Legyen ez egy olyan topic, ahol nem az utazási és szállásfoglalási lehetőségek dominálnak, hanem azokról az élményekről, szépségekről, emlékekről írunk, amik arra készettek minket, hogy Olaszország elkötelezett rajongóivá legyünk. Legyen az a szép táj, a művészetek, a hegyre épült csodás kis városok, vagy Róma..., esetleg a finom fagyik vagy egy emlékezetes hangulat, szóval minden, amire ha visszaemlékezünk, akkor összeszorul a szívünk és nagyon vágyunk újra átélni a régi emlékeinket!
És legalább annyira szeretnénk ezt az érzést másokkal is megismertetni.
Szia! Ket hete nem kertek a tesztet. Az,hogy minden sarkon tesztelnenek,hat mi tobb telepulest megjartunk,sehol nem lattunk tesztallomast....ez az allitas szerintem a nagyobb varosokra ha igaz.
Ami az augusztusi idopontot illeti,addig meg sokminden valtozhat,rosszabb iranyba sajnos. Az utobbi par napban tobb orszag is szigoritott az uj varians miatt,ne legyen igazam,de ugy erzem,szep lassan mindehol igy lesz.
De kivanom,hogy legyen nagyon szep,elmenydus nyaralasban reszetek.
Egy kéréssel fordulnék hozzátok,hátha valaki tud nekem segíteni ez ügyben.
A feleségem és én nyugati vakcinával vagyunk oltva,s megvan már az EU-s covid-igazolványunk is.
Azt szeretném kérdezni,hogy a 7 éves kisfiunk ebben az esetben automatikusan utazhat velünk Olaszországba,vagy neki szükséges esetleg tesztet csináltatni?
Igy van, elég az antigén ami feleannyiba se kerül. Es az országon belül nem kernek sehol semmit. Legalabbis mi voltunk több étteremben, múzeumban, es 4 különböző helyen aludtunk. Sehol nem kérték.
Nem kell PCR, jó az antigén teszt is. Csak a határátlépéshez kell. Az olaszok csak tömegrendezvényekhez kérnek külön igazolást, a mindennapi élethez (szállás, étterem, múzeumok stb.) nem kell. Ha meg mégis mennétek közben olyan rendezvényre is, ahová kell a 48 óránál nem régebbi teszt, kint élő ismerőseim elmondása szerint nagyjából minden második utcasarkon van olcsó tesztelési lehetőség, sok helyen meg ingyenes is.
Sziasztok! Egy kérdéssel fordulnék hozzátok. Elvileg aug 1 és 7 között Olaszországban nyaralnánk. Mivel az egész család keleti vakcinával van beoltva, jelen pillanatban csak PCR-rel mehetünk be az országba. Kérdés viszont, hogy fizetős strandra, étterembe, múzeumba mehetünk-e igazolt védettség nélkül (gondolom, a PCR pár napra igazolja csak a fertőzés-mentességet). Én azért reménykedem, hogy a javuló járványadatoknak köszönhetően sikerül az olaszokkal is megegyezni, vagy esetleg zöldbe tesznek minket, de ha nem, tudni kell, mire készüljünk. Egy teszt még oké, de ha ott sehova sem mehetünk majd be, akkor sajnos maradunk itthon.
Lehet, hogy az olaszokat nem érdekli, de a vezetőiket igen, és a szabályokat sajnos ők diktálják. Megúszni meg addig lehet, amíg autóval lépi át az ember a határt, repülőgépnél nincs kecmec, ellenőrzik az előírt védettség meglétét.
Én a delta variáns miatt nem aggódom, egyelőre mindegyik oltás hatékonyan véd ellene. Reszkessenek azok, akik nem hajlandóak beoltatni magukat.
Az a nagy helyzet hogy hogy jobban aggódok a delta variáns (meg a ki tudja még milyen variáns) miatt. Félő hogy ez már július végére sokkal nagyobb problémát fog okozni mint az hogy ki mivel van beoltva. Portugáliában, Mallorcán már is kezdődött a cirkusz miatta....
Az antitest mérés egy egyszerű emberi dolog lenne minden beoltott számára. De ez politika, az meg nem erről szól hanem mindig valami másról.
De még szerencse hogy az olaszokat marhára nem érdekli ki mivel van beoltva. Sőt azzal se foglalkoztak sehol hogy egyáltalán be vagy e oltva. Persze a határt azért át kell lépni...
Én sokáig abban reménykedtem, hogy pozitív ellenanyagtesztre is lehet majd igazolást kérni, ha az embert keleti oltással oltották. Mégis csak tovább érvényes, mint a sima teszt. De itt Magyarországon sem állítanak ki rá második védettségi igazolást, ha már oltva vagy, és az EU is a betegségen való átesettségre kizárólag a korábbi pozitív PCR tesztet fogadja el bizonyságként. Nehogy még a végén kiderüljön, hogy hatásosak a keleti oltások is....
Köszönöm akkor már tudom miről beszélsz. Az olasz konzul oldalon ahol regisztrálok, onnan kapom a QR-kódot. Caorléba kinyomtattam az összes oldalt, biztos-ami biztos alapon. :)
Közben még egyszer ránéztem a milánói főkonzulátusi oldalra, ahol a Covid-19 aktuális információk alatt frissítettek pirossal írva, ebben már nem szerepel a 18 éven aluliakra vonatkozó szabály, csak az hogy 6 éven aluliaknak nem kell teszt. Ami érdekes, hogy a korábbi és az új info is 06.21-től érvényes, jóval lentebb feketével.
Mi igen,bejelentkeztunk. Ket hete voltunk a Garda-tonal,neten kikerestem melyik higieniai hivatalhoz tartoxik Tremosine,a megadott mail cimre elkuldtem a ket negativ tesztet indulas elotti nap.
Masnap jott a valasz mail,megkoszontek es "happy holidayt" kivantak.
Vszinuleg abbol se lett volna gond,ha nem tesszuk meg,de a jarvany kezdete ota mindent betartunk,sose kerestuk a kiskapukat,ugyhogy reszunkrol ez is igy volt termeszetes. Ha kirandulni akarunk,akkor vallaljuk az oda- es visszaut felteteleit is.
Sziasztok, mi július 19-én utazunk Olaszországba autóval. Férjem és én Pfizerrel vagyunk oltva, angol nyelvű igazolásunk is van. Plusz addig még az EU-s igazolás is meglesz. 14 éves gyerekünk viszont nincs oltva, nem esett át a fertőzésen, a konzuli szolgálat oldala szerint neki ugye 48 órán belüli negatív antigén teszt kell. Viszont a milánói főkonzulátusi oldalon meg azt írják, hogy a 18 éven aluliak mentesülnek a karanténkötelezettség alól, amennyiben EU-s zöldigazolvánnyal rendelkező nagykorú személy kíséretében utaznak be.
Most akkor melyik igaz? Közben írjátok, hogy a határokon nem ellenőriznek. Van erről valakinek tapasztalata?
OFF amúgy: ha a magyar állam egy csomó embernek olyan oltást adott, ami miatt korlátozva vannak a szabad mozgásukban, akkor a magyar állam kötelessége lenne, hogy ezen állampolgáraikat mentesítse a hátrányos következményektől (és pld ingyen biztosítsa a tesztelést.)
Petikének meg az lett volna a kutya kötelessége, hogy ügyes csendes diplomáciával elérje, hogy az EU-s országok a beoltott magyarokat beengedjék, függetlenül a vakcina tpusától. Ehelyett meg folyvást csak minősíthetetlen stílusban beszólogat, dikret sérti és provokálja az elvben szövetségheseinket. És közben bvüszjénb jelenti, hogy elérte, hogy már mehetünk pld Mongóliába, Kazahsztánba, Moldovába is. Gyalázat! ON
A sanmarinoiak meg szintén addig mozoghatnak szabadon amíg nem akarják elhagyni az olasz határt.
Szerintem nincs még egy vakcina amit annyit vizsgáltak volna a brüsszeli okosok mint a sputnik. 2 hónapig magát a vakcinát, majd újabb 5 hétig a gyártást a helyszínen. És ezek után annyit bírnak mondani hogy még mindig hiányoznak dokumentumok...
Mi is sputnikkal vagyunk oltva, csináltunk 7000 Ft-ért egy antigén tesztet de még azt sem kérték sehol Olaszországban.
Szerintem még mindig sok a pontatlan dolog a "green pass"-szal kapcsolatban. Ez nem egy kötelező dolog ami nélkül nem utazhatsz hanem az a lényege hogy akinek ilyen van azt mindenképp be kell engedni. Az olaszok hoztak egy saját szabályozást ami nem ütheti az uniós greenpasst, de tehet egyéb engedményeket:
48 óránál nem régebbi negatív antigén/PCR teszt birtokosai.
A fentiek igazolásához használható az európai uniós egységes zöldigazolvány formai keretén kívül bármilyen egyéb, uniós tagállami hatóság által angol, francia, spanyol vagy olasz nyelven kiállított papír vagy elektronikus formátumú igazolás.
Ez a konzuli szolgálat honlapján olvasható. Nekem ebből az jön le hogy nyugodtan mehetsz teszttel mint eddig. Sehol nem ír két tesztről.
Feltéve ha a delta és egyéb variánsok nem okoznak nagyobb gondot mint az hogy ki mivel van beoltva...
A szívatásról meg csak annyit hogy a hétvégén a Németországból hazatérő (egyébként magyar) nagyszülőket nem engedték be az unokával a budakeszi vadasparkba - kültéri séta! - hiába mutatták be az igazolást hogy mindkét pfizer oltást megkapták több mint egy hónapja. Mert az nem azonos értékű a magyar védettségi igazolvánnyal...
Még a múlt héten olvastam olasz oldalon, hogy San Marino lakosai a keleti oltásaik ellenére természetesen szabadon mozoghatnak egész Olaszország területén, mert hogy 32 ezres miniállam, és a járványügyi adataik kiválóak.
Mi a Sinopharm miatt szívunk, anyukámat azzal oltották, szerencsére végül július közepén megyünk csak, addig letisztul, mi kell pontosan. Eddig ugye egy antigén teszt elég lett volna, de most a green card feltételeként azt látom, hogy két teszt kell minimum két maximum 5 nap különbséggel. A drága Draghi véleménye a Sinopharmról amúgy az, hogy a WHO csak azért fogadta el, mert kell egy oltás a szegény országoknak is, de az európaiaknak nem elég hatásos.
De persze minden ember egyenlő, éljen a szivárvány. :P
Akiknek Sputnik jutott, azok szívóágon vannak, július 1-től nem kaphatnak Green Pass-t ugyebár. Ez nemcsak nekünk szerencsétlen magyarokjnak gond, de a sanmarinoiaknak is , mert őket is ezzel oltották még akkor, amikor vakcinahány volt Európában. És a jelenlegi szabályok szerint hivatalosan ők sem mozdulhatnak ki majd egyszerűen a miniállamukból. Ez a helyzet nyilván tarthatatlan, valahogy rendezni kell. Kiváncsi vagyok, erre hogyan reagálnak az olaszok, pláne, hogy Draghi belengette, hogy a Sputnik vélhetősen sose kap majd európai engedélyt.
(A józan ész azt diktálná, hogy az olaszok nemzeti hatáskörben mégiscsak engedélyezzék, és az akkor ugye nekünk is reményt adna. De persze lehet, hogy egyszerűen majd úgy alakítják a gyakorlatot, hogy san-marinoikat nem csekkolják oszt jó' van. Mi meg bekaphatjuk :( )
És akkor kérdeznék is. Bár feltettem a kérdést a wiz fórumon is, hátha itt többen látjátok. Repült valaki mostanában Olaszországba ? Mi júl.7.-én idulunk Bariba. Elméletileg az olasz konzul oldalon már nem kér tesztet (oltás van), csak a gyakorlati tapasztalatra lennék kíváncsi. Köszönöm előre is.
Sziasztok! Ígértem, hogy jelentkezem, ha megjöttem Caorléból. Nos itt vagyok, bár szerintem már több forrásból is tapasztalhatjátok, hogy a határokon semmit nem kértek. A szlovén-magyar és olasz-szlovén határ is teljesen nyitott volt, csak úgy átsuhantunk rajtuk oda és vissza is. Caorléba nagyon sok az olasz, meglepően több a vendég mint amennyi ilyenkor lenni szokott, de egyáltalán nem volt zavaró. A hét elején még nagyon ügyeltek a maszk használatára, minden programra a kempingbe be kellett jelentkezni külön appon, a hét vége felé már minden program nyitott volt, bárki mehetett. A közért előtt kis vonalak jelezték a sorbanállás helyét, hét végére már ez is megszűnt. Múlt héten még kellett szabad téren a maszk, az olaszok nagyjából hordták is, mi túristák nem igazán. Összességében szuper élmény volt, nagyon jól éreztük magunkat. Sok magyarral találkoztunk a kempingben, és az óvárosban is. Az olaszok mindenhol nagyon kedvesen fogadtak minket, örülnek a vendégeknek.