Villanyrezsóval tervezem a főzőcskézést, a gázégőket macerásabbnak tartom üzemeltetni, szabályozgatni, és a szendvics nélkülit tényleg könnyen lekaphatja.
(Ráadásul az alzának van kuponfüzete is, és azt tapasztaltam, hogy a kódok sokkal több termékre jók, mint ami rá van írva.. Akár 2-4e Ft is lejöhet az árból. Ha valaki szeretne próbálkozni és nincs kuponfüzete, írjon privit. Egy próbát megér)
Jajaj, miből gondoltad ezt?? Kérem, légy szíves még1x olvassad el amit írtam: örömömre volt/van, hogy itt nem találkoztam a - mai napság amúgy eléggé jellemző - cikizésekkel, beszólásokkal! Ha én voltam félreérthető, bocsi! De éppen hogy elismeréssel voltam.
Nagyon alapos lúgos tisztítás célszerű (szóda,hordó mosó, Na perkarbonát,lényeg hogy ne konyhai szer legyen mert azokat nehéz eltávolítani).Minimális zsír, olaj károsan hat a sör habtartósságára.Magas fazéknál 3-4l a párolgási veszteség addig az üstnél ez 5-6l is lehet.Mérő lécet érdemes készíteni.Pár főzés alatt ki lehet tapasztalni a párolgási veszteséget.Ez is hasznos lehet Egyszerű házi sörfőzés disznótoros eszközökkel, "Aba
Hamár cefrészkedésről van szó, k8csit had mwnjek a legelejére. Mindig, mindenhol csak a saválló főzőedényekről szól a fáma. Más fazék nem is jó hozzá, vagy nem ajánlott? Kérdem azért, mert egy 25-35 literes inox bödöge 20ezer környékén kezdődik, forintban. Míg szüleimnél árválkodik egy 40 liter körüli, hagyományos zománcos fazék, a régmúlt disznóvágások emlékét hirdetve. Be merjem fogni, vagy gyűjtögessek inkább tovább a saválló cuccra?
Köszönöm a válaszokat! Még elméleti síkon próbálom magam felkészíteni az első bevetésre amit az árpa csíráztatástól a keges csapolásig szeretnék kivitelezni. Szerintem ezek a legizgalmasabbak ebben a hobbyban-szakmában...az első lépések és nagyon jó, hogy ilyen segítőkészek vagytok.
Amerikaiktól indult a 67C-os egy lépcsős cefrézés,mely kedvez mind két amiláznak.A laza hőfok tartásnak azért vannak kockázatai is pl. gej lesz a söröd,elakadásra hajlamos élesztő esetén,elakadt, vagy csak sok nem erjeszthető cukor keletkezett ?Persze ez mind nem probléma ha 2-3 héten belül úgy is elfogy. És végül 1966 recept:2600kg pilseni maláta, 1200kg kukorica, 200kg rizs, 450kg cukor, 20kg festőmaláta. Cefrézés :25000l víz háromlépcsős dekokcióval 52C, 62C, 75C .Komló forralás 90perc .Komló 70 perc, valószínűleg valamilyen KGST termék.Kész árú 10.5B .Élesztő ismeretlen.
Köszi a választ! Végül is a jódpróba az ami a legvégén tulajdonképen megmutatja főzni kell-e még vagy már átalakult a keményítő. Végül is ez világos mint a kőbányai. Tényleg jut eszembe mi lehet a kőbányai receptje?
Lehet elítéltek ( tegyétek) de nekem kedvencem. Hozzáteszem szoktak x@r szériák is a polcokra kerülni a kőbányaiból. De ha hihetek a pletyiknek a kőbányait úgy is le szokták palackozni, hogy a megmaradt söröket összeháziasítják és irány a tesco...
Még a sör oxidációról szeretném ha írnátok, hátha mások is hasznát veszik!
A cefrézés hőlépcsőit elég lazán lehet kezelni. Az enzimek működnek alacsonyabb hőmérsékleten is. Egy bizonyos hőmérséklet felett viszont denaturalizálódnak. Azaz a hőmérséklet tönkreteszi őket. De ez is egy hosszabb folyamat, valamennyi maradhat akkor is, ha kicsit túlmelegítetted.
A hőmérsékleti lépcső úgy van kitalálva, hogy a leggyorsabban menjen végbe az adott folyamat. Ennek az alapja az az ökölszabály, hogy a kémiai folyamatok sebessége 10C növelésével megduplázódik. Ha mondjuk a keményítőt akarjuk bontani érdemes azt a legmagasabb hőmérsékletet beállítani, hogy a leggyorsabban menjen végbe. Ebbe az is belefér, hogy esetleg az adott hőmérsékleten már csökken az enzim mennyisége, mert már elkezd denaturalizálódni, de a keményítőbontás így lesz a leggyorsabb. A hőmérsékleti lépcsők tapasztalati úton lettek kitalálva, jóval hamarabb csinálták, minthogy pontosan tudták volna mi történik. Mindez egy enzimre vonatkozik. A cefrézés közben több is dolgozik. De ez alapján érezhető, hogy mennyire fontos vagy nem fontos a pontos hőmérsékleten tartás. (nem annyira)
Lényeg hogy pl.ha 40C a cél 40 percig akkor ezen a hőmérsékleten kell lennie. Hogy ezt hogyan valósítod meg az rajtad múlik (takarás, időnként fűtés,vagy ezek kombinálása,hőfokszabályzó stb.) Kotyogó kizárja az oxigént valamint a levegőben lévő gombákat bacikat. Pimpósodás az már fertőzés. Oxidáció következtében mellék ízek keletkeznek,komló aroma veszteség stb.Kerülni kell a forró lé csobogását ,intenzív levegő felvételt.Élesztő hozzá adáskor viszont habosra levegőztetés.Az alábbi oldalak hasznosak lehetnek számodra: Sernevelés, Sörfórum blog,Sörfőzés otthon egyszerűen ez könyv olcsó és nagyon hasznos.
A lényegre térve nem tiszta előttem a maláta főzés szakaszai. Nem a hőmérsékletekkel és a miértjeivel van kérdésem hanem: ha elértem az adott hőmérsékletet akkor azt folyamatosan tartani kell pl.: 40 percig, vagy lekapcsolom a főzetet és pihentetés következik (40perc) és ezután újra alágyújtok és emelem a következő hőmérsékletre stb. Melyik módszer a helyesebb.
A másik dolog amit nem értek az a sör oxidációja. Mit jelent?
A nyers sörlevet beoltás előtt jól átlevegőztetik, hogy legyen oxigén a baktériumoknak, viszont a forrásnál kotyogót használnak így kizárva az oxigén utánpótlás.
Ez az oxidáció végül is olyasmi mint a bornál a pimpósodás?
Sziasztok sajnos időhiány miatt meg kell válnom a sörfőzö készletemtol kb 5 szor hasznaltam szinte új itt a hirdetése https://www2.jofogas.hu/fiok/hirdeteseim
Mindenképpen szendvicstalpú fazék (nem lábas). Egyrétegű könnyen leég. Én a jófogáson vettem. rendszeresen hirdetnek talán Gyulaiak. Nagyon nagyon sokat kibírt már.
Nem kell túlparázni. Évekkel ezelőtt csináltam a főzőmre (50 li fazék gáz zsámolyon) és rendszeresen használom. Közvetlen láng ugyan nem éri. A fazék alját melegítem gázzal. Simán becsomagoltam üveggyapotot vastag alufóliába. Abból csináltam a palástot. Mezei hőálló szilikonnal ragasztottam össze. Kőzetgyapot is jó szerintem.
Csak egy kérdés portert ,stoutot főzőt valaki vagy gondolkodik rajta ? Lassan indul a terasz láger( azoknak akiknek nincs szabályozható hűtőjük ). Hegyen Volgyon kolléga 16549 porter tervezése. Sorforum blog Truman Double Stout 1860 ,csak nagy türelműeknek 1-2 év.
Köszi, a szilikon hab nagyon drága, parafa tekercsem van otthon, de az tényleg elég sérülékeny, polifoam 95 fokig jó. Kloroprénre én azt találtam hogy max 100 fok, és ehhez képest az se olyan olcsó. Ez a szálas kerámia paplan ígéretesnek tűnik, nem is annyira drága és elég durva a hőálló képessége. Köszönöm szépen a válaszokat!