2016 őszén ültettem ki egy sárgahúsú kivinek (Gold kivi?) vásárolt kivit a kertbe, idén virágzott először, de mivel elpusztult a saját Tomurim, ezért "méhecskéztem" és sikeresen! ;)
Kérdéseim:
1. A sárgahúsú kivi húsa MOST még zöld? (Vagyis majd teljes érésig sárga lesz?) 2. Megtalálták a terméseket a poloskák, ha most leszedem, beérnek majd "maguktól"?
Leszedtem tegnap három darab puha termést, látszólag semmi bajuk, finomak, de a húsuk zöld... (A növénnyel együtt jött egy "gyári", színes/szagos/fényképes jelölőlap, aszerint sárgahúsú a kivi... (De mint tudjuk, ez még nem jelent semmit... :( )
Igen, egy sima ékoltás, pont mint a szőlőnél szokás. Leveleket leszedtem, Stocker szalagot használok.
Hogy összejön-e, az már idén nem fog kiderülni. Én bizakodom, mert legalább megindult. Lehet, hogy kicsivel hamarabb kellett volna, bár a nagy meleg sem jó ilyesminek.
Kiegészíteném a szokásos vashiánnyal. Saját megfigyelés, hogy a hiánytünetes leveleket hamarabb károsítja a vízhiány. Látok rajta érek közti elhalt részeket. Mondjuk ilyen felpöndörödést még nem láttam csak paradicsomon.
Nálam a jól bevált módszer a bejárat fölött ahol a kocsival is járunk , fólia váz és betonacél olyan vastag amit könnyen ráhajlítottunk és rá kötöztük dróttal.
Kis méretű összecsukható létrával metszem, és kötözöm az ágakat. Ősszel pedig szedem.
A kezem könnyen átfér a hálón ,a metszésnél ki tudom húzni a nyesedéket és a szedésnél is ha véletlen feljebb van néhány gyümölcs. A termés nagy része lelóg a vas alá, így nem sokról van szó.