A 21. Férfi Kézilabda VB Horvátországban kerül megrendezésre, 2009. Január 16. és Február 1. között. A magyar válogatott Franciaországgal, Szlovákiával, Romániával, Argentínával és Ausztráliával került egy csoportba.
Csatlakozom az előttem szólókhoz, jómagam is csalódott vagyok.
Akikben leginkább csalódtam, azok kapusaink és szélsőink. Mondom ezt úgy, hogy Pukiéknak voltak jó periódusai, és Iváncsikék sok gólt lőttek.
De rengeteget hibáztak.
Stochlnak egy Komló is tud gólt lőni, egy MKB-Dunaferren érdekes módon Gál, Ilyés, Iváncsikok utat találtak a kapujába.Most nem ment.
Gállal sem vagyok elégedett, de tegnap spec jól játszott, nem tudom, mi bajotok van vele.
Hajdú egy l***sz. A szlovákok egy gyenge csapat, verni kellett volna őket. Egyébként többször is úgy megtörhettük volna őket, mint a ropit (egy-két támadáson múlt szerintem, hogy sima győzelmünkből iksz lett).
Azt hittem, ezektőla franciáktól azért nem vagyunk ekkora távolságra.
Nézegettema többi csoportot...szerintem a B-ből biztosan nem jutottunk volna tovább, de említhettem volna a többit is.
Szomorú vagyok, mert azt hittem, jobbak vagyunk.
Mindazonáltal még semmi sincs veszve, kijöhet valami szép is ezen a VB-n, de tartok tőle, hogy lemaradásunk az élcsapatokhoz képest egyre nagyobb.Sajnos utánpótláscsapataink szereplését elnézve nem is sok jóval kecsegtet a jövő -sebaj, majd honosítunk pár szerbet.
Azért fórum, hogy mindenki elmondja a véleményét. Bár megváltani innen nem tudjuk a világot azért megbeszélni, ki hogy látja a dolgokat úgy érzem nem pusztán okoskodás.
Remélem ez kárpótol minden okoskodásnak tűnő mondatért.
I-es csoport: Január 24. 16:30 Szlovákia-Koreai köztársaság 18:30 Franciaország-Svédország 20:30 Magyarország-Horvátország
Na most Te azt mondod, hogy erről az edző tehet kizárólag (legalábbis úgy látom, mindig csak az ő szerepére térsz ki)? Mert nyilván van benne felelőssége, alapvető, hogy tudja motiválni a játékosokat (bár nem értem, hogy egy olimpiai pótselejtezőért való küzdelem miért nem elég motiváció önmagában), de mégis a játékosok játszanak. Vagy akkor az egész csapat is örök vesztes szerinted? És ha már a játékosokat nem lehet elhajtani (1-2 poszton persze lehet variálni, de alapvetően kb ez a legerősebb keret), akkor varrjunk mindent az edző nyakába? Értem. Ja és nyilván Hajdu majd jobban fogja motiválni a játékosokat (ahogy ez eddig kitűnően látszik is...), szinte látom magam előtt Hajdu Jani szikrázó tekintetét, amint feltüzeli a játékosokat. :-) Skaliczky-ban legalább volt élet, bár az említett Izland elleni találkozóra úgy tűnt, ő is lemerült, kifáradt a csapattal együtt.
Amúgy valóban fontos meccs volt, de egyszerűen nem bírtuk végig a sorozatterhelést. Általában a legtöbb csapatnak van (legalább) egy lyukas meccse, nekünk az volt az. Rosszkor jött. Más kérdés, hogy Izland később (igaz, némi szerencsével, de) olimpiai ezüstérmes lett, tehát azért nem akárkitől kaptunk ki, mégha a gólkülönbség bosszantó (és később végzetes) is volt.
Ja és ami az athéni bronzmérkőzést illeti: az a szerinted moszkvai öregekotthonából verbuvált orosz csapat előtte a negyeddöntőben pl. a franciákat verte. Egész virgonc öregek voltak azok azért!
Egészen a tavalyi EB-ig el is fogadtam volna ezt az érvelést. Azonban 1 éve remek játékkal megvertük a spanyolokat, jöttek a németelk, aminek a kedves Skaliczky Úr már a nyilatkozataiban úgy állt hozzá, hogy ne várjon a szurkolótábor győzelmet. Aztán csúfosan kikaptunk Izlandtól, pedig az a meccs igen nagy jelentőséggel bírt. Végig lehetett érezni, Skaliczkyn, hogy elkaptuk a spanyolokat, mi már megtettük amiit megkövetelt a haza. Pedig sokkal többet is ki lehetett volna abból hozni. /Mondjuk egy olimpiai pótselejtezőt/
A 2004-es Olimpia szintén hasonló volt a német és /egy világverőnek nem nevezhető / Korea legyőzése után Lászlónk pulzusa ismét beállt alapőhelyzetbe, hogy már túlteljesítettük az elvárást, ennyi elég is volt. Valóban a horvátok lehet más kategoriát képeztek, azonban Moszkva egyik öregotthonából verbuválódott orosz csapatot más felfogással simán le lehetett volna győzni.
Ez is régi téma, de egyszerűen unom ezt a Skaliczky-szapulást.
Nyilván nem megelégedett a tornánkénti egy bravúrral, hanem egy versenyen egyszerűen nem nagyon tudtunk egynél több nagynevű csapatot megverni, és annak ellenére fáradtunk el, hogy Skaliczky legalább rotálta a csapatot, ellentétben Hajduval.
Amúgy eddig hány nagynevű csapatot is vertünk meg ezen a vb-n? Ezúttal is max. 1 fog összejönni, talán egy kipukkadt Korea...
Mondjuk az athéni olimpián megvertük a németeket és a koreaiakat is, és a 4. helyen végeztünk, a 2007-es vb-n meg egymás után vertük Dániát (milyen végjátékkal!) és Norvégiát (más kérdés, hogy aztán ez is kevés lett).
Nagyon kiegyenlített a mezőny, van néhány extra csapat (franciák, horvátok, korábban németek, most talán dánok, svédek), de rajtuk kívül még van egy csomó válogatott, aki bármikor odaérhet (pl.: most Izland -mint olimpiai ezüstérmes- itt sincs.)
Ezt tudomásul kell venni. Az, hogy az elmúlt években nem értünk el kiugró eredményt, nem csupán Skaliczy hibája (lásd, itt van Hajdu... vele előrébb kerülünk? aligha), tehát ez az örök vesztes szöveged egy amúgy olimpiai 4. helyezett kapitányra vonatkozóan nem kicsit problémás.
Nem mondom, hogy Skaliczky hibátlan volt, nem mondom, hogy nem voltak gyenge meccsei, vagy olyan, amikor leblokkolt (pl.: tavalyi Izland elleni meccs), sőt még azt is mondom, hogy két olimpiai ciklus után, meg azután, hogy nem jutottunk ki Pekingbe, talán időszerű volt a váltás, de ezzel együtt -pláne látva azt, hogy jött helyette más, és egyelőre úgy tűnik, ez a váltás sem hoz áttörést- vannak vitathatatlan eredményei, amiket meg kellene becsülnünk, pl. vb-6., olimpiai 4. hely, illetve, hogy végül is végrehajtott egy generációváltást a válogatottnál.
Hajdú Kapitány gyenge csapatot válogatott össze. Katzirz , Mocsai , Törő Mit keres a csapatban? Kazirc a Szegedben is harmatgyenge, nem mer lőni, semmi küzdőszelleme nincs. Törő észnélkül szórja el a jobbnál jobb labdákat. Hajdú nem látja át a dolgokat lassan reagál. Sajnos a szegedi vezetés megfúrta a Mocsai 1 kapitánnyá választását. Talán vele jobban mentek volna a dolgok. Talán Buday is jó edző lett volna. Megint elment a vonat.
Összességében számomra a magyar csapat szerelése eddig nagy csalódás. Azt vártam most, hogy Skaliczky már nincs végre kijön a játékosokból az a tudás ami az eddigi világversenyeken bennük maradt. Mindenhol azt lehetett hallani -már évek óta- ez a csapat nagyon együtt van és több poszton is világklasszisok erősítik a válogatottunkat. Továbbá ez a csoport beosztás is szép reményekkel kecsegtetett. Véleményem szerint a legkedvezőbb ellenfeleket kaptuk, ennél érzésem szerint minden csoport erősebb volt.
Úgy képzeltem el, hogy a szlovákokat és a románokat simán verjük, a franciákkal pedig játszunk a végén egy ki-ki meccset. Őszinte leszek a VB előtt azt sem tartottam lehetetlennek, hogy végre akkor is megverjük őket, ha van még valami tét.
Ezzel szemben összetehetjük a kezünket, hogy a románok ellen volt jó 20 percünk amivel sikerült győzni, a szlovákok ellen pedig ennyi sem volt. Természetes, hogy a győzelem is elmaradt. Számomra a franciák elleni meccs azért volt aggasztó, mert azt láttam a franciák csak annyit adtak ki magukból ami a biztos győzelemhez kellett. Mikor kicsit közelebb sikerült kerülnünk hozzájuk megrázták magukat és 5 perc alatt ismét 7-8 gól volt közte.
Ennek fényében a középdöntőben sem várok sok jót. A horvátok úgy gondolom nem fognak megállni a biztos győzelem tudatában, ők annyit adnak ki majd magukból ami bennük van. A svédeket is erősebbnek érzem, a koraiak, pedig úgy gondolkodhatnak, ha valakit akkor minket és a szlovákokat még megfoghatnak. Szerintem ezért el is fognak követni mindent.
Továbbá úgy érzem, a formaidőzítéssel is néhány játékosnál gondok vannak. A két Iváncsik kis tulzással annyi ziccert amióta élvonalbeli játékosok nem hagytak ki mint most, ezen a VB-n. Eklemovics erőtlen, és Császártól is sokkal töbet vártam. Gálnál pedig ismét fontosabb lett a külsőség mint a játék. Sajnos ezt kétévente mindig előadja. Talán azért is nem lesz belőle sosem igazi világklasszis. A kapusokról a véleményem pedig már egy előző hozzászólásomban leírtam. Nagy Lászlót és Illyés Ferencet pedig nem igazán tudja Hajdú János pihentetni mert a cseréik /Mocsai, Katzirz, Putics/ érzésem szerint -támadójátékukat nézve-messze elmaradnak attól ami egy jó VB szerepléshez elég lenne.
Csak bízni tudok benne, hogy a középdöntők végén merőben másképp jellemezhetem a csapat játékát, hiszen a remény hal meg utoljára.
Ahhoz képest h jó formában van, a franciák ellen többször előfordult h nem ment rá a falra, nem úgy mint Nárcisz vagy Karabatic, pedig neki megvan hozzá a fizikuma, nem értem hogy vannak olyan helyzetek amikor simán felugorhatna és mindenkinél magasabban lenne, de nem, ő passzol...
Én ezt nem szeretem a Nagy Laciban. Ok, hogy csapatjátékos, de jó átlövőteljesitmény nélkül (azaz min 5 klasszikus átlövésgol nélkül) nem sok keresnivalónk van. És ki lőjje be, ha nem a 200 centis világklasszis átlövőnk???
President: Istvan Kiss Coach: Laszlo Skaliczky The best players: Laszlo Nagy, Gabor Csarszar, and Nenad Puljezevic
Ranking summary on the World Championships:
1958, 7th place 1964, 8th place 1967, 8th place 1970, 8th place 1974, 7th place 1978, 9th place 1982, 9th place 1986, 2nd place 1990, 6th place 1993, 11th place 1995, 17th – 20th place 1997, 4th place 1999, 11th place 2003, 6th place 2007, 9th place
Hungary competed 15 times on the World Championship; never won a medal, only once (in Japan in 1997) reached the semi-finals. Still, Hungarians have high ratings in the worlds’ handball which contributes good clubs, but especially women's handball, which unlike the men's, winning more and more than ever. To the World Championship in Croatia Hungary launched through a European qualifications play off, in which was better than Bosnia and Herzegovina. Hungary will always leave a good impression at the great competition; win some of the favourites, but it always missing the last step to the medals. It could not solve it even Laszlo Skalitzky, but has managed to rejuvenate the team and with more optimism look at the future.
Hungary star No. 1 is Nenad Puljezevic, former Yugoslav national team member, great goalkeeper who can defeat every opponent. In the brothers Ivanczik, Gergo and Tamas, they found an excellent young wings, and in the playmaker Gabor Csarsar the future player. Mladost from Vesprema, which is lead by Putics and Gulyas, is a good reason for optimism more, just as the funnel Laszlo Nagy from Barcelona. Heavy league is not trump of Hungarians, but strong Veszprem and Szeged on the European club scene certainly are.
Ez mind oké, csak az ellenfelek már szinte várják, hogy Gálra játsszuk ki a figurákat, és egyre kevésbé hagyják a lövőinket érvényesülni. Valamit lépni kéne. És sajnos Zubai hiába ügyes gyerek, ha bent marad védekezni, elsöprik őt az útból...
Egy beállósnak alapvetően más mutatói vannak vagy kellene, hogy legyenek, mint egy normál mezőnyjátékosnak.
A bejátszott labdákat szedje össze, a helyzeteit dobja be. Ezen a poszton nincs pardon, ha valaki 80% alatt teljesít, az sz*r. Ha 50% alatt, az már betonsz*r.
Gálnak már rég legjárt az ideje. Egy dologra jó, hogy direktben nem tud rajta betörni az ellenfél. Bár a ezen a szinten inkább megverik lábbal (könnyen) vagy átlőnek felette (könnyen). És akkor Herbert és Nagy hiába védekezik mintaszerűen középen...
Hajdú helyében legalább tét nélküli szituban kipróbáltam volna Nagy Lacival a beállóposztot. Mocsai és Harsányi a védekezésben megoldották volna a jobb oldalt, vannak annyira agresszívek. És csináltam volna neki felkanyarodó figurákat. Az ellenfelek azt se tudták volna, hol vannak.
Abban amúgy igazad van, hogy védekezésben megverik, mert lassú lábbal, meg abban is, hogy sajnos túl sok ziccert ront, de ez a mondatod...oké, hogy nem kedveled, de azért ennél lehetnél kissé tárgyilagosabb. :)
Amúgy lehet, hogy Nagy Laci magásságát kihasználhatnánk, ha néha bemenne a falba, de rá nyilván elsősorban átlövőként van szükségünk, tehát elég mókás lenne, ha a jelenleg legjobb formában lévő átlövőnket erre a feladatra áldoznánk be. :)
Gál tegnap nem volt ennyire katasztrófa ne mondd már... én sem vagyok vele megelégedve, de azért így kipécézni sztem nem jogos. Védekezésben tényleg sz/r, mert mire megmozdul, Fernandez már rég bedobja mellette. De sajnos nemcsak ő, hanem pl Schulc is... (ami enyhén ciki)
Lásd dánok: semmivel sem áll jobb játékosokból a csapatuk mint a mienk. De ők győzni mennek fel akárki legyen az ellenfél, a hozzáállásuk példaértékű, és még ha nem is mindig jön össze a győzelem, pl amikor 2 éve kikaptak tőlünk, akkro felálltak, és megvertek midnenki mást... Nem szórakoztak azon hogy kikaptak tőlünk hanem csniálták tovább a dolgukat.
Én MÉG MINDIG NEM látom azt h nagycapatok ellen ne az legyen a fejekben h megelepetés lenne ha győznénk...
Gál toronymagasan a keret legrosszabb játékosa. Az ő posztján a ziccerértékesítési százaléka nemhogy gyenge, hanem egyenesen a vicc kategóriája. Szánalmas, hogy a vezetés ezt nem látja. Nagy Lacitól kezdve egy rakás játékos lejátssza, ha arra a posztra kerül (vagy kerülne).
Védekezésben is kiemelkedően őt verik meg legtöbbször.
Sajnos a franciák ellen a legtöbb játékoson érezhető volt, hogy nem hisznek igazán a dologban, még az eddig támadásban és főleg védekezésben remeklő Nagy Lacin is.
Gál meg nyilatkozza, hogy "nem tett le álmai valóra váltásáról"... Az eszem megáll... Nézze már meg valamelyik meccsét videóról!!!
Őszintén szólva én csalódtam, mert szerintem nagyon erős csapatunk van, de most úgy tűnik hogy annyira mégsem. Viszont még várjuk ki a végét.
Viszont az, hogy a franciák ellen gyakorlatilag momentumunk sincs csak a meccs elején, nagyon kiábrándító, és erre nem kifogás az, hogy a franciák más kategória... ők is ugyanúgy kézilabdázók, profik, ugyanúgy bajokságokban játszanak (és páran csak francia kiscsapatokban...). Ráadásul ők ált különböző bajnokságokban, caspatokban játszanak (kivéve Ciudad Real). Vagy az edző nagyon jó, vagy a mienk nagyon sz/r, én erre ezt mondom...
Jó caspat persze, de azért nem más dimenzió... a dánok "könnyűszerrel" elkapják őket ha akarják, őket meg mi elkapjuk ha éppen úgy van, akkor most miről beszélünk???
A kézilabda olyan irányba kezd menni, amit a magyar kézitudásbázis nem tud felfogni, legyen szó nőkről vagy férfiakról...
Tegnap a franciák nagyon egyszerűen megoldották a kapus elleni csatát: egyszerűen pattintva lőtték a lövéseik 80 százalékát. Viszont azt nem értem, hogy ezt meg a kapusok miért nem veszik észre???
Nem értek egyet. Gál pont h biztos pont volt a franciák ellen, keveset rontott, és szerintem most épp nem votl nagyképű. Eklemovics jól irányít és sztem elég jól védekezik, rá sem lehet panasz.
És a szlovák csapattal kapcsoaltos megjegyzéseddel sem vok elégedett igazán. Messze nincsenek oylan lövőik mint nekünk. Kapusuk is csak ez az egy, aki mellesleg nem világklasszis... vagyis felétételezem, hogy nem most ebben a korban bújik ki a klasszis belőle.
Szted a franciák miért intézték el őket simán? Meglátod, Korea, Svédország és horvátország is legalább egy 8assal verik őket.
Egyszerűen csak mákjuk volt, ellenünk elhitték h van keresnivalójuk, mert nem vettük őket elég komoylan amásodik félidőben. Az elsőben igen, tettünk is közé egy hatost...
"...Nenad sokkal több ziccert véd mint átlövést..."
Igen, ezt speciel már a Skaliczky korszakban is tárgyalta a Borsos (meg mindenki más), hogy a Puki előtt úgy kell védekezni, hogy hagyni kell a szélsőket ziccerből dobni, viszont mindig ki kell lépni az átlövőkre.
Az, hogy a franciák ellen ez nem sikerült, azért én senkit nem hibáztatok, ők annyira más kategória. Viszont a románok és a szlovákok ellen ennek jobban kellett volna működnie.
"olyan szintű kapussal mint Ő többet ért volna el ..."
Hát, lehet. De az is lehet, hogy a következőkben meg a Puki/fazekas kettőssel érünk majd többet. Stocl egyelőre csak gyengébb ellenfelek ellen brillírozott (ebbe sajnos mi is beletartoztunk).
Egyébként meg érdemesebb azon morfondírozni, ami reális. Ha pl. a védekezés stabilabb lenne és alkalmazkodna a kapusaink tulajdonságaihoz, akkor azzal előreléphetnénk. Ez pedig nem lehetetlen, a jelenleginél tudna jobban védekezni ez a csapat sztem. Meg támadni is.
Az első percekben a franciák szinte csak ziccert lőttek, aminek a hárításában Puljezevics igen jó. Hatalmas felület valahol elakad benne a labda. Aztán amikor átlövésekkel próbálkoztak már több sikerrel jártak. A Pick meccsein is megfigyeltem, hogy Nenad sokkal több ziccert véd mint átlövést.
Fazekas pedig azt hiszem jobban odaér az átlövésekhez, viszont Ő ziccerekben gyengébb. Összességében sajnos úgy érzem ezen a poszton /is/ az elittől le vagyunk maradva.
Stochl ellen eddig mindenki elvesztette a csatát. Kíváncsi lettem volna, a franciák ellen is tudta volna-e hozni azt a 40 % körüli átlagot amit az argentinok, magyarok és románok ellen hozott.
Lehet, hogy sokan rosszallóan fognak nézni ezután a megjegyzés után, de szerintem egy olyan szintű kapussal mint Ő többet ért volna el ez a csapat mint Fazekasékkal.
Lehet benne valami. (A Puki pl. láthatólag nem egy ugrálóbajnok, inkább jól helyezkedik, neki én alapból a lábához lőnék, tehát kérdés, mi tartott ezen negyedórát felismerni az ellenfeleknek..) Viszont akkor talán gyakrabban kéne cserélni a két kapusunkat, nem tisztán adni nekik egy-egy félidőt, hanem már a félidőn belül cserélni. Persze akkor meg lehet, hogy kizökkennének, ki tudja? (Mondjuk a Hajdúnak kéne... ;-)
Egyébként ez a kapus-csatár csata általában egy komoly intellektuális összecsapás is, hogy ki ismer ki kit és tud-e váltani. Pl. a Stocl ellen nagyon úgy tűnt teljesen elvesztették a csatáraink ezt a csatát, de pl. az argentin kapusok ellen se villogtak. Az Omeyer ellen pl. már valamivel jobban ment, csak sajna ezzel nem voltunk kisegítve.
Nekem az nem tetszett, hogy 15 perc alatt kiismerték a románok és a franciák is Puljezevics gyengéjét, hogy a lábához kell dobálni és onnantól klezdve nem fogott semmit. Mikor a második félidő elején megfogott ismét 1-2 labdát valamint amikor Fazekas is bemutatott néhány bravúrt akkor lett megint kevesebb a különbség a csapatok között.
Ha megnézzük a százalékot szerintem nem kapunk rossz eredményt, azonban azt amit fogott a meccs első harmadában sikerült hárítania és utána úgy érzem összeszedett néhány olyan gólt ami kívülről foghatűnak tűnt azon a szinten.
A kapus kapcsán vitatkoznék veled, a többivel egyetértek: szerintem a kapusteljesítmény hosszútávon hozzá van kötve a védelem teljesítményéhez. Pár percig lehet bravúrokat bemutatni gyengébb védelem mögött is, hatvan percen keresztül nem, vagy legalábbis nagyon-nagyon ritkán. A másk eset meg az, ha az ellenfél tesz naggyá, de tegnap erre se számíthattunk.