Keresés

Részletes keresés

Demokrapia Creative Commons License 2009.02.10 0 0 1676
Nem drágult meg, olcsóbb lett. Nagyjából 95 cent, de vannak eltérések a benzinkutaknál. A magyar forint gyengélkedése miatt jelenleg Magyarországon olcsóbb.
Előzmény: Törölt nick (1675)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.10 0 0 1675

Ma olyat láttam Balassagyarmaton,amit évek óta soha:

Két szlovák rendszámú autó a benzinkúton,és a csomagtartó tele 20 literes marmonkannákkal,és nyomatják bele a benyát.

Ennyire megdrágult az üzemanyag odaát,vagymivan?

Maotai Creative Commons License 2009.02.10 0 0 1674

Ja, annyi még, h ugye Szlovákia és a Betyárország  /fő alapon vezetők az autóipari ágazatban az új EU-tagok között.
Mindkettő gépipari-exportőr nagyágyú (szó szerint) A fő különbség leginkább annyi, h míg az előbbi a késztermékekből gyárt nagyobb volument, addig a 2. az alkatrészekből. 

Viszont válság esetén a 2. van előnyben, ugyanis annak termékei jóval kevésbé konjunktúra érzékenyek (az alkatrészutánpótlás miatt).

Előzmény: Maotai (1672)
csapó Creative Commons License 2009.02.10 0 0 1673
Egyelőre hangzatos cím a VG-n "Bezzeg ország" bajban

"A decemberi adatok a környező országok – Lengyelország, Magyarország, Csehország – teljesítményével vannak összhangban. A januári számok még rosszabbak lesznek" – közölte Juraj Valachy, a Tatra Banka elemzője.
Előzmény: Maotai (1666)
Maotai Creative Commons License 2009.02.10 0 0 1672
Könnyen lehet, h igazad lesz...
Előzmény: Demokrapia (1669)
M.Zoli Creative Commons License 2009.02.10 0 0 1671

Udv.

A gazkrizisben az egyetlen pozitivum, ha annak lehet nevezni, hogy egyes gyartok eleve tervezet leallasai kozul valamennyi mar megvalosult. Vagyis, ha nincs gazkrizis, akkor is sok gyarto ugyanugy leallt volna. Tehat lehet,sot biztos, hogy nem okozott akkora kart a  krizis, mint ha akkor tortenik, amikor csucsra jar a termeles.

Udv.

Előzmény: bopat (1670)
bopat Creative Commons License 2009.02.10 0 0 1670
Igen az év elején komoly visszaesések voltak, de szerintem év végére kiegyenlítődik a növekedés, bár nem hinném hogy több lenne mint 1%.
Mínuszba nem megy át, legalábbis most nem úgy néz ki, bár ki tudja ...
Előzmény: Demokrapia (1669)
Demokrapia Creative Commons License 2009.02.10 0 0 1669
Majd a januári lesz igazán nagy esés, mert több mint 2 hétig a gázkrízis miatt tulajdonképpen állt az ipar. Szerintem a januári zuhanás még a magyar zuhanást is megelőzi.
Én sem nagyon hiszek a növekedésben, szerintem ez az év arról fog szólni, hogy melyik ország esik a legkevesebbet.
Előzmény: Maotai (1666)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.10 0 0 1668
Előzmény: Törölt nick (1667)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.10 0 0 1667
Előzmény: M.Zoli (1665)
Maotai Creative Commons License 2009.02.10 0 0 1666
Kötve hiszem, h pozitív lesz a növekedésük, a decemberi ipari termelés zuhanásának mértéke (17 %)  nem sok jót mutat....az autóipar 35 %-t esett.
Előzmény: csapó (1664)
M.Zoli Creative Commons License 2009.02.10 0 0 1665

Udv Bopat, meg egyebb felvidekiek!

Tegnap voltam moziban a Pokoj v dusi c. filmen. Ajanlom mindenkinek. Tavalyi szlovak film, a kulturalis miniszterium tamogatasaval. Iszonyatosan jol sikerult, egyszeruen latni kell. Meg hat Jana Kirschner dala a cimadoja a filmnek. Nem mondom, hogy tomve volt tegnap a mozi, de mar lassan egy hete adjak, napjaban tobbszor ( Kassan Cinemax ), de azert aki ott volt, az egy - ket kivetellel ott maradt beszogelve az ulesbe addig amig tartott a stablista, meg Jana Kirschner dala. Szoval hajra, ha ilyen filmeket fognak nalunk csinalni, akkor minden egyesre elmegyek moziba.

Udv.

csapó Creative Commons License 2009.02.05 0 0 1664
Fico is áttervezteti a költségvetést?
A szlovák kormány sem szépít tovább

"Szlovákia idei várható gazdaságnövekedése 2,4 százalék lesz a korábban várt 4,6 százalékkal szemben - közölte a szlovák pénzügyminiszter. Jan Pociatek azt mondta szerdán, hogy a kisebb gazdasági növekedés a tervezett költségvetési bevételt közel 330 millió euróval csökkenti, ami a hazai össztermék mintegy 0,5 százaléka."
Előzmény: M.Zoli (1662)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.05 0 0 1663

Durván bedrágult szlovákia:

"Ennek nyomán például egy Citroen C4 Grand Picasso nettó ára például ötezer euróval alacsonyabb a Dunától délre, mint északra. Közben a szlovákok irigylik a cseheket, a korona gyengülése és az engedmények miatt nyugati szomszédaik jóval olcsóbban vásárolhatnak autót, mint ők. A Skoda Fabia ára egy év alatt egyharmadával csökkent Csehországban - olvasható a lapban. "

http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/olcso_lett_a_magyar_auto_a_szlovakoknak/2086596/

M.Zoli Creative Commons License 2009.02.03 0 0 1662

Udv.

Nem egeszen. Szlovakiaban az arak mar 2-3 eve elertek tobb teruleten a nyugati arakat. Azutan a szlovak korona erosodott olyan 30-40%-ot, a kereskedok pedig ezt szepen bezsebeltek, es nem csokkentettek arakat. Ami az euronak koszonheto dragulas, azt meg nem surun lehet erezni. A gyakorlati dragulas az euro miatt max. 1-2 % lehet velemenyem szerint. Ami miatt az az erzes alakulhat ki az emberben, hogy az euro dragulast hozott, szerintem inkabb pszichologiai eredetu. Mivel joval erosebb penznemet hasznalunk, ezert az arcedulakon szereplo kissebb szamok miatt olcsobbnak tunnek az aruk sokszor. Emiatt tobbet vasarol az ember, nem tudja osszehasonlitani az arakat annyira mas boltokkal, mint amikor meg koronat hasznaltunk, stb. Vegeredmenyben nem efektiven kolt az ember, es azt veszi eszre, hogy tobbet koltott, es kevesebbet vasarolt. De ez annak koszonheto, mert meg nem szokott hozza az arakhoz, nem szokott hozza az uj penzhez, es ezert nem tudja beosztani a penzet. Ja, meg mindenki utalja az 1,2,5 centeseket, ezert azokat nem szivesen hasznalja.

Egyebbkent en masfel evig eurot hasznaltam picivel regebben, es meg nekem is nagyon figyelnem kell, hogy ne pazaroljak feleslegesen.

Udv.

U.I.

Magyarorszagon ez a pszichologiai hatas valoszinuleg meg erosebb lesz, ha sikerul egyszer bevezetnetek az Eurot.

Előzmény: Törölt nick (1660)
Supoplex Creative Commons License 2009.02.03 0 0 1661
Nem az euro bevezetése járt drágulással. Itt az ún. "reformok" velejárója volt az, hogy lassan felmentek az árak, de nem olyan súlyos mértékben, hogy ez különösebb problémát okozott volna. Ez egy 8-10 éves folyamat eredménye. Az, hogy most euro van vagy korona, teljesen mindegy. Párhuzamosan fel kell tüntetni koronában is az árakat, és pontosan annyiba kerül minden mint azelőtt. A plusz az, hogy az euro relatíve fix, ahhoz viszonyítják a többi valutát....
Előzmény: Törölt nick (1660)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.03 0 0 1660

Akkor igaz, hogy az euró bevezetése drágulással jár. Még ha elötte is drágult minden.

Vajon mennyire boldogok a szlovákok ettől?

Előzmény: M.Zoli (1659)
M.Zoli Creative Commons License 2009.02.03 0 0 1659

Udv.

Az igaz, hogy Pozsony, sot egesz Szlovakia nagyon megdragult, de meg az Euro bevezetese elott. Mink is egyre tobbet vasarolunk Magyarorszagon. Kb. 15%-al olcsobb lett szamunkra a forint az utobbi 1-2 honapban. Visszuk a valutat, nem kell felni. :)))

Udv.

Előzmény: Törölt nick (1655)
Supoplex Creative Commons License 2009.02.03 0 0 1658
Na, akkor mindenki jól jár... :)
Előzmény: Törölt nick (1657)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.03 0 0 1657
Persze, de a pénzt itt hagyjátok :o))
Előzmény: Supoplex (1656)
Supoplex Creative Commons License 2009.02.03 0 0 1656
Ez tény. Magyarországon most érdemes bevásárolni. Én mindent ott vettem az utóbbi időben. Nem nálunk mentek fel az árak, hanem a forint áll rosszul, de nagyon...
Előzmény: Törölt nick (1655)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.03 0 0 1655
Mi az igaz abból a pletykából, hogy Pozsony nagyon megdrágult az euró bevezetése óta és rendszeresen idejárnak a szlovákok vásárolni?
M.Zoli Creative Commons License 2009.02.03 0 0 1654

Udv.

Meglehetosen arrogansak a politikusaink, es Kalinak elegge a sor elen van. Hasonlo kozuti kaloz egyebbkent meg Jan Slota, es Duray Miklos is peldaul. Az utobbinak mar regen el kellett volna venni a hajtasijat. Rendszeresen vezet reszegen, es balesetet is okozott mar. Kalinakhoz annyit, hogy legalabb nem o vezetett, hanem profi sofor. Ami nem mentseg, de legalabb. Kedves politikusaink mar tobbszor okoztak akar halalos kimenetelu balesetet is.

Udv.

Előzmény: kábelbúvár (1653)
kábelbúvár Creative Commons License 2009.02.02 0 0 1653

Szlovákia leelőzte Magyarországot

Hja, így könnyű!!

Vasárnap lépett életbe Szlovákiában az új közúti közlekedésről szóló törvény, a szigorítás után ötven km/órás sebességgel lehet közlekedni lakott területen. A Pravda című napilap munkatársai által készített videón a törvény kidolgozója, Robert Kaliňák belügyminiszter még aznap közel százhússzal száguldott Pozsonyban.

http://hvg.hu/helyiertek/20090202_szlovak_belugyminiszter_robert_kulinak.aspx

bopat Creative Commons License 2009.01.26 0 0 1652
Logikus, nem?
Előzmény: Maotai (1651)
Maotai Creative Commons License 2009.01.26 0 0 1651

A szlovákok nem emelnének adót, inkább kiadást csökkentenek

http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=109067

M.Zoli Creative Commons License 2009.01.03 0 0 1650
Udv.

:)))) Eszrevettem. Este a kocsmaban egyfolytaban behivtak engem kasszazni, mert valaki euroval fizetett. Tevedes ne essek, en vendeg voltam. :)))

Mas. U20 vb Kanada, hoki. A szlovak juniorok elodontoben vannak, miutan hazakuldtek a favorit USA-t. Semmit nem csinaltak, csak vedekeztek, meg kontraztak. 5:3. Szeretnem latni, hogy milyen volt a kulonbseg a kapuralovesekben. :)))) Asszem a szlovak kapus azsioja meg fog noni. :)))

Udv.
Előzmény: Or Kán (1649)
Or Kán Creative Commons License 2009.01.02 0 0 1649
M.Zoli Creative Commons License 2008.12.18 0 0 1648
Udv. Csak a lenyeg. Ez a felmeres a nepszaporulatrol szol, annak apropojan, hogy az EU a fel milliard lakos hataran van. Szlovakia: termeszetes szaporulat ( szuletes/elhalalozas ) 0.6/1000 fo. ( Magyarorszag -3.1/1000 fo ) A teljes nepesseg novekedes Szlovakiaban : 1.9/1000 fo. ez azt jelenti, hogy 1.3/1000 volt a novekmeny az imigracio/emigracio osszeveteseben. Ez azert lepett meg, mert egyreszt ugyebar Szlovakiabol eleg sokan emigraltak, bar ez az utobbi idoben lecsokkent, viszont ami a lenyeg, hogy eleg nagy vonzerot jelent a bevandorlok szamara. Udv. Ja, 2008-as statisztika.
Előzmény: M.Zoli (1644)
Maotai Creative Commons License 2008.12.18 0 0 1647
Minap jött ki az Eustat legfrissebb adata az átlagéletszínvonalról vásárlóerőparitáson. Mi az EU átlag 63 %-n vagyunk, a szlovákok 67-en, a csehek 80-on. (remélem jól emléxem, de az arányok biztosan tutik)
Előzmény: M.Zoli (1643)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!