Keresés

Részletes keresés

python 357 Creative Commons License 2013.05.12 0 0 559
Vadászatról szóló tudniválókat el kell sajátítani,a róla szóló törvényeket átnyálazni, -utána eljön a megvilágosodás!!!!-:D Olvasó szemüveg kéznél??
Előzmény: exhighand (558)
exhighand Creative Commons License 2013.05.11 0 0 558

A vadászias ölőerő alsó határa melyik jogszabályban van benne?

Előzmény: python 357 (557)
python 357 Creative Commons License 2013.05.11 0 0 557
Pisti! Légfegyverrel csakugyan nem lehet Magyarországon élő állatra lőni,-csakhogy ez csak a 7.5 j-os és az az alatti puskákra vonatkozik!7.5 j felett már nem légfegyver,hanem átminősül LŐFEGYVER-ré!Jogilag egy 16 j-os légpuska lőfegyvernek számít,azt viszont nem írhatják be vadászfegyvernek,mert nem éri el a vadászias ölőerő alsó határát!Beírhatják sportra,viszont sportfegyver státuszú lőfegyverrel a törvény nem enged vadászni! Tehát igazad van!!!!
Előzmény: STEVE_5 (555)
exhighand Creative Commons License 2013.05.11 0 0 556

Megköszönném, ha ennek a tiltó jogszabálynak a számát ideírnád. Az végre egyértelmű lenne.

Előzmény: STEVE_5 (555)
STEVE_5 Creative Commons License 2013.05.11 0 0 555

Jól leírtad: 

"...Ma magyarországon egy vadásztársaság területén bármit csinálhatok ( vadászattal összefüggő dolgot), amit a társaság írásban kifejezetten nem tilt. ( és amit magyar jogszabály egyébként nem tilt)..."

Márpedig a légfegyverrel tilos Magyarországon vadászni!

Előzmény: exhighand (553)
F. István Creative Commons License 2013.05.11 0 0 554

Nos, ha ezzel a mondattal állnék oda a fegyverügyesünk elé (aki a legcsinosabb fegy.ügyis, de talán a legszigorúbb is), akkor elmondhatnám, hogy olyan bátor vagyok amilyen te! :))

De mivel nem rohanok neki fejjel a falnak, pár próbakör és véleményeztetést megér a dolog. :)

Elvben igazad (igazunk) van, vagyis úgy néz ki, de mindig lehetnek "de"-k... :)

Előzmény: exhighand (553)
exhighand Creative Commons License 2013.05.11 0 0 553

A véleményem fenntartom.

Előzmény: nedolaci (548)
szg307 Creative Commons License 2013.04.25 0 0 552

Az egyik kapitányságnál beírták a vadászoknak az öntöltő sörétest is tárkorlátozás nélkül. Egy ideig ment a dolog, aztán amikor kiderült, lett belőle nagy balhé.

Arra én is nagyon kíváncsi lennék, hogy milyen indokkal lehet 7,5J feletti légpuskát vadászként beírtani.

Az, hogy nem élő állatra akar lőni valaki, és a hasonlók, az poénnak jó, de ennyi erővel én is mondhatnám, hogy az öntöltő - tárkorlátozás nélküli - sörétest 'biz Isten csak koronglövészetre szeretném használni drága előadó úr/hölgy :-)

Előzmény: ztoth32 (551)
ztoth32 Creative Commons License 2013.04.21 0 0 551

Én már láttam, hogy egy vadásznak be volt írva egy légpuska a fegyverkönyvébe. (véres rongyként hordtuk körbe az engedélyt...) A légpuskát mi javítottuk, de igazából nem érdekelt senkit, hogy a tulaj mire használja? Én is próbálgattam a darabot, és megállapítottam, hogy semmi öröm nincs benne.

Azon pedig 1 karton sört buktam egy más alkalommal, hogy nem hittem el azt, hogy .22-est beírnak önvédelemre.

Törvény ide, törvény oda, vannak akik egyenlők és vannak akik egyenlőbbek.

Előzmény: F. István (549)
STEVE_5 Creative Commons License 2013.04.11 0 0 550

...háát van igye a heggesztő pisztoly,

aztán a vizi pisztoly,

meg a...

...meg a...

...meg a...

FOGÓPISZTOLY :-)

Nnnna, most mánd te isis tudhatod :-)

Előzmény: python 357 (545)
F. István Creative Commons License 2013.04.11 0 0 549

Mielőtt ebbe belemennénk (jaaa.. köszi a válaszokat! :)) egy fontos dolog:

7,5 J-s légfegyvert a törvény szerint csak 2 tevékenységre használhatod:

- Sport és céllövészet.

HA 7,5-nél nagyobb, úgy már "lőfegyver" és tartási kell rá. A tartási lehet sport (mindenkinek ilyenje van) és lehet(ne) vadász, ami még senkinek sincs!

A törvény kimondja azt is, hogy vadászni csak vadászfegyverrel (továbbá: íjjal, hálóval, vadászmadárral..stb.) lehet. Tehát a sportfegyverrel_nem_szabad! Ha bejegyződne pl. egy 40 Julisos vadászlég(lő)fegyver, mint vadászlőfegyver, úgy már kivihető vadászni, de itt jön a nagy kérdés megint (egyre több az ilyen nagy kérdés..) :(( mire lehet(ne) vadászni?

Most tartok ott az ügyben, hogy rendszerezem milyen állatra, mivel engedélyezett a vadászat. Kizárásosoan fog kiderűlni, hogy M.o.-n egyáltalán mire lehetne vele lőni. Sajna ahogy eddig áll a dolog, nem sok mindenre. Érdekesség, hogy a vadásztörvény nem is ismeri pl. a "kártékony rágcsáló" fogalmát és nincsenek is benna vadászható fajok listájában. Tehát pl. patkányra nem is lehetne.

Mikor megkérdeztem ezt a dolgot a Vadászfórumon, ott volt aki ellenérzését fejtette ki és volt (többen) ki bátorította a dolog utána járását.

Az ellenérzéseket az váltja ki főleg, hogy egyből a vadorzási lehetőség úgrik be sokaknak, sajnos jogosan! :(( Gondolom ezért ilyen szigorú a Magyar fegyvertörvény a légfegyveres témában.

..folyt.köv..

nedolaci Creative Commons License 2013.04.11 0 0 548

Gondold végig,hogy hol lőhetsz légpityuval!!!!Bizony-bizony, kell hozzá a terület "gazdájának"engedélye.Hapsikém!Én erről pofádzottam Neked! ;-)Ergó-mégsem lődözhet a vadász légpukkal!Te másként értelmezed?

Előzmény: exhighand (547)
exhighand Creative Commons License 2013.04.11 0 0 547

Magyarországon a jobbágyság régebb óta megszünt. A jobbágyság volt az, amely azt csinálhatta, amit deklaráltam megengedtek neki.

Ma magyarországon egy vadásztársaság területén bármit csinálhatok ( vadászattal összefüggő dolgot), amit a társaság írásban kifejezetten nem tilt. ( és amit magyar jogszabály egyébként nem tilt)

Jobb ha tudod ezt.

Előzmény: nedolaci (546)
nedolaci Creative Commons License 2013.04.11 0 0 546

És hol is akarsz Te gyakorolni azval a légpukkal,azon a dögön?Ugye,otthon,és nem annak a vadásztársaságnak a területén,aki eztet nem is engedte meg nékednek?!!! ;-DDD Csak akkor meg mifrancnak cepekedsz annyit azzal a vassal?Hadd várja az csak otthon szépen,türelemmel azt a gyakorló vadkant!!!!;-D

Előzmény: exhighand (541)
python 357 Creative Commons License 2013.04.11 0 0 545
Pisti! - Oszt tudod-é,hogy a fogó pisztoly hogyan és miféle szerkezet?????
Előzmény: STEVE_5 (544)
STEVE_5 Creative Commons License 2013.04.11 0 0 544

Hogyan vette vóna be?

...elgurult neki :-)

Előzmény: python 357 (543)
python 357 Creative Commons License 2013.04.11 0 0 543
Gyógyszeredet be-e vetted ember???????:-D :-D :-D :-D:- :-D
Előzmény: badka56 (542)
badka56 Creative Commons License 2013.04.11 0 0 542

Elcserélném police karórámat fogó vagy maroktáras gázpisztolyra.Képet küldök róla ha valakit érdekel.

exhighand Creative Commons License 2013.04.11 0 0 541

Én sem találok olyan jogszabályt, ami tiltaná a légfegyvert a vadászoknak. Elutasítás esetére meg kell írni a fellebbezésben, hogy a már döglött vadon akarsz gyakorolni vele, mert olcsó a lövedék.

Ez ugye nem élő állat elejtése és nem is állatkínzás. 

Bekaphatják.

Előzmény: F. István (539)
rókafegyver Creative Commons License 2013.02.17 0 0 540

Nem kell tudnom, de tudom. Egyébként nem jogászkodom, csak szeretem ismerni a rám vonatkozó törvényeket, hogy ne kerűljek bajba. Fegyverrel kapcsolatban nincs mégegy lehetőség, ha valaki egyénien értelmezi a törvényt, könnyen kerűl nagyobb bajba, mint azt előre gondolta volna. Elég a piacos légpuskák jóval 7.5J feletti csőtorkolati energiájára gondolni. Azt meg megköszönöm mindenkinek, ha kijavít, mert nincs ebből soha baj, neked is köszönöm, máskor is tedd meg. Én villamossággal foglalkozom, de érint a téma.

Előzmény: robertó69 (535)
F. István Creative Commons License 2013.02.17 0 0 539

Robi! :))

A kérdés nem a 7,5 J és az alatti légfegyverekre vonatkozik! :)) olvass vissza! ;))

Tudjuk, hogy a fegyvernek az "ölőhatása" megfelelően nagynak kell lennie (!!!), hogy idézem:

29. § (1) Tilos a vad kínzása. A vad elejtése, elfogása nem járhat annak kínzásával.

(én ilyen idézetekkel érvelek ;))

Itt amiről keresgélek az az, hogy milyen törvényi részek (nem oldalak, hanem konkrét mondatok) tiltják, pl. a 30-35 J-s Vadászlégfegyver, megfelelő apróvad, megfelő távolságból tőrténő vadászatára, természetesen hivatalosan!! 

Te is tudod, hogy ha a hatóság elutasít pl. egy kérelmet, akkor azt_meg_kell_indokolnia paragrafusok hivatkozásával.

...no ezeket próbálom reggel óta megtalálni a törvényekben és a ti segítségetekkel, de egyenlőre nem találok (nem találunk;)) konkrét tiltást erre vonatkozóan.

(most is az ide vonatkozó részeket másolom össze, amit majd ide fogok betenni..)

Előzmény: robertó69 (538)
robertó69 Creative Commons License 2013.02.17 0 0 538

Nagyon ráérsz megint, úgy látom;-))

Akkor én is adok egy támpontot a kérdésedhez: milyen állatra szeretnél lőni hétésféllel? Ha megvan, nézzél utána, a vadászati törvény és a vadászat rendje milyen fegyverrel engedélyezi azt;-)))

No meg: nem csak vadgazdálkodási törvény van, hanem az állatkínzásról szóló is: 100 kiló feletti veddisznót se csapágygolyós csúzlival, se hétésfeles léggel nem szabad lövöldözni, mert az fáj neki, így állatkínzás-ergó- tilos légfegyverrel vadászni,nem jegyzik be:-DDD

Ha így se találod meg a tutit, még mindíg marad egy univerzális válasz, amit majd a hatóság mond: há'mer csak,és kész! :-DDD

Modi!! Törölj!!!! Komolytalan vagyok ;-)))

Előzmény: F. István (536)
robertó69 Creative Commons License 2013.02.17 0 0 537

alap esetben nem vagyok nagy kekec, ezt azért vissza tudod ellenőrizni;-)

De ha már a Fegyverjogi Fórum-ban vagyunk:-))))

Előzmény: rókafegyver (534)
F. István Creative Commons License 2013.02.17 0 0 536

az hogy én nem találom az még hagyján.. pedig egész nap azt kerestem! :))

a nagyobb gond ebben a beszélgetésben (remélem annak fogod fel te is), hogy te_sem_ találod ! ;) 

tehát nem egyetértelmű és kérlek azt a mondatot másold be ide, ahol tiltják..

Előzmény: rókafegyver (533)
robertó69 Creative Commons License 2013.02.17 0 0 535

Jaaaa, értem! Azt azért tudjad: ilyen kis bakiból komoly problémák adódhatnak az embernek, a hatóság (és a jog) nem nagyon ismer el ilyen mentséget;-)

Ha már jogászkodsz, akkor csak szigorúan pontosan!!! Azt meg sem merem kérdezni, hogy ismered-e, mi a hivatásos és a sportvadász jogi definíciója, de ha merném, se kérdezem;-) Csak a kis ördög bennem, tudod? ;-)))

Előzmény: rókafegyver (529)
rókafegyver Creative Commons License 2013.02.17 0 0 534

Belinkeltem a pontos törvényt, hogy az elírásomat kiküszöböljem. Köszönöm a figyelmeztetésed, ez valóban félreérthető volt.

Előzmény: robertó69 (532)
rókafegyver Creative Commons License 2013.02.17 0 0 533

Mit nem találsz? Egyértelmű, hogy vadászni nem lehet vele, ezt tiltja a törvény. Semmiféle más célra, mint sportcél nem használható, ez kizár mindenféle rágcsálóírtást, azonkívűl az állatok légfegyverrel való bántalmazása állatkínzásnak minősűl, ezt a törvény bünteti.

Előzmény: F. István (528)
robertó69 Creative Commons License 2013.02.17 0 0 532

Na, akkor mégegyszer:

".....A magyar vadászati törvény még a kispuskával történő vadászatot sem engedélyezi, pedig lényegesen nagyobb a torkolati energiája a légfegyvereknél..."

Te ezt írtad.

Lehet, hogy dixlexcicám van, de akárhogyan olvasom, az jön ki mindíg-"...A magyar vadászati törvény még a kispuskával történő vadászatot sem engedélyezi, pedig lényegesen nagyobb a torkolati energiája a légfegyvereknél...."

A fegyvertörvényt én is olvasgattam-sőt, hivatalból olvasgatnom is kell frissiben a bevezetett változásokat-, ezért nem értem, miért írtad,amit, a következő hsz.-ban meg a szög ellenkezőjét;-))

Amúgy hagyjuk a témát- én képben vagyok, csak játszom a naívat, de másokat azért ne tévessz meg még nem szándékosan sem:-))

Előzmény: rókafegyver (527)
F. István Creative Commons License 2013.02.17 0 0 531

...a 7,5 joule csőtorkolati energia feletti légfegyver-t NEM JEGYZIK BE VADÁSZATI CÉLRA...

milyen paragrafusi hivatkozással nem jegyzik be??

Előzmény: STEVE_5 (524)
F. István Creative Commons License 2013.02.17 0 0 530

Látod! én ezeket bújtam egész nap!

azzal hogy egy hosszú részt idemásoltál, (legalább 5x olvastam ezt a részt ma) még nem bizonyítottál semmit!

Azt a mondatot, mondatokat másold ide, ami tíltja!

Adok egy támpontot:

A vadászat rendje

69. § (1) Vadászni csak a törvény által nem tiltott módon és csak a vadászat rendjének megfelelően lehet... :))

Előzmény: rókafegyver (527)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!