Kerestem a topikok között, de nem találtam még kifejezetten ilyen témájút. Ez elég meglepő volt. Nos, mindegy, akkor itt van egy, amiben megtárgyalhatjuk a legújabb technológiákat, áttöréseket, hatásfokokat és persze, hogy ki, mikor fogja telerakni és legfőképpen mennyiből a háza tetejét napelemekkel?
Igaz , hogy kis házban lakunk , 63 nm . Nekünk a párommal vastagon elég . Alacsony bérű melós létemre évi 1200 óra elég volt arra , hogy kényelmesen megéljünk a keresetemből és még nyaralni is eljárjunk 16-30 napra a tengerhez. A nyugdíjunk sem kicsi , mert simán megélünk belőle . :-) Ami a bizniszt illeti , mint írtam , a szakmám a hobbim is egyben .
Képzeld el , annak idején amikor a rendszerváltás volt , a párommal kíváncsiságból munka mellett belevágtam a magánvállalkozásba 1992-ben . Mit csináljunk próbaképpen ? Mosópor , mosogatószer , öblítő , stb . , az mindig kell minden háztartásba . Vettem a nyúlcipőt , felkerestem a három gyártót , megkötöttem velük a szerződést . Első szállítmánnyal hétfőn megtelt a garázs . Apám azt mondta , hogy fiam Te megbolondultál . Aztán szombaton amikor látta , hogy pár apró doboz maradt , akkor azt mondta , hogy nem gondolta volna . Ezt így csináltuk 10 hónapig , megforgattunk 1500000 koronát . Már annyi időt vett igénybe , hogy választanom kellett . Maradtam a szakmámnál , mert az a hobbim is . :-) Tudod a gyártók 4 árkategória szerint szabták az árakat , a rendelés értéke szerint . A katalógusi ártól ( 100% ) egészen 35% engedményig . Természetesen a konkurencia kényelmes volt és a közeli nagyraktárból szerezte be az árut , ami ugye a 100% + 7 % a nagyraktár által kiszabott ár . Így nem volt gond jó árat szabni és nagyobb haszonra szert tenni mint a konkurencia .
Ennyit arról , hogy csak kitalálgatok , vagy van némi tapasztalat is a témában . :-)
A kaja és más dologban rajtad áll, hogy az igényeidnek és a vagyoni helyzetednek megfelelőt válassz.
De ha te túl nagy nyereséget feltételezel, miért nem mutatod meg hogyan kellene olcsón jó és színvonalas kajákat árulni?
Ha nem vagy benne abban a szakmában, csak vagdalkozol igazi alap nélkül.
Próbáld összeadni mekkora rezsivel lehet egy 200 m2-es boltot vinni, 7-8 alkalmazottat fizetni. A közterheket, az emelkedő beszállítói árakkal, fuvarral, csomagolóanyagokkal, karbantartókkal együtt. A hitelek kamatait, helységbérletet, HIPA-t fizetni.
Csak jelzem, hogy 4500 bolt zárt be az elmúlt 10 hónap alatt. Gondolkozz el miért.
Szerinted pár jelentéktelen dologra van engedmény ? Az oldalon több üzlet kínálatát is lapozhatod .
Tudod nem akarok itt okoskodni , de mint már régebben írtam párszor , nekem a ház rezsije ( villany , gáz , víz , telefonok , TV , internet ) a nyugdíjunk pár %-át ( 6 )teszi ki havonta . Tehát engem inkább az élelmiszerek és más áruk nagyon túlárazott árai inkább bosszantanak . Gondolom nem vagyok ezzel egyedül .
Ja , hogy voltam olyan bolond , hogy régebben a házunkat energiatakarékosra felturbóztam , hát ez van . Akkor az volt , hogy soha sem térül meg .
Az üzletláncok között tudsz szabadon dönteni. Az energia monopol termék. Ez a kulcs. Ezt megvenni kénytelen vagy. Nagy különbség ám!
De a bolti árengedmények sokszor kifutott termékekre vannak, illetve becsali reklámnak, ami a teljes árukészlet igen kis töredéke. 1000-ből 1 termék csak reklám. Nem üzleti tétel.
Szerinted az üzletláncok milyen árréssel dolgoznak ? Azokat bezzeg nem támadjátok . Ha egy termékre 70 %-os engedményt tud az üzletlánc adni , akkor Ők mennyiért veszik a gyártótól , termelőtől ? Én inkább azokat reguláznám . Azok veszik ki a zsebünkből a legtöbb pénzt .
Úgy "szabja meg", hogy olyan adókkal, extra sarcokkal terheli őket, ami közvetlenül megjelenik az árakban. Messze nem piaci ez az árképzés sem. Egyetlen éjszaka, egy salátatörvénybe rejtve bármit és annak ellenkezőjét megcsinálhatnak, mert megtehetik.
Azt akarod mondani , hogy az erőműveknek is a kormány szabja meg , hogy mennyiért termeljék az energiát ? Szerintem az erőművi ár és a lakossági ár különbözetét fizeti a kormány az erőműveknek .
Nagyon ritkán benézek még, ha erre járok. Nem tudom minek, mert itt semmi sem változik. Azon kívül, hogy mentálhigiéniás szakértő felkeresését tudom ajánlani, mást nem tudok tenni. Esetleg egy kérést, hogy próbálják meg 3 napra/1 hétre felfüggeszteni a fórumozást de egyben az olvasását is. Amennyiben nem sikerül, akkor már megtudhatná magáról, hogy létezik a probléma és egyedül nem tud megbirkózni vele.
Az álszentség elsül visszafelé, akkor veszélyes tud lenni.
Az energia árakat a kormány határozza meg, figyelembe véve sok változót, meghallgatva az MVM és a MOL kivánságait, gazd. miniszter beszámoló és a börnyakú véleményét, aki nem maradhat ki.
Ezeknek A kormányfő a vezérük, aki kimondja az áment.
Az országgyűlésről ne irjál valótlant, az nem foglalkozik vele, 3 okból
A "vezér szabja meg az árat" állítás egy hülyeség... alighanem. A zokniagyú, egyszerű elméjű ostoba emberek ostoba állítása.
----------------------
Amúgy kire kell gondolni az ország vezéreként ebben az országban? Ahol a parlament az úr azaz nincs is vezér valójában :-)
Max a parlamentnek alárendelt kormányfő>miniszterlnök van, aki rendeletet adhat ki bizonyos témákban. De a kormányfőség az tuti nem az ország vezérsége, nyilvánvalóan.
Egyik párt párt elnöke-vezetője sem az ország vezére, nyilvánvalóan.
vezér Egy csoportnak vagy törzsnek a feje, vezetője, főnöke.
Na akkor ha értő olvasás akkor megírhatnád hogy ki szabja meg hogy 37Ft a fogyasztói ár Magyarországon? Erre volt egy állítása a kollégának amire írtad az esszédet.
" Mo-on nem a szolgáltató szabja meg az árat, hanem a vezér "
Az energia ára az piaci minden esetben !
A szolgáltatónak a hasznának meg kell lennie , abba a kormány nem szól bele , ha reálisak az árak az RHD kialakításához . Az energia árának támogatásának mértékét szabja meg a kormány . Ez az , amit mindenki igénybe vesz még a Fidesz ellenfelei is úgy , hogy a különbséget mindenki által befizetett adóból támogatja az erőművek felé a kormány .
Akkor újra egy zsák pénzt elköltenek más fűtési rendszer kialakítására ? Amit megspóroltak , azt újra elköltik , viszont az eredeti HMKE sem volt olcsó a telepítés idején. Az is igaz , hogy ez egy választható opció . Viszont a szolgáltató sem jó tündér . Tehát ha marad a mostani egytarifás áramnál a felhasználó , akkor a szolgáltató olyan árat fog megszabni , hogy az neki érje meg és nem a felhasználónak . Tehát az okosabbik része a felhasználóknak elkezd gondolkodni , majd számolni és rájön , hogy a meglévő fogyasztókat hogyan tudja napközben úgy kihasználni , hogy a túltermelés kis része kerüljön ki a hálózatra az olcsó áramáras időszakban és a termelés akkor menjen a hálózatra amikor csúcsidő van . Tehát ez a rendelet az okosabbik gondolkodni tudó HMKE tulajoknak nem fog gondot okozni .
őket ez miben érintené? még 10 évig éves szaldójuk van, meg különben is önkéntes..
inkább a társasházban/árnyékban.lévő/csak.kis.rendszert.akaró tulajoknak előnyös, akiknek még nincs PV-jük, mert ezzel végül is zölden olcsó napenergiához jutnának nagyberuházás nélkül...
félek h olyan lesz ez is mint az energiaközösség vagy a vasúti/buszos liberalizáció: papíron létezik, csak még kell hozzá 15 vagy 20 év h kidolgozzák a részleteket