Sziasztok!
Ezt a topikot azért hoztuk létre,hogy legyen egy hely ahol minden témáról lehet beszélni,akár kerti növény akár szobai,kerti tó,növények kártevői,barkácsolás a kertben,tanácskérés,szép tájak növényei,nyaraláskor lefényképezett pálmák,leanderek,rózsák,fenyők,vagy ha csak meg akarod mutatni a kedvenc virágodat,a kedvenc kutyádat ,macskádat ,akármit!!!!mindenkit várunk,itt nincs OFF téma:)
én ma ültetem el az utolsó 3 rózsát (58.-60.), ha most kb. április 20. van időjárásilag, akkor még talán lesz idejük feltápászkodni a 0-ra való visszametszés után. remélem. a fairy-k nagy része már megindult, ez az utolsó két sor egy másik, magasabbra növő, nagyobb virágú fajta, kevésbé életerős, a gyökerük is jóval kevesebb volt, mint a fairy-knek. viszont némelyik már virágozni akart.
öntözőrúdból mit érdemes venni? kannából nem igazán fogom tudni locsolni ezt a rengeteg rózsát.
Ne is mondd... Most vannak a tavaszi indító kertfenntartások. Rohanni kell a rohanó természet után. Márciusban 210 munkaórájuk volt a srácoknak, ebben a hónapban sosem látott forgalom született.
ilyen beteg időjárást...minden idők legmelegebb szeptembere és októbere után nagyon-nagyon durván rekordmeleg február, minimum top10 legmelegebb március. ahogy nézem a hőtérképet röpködnek ma a 28 fokok. az előrejelzések szerint áprilisban meg indulhat a nyár.
tényleg ültessen mindenki fügét meg selyemmirtuszt. :)
a rózsáim most kezdik kidugni a fejüket, a 25 fokos szél, a tűző nap gondolom majd jól fejbe kólintja őket.
Ilyen a tavunknál is volt pár éve a tóba belógó, korhadó törzs hasadékában. Még nem volt kifejlődve, csak nyálkaállapotban. Már nem emlékszem mi történt vele, de eltűnt. Mindenesetre néztük nagyon, mert valami rovarra gondoltunk.
Lehet ugyanaz az élőlényfaj, de a nyálkagombáknál nincs olyan, hogy föld feletti meg föld alatti rész. Ezeknek csak a neve gomba, de valójában nem azok. Nagyon érdekes, szép lények.
sajnos nem tapogattam meg. viszont most jut eszembe, hogy tavaly nyáron a mulcson, ami ezt a talajt takarta, nagyon furcsa gomba nőtt. először azt hittem, hogy valaki púrhabot fújt oda, meg sem néztem közelről, egyértelműen púrhabra gondoltam (sajnos van a környezetemben valaki, akitől kitelik, hogy púrhabot nyom bárhova). aztán amikor 1-2 hét múlva megint megjelent, akkor jöttem rá, hogy valami gomba. lehet, hogy ez a sárga valami ennek a gombának a föld alatti része?
Nincs ennek baja, az új ültetések, zsenge hajtások gyakran ilyenek. Nálam is ilyen a zsenge hajtás rész. Locsold 2-4 naponta első évben, másodikban már nem kell.
Szerintem ha jól van öntözte majd, ezt simán kinövi.
Hiába nagyítom, élesebb nem lesz. Ha kenődik, akkor valószínűleg plazmódium, ha rugalmas, akkor nem. Ha nyálkagomba, érdemes vigyázni rá, szép kis termőtestek alakulhatnak ki belőle.
jobb gomb, kép megnyitása új lapon - és teljes méretben látható. abban a felső rétegben van, amibe belekevertem ezt a full fekete, porózus, általam komposztnak minősített cuccot (komposzthalom szélén kapirgáltam össze, de már teljesen homogén, fekete anyag volt, szerkezetre valahol a humusz és az kőzetmáladékos talaj között. a fehér libatop ezerrel hajtott rajta, amikor idehordtam, gondoltam, nagy baj nem lehet vele. és egyébként abban a talajrétegben, amibe belekevertem, elég nagy élet van. sok giliszta, egyéb talajlakók. szóval bizakodó vagyok, hogy nem csináltam hülyeséget, meg ugye amilyen intenzíven tavaly tavasszal begazosodott a terület, az is jó jel lehet. ezt most csak azért írtam le, mert folyamatosan tájékozódom, és közben rájöttem, hogy ez a talajtan egyáltalán nem egy egyszerű dolog, nem úgy van, ahogy én elképzeltem, hogy fekete, ergo jó lesz az. a napokban ennek a fickónak az előadásait nézem, eszméltlen érdekes a téma, és az előadó is nagyon jó. azt már tudom, hogy nagy csodát nem fogok tudni csinálni, még akkor sem, ha a felső 30 centis réteget kicseréltem. az igazán jó talaj, nem olyan, mint ami itt van. persze komposztozással, mulcsozással sokat lehet javítani a helyzeten. csak tudnám, hogy az a full vörös, bekeményedett sóder, ami 30 cm-től jön, mitől vörös. mert ha a vastól, akkor az jó lehetne a rózsáknak, már ha fel tudnák belőle venni.
Ha még nem alakultak ki a virágzatok, akkor kimarad a virágzás. Nálam már mindenhol bimbósak a babérmeggyek. Nem baj, ha akar, hamarabb fog hajtani. Viszont, ha új gyökeret nem növeszt, hajtani sem fog.
Elég vacakul látszik. A nyálkagombák plazmódiuma szokott sárga nyálkaszerű valami is lenni (lehet fehér vagy színtelen is), bár abban fehér pöttyök nincsenek. Azért keress rá, meg várj vele (árnyékold, ne száradjon ki), hátha kialakul belőle valami.
Ha az, akkor teljesen ártalmatlan. Ha nem, valószínűleg akkor is, de akkor nem tudom, hogy mi.
Amikor ultettem megneztem a gyokereit, rendben voltak (azota semmit nem valtozott az allapotuk). Locsolni elkezdtem oket, h szaradt nagyon sokat a fold a sok szeltol es is csak minimalis volt. Gondolom ha viragozna 3 het mulva, akkor mar valami kis rugynek akarminek latszodnia kellene a hajtasain, semmi nem latszik. Azt is tanacsolta valaki metszem vissza az 1/3-at.. Hat, ha 1 honap mulva nincs semmi valtozas, valoszinuleg megteszem
aranyrögöt találtam a talajomban! :D utcafront, mulcs alatti kotyvasztott homoktalaj. ilyen nyálkás valami. penész, vagy kicsapódott valami a talajból? így képen veszem észre, hogy pici fehér pöttyök is vannak benne.
Nem, valószínűbb a vincellérbogár, olyan alakú a rágás.
Nálunk a szálkás gyalogormányos garázdálkodik, sok növényfaj levelét megrágja, így néz ki a rágás. A levélrágás még nem lenne gond, azzal a bogárral az a baj, hogy a lárvái a gyökereket rágják. Szabad földben nem csinálnak olyan nagy kárt, elolszlanak/megeszik őket a ragadozók, de a cserepes növényeket ki is tudják pusztítani.
Meglehet, bár egy kis iszapos víz még nem ártott nálam semminek. Viszont ha én egy örökzöld alatt olyan talajt látok mint a képen, már megyek is a slagért. Amúgy szerintem csiga rágta meg a leveleket.
15 tövet vettél, egyet emelj ki ásóval és nézd meg a gyökerét, ha szép egészséges akkor ok, ha el van rohadva akkor az gáz. Ha ép a gyökere akkor locsold meg őket valami vízoldható növénytáppal kis koncentrációban a levelükre is jusson+ a földre. Lehet csak valami tápanyaghiány. Én tanultam a hibámból és most télen már minden örökzöldet locsoltam, ha már száraz volt a földjük és nappal nem volt fagy. Így például a tavaly lenyomott tűztövis hajtás ugyanolyan sötétzöld mint ősszel volt, most már tolja az új fényes leveleit.
kozepes 15 centis muanyag cserepben voltak, vas polcon kirakva kintre egesz telen iden, februar elejen vittem el oket es astam el foldben... Mondtak is h vegig kint teleltek es ez a teli szinuk :-(
Kicsi konténerben voltak? Úgy néznek ki mint amikor a babérmeggy megfagy. Szerintem többször átfagyott a cserepük, amiben voltak és kissé (vagy nagyon) kiszáradtak. Ha életben maradtak a gyökerek, még visszafordulhat a folyamat.
A babermeggyek most viragozni fognak. Utána hozzák az új hatásokat. Ez kb. három hét, egy hónap mulva lesz. Addig ne számíts semmire. A sárguló levelek pedig azért vannak, mert a növény annak érdekében, hogy mentse a gyökereit csokkentenie kell a párologtató felületét, ezért néhány levelet ledob. Végül a ragasok kártevő okozta ragasok. Őt azt hiszem vincellérbogárnak hívják.
Sziasztok, vasaroltam egy neves kerteszeti cegtol 2 honapja 40 cm-es babermegyeket, novitat, 15db-ot. Le volt ertekelve 3200ft-ra. Eleve furcsa volt, h sargas elszinezodesuek voltak a leveleik, meg jol meg is voltak ragva. Azt mondtak, ez a teli szine. Valoban kint taroltak ez igaz is..
Viszont egyik szomszednal latom ugyanezeket, amiket elozo evben ultetett el, gyonyoru sotetzold minden levele.
Elultettem oket, megfeleloen, de semmi valtozas nincs rajtuk.. Mikor kellene ezeknek hajtani?