az AF adta előnyöket. De ha most már rákényszerültem, hogy manuálisan fókuszáljak, akkor az AF képessége már semmi előnyt nem jelent.
De jól látom, hogy a régi fixekből nem nagyon találni 135mm feletti teléket, akár fixet, akár zoomot, legalábbis F2.8-al? Nem is beszélve a zoomokról.
Mondjuk szeretek a koncerteken zoomot használni, nagyobb szabadságot ad.
Egyébként ezzel a régi és olcsó Sigma 75-200 2.8-3.8 zoommal is lehet akár kiállításra is elfogadható minőségű képet csinálni, szóval azért panaszra nagyon sok okom nincsen.
A jobb képminőséget a fixekkel kapod meg, kevés zoom éri el egy fixét. Valahol kompromisszumot kell kötni az ár/minőség/fényerő háromszögben. De monitorméretben azért nehéz észrevenni ezt a különbséget, ahogy az autónál is mindegy hogy 150 vagy 180LE. Valószinűleg még falra rakott nagyításnál se, ott is megfelelő távolságból nézik a képeket nem nagyítóval :-)
Szívesen megvenném, de nekem drága. Azért kérdeztem a manuális obikat, mert hátha van közöttük olcsó, de jó. Próbáltam kérdés előtt rákeresni, de nem igazán találtam.
Amit most használok, az sem rossz, de azért kíváncsi lettem volna, van-e hasonló (nagyon olcsó) áron valami jobb.
Nem tudom, hogy aktuális-e még. Nekem volt Pentax a-s 50-esem. Visszagondolva az volt a legjobb objektívem a 3 év fotós időszakom alatt (pedig pár rendszert és pár objektívet kipróbáltam). Neked mégis inkább az m-es szériát javasolnám. Az a-s csak annyival tud többet, hogy beugrasztja a blendét. Ez gyári Pentax vázon nem rossz, de Sony-ra felesleges. És nagyban megdrágítja. Jók az 1.7-es fényerejű ötvenesek is. A Takumaroknak utána kell járni, azokban nem műveltem ki magam annyira.
Koszonom a valaszokat. Az az erdekes, hogy en is ezt olvastam de ma bentvoltam egy sony boltban ahol azt mondtak hogy mukodnie kell majd kesobbfelhivtak hogy megkerdeztek a sony fotos reszleget es azt mondtak hogy a 3.0as firmwareel mukodnie kell.
Mondtak ha nemmegy hivjam a szervizt Hatha ok megoldjak :)
A belenagyitas kulon gombra van allitva es arra mondja hogy invalid lens. No mindegy. Akkor marad az laea4. Koszonom!
Márhogy a 3-as adapterben nincs AF motor, viszont a SAM és SSM belső motoros obikat vezérli. Nekem a C1 gombra van a belenagyítás programozva miután csak manuális obim van, igy jó helyen az expogomb mellett mindig elérhető.
Az la-ea3 adapter nem tud autófókuszt, és mivel nincs kapcsolat a fókuszmechanikával / elektronikával, ezért nem nagyít automatikusan sem. Külön gombra programozva tudsz belenagyítani a képbe, ha ezt az adaptert használod.