Csak szeretném közölni, hogy a gaz internacionalista élelmiszer illetve cukor áremelkedés annyira beszivárgott Németországba többek között, hogy ott egy kiló cukor finomított 0,65 centbe azaz kb 180 forintba kerül.
Szvsz. meglehetősen kevés értelmét látom ennek a "nyugatos", már-már sznobizmusba hajló egészséges életmód mániának.
Kis részben azért, mert mire mi kb. 75 évesen megkapjuk a jelen árszinten huszontöt forintos havi nyugdíjunkat, szart sem fogsz érni a felnőttkori egészségeddel. Nem kevésbé, még éhenhalni sem fogunk tudni belőle, mert jóval valószínűbb, hogy átutalást követő napon az akkori 20-40 évesek rögtön agyonütnek, kedvezőbb forgatókönyv esetén kiraknak a hegytetőre, hogy tessék megpusztulni...
Már csak azért is feladom, mert már tiszta sohernorbi topic lett, pediglen a cukor - és egyéb élelmiszerek - árának a növekedése nem egészségügyi kérdés.
"S a sós kaják is arra késztetik a szervezetet, hogy valami édeset egyen. Egyszerűen én is kívánom az édeset, ha sós ebédet (pl húsleves, pörkölt) ettem, egyszerűen jól esik. A lényeg ilyenkor, hogy elég egy falat édesség is ennek a késztetésnek a megszüntetésére. De egy édesebb mandarin, vagy dinnye is megfelel ilyenkor, nem kell feltétlenül dobostorta.
Édes étel után (pl gyümölcsleves) nem is kívánok külön édességet."
Egy kiadós étkezés végén a desszert lényegében az anyagcserét segít beindítani, egy erőteljes rugással - hisz a hirtelen nagymennyiségű táplálék feldolgozását segíti, hogy a cukor hirtelen megemeli az inzulin szintet... csak épp ezek az erőteljes rugások évtizedeken keresztül kicsinálják a szervezetet
Szerintem átmeneti jelenség mind a cukor és liszt áremelkedése mind pedig a benziné, az első kettő a tavalyi év szélsőséges időjárása okozta katasztrofális mezőgazdasági eredmények következménye lehet, a benziné pedig az észak-afrikai történések. Kérdés idén hogy alakulnak az események.
leírtam egyszerűsítve a folyamatot, ami egy negatív spirál, a lényege, hgoy a hasnyálmirigy nem képes további inzulin termelésre (kimerül a hasnyálmirigy), miután folyamatosan inzulin termelésre van kényszerítve a folyamatos túlterhelés miatt - a túlterhelésben a finomított tápanyagok igen jelentős részt képviselnek (kristálycukor, fehér liszt) - a glikémiás indexük ezen élelmiszereknek, amiknek a rendszeres fogyasztását csökkenteni kell átalában magas
mindent lehet fogyasztani, az emberi anyagcsere rendszer rugalmas - de hosszútávon nem képes elviselni a túlterhelést, mint általában semmilyen rendszer - a túlterhelés vége az egyensúly fenntartásáért felelős hasnyálmirigy kimerülése, leállása
na, ezt hívják 2. típusú felnöttkori cukorbetegségnek
a finomított cukor, liszt folyamatosan borítja az egyensúlyt
persze, más faktorok is vannak, amik az egyensúly borításban részt vesznek, testmozgás hiánya, stressz - ezek mind olyan dolgok, amik a tápanyag túlterheléssel együtt garantálják a felnöttkori cukorbetegséget
Szerintem mindkét oldalnak igaza van. Én imádom a házikosztot, szeretek főzni-sütni, de be kellett látnom, hogy túl sok cukrot, vajat, olajat hazsnálunk. A versenyszerüen sportoló nagyobbik gyerekemnek is gond tartani a súlyát.Én meg dagadt vagyok, sajnos városban élünk, irodban dolgozom, túl sokat ülök, ha ideges vagyok többet eszem. :-(
Próbálunk most egészségesebb életmódra és alig fogy cukor, olaj. Inkább megveszem a drágább barna nádcukrot, abból is lassan fogy, nem esszük kétpofára.
Havonta nem fogy el egy kiló kristálycukor, olaj is elég 1 l több mint egy hónapig.
jelenleg abba az irányba tartunk, hogy az átlagos idős ember cukorbeteg
és az átlagos cukorbeteg idős ember korábban átlagos egészséges fiatal volt - csak az átlagos táplálkozás és az átlagos életvitel az átlagos 2. típusú cukorbetegséges hozza magával
egy évtizedeken keresztül túlterhelt hasnyálmirigy beadja az unalmast
és azt fontos megérteni, hogy ez nem a cukorbetegeknél történik meg, hanem akinél ez megtörténik, az lesz cukorbeteg
és ez teljesen átlagos egészséges emberekkel történik meg
az okok között a hangsúly a rendszeres túlterhelésen van, illetőleg a stresszes életmódon, mert a kettő igencsak felerősíti a negatív hatásokat
"Nyilván aki cukorbeteg és nem tudja lebontani a cukrot annak igen, annak baj, ha sok cukrot eszik. "
tömören, leegyszerűsítve:
a cukorbetegségnek két fajtája van, 1. típusú - ezt szokták fiatalkori cukorbetegségnek hívni, ennek egyértelmű genetikai oka van, ebben az esetben képtelen a normális anyagcserére az ember, a másik fajtája pedig a felnöttkori cukorbetegség (2. típusú) - a kettőnek annyiban van köze egymáshoz, hogy mindkettő az inzulin termelés hiányát jelenti, de mások az okai
a felnöttkori (2. típusú) cukorbetegség népbetegség, az oka az anyagcsere rendszer túlterheléséből fakadó inzulintermelés leállása
az anyagcsere rendszerünk lényegében úgy működik, hogy szénhidrát bevitelt követően (ez lehet finomított cukortól kezdve bármilyen szénhidrát) a keletkező vércukrot az inzulin segítségével eljuttatja a sejtekbe, hogy energiaként felhasználhassák
csakhogy, az anyagcsere rendszerünket a természet/jóisten egy picit másfajta tápanyag bevitelre méretezte, a mai kor vívmányai, az agyonfinomított dolgok iszonyatosan megterhelik az anyagcsere rendszerünket, és a természetes egyensúlyból egy kóros állapotba lép át a helyzet
az inzulin, ha nem is véges, de korlátozottan termelhető - és ha felborul az egyensúly a folyamatos túlterhelés miatt (ami lehet túlzott szénhidrát bevitel vagy éppen stresszes állapot), a hasnyálmirigy, ami az inzulint termeli, szabályozza, egyszerűen "bedöglik", mert nem bírja tovább a terhelést
ismétlem, ez népbetegség - nem a cukorbeteg embernek nem szabad cukrot ennie, hanem az egészségesnek se szabad túlterhelnie magát folyamatosan, pláne stresszes életmód mellett
a túlterhelésen és a folyamatosságon van a hangsúly - mert egy ma egészséges embernek holnap már bajai lesznek és ésszel meg lehet előzni mindent - főleg úgy, hogy a gyerekeinket nem bombázzuk, hanem kiegyensúlyozott táplálkozásra törekszünk
Állitólag olyan anyagokkal "dusitják", ami függőséget okoz. Nem tudom, hogy igaz-e, de tapasztalatból tudom, hogy nekem más tekintetben sok gondot okozott.
Sokáig ittam nescafét. Főleg lustaságból. Egy idő után olyan rosszullétek jöttek rám, hogy alig birtam felállni. Jó, tényleg sokat ittam belőle.
Aztán ahogy áttértem másik fajta kávéra, teljesen rendbejöttem, azóta sincs bajom.