Nem tudom lehet-e ilyen 'saját' topicot nyitni itt az indexen, majd kiderül.
Azt a pár topikot amit valamennyire követek a személyes profilom "bejárt topikok" menüjén keresztül, sokszor veszélyeztetem offtopikolással, és ennek szeretnék végetvetni e topikkal. (Ahhoz persze nagyon kevés vagyok, hogy saját blogot nyissak.)
Vállalom, hogy nem értek hozzá, de ez a ruha számomra önmagában fertelem, ezen a koncertszólista nőn meg különösen irritáló nekem.
Széna vagy szalma?
Hagyományosan konzervatív akar lenni a nő megjelenésében avagy szexuálisan kihívó, nem kéne eldönteni?
Most akkor csipke vagy nem csipke?
Kell látszódjon akkor a bimbó vagy nem?
Ha csipke, akkor minek bézs belső? Illuziórombolásnak?
Ha meg nem csipke, akkor minek is van azon a felsőn csipke? A teljes funkcionális zavar érdekében?
Most akkor nekem kell keresnem egy korrekt szép csipkés ruhát, merthogy azért bőven van olyan, még én is láttam?
Egyáltalán miért/mitől szép ez a neglizsé-feelinges kombináció?
Mi a poén abban, ha a tüzet és a vízet akarja valaki közös nevezőre hozni?
Ez olyan mint az átlátszó műanyag pánt női melltartókon, hogy lehessen durván kivágott felsőt is hordaniuk a csajoknak: azt is hogy ki nem állhatom, fickó-szemmel..
Csupa megválaszolatlan kérdés :)
Bár az lehet, hogy az ellenszenv is belejátszik valahogy, annyira nem bírom a nő affektálós látványát.
Nincs azzal semmi baj, ha egy nő "arányosan molett" és/vagy "teltidomú", de akkor ne szexizzen kihívóan, másokat utánozva.
Lisitsával sem a színekkel voltak a problémák (nálam), hanem akkoriban még jó megjelenése egy nem túl ízléses eklektikus excentrikussággal párosult.
Egyszerű ruhából egyéniséggel karöltve, így kell a legtöbbet kihozni :DDDDDDDD Lynn Harrell - Yuja Wang - Brahms F Major Op.99, 3rd Movt.
Semmi gond ezzel a felsővel. És nem 'vékony neglizsé' sőt nem is átlátszó. A csipke az átlátszó, de van alatta egy testszínű bélés. Mostanság egyébként nagy divat, még utcai viseletben is. Teljesen disztingvált, nem ízléstelen, feltűnősködő, mint Lisitsáé.
Lisitsa öltözékében az volt a gond, hogy rózsaszínű babos-buggyos ruhák, kislányok viselnek ilyet esküvői koszorúslányként, vagy farsangi bálon, hercegnőnek öltözve :)
Vékony neglizsében anno Katia Batiashvilit láttam, Kocsis vezényelte, valami zongoraversenyt adott elő, egy vékony kombinéruha volt, és rajta tényleg nem volt melltartó, és átvillantak a bimbói... de a csajt ha megnézed YT-on is mindig túl szexin öltözik... :) de nekem az előadásmódja sem tetszik...
Kultúrtörténeti évfordulók december 16-án: 1770: Megszületett Ludwig van Beethoven német zeneszerző 1775: Megszületett Jane Austen angol regényírónő 1833: Megszületett Lotz Károly festőművész 1849: Megszületett Kőnig Gyula matematikus 1882: Megszületett Kodály Zoltán zeneszerző 1883: Megszületett Kós Károly erdélyi magyar építész, író
1991: Magyar Kórusok Napja
Kultúrtörténeti évfordulók december 15-én: 1802: Megszületett Bolyai János matematikus 1832: Megszületett Gustave Eiffel francia építőmérnök 1873: Megszületett Kacsóh Pongrác zeneszerző 1905: Megszületett Farkas Ferenc zeneszerző 1928: Megszületett Friedensreich Hundertwasser osztrák építész, festő filozófus
Kultúrtörténeti évfordulók december 14-én: 1503: Megszületett Nostradamus francia orvos, csillagász-asztrológus 1830: Megszületett Madarász Viktor festő 1900: Megszületett a kvantummechanika 1954: Megszületett Závada Pál író
Viszont a szlovákok nagyon nagyot mentek evvel az alábbi Dvorak-összessel (ennek mentén került elő a fenti kettő videó).
Szemem fennakadt, szám tátva maradt, nem akartam hinni a fülemnek.
Egy kifogásolni való hang sincs a legkritikusabb művekben.
Ráadásul a zongoraverseny szólóját Jandó Jenő játssza(!!!!), ész megáll, de komolyan.
Én ezt eredendően úgy képzelem, hogy a hazai zongoristák sorbanállnak, hogy bizonyítsanak ennél a műnél.
Sosem hittem, hogy Szvjatoszlav Richter felvételét bárki képes überelni nálam, de Jandónak és a zenekarnak sikerült.
A lassabb álmodozóbb részeket ugyanis egy picit feszesebben és az én fülemnek kellemesebben játsszák, miközben a gyors részek ugyanúgy fantasztikusan tüzesek, élettelik.
Az semmi, de Vaclav Neumannt is abszolút sikerült megközelíteni, és nem szolgai másolással.
Úgy perfekten értelmezettek az előadások, hogy frissek, kiváló levegőjűek.
Mind a három utolsó szimfónia hibátlanul és élvezetesen szól.
Még a VIII/3 is, pedig az tényleg mission impossible :)
Remek 19+ órányi muzsika
Ilyenkor érzi abszolút létjogosultságát az ember, hogy a kortársak kedvéért érdemes ismét újra felvenni korábban már felvett - amúgy tökéletes - ciklusokat.
Ha jól értem, a szóban forgó intézmény három orgonával is rendelkezik, valamennyit az elmúlt 300 évben építették, lefedik az itáliai reneszánsz és barokk, a német és németalföldi barokk, ill. a német és angol romantika által támasztott igényeket. A nyafogás tárgya, hogy mindez nem a nagyteremben, hanem egy külön e célra létesített orgonateremben áll elő, melyet akusztikailag és egyéb paramétereiben (hőmérséklet, páratartalom) orgona koncetrekre optimalizáltak. Nem ideális tehát olyan művek számára, melyek orgonát wagneri méretű zenekar mellett használnak. Haendel igen, Saint-Saens és (feltehetően a kampányoló komponista hölgy) nemigen.
A World Music Charts Europe közzétette éves listáját a legjobb világzenei albumokról, amik között négy magyar lemez, azon belül két Fonós kiadvány is szerepel.
Kultúrtörténeti évfordulók december 13-án: 1797: Megszületett Heinrich Heine német romantikus költő, újságíró 1815: Megszületett Veres Pálné, a 19. század iskolaalapító nagyasszonya, az Országos Nőképző Egyesület alapítója 1816: Megszületett Ernst Werner fon Siemens német feltaláló
Az az 1 millió euró el is megy az orgonára és még csak sportszeletre sem feltétlenül marad, ha azt vesszük a MÜPÁ-ban 1 milliárd froncsi volt az orgona.
Kultúrtörténeti évfordulók december 12-én: 1821: Megszületett Gustave Flaubert francia író 1863: Megszületett Edvard Munch norvég expresszionista festő 1915: Megszületett Frank Sinatra amerikai énekes, színész 1926: Megszületett Nagy Károly fizikus. Kutatási területe: elméleti fizika, elemi részek elmélete, kvantumelmélet és a relativitáselmélet.
Legjelentősebb eredményét az elektromágneses tér kvantumelméletében érte el. Az elméletet különböző szigetelőkben vizsgálva sikerült kimutatnia, hogy a vákuumban ismert kvantumos kép (azaz a foton) érvényes mind a kristályos, mind az izotrop közegekben.
Részecskefizikai kutatásai során az elsők között tételezte fel, hogy a müon-neutrínónak adott körülmények között létezhet nyugalmi tömege.
Sokféle lisztről van szó a műsorban, általában azokat jól fordítják.
Fehérliszt, sütőporos liszt, rétesliszt, kenyérliszt, rozsliszt, teljeskiőrlésű... étkezési keményítőt szokták kukoricakeményítőnek fordítani, de az nem nagy tévedés, mert abból van. Inkább valami olyasmi lehetett, bár hangzásilag valóban lehet a búzaliszt....
Igen, inkább csak ez a problémám, néha nem is az zavar, hogy félrefordítanak, és nem tudom, mi lehet a valóságban. Recept szinten nem akarom elkészíteni, de ami eddig érdekelt, azt megtaláltam. Angol oldalon mindig fenn vannak a receptek, de néha magyarul is megtalálom. Inkább a sok butaság zavar, mint ahogy te is írtad... :)))) a sok figyelmetlenség, igénytelenség...
És nem csak itt, szimpla sorozatokban, nagyfilmeken... néha jól esik régi filmeket "hallani" valódi színészekkel, és jó fordításokkal :)
Néhány éve jártam egy másik topikban, ahol egy gasztrofordító volt a topikgazda, és már akkoriban sokat panaszkodott, hogy nem akarják megfizetni a korrekt munkát, inkább olcsót választanak...
Kultúrtörténeti évfordulók december 11-én: 1803: Megszületett Hector Berlioz francia romantikus zeneszerző 1843: Megszületett Robert Koch német bakteriológus 1865: Pesten felavatják a Magyar Tudományos Akadémia épületét 1918: Megszületett Alekszandr Iszajevics Szolzsenyicin orosz író 1944: Megszületett Gianni Morandi olasz énekes, színész.
Számomra ebben az a szomorú, hogy a fordító nem ért ahhoz, amit fordít. Az ember azt gondolná, ilyen szövegeket szakfordítókra bíznak, aki, ha esetleg nem is érti magát a szót, legalább azt tudja, hogy a süteménybe nem kerülhet, - pláne por alakban - tartármártás... :)))))) ehhez nem kell sok szaktudás sem, csak néhány eltöltött idő a konyhában
Igen, a borkősavról tudok, nálunk elég nehéz kapni, tán Lidlben van, de tudom, egyes receptek sütőpor helyett azt használják. Köszi :)
(egyszer kértem rokonságtól, ahol melléktermékként jelent meg)
Tegnapelőtt ugyanebben a műsorban szintén valami hasonló adalékport búzavirágnak fordítottak... :)))
Az meg nagy valószínűséggel porzselatin lehetett, vagy pektin (nem tudom ez utóbbit lehet-e kapni így) mindenesetre gyümölcslé sűrítésére használták. Feketeerdei tortához.
Legesélyesebb jelöltünk a borkősav (cream of tartar, ebből könnyen lehet leiterjakab), amit valóban használnak pl. kelesztőnek, tojásba szórva (és persze por alakban).