http://vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=254888 - Szerbia az orosz gázt Ukrajnán és Magyarországon keresztül kapja. A Srbijagas vezérigazgatója közölte: szerdán tárgyalni kíván a magyar partnerekkel arról, hogy tározóikból adjanak gázt Szerbiának, amely gázfogyasztásának mindössze a 8 százalékát képes saját forrásból fedezni - Cserében Magyarország a délvidéki magyarság igényeinek teljesítését kérje!
Balek? Hm? Lehet, semmi gond. Az ha Te teszel bármit, az országos viszonylatban kevés. Én táv fűtött lakásban lakom, 0 lehetőségem van bármit is tenni, és az elsők között fagynék meg, ha leállna a fűtés. HOgy neked milyen lehetőségeid vannak nem tudom. Tégy belátásod szerint.
Most egyrészt nagyon tévedsz, mert a szerbek nem olyanok, másrészt meg nyilván nem ingyen kérték, gondolom, kifizetnék ugyanúgy, mint ahogy az oroszoknak is kifizették volna, ha adnának. De amúgy valamennyit, ha van, akár ingyen is adnék. Megfagyni szar dolog lehet.
Kapszkodj meg, ugyan sokad generációs budapesti vagyok de rendszeresen járok szabadkára, sőt zentára, stb. és egy büdös szerb szót ki nem ejtettem azon kívül hogy molim jedan pivo, esetleg jos jedno, és kérlek gond nélkül boldogultam.
Még a rendőrökkel is. Van jó pár amelynek nem nagyon akaródzik magyarul beszélni, de eddig mind hirtelen elkezdte törni a magyart amikor elmagyaráztam neki magyarul hogy nem intézkedhet velem szerbül a törvények szerint. Persze - különösen Szabadkán - rengeteg magyar rendőr van. Meg persze magyar bíró, stb. És persze mindenhol ott vannak a magyar felíratok.
Sőt Szabadkán még a szerbek által lemészárolt magyaroknak is van emlékműve, és kutyát nem zavar. Pedig turul a javából.
"de egyiknek sincs olyan vezetése, aki gondolna a jövőre, netán épitne egy pár gáztározót."
Mert a gáztározót azt nem építik az van nekünk.
Mekkora monstrumokban férne el az a sokmilliárd köbméter gáz, mit gondolsz?
Zsanáról hallottál? Volt ott hajdanán egy nagy kitörés. Aztán szakszerűen letermelték a kutat. A tartalék gázt oda nyomják vissza: a jó édes anyaföldünk a tározó.
Mindenképpen segíteni kell, ha csak egy mód van rá. Meg kellene találni a megfelelő megoldást. Elképzelem, hogy ideszólnak nekem, hogy pár órán belül megszüntetik a gázszolgáltatást - hát nagy bajban lennék.
Érdekes, hogy a környező országok, annyira tudják a frankót, mindenki velünk kekeckedik, területi követeléseinket vitatják nagy okosan,de egyiknek sincs olyan vezetése, aki gondolna a jövőre, netán épitne egy pár gáztározót. Ha baj van, csak hozzánk jönnek, miután lenáciztak, fasisztáztak minket. Persze, adjunk ha van, de nem valószínű, hogy a szerbek igényeit mi ki tudjuk elégíteni. Nekik olyan nagy mennyiségre lenne szükségük, ami a mi tartalékainkat is meghaladja.
...nem hinném, hogy mi vagyunk abban a helyzetben hogy tudjunk segíteni rajtuk.
Azt gondolom, hogy vagyunk. Át lehet állítani az ipari nagyfogyasztók egy részét olajra, és a panelekben se lenne fontos 25-26 fokos szaunát tartani, nyugodtan vissza lehet fogni 20 fokra a fűtést. ( nálam 19,5 a max, éjjelre 18-ra van programozva a termosztát ) Mindenképpen egy olyan gesztus volna ez, amiről 100 év múlva is hálával emlékeznének meg. És az ellenkezőjéről is, ellenkező előjellel.
Segíteni kell, amennyire csak lehet. Feltételek nélkül.
Ebben a "nem-igaz-országban" a te felfogásod azt jelenti, hogy balek vagy (nem bántásból írtam). Én nem bízom másokban, mert a bizalmamat elvesztették. Igy kénytelen vagyok csak a saját és családom érdekét szem előtt tartani.
Most különösen, mert ha az oroszok és ukránok nem egyeznek meg, akkor nekem kell gondoskodni, hogy a családom ne fagyjon meg. Ahhoz, hogy én most az alternativ fűtési forrásaimhoz nyuljak, ahhoz bíznom kéne elsősorban a kormányban, hogy ne az én káromra csináljanak saját maguknak extra profitot. Ez a bizalmat viszont a kormány hosszú ideje elveszítette.
Másodsorban, ha én most a meglévő alternatív forrásaimhoz nyúlok, akkor ismerve a kereskedelmet, a gáz hiány az általam használt alternatív főtőanyag árát minimum a duplájára emelik. Most mondd meg, te mit csinálnál a helyemben?
Vanni vagyunk abban a helyzetben, sőt még jelentős megrázkódtatást sem okozna, hogy a stratégiai tartalékból nem napi 10 hanem 14-15 millát hívnánk le.
Megmondom őszintén, a nyáron csupa szerb(általában fiatal házas, kisgyerekes) kisember között nyaraltam Montenegróban és nyomát sem tapasztaltam a háborús hőzöngő balfékségnek sőt amikor a kislányom megmerült a partról visszazúduló hullámokban, hárman ugrottak a segítségére, pedig pontosan tudták, hogy magyarok vagyunk. Nincs értelme kínozni azt aki segítséget kér. A segítség kéréséhez bátorság kell.
Hát tudod sok mindenben igazad van, vagy lehet, de ha már lassan abban is kételkednék, hogy reggel amikor felkelek lesz-e padló a lábam alatt, akkor már most jobb ha fel is kötöm magam.
Szóval én ennél optimistább vagyok, mert optimistább akarok lenni!!!
A Balkánon népszokás ünnepléskor a levegőbe lövöldözni.
Mindezeken túl tudni kell hogy a Milosevics által betelepített Koszovói menekültek egy igen elszigetelt kisebbségi csoportot alkotnak, a helyiek (szerbek, magyarok, horvátok, stb.) egyöntetűen elhatárolják magukat tőlük. Magas a bűnözés is közöttük.
Többségük nem túl kulturált bajkeverő.
Mindennek azonban semmi köze a kisebbségvédelmi intézményrendszerhez.
Az például olyan dolgokról szól, hogy magyar érintettel folyó bírósági ügyet magyar bíró tárgyal, minden hivatalos ügy intézhető magyarul, sőt ha Szabadkán megállít a rendőr ő is köteles veled magyarul beszélni, stb.
Próbálok értelmes párbeszédet folytatni. Szerinted van rá esély ebben a topicban?
"Szóval én adnék, sőt már most korlátozást vezetnék be itthon is. Aki tudja az akár önkorlátozást is alkalmazhat. "
Egy normális országban én is támogatnám az "önkorlátozást". Azonban ismert okok miatt, itthon nem. Amikor te "önkorlátozol", akkor vezetőink drágábban adják tovább a gázt, az így nyert többletet szépen jutalmak, meg miegymás, elosztják egymás között.
Én azt javasolnám inkább, hogy amíg van gáz, addig használd azt és csak akkor térj át alternatív fűtőanyagra, amikor elfogyott a gáz. Ez a túlélés törvénye, mely különösen igaz egy "nem-igaz-országban".
Hangsúlyozom, hogy egyetértek veled, a helyes megoldás az önkorlátozás, az egymásban való bízás lenne.
Ez mondjuk jogos, csak ki kellene húzni külügyéreink fejét az EU seggéből. Egyébként szerintem manapság a románok sem épp barátságtalanok, csak ott több az idióta politikus. A mai szerb politika a 15 évvel ezelőtti esztelen öldöklés és annak "eredményei" közül a kevés pozitív dolog egyike, nem kéne elkúrni. (A szlovák politika meg bekaphatja a szerbekkel való viszonyunktól függetlenül is.)