Keresés

Részletes keresés

kentaur01 Creative Commons License 2020.06.10 0 0 5086

No ez nem pörög....😂

kentaur01 Creative Commons License 2020.06.08 0 0 5085

Pörögjön már ez a topic is. Kertből a konyhába és onnan a hasba. Gyerekek imádják... Földiepres gyümölcstorta....most van a szezon így ma egy joghurtos változat következik...

Menta után bodzaszörp készült. Szépen araszolgatunk előre ma is szedünk aztán csinálunk még.

Meleg dunsztba raktam az üvegeket...

 

arpad-lajos Creative Commons License 2020.05.04 0 0 5084

Köszönöm. Hát elég munkás volt. De azt hiszem, hogy az Ottelo már eleve egy kicsit zselés és sűrűbb a leve mint a közönséges szőlőé. Ősszel megpróbálom. 

Előzmény: Mariska néni (5083)
Mariska néni Creative Commons License 2020.05.04 0 0 5083

Én Othellóból készítettem, egy baja volt, hogy kevés lett:) Receptem nem volt, mivel a telken nincs Internet receptekkel, viszont ott volt a tőkén a túlérett szőlő, improvizáltam. A tiszta, leszemezett szőlőt főztem kb 1 órát, majd sima fémszűrőn átpasszíroztam. A visszamaradt cuccot kis vízzel felengedtem, és a tetejéről leválogattam a héj-darabokat, amiket beletettem a leszűrt lébe, mert én azt szeretem a lekvárban. Ez után cukorral főztem, amíg be nem sűrűsödött. Tettem bele egy citrom levét is. Arányokat nem jegyeztem fel, úgy 8-10 kilónyi volt az Othelló, ehhez tettem 2 kiló cukrot meg egy citrom levét. A legnagyobb meló a szőlő leszemezgetése volt.

Előzmény: arpad-lajos (5082)
arpad-lajos Creative Commons License 2020.05.04 0 0 5082

A kérdést taormina tudja megválaszolni, tőle hallottam először a borlekvár kifejezést.

Én szőlőlekvárt szerettem volna csinálni, de nem sikerült. A must melegítése során egy csomó csapadék képződött és nem tudtam besűríteni. 

Nagyon érdekelne, ha valaki be tudna számolni egy sikeres szőlőlekvár készítésről.

Előzmény: Mariska néni (5081)
Mariska néni Creative Commons License 2020.05.04 0 0 5081

Mit jelent pontosan ez a borlekvár? Kezd érdekelni. Én eddig csak szőlőlekvárt főztem.

Előzmény: arpad-lajos (5080)
arpad-lajos Creative Commons License 2020.05.03 0 0 5080

OK, köszönöm. Ősszel majd újrakezdem.

Előzmény: taormina001 (5079)
taormina001 Creative Commons License 2020.05.03 0 0 5079

én nem zárom ki, hogy az enyémben benne maradt. Engem nem zavar.

Előzmény: arpad-lajos (5078)
arpad-lajos Creative Commons License 2020.05.02 0 0 5078

Na ez kezd komplikálttá válni. Én nem tudtam még vásznon keresztül sem kiszűrni az üledéket. Átment rajta. Lehet, hogy évekig kellett volna érlelnem?

Előzmény: taormina001 (5077)
taormina001 Creative Commons License 2020.05.02 0 0 5077

Nem. A lekvár már sok éves, és az üledéken kívül is különféle adalékanyagok voltak benne, mint fahéj, ánizs, citromhéj stb. ezeket mind kiszürtük és újraföztük.

Előzmény: arpad-lajos (5076)
arpad-lajos Creative Commons License 2020.05.01 0 0 5076

Ha jól értem, az első felfőzés után hagytátok leülepedni és leülepedés után az üledék feletti részt óvatosan új edénybe mertétek át?

Előzmény: taormina001 (5075)
taormina001 Creative Commons License 2020.05.01 0 0 5075

igen, de most az újabb fölfözés alkalmából ezt, meg az összes szilárd hozzávalókat eltávolítottuk. Így tiszta finom zselé lett. Nagyon jóízü.

Előzmény: arpad-lajos (5073)
kentaur01 Creative Commons License 2020.05.01 0 0 5074

Jó ötlet

Előzmény: CBNora (5072)
arpad-lajos Creative Commons License 2020.05.01 0 0 5073

Hogy csináltátok ezt a borlekvárt?

Nálam a hőkezelés hatására egy csomó csapadék képződött az üvegben, amit aztán nem tudtam eltávolítani.

Előzmény: taormina001 (5069)
CBNora Creative Commons License 2020.05.01 0 0 5072

Csinálj valami rakott piskótát, és locsold meg ezzel, hogy szaftosabb legyen. Aztán rá valami gyümölcs, befőtt vagy krém, rá még egy réteg locsolt piskóta. Esetleg még jöhet rá egy kis tejszínhab.

Előzmény: taormina001 (5071)
taormina001 Creative Commons License 2020.05.01 0 0 5071

Ahhoz túl édes és nehéz. Higítani meg nem szeretném.

Előzmény: kentaur01 (5070)
kentaur01 Creative Commons License 2020.04.30 0 0 5070

Idd meg

Előzmény: taormina001 (5069)
taormina001 Creative Commons License 2020.04.29 0 0 5069

Nem éppen a kertböl a konyhába, legalábbis nem az enyémböl...

Évekkel ezelött föztünk nagyon finom borlekvárt, aztán elfelejtödött a kamra polcán, de most elökerült. Minthogy sajnos nagyon híg volt, édesanyám megfözte újra ilyen befözési zselésítövel, vagy mivel, de sajnos ugyanolyan híg maradt. Van erre valami biztos trükk?

kentaur01 Creative Commons License 2020.04.26 0 0 5068

Ízlés dolga

Előzmény: kentaur01 (5067)
kentaur01 Creative Commons License 2020.04.26 0 0 5067

Persze

Előzmény: CBNora (5066)
CBNora Creative Commons License 2020.04.26 0 0 5066

Végül is megkóstolom, és ha ízlik, akkor jó, és mehet az üvegbe, nem?

Előzmény: kentaur01 (5063)
55judit Creative Commons License 2020.04.26 0 0 5065

Nem baj, rossz az enyém is.

Köszönöm a receptet én is kipróbálom.

Előzmény: kentaur01 (5063)
kentaur01 Creative Commons License 2020.04.26 0 0 5064

hát itt sem műkődik minden billentyű

Előzmény: kentaur01 (5063)
kentaur01 Creative Commons License 2020.04.26 0 0 5063

Na végre. Találtam egy magyar nyelvű billentyűzetet. Így már jobb picit.

Szóval a kérdés az volt mi a paradicsom- cukkini arány. Mivel már írtam hogy ez egy elnagyolt recept ezért ilyen adatok nem állnak rendelkezésre ugyanakkor mindenképpen arra kell trekedni hogy üvegbe rakva a paradicsomos szósz kitltse  az üveget azazaz levegő ne maradjon. Mint a lecsónál pl.

Mi amikor főzünk az anyaggal akkor még teszünk rá paradicsomsűrítményt vagy házi kecsapot ami nem is kecsap de ez egy másik trténet

Előzmény: kentaur01 (5062)
kentaur01 Creative Commons License 2020.04.25 0 0 5062

bocsi hog ertelmetlen orosz a billentyuyet

kentaur01 Creative Commons License 2020.04.25 0 0 5061

ne legyen levego uvegben majd ha foyol rakatsz meg ra 

Előzmény: 55judit (5060)
55judit Creative Commons License 2020.04.25 0 0 5060

Hogy gondod a paradicsom és a cukkini arányát?

Előzmény: Andrea555 (5059)
Andrea555 Creative Commons License 2020.04.25 0 0 5059

Jól hangzik,köszönöm szépen. Ha a cukkinim is úgy gondolja nyáron ki fogom próbálni.

Előzmény: kentaur01 (5052)
kentaur01 Creative Commons License 2020.04.25 0 0 5058

engem irigyelni? Ugyanmár.

Előzmény: TINTUS (5057)
TINTUS Creative Commons License 2020.04.24 0 0 5057

Huh... ez már nagyon megy irigyellek.

Előzmény: kentaur01 (5049)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!